Dog.bg Форуми : Деградация на породите? Преди и след.

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (27 Страници) +
  • « Първа
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Деградация на породите? Преди и след. повод за размисъл и анализ Оцени темата: ***** 1 Гласове

#201 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 21 June 2012 - 03:15 PM

Деси, престани да се обиждаш - никой не може да те обиди ако ти не се обиждаш. На мен ми бе приятно да си разменяме мненията, но взех леко да се поотегчавам от нападките ти. Предложих ти мир и да продължъм с готиния разговор - не ме чу.

Е, няма все да те гоня и да ти предлагам мир, така също няма да се гради диалог.

Спри да се занимаваш с теб и с мен и дай да се върнем на темата. Инак като говорихме по темата май всичко ни беше на ред в диалога:-))))) това че ни прави опоненти не задължително трябва да ни прави неприятни една за друга.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#202 Потребителят е офлайн   KaiZen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Маркетинг, Реклама, Компютри, Котки и Кучета...
Публикувано: 21 June 2012 - 03:20 PM

Интересна тема.
При самоедите също генотипа се е изменил много.
Днешните кучета са красиви, но доста различни от предците си.
Самоедските племена са ползвали кучетата за много повече от изложби. Съвременното развъждане обаче, е довело сериозни промени. Куче с ярко изявени ловни инстинкти, в момента вече почти няма такива.

Относно изложбите - който не е искал да стане шампион - той не е станал. Кинологията у нас е бизнес. Единици са тези, които знаят какво правят, а това е крайно недостатъчно, за да повлияе на цялостната картина.
Жалко за кучетата... Все си мисля, че най-страшното за една порода е да дойде на мода.
User's Signature

Гореизложеното е лично мое мнение и не ангажирам никого с него!

#203 Потребителят е офлайн   Петя Кръстева Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 June 2012 - 04:02 PM

DessyD, Furia_S благодаря за хубавата тема :smile: от много време тук не бях чела нещо толкова добро и градивно! "Готин разговор", "диалог" или "спор" - както искате го наречете, но бяхте много полезни..... Сигурна съм, че не само аз ви четох с голям интерес :ab_041:
Благодаря още веднъж :rc_036:
User's Signature

Akita Bagatur Ken
за връзка тел.088 7 982 645, 088 8 982 645

"АКО ВЕДНЪЖ ВЛЕЗНЕШ ВЪВ ФОРУМ ЗА КУЧЕТА, НЯМА КАК ДА НЕ СЕ НАУЧИШ ДА ХАПЕШ"
Петя Кръстева

#204 Потребителят е офлайн   Fibsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 21 June 2012 - 04:07 PM

Фурия, много лесно отхвърляш труда, усилията на хора, които сега започват с развъждане (я продължат, я не). Всеки е започнал отнякъде, дори и най-големите. А един от най-готините, отговорни и разсъждаващи хора, с които общувам за нашата порода има ни повече, ни по-малко от 5 кучила. и трябва да ти кажа, че е много напред. Но по твоята логика- "лаишка работа". Колко години трябва да е работил един развъдчик и колко кучила да е произвел, за да му се довериш?

За ходенето по изложби- написа ти го Деси- явяваш се на необходимите, за да допуснат кучето до развъдна дейност и приключваш, след като толкова те дразнят и нищо хубаво не можеш да видиш.

И още нещо, никак не ми направи добро впечатление какво написа за чау-тата в Бг. Дано никой техен стопанин не я чете тая тема.

KaiZen, с това за модата съм абсолютно съгласна.
User's Signature

www.liebern.com

Дарк 07.10.1998- 08.02.2010 /// Ата 07.10.1998- 26.07.2011
Тичайте волни, мили мои кученца...

#205 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 21 June 2012 - 04:13 PM

KaiZen, добре дошъл в отбора ! Айде още един с деградирала порода ! :ab_041: :ab_041: :laugh: :laugh: :laugh: (сега да не го приемеш сериозно)

Фурия, моя дядо имаше една много хубава приказка. Казваше, че има хора, които получават тикове от клатене на глава и езикът им се деформира специфично, защото първото, което правят като им кажеш нещо е да поклатят глава в знак на отрицание и да кажат "Тц! Неее е така!" Диалог се води когато някой иска да чуе нещо, а не когато преиначава, измисля или вади от контекста думите на другия. Казах ти, че не се обиждам, но е обидно, че поставяш под въпрос възможностите на потребителите тук да разберат словестното ти жонглиране и манипулация на отговорите им. Да, не всички сме суперинтелигентни, ама чак дотолкова го вдяваме. Аз мира съм го постигнала, остава ти да го направиш за себе си. Това не е нападка, а искрено пожелание, защото усещам как много те е страх да не сбъркаш, пък ... няма как да стане, особено щом се занимаваш с кинология. Важното е да не бъркаш съзнателно, защото нещо си си навил на пръста, останалото никога не е чак толкова фатално. :mc_200: В развъждането винаги се налага да избираш, защото изключително рядко попадаш на нещо близко до идеала или представата ти за него. След като две години се трепах да си търся мъжко куче и си намерих най-прекрасното на света се оказа, че хайвана има проблем със спермата. :dry: Та .... такива ми ти работи ..... тамън нещо се нареди и .... хоп, друго се развали. Затова хората са измислили словосъчетанието "разумен компромис", демек мислиш къде можеш да снижиш критерия за да започнеш или да продължиш, ако вече си започнал.
И сега да си дойдем на въпроса - вие що биете негрите?Пардон, "чау-исти" от всички страни обединявайте се, че нЕма куче за Фурия ! :laugh: :laugh: :laugh: (надявам се, че си разбрала, че не е до обиждане или ядосване)
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#206 Потребителят е офлайн   KaiZen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 21 June 2012 - 04:14 PM

Добре, но докато въпросните състезания определят шампионите, хората си създават грешни впечатления за някои породи. Отделно, няма проблем което и да е куче, да покрие изискванията за развъждане. На такива неща съм бил свидетел по изложбите, че не е за разправяне.

Тъжната истина е, че и кинологията ни е като всичко друго - побългарена.
В началото, когато си взимах кучето, бях ентусиазиран, пълен с желание да обясня на всичките си познати защо трябва да се вземе породисто куче, защо не трябва да се развъжда безогледно, защо трябва да се кастрира...
Сега пак смятам, че тези неща са правилни, но по съвсем различни причини.
User's Signature

#207 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 21 June 2012 - 05:29 PM

Деси:-)))
Бре набелязах аз няколко развъдника в последно време, но мине си не мине и им потъват гемиите нещо - ту няма кучила с години, ту в застой развъдника, ту умре някой от развъдчиците.

Но днешната индустрия наистина не е в състояние да предостави на някоя Фурия нормално функционално брийд- куче от желан тип, съгласна съм. Само че грешката не е във Фуриите, отклонили се от пазарен тип:-)))))
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#208 Потребителят е офлайн   marin4eto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 June 2012 - 07:51 PM

Чета темата с голям интерес. Определено научих доста нови неща. Само че от известно време се чудя каква точно е разликата между брийд и шоу клас? Ясно, че едното кученце взимаш с идеята да развъждаш, а другото да водиш по изложби, но според мен двете неща са тясно свързани.И все пак, ако планираш да се занимаваш с развъдна дейност към какъв клас кученце трябва да се ориентира човек?

#209 Потребителят е офлайн   Yerom Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 June 2012 - 09:57 PM

Показване на мнениетоmarin4eto, в 21 June 2012 - 07:51 PM, написа:

Чета темата с голям интерес. Определено научих доста нови неща. Само че от известно време се чудя каква точно е разликата между брийд и шоу клас? Ясно, че едното кученце взимаш с идеята да развъждаш, а другото да водиш по изложби, но според мен двете неща са тясно свързани.И все пак, ако планираш да се занимаваш с развъдна дейност към какъв клас кученце трябва да се ориентира човек?

Има ли кученце което се ражда със някъкъв клас или титла?

#210 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 21 June 2012 - 10:50 PM

Показване на мнениетоYerom, в 21 June 2012 - 09:57 PM, написа:

Има ли кученце което се ражда със някъкъв клас или титла?

:ba_025: Точно !

Абсолютна тъпня използвана от някои развъдчици да обяснят, че дадено куче им харесва повече от останалите в кучилото и мислят, че би имало постижения в изложенията !
Има кучета, отговарящи на стандарта и кучета, не отговарящи на стандарта, т.е. брак. Всяко куче, отговарящо на стандарта може да посещава излобжи. Всяко куче, отговарящо на стандарта и изпълнило изискванията за развъждане може да бъде развъждано. Въпрос на личен избор е дали кучето ще бъде само изложбено или ще бъде развъдено (ако отговори и на медицинските изисквания, разбира се). Опира единствено до личното желание на собственика да ходи само по изложби или да си слага таралеж в гащите и да развъжда. :ab_041: Когато ще се занимава с второто ще е добре първо да разбере какво му предстои реално и дали е готов да го понесе, а после да приеме, че има маниакални наклонности и инвестициите са без възвращаемост, което пък значи, че потъването от време на време е неизбежно. После се натъква на такива като мен и Фурия и ... се чуди .... кога се превърнах в това?! :tb_195:
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#211 Потребителят е офлайн   desi79 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 21 June 2012 - 11:51 PM

А как ще разбереш дали е здраво кученце на 2 месеца и дали в по-късен етап няма да изскочи някое наследствено заболяване ? Или дали ще има работни качества? Титлите според мен са нещо много относително. Съдийте си имат своите предпочитания ,а и значение има какви точно кучета са се явили на дадена изложба .Въобще ми се струва освен избиране и обмисляне просто голяма доза късмет.
Иначе дискусията както винаги ,когато единият от участниците е Деси Д е изключително интересна .
User's Signature

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт

#212 Потребителят е офлайн   petro Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:изобразително изкуство, чехословашки вълчак, БШОК

Публикувано: 22 June 2012 - 12:29 AM

EEEЙХ :af_089: Направо сте великолепни двете! DessyD и Furia_S вие сте от най- забележителните жени, които съм срещал:wub::wub::wub:! Удивителна е тая способност за надговаряне! Пък и упорити! Този диалог ще си го сваля, щото е гениална литература на абсурда! При първа възможност ще се запозная с вас с ОГРОМНО удоволствие! Поздравления за силния мач :flagbg:

#213 Потребителят е офлайн   petro Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 22 June 2012 - 12:30 AM

Може би по- точно е да се каже- които не съм срещал...

#214 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 22 June 2012 - 05:31 AM

Показване на мнениетоdesi79, в 21 June 2012 - 11:51 PM, написа:

А как ще разбереш дали е здраво кученце на 2 месеца и дали в по-късен етап няма да изскочи някое наследствено заболяване ? Или дали ще има работни качества? Титлите според мен са нещо много относително. Съдийте си имат своите предпочитания ,а и значение има какви точно кучета са се явили на дадена изложба .Въобще ми се струва освен избиране и обмисляне просто голяма доза късмет.

Всички знаете, че когато бебетата са от определена порода те се раждат с определени анатомични характеристики, както и с определени външни белези. Някои породни белези търпят изменение до 60-тия ден и затова огледите (ако се правят такива в клуба) се правят около тази дата. В нашата федерация има едно особено тъпо правило - да заявиш документите на кучилото за издаване на родословия до 60-тия ден. :dry: Абсолютна глупост, защото някои породи тъпрят изменения, например, в цветовата окраска до 90-тия или 120-тия ден. Да не говорим, че има породи които се раждат в един цвят и докато израстват стават друг. Когато се обявяват стандартните кучета в кучилото се имат предвид екстериорните белези и отсъствието на видимите малформации или дефекти. Никой не може да ти гарантира израстване на всички зъби или спадане на тестиси. А относно наследствените заболявания - точно затова преди да се допускат кучетата до развъждане трябва да минат (по правилата на БРФК) 15 месеца или иначе казано кучето да е съзряло до степен, в която наследствените заболявания имат проявление. Наследствените заболявания се развиват, обикновено, докато кучето навърши 2 години. Ако се получи нещо впоследствие, обикновено, се приема, че може да има и друга причина. Освен това, има разлика между това да има предразположение и да има развитие на наследствено заболяване. Знаете как се изчислява това при хората. Същото е и при кучетата. Може да имаш предразположение към диабет и никога да не го развиеш, т.е. обремеността не е задължително да се развие в заболяване. Точно затова има толкова много дискусии на тема "луксация/дисплазия".
А дали ще има кучето работни качества ..... освен наследственост (ако нещо се е предало от родителите, евентуално) това зависи и от работата на собственика с кучето. Най-тъпото е да чуеш, че куче на 60 дни има работни качества. Може да има по-силно проявление на определени инстинкти или да показва някаква повишена активност в определено направление, но работни качества .... дълбоко се съмнявам, да ме прощават. :r_181:
User's Signature

#215 Потребителят е офлайн   KaiZen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 22 June 2012 - 08:09 AM

Show class куче в България означава куче, без груби дефекти, с родословие. Впоследствие, ако имате нерви, време, а не на последно място и пари - можете да го направите шампион на България, Македония, Грузия, Молдова, Киргизтан, Зимбабве, Того, Бора-Бора и прочие. Броят на титлите зависи най-вече от финансовите Ви възможности.
User's Signature

#216 Потребителят е офлайн   Петя Кръстева Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 June 2012 - 08:13 AM

Показване на мнениетоpetro, в 21 June 2012 - 10:29 PM, написа:

EEEЙХ :af_089: Направо сте великолепни двете! DessyD и Furia_S вие сте от най- забележителните жени, които съм срещал:wub::wub::wub:! Удивителна е тая способност за надговаряне! Пък и упорити! Този диалог ще си го сваля, щото е гениална литература на абсурда! При първа възможност ще се запозная с вас с ОГРОМНО удоволствие! Поздравления за силния мач :flagbg:

:ba_025:
User's Signature

Akita Bagatur Ken
за връзка тел.088 7 982 645, 088 8 982 645

"АКО ВЕДНЪЖ ВЛЕЗНЕШ ВЪВ ФОРУМ ЗА КУЧЕТА, НЯМА КАК ДА НЕ СЕ НАУЧИШ ДА ХАПЕШ"
Петя Кръстева

#217 Потребителят е офлайн   sosy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 June 2012 - 08:46 AM

Не знам за възхищение но за мен са за съжаление . Кога тези ОТГОВОРНИ стопани на кучета успяха да обърнат внимание на любимците си и да ги разходят като от сутрин до вечер пишат едно и също но поднесено по различен начин .Темата май беше друга ?

#218 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 22 June 2012 - 10:27 AM

Показване на мнениетоsosy, в 22 June 2012 - 08:46 AM, написа:

Не знам за възхищение но за мен са за съжаление . Кога тези ОТГОВОРНИ стопани на кучета успяха да обърнат внимание на любимците си и да ги разходят като от сутрин до вечер пишат едно и също но поднесено по различен начин .Темата май беше друга ?

Милото то ! :smile: Не ти хареса, че те настъпих ли ? :smile: Нали нямаше да четеш вече тук? Какво стана? Що ни обръщаш чак толкова внимание? Ако си мислиш, че някой от нас си проси комплименти, нещо си се объркал/а генерално.
User's Signature

#219 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 22 June 2012 - 11:48 AM

Показване на мнениетоKaiZen, в 22 June 2012 - 08:09 AM, написа:

Show class куче в България означава куче, без груби дефекти, с родословие. Впоследствие, ако имате нерви, време, а не на последно място и пари - можете да го направите шампион на България, Македония, Грузия, Молдова, Киргизтан, Зимбабве, Того, Бора-Бора и прочие. Броят на титлите зависи най-вече от финансовите Ви възможности.

Съгласна по принцип! Но за да сме обективни не може да отречем, че все повече притежатели на расови кучета показват любимците си не само на местните изложения, но и на такива в Европа. Примерно, ако погледнеш в клубния форум на бултериерите ще видиш много организирано посещение на сериозни европейски форуми за тяхната порода и забележително представяне там. Виж последните резултати от световното в Австрия. Ако проследиш по-внимателно поне от 5 години насам има стабилно участие точно на крупните световни и европейски изложби. Искам да кажа, че който иска да получи качествена оценка или да се сравни в европейски или световен план може да го направи. Да не забравяме, че на по-малките изложби, т.нар. САС-ове, клубни или общи, често се канят много компетентни съдии и това също е предпоставка да получиш вярна оценка. Никой не кара никого зорлем да ходи по морските изложби или Балканиадата и да си дава парите за разни сертификати със съмнителна стойност. Това си е доброволен акт все пак.

Примерно, последните изложби в Пловдив. Лилиан де Ридер дойде на крака, накълца половината свят и според мен си беше много обективна. Дали това устройва някой или не, е отделен въпрос, но пък защо да давам 500 евро за да отведа кучето си до Белгия, ако тя е тук и мога да мина с 40 лева. Кълца-не кълца .... пак получавам мнението й. Дали там или тук все ще си каже мнението, но разликата е от порядъка на 450 евро. :r_181:
User's Signature

#220 Потребителят е офлайн   petro Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 22 June 2012 - 12:46 PM

Защо бе sosy се ядосваш и то с такива генерални обобщения! Когато някой се вълнува и е потънал в нещо желанието му да обсъжда, да чете, да изяснява, да коригира и защитава е доста трудно преодолимо. И времето в деня не е толкова малко все пак. И жегата в разговора е очеваден белег за ангажираността. А и най- ценното е, че все пак излизат доста ценни детайли, които съм убеден в един ежедневен разговор със спокоен тон никой няма да ти даде.

Подкрепям DessyD. В Рударци на специализираната за НОК на 09.06 имаше съдия от Сърбия. Впечатляващо беше как обяви пристрастията си към едно от кучетата, но каза защо ще го" накълца" и го накълца. Има хора, които работят за качество и не са малко.

• (27 Страници) +
  • « Първа
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни