Dog.bg Форуми : На-ти куче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (5 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

На-ти куче как да се оттървем от нежелан бездомник

#61 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 15 January 2013 - 10:52 PM

Показване на мнениетоwind, в 15 January 2013 - 03:33 PM, написа:

Хората са различни, мислят различно, действат различно.
Стига да не вредят.
Не смятам, че действието ми е навредило по някакъв начин.

Стига да не вредят.
да ,не трябва да им вадим зъби защото ни се иска да сме спасители ,да си погъделичкаме и начешем смотаното его .на каквото и да е цена
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#62 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 15 January 2013 - 11:02 PM

Показване на мнениетоKOKO_ko, в 15 January 2013 - 12:01 PM, написа:

Добре де, някой знае ли я тая малоумница къде живее и практикува хуманните си методи на задомяване. Колко му е да и заведем едно дело. Първите 100 лв. от мен. Бахти драйфнята е тая жена...

участвам
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#63 Потребителят е офлайн   Мъни Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 16 January 2013 - 05:26 AM

Показване на мнениетоagalina, в 15 January 2013 - 08:52 PM, написа:

Показване на мнениетоwind, в 15 January 2013 - 03:33 PM, написа:

Хората са различни, мислят различно, действат различно.
Стига да не вредят.
Не смятам, че действието ми е навредило по някакъв начин.

Стига да не вредят.
да ,не трябва да им вадим зъби защото ни се иска да сме спасители ,да си погъделичкаме и начешем смотаното его .на каквото и да е цена

Добре де, агалина, ти какво би предложила в съответната ситуация?
Да изхвърли кучето на улицата/в гората?
Да изхвърли част от другите кучета?
Да го, хм, тук вече съвсем абстрактно стана, го е оставила потрошено пред портата си?

И пак към първото питане - какво би предложила? Ама тогава да го беше предложила :dh_188:

Никак не ми допада идеята за вадене на зъби. Далеч е от осакатяване в класическия смисъл на думата, но е ... гадно :dh_188:
Но е било някакво решение при липса на КАКВАТО и да било алтернатива.
Очевидно работещо решение, колкото и да ми е неприятно.
Кой как разбира хуманното отношение към кучетата (котките)?
Подминаваш 99% от умиращите по улицата и спясяваш 1%?
Прибираш наред, не успяваш да се справиш, викаш за помощ, помагат ти?
Прибираш наред, не успяваш да се справиш, викаш за помощ, не ти помагат?
Прибираш избирателно, викаш за помощ, помагат ти...
Прибираш избирателно, викаш за помощ, но не ти помагат...
Прибираш инцидентно....
И така нататък...

Бушката, чест и почитания, принципно шапка ти свалям, но как, аджеба, успя да приравниш надраните мебели с травмите, дори живота на някое куче?
Куче без кучешки зъби не е инвалид - храни се нормално, не изпитва болка. Просто не наранява сериозно другите...
Не като рязане на опашка на едногодишна възраст и далеч не е като ампутация на крайник.
Процедурата не е извършена просто за спорта или с някаква псевдонаучна цел - очевадно е, че е липсвала алтернатива...

Обгрижвам в момента 2 котки - на миниатюрна площ, с еднократно (късо) дневно посещение. Ако се помелят, надявам се няма да ме обвините в събирачество, нито ще обвините Мечо Пух, че се чуди как да спаси всички... В конкретния случай няма дълго да имам вземане-даване с тях, но ако имах и едното животно контузваше другото И НЯМАХ алтернатива, подозирам, че бих обезноктила агресора :zz_020:
User's Signature

- Докторе, кучето ми постоянно гони колите...
- Нормално е, всяко куче го прави.
- Да, но моето ги хваща и ги заравя в градината...

Пише се ПОМИЯР - идва от помия. Не пумияр, нито пумяр...

#64 Потребителят е офлайн   bbbbb Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 16 January 2013 - 11:20 AM

Ее,браво..ако някоя швейцарка ти каже да си отрежеш пръстите,за да спреш да пишеш небивалици,ще го направиш ли? Как така е нямало друга алтернатива? В това голямо пространство няма възможност за някое отделено кътче за нея? Като не можеш да помогнеш,поне не вреди. Умът ми не го побира просто. И ако това е отношение на човек,който обича животните,не искам да знам какво е на тези,които ги мразят.

#65 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 16 January 2013 - 01:54 PM

Мъни, извинявам се, но ти прочете ли темата ? Питам, защото щеше да знаеш, че са предлагани варианти и съвети, които въпросната особа дори не се е опитала да приложи, за да разбере дали действат. Темата ми е безкрайно неприятна и безкрайно разочароваща.
Значи теб те учудва, че Бушката приравнявала повредите по мебелите с травмите по животните, което между другото изобщо не е така (не това е смисъла на изказването й), но не те смущава, че авторката на темата и зулумите сравнява кастрацията с извершеното от нея отстраняването на основни зъби в устата на кучето, което отгоре на всичко не решава проблема с агресията към себеподобните.
Тя казва, че няма наранявания СЕГА, в последния пост, но малко по-напред ще прочетеш други неща и всичко това след като е извадила зъбите. Просто това е временно положение. Един Господ знае кога и за колко време вижда кучетата и доколко забелязва промени по тях. В този смисъл какво казва wind сега е без значение. Аз подлагам на съмнение всичко, което казва и прави. Тя премина в друга фаза на развитието си, което за съжаление е вид деградация. Каквото съм имала да й казвам, съм го направила и няма какво повече да се дискутира. Просто преди да пишете прочетете ЦЯЛАТА тема. Така ще избегнем повтаряния и потретвания.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#66 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Упражнението за мозъка е мисълта
  • Икона

Публикувано: 16 January 2013 - 02:12 PM

Ами ако преценя, че моите писаници застрашават здравето и живота на някого, и ако преценя, че НЯМАМ друга алтернатива, да - ще ги отрежа :)
А след като казвам, че нямам друга алтернатива, значи е така.
Но сравнението ти е нелепо, така или иначе.

Вижте какво, поддържам темата единствено за да информирам.
Нищо не ми пречеше да си спестя всякакви подробности около Нати.
Никой нищо нямаше да знае, кучето щеше да си живее както сега - подслонено, хранено, разхождано в поле, играещо с други на сравнително голяма площ, получаващо ласки и внимание, макар и за съвсем кратко време.
Нима не знаех какви ще са реакциите?

Но принципа ми е бил да споделям нещата такива, каквита са в реалност.

А реалността, драги съфорумци, не е цветя и рози, колкото и да ни се иска.

Нещата наподобяват политиката. Всеки е експерт и всеки знае кое как трябва да се направи. Ами като знаят, да вземат да го направят. Да влязат в партия, да създадат своя, да бъдат издигнати, да спечелят избори, да станат министър-председател и да поведат държавата към благини. Но не е лесно, нали? Защото само добри намерения и акъл не стигат. Реалността е такава. Затова пък всеки може да плюе - това е лесно.

Ще продължавам да поствам снимки и клипчета в темата на Нати, за да се вижда какво е положението. Към момента всичко е наред.
Относно агресията на Нати.
Повече кучета на едно място от време на време се спречкват - било за храна, било за внимание. Нати също се спречква. При нея обаче разликата е в това, че тя нараняваше. За секунди. Сега също се случва да се спречка с някого, виждала съм я да го прави с Бени (кучето, с което си играят на клипа), също и с Мила (последния път Мила беше съборена на земята, а Нати беше я захапала за врата). Но при тези спречквания вече няма рани. След секунди всичко се нормализира. А преди след такива секундни спречквания аз лекувах кучета от сериозни рани.
Който смята, че мое задължение е да рехабилитирам кучето, да работя с всяко куче, за да бъде то един прекрасно социализиран домашен любимец, нека да попитам - защо това да ми е задължение? Да не би аз да съм си купила кучетата с цел да са ми домашни любимци, а при първия проблем да не искам да работя по проблема и да се оттърва от тях?

Ако за вас съм била длъжна да направя и невъзможното за мен, за да намеря друг изход от ситуацията, тогава и за мен всички вие сте длъжни да направите и невъзможното и да осиновите примерно 5 бездомни кучета и да ги гледате в дома си. Същото е.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#67 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 16 January 2013 - 02:16 PM

Можеш да спреш и да не прибираш други докато не разрешиш основните си проблеми. Това е решението. То е валидно за всеки, не само за теб. Просто си позабравила за какво точно става дума и е добре да си го припомниш.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#68 Потребителят е офлайн   mariasvetoslavova Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 16 January 2013 - 02:44 PM

Ами ако преценя, че моите писаници застрашават здравето и живота на някого, и ако преценя, че НЯМАМ друга алтернатива, да - ще ги отрежа :)
А след като казвам, че нямам друга алтернатива, значи е така.
Но сравнението ти е нелепо, така или иначе.

Вижте какво, поддържам темата единствено за да информирам.
Нищо не ми пречеше да си спестя всякакви подробности около Нати.
Никой нищо нямаше да знае, кучето щеше да си живее както сега - подслонено, хранено, разхождано в поле, играещо с други на сравнително голяма площ, получаващо ласки и внимание, макар и за съвсем кратко време.
Нима не знаех какви ще са реакциите?

Но принципа ми е бил да споделям нещата такива, каквита са в реалност.

А реалността, драги съфорумци, не е цветя и рози, колкото и да ни се иска.

Нещата наподобяват политиката. Всеки е експерт и всеки знае кое как трябва да се направи. Ами като знаят, да вземат да го направят. Да влязат в партия, да създадат своя, да бъдат издигнати, да спечелят избори, да станат министър-председател и да поведат държавата към благини. Но не е лесно, нали? Защото само добри намерения и акъл не стигат. Реалността е такава. Затова пък всеки може да плюе - това е лесно.

Ще продължавам да поствам снимки и клипчета в темата на Нати, за да се вижда какво е положението. Към момента всичко е наред.
Относно агресията на Нати.
Повече кучета на едно място от време на време се спречкват - било за храна, било за внимание. Нати също се спречква. При нея обаче разликата е в това, че тя нараняваше. За секунди. Сега също се случва да се спречка с някого, виждала съм я да го прави с Бени (кучето, с което си играят на клипа), също и с Мила (последния път Мила беше съборена на земята, а Нати беше я захапала за врата). Но при тези спречквания вече няма рани. След секунди всичко се нормализира. А преди след такива секундни спречквания аз лекувах кучета от сериозни рани.
Който смята, че мое задължение е да рехабилитирам кучето, да работя с всяко куче, за да бъде то един прекрасно социализиран домашен любимец, нека да попитам - защо това да ми е задължение? Да не би аз да съм си купила кучетата с цел да са ми домашни любимци, а при първия проблем да не искам да работя по проблема и да се оттърва от тях?

Ако за вас съм била длъжна да направя и невъзможното за мен, за да намеря друг изход от ситуацията, тогава и за мен всички вие сте длъжни да направите и невъзможното и да осиновите примерно 5 бездомни кучета и да ги гледате в дома си. Същото е.
[/quote] :rc_036:

#69 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 16 January 2013 - 02:46 PM

Проблемът не е в новите кучета, проблемът е в Нати.
Освен това, ако събирах без мисъл, просто от някакво криворазбрано милосърдие, щях към момента да имам поне 50 кучета, за които да нямам средства да изхранвам, лекувам, кастрирам, кучета щяха да са наблъскани в това, както сте забелязали, ГОЛЯМО пространство, щяха да се раждат нови, да умират от болести и т.н.

И да не прибирам други кучета, нищо нямаше да реша.
Кучетата при нас до прибирането на Нати са: 7 кучета от две години, 4 кучета от една година. За тях не мога да намеря стопани. Не, че не искам и не търся, но нямам контакти в чужбина, където да изпращам кучета на възраст, кучета с инвалидност и т.н. Как ще си реша проблема? Смяташ, че ще намеря допълнително време, за да работя с кучетата по някакъв начин, да ги обучавам за перфектни домашни любимци и като го сторя, веднага ще ги осиновят?

Нищо подобно. Нещата ще са същите.

Само щяха да загубят другите кучета след Нати. Например след Нати съм прибрала Бъди, Бени (преди да се прояви проблема с Нати), Сара, Кити, Кали, Крис, Сана, Сагира. Последните 5 са бебенца, Кити и Крис са осиновени, другите 3 са в къщи. Сара замина преди няколко дни за Холандия и вече има осиновител за нея.

Но вашето плюене няма да спаси натирените по улиците кучета. Ако се отказвах пред всяка трудност, изобщо нямаше да се захващам с такъв проблем. Много пъти съм искала да го сторя, но така или иначе продължавам. Донякъде и благодарение на факта, че просто няма какво да направя с кучетата при нас. И 4 само да останат, аз пак ще имам ангажимент, пак ще изминавам 20 км всеки ден, пак няма да ги социализирам, защото няма да изминавам 40 км на ден, за да ги разхождам сред хора в град, пак няма да придобият хигиенни навици, защото няма да живеят в стая и т.н.

Кой губи и кой печели в такава ситуация, явно е различно за всеки човек.

Както и да е, ясно ми е, че плюенето ще си продължава, моля!
User's Signature

#70 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 16 January 2013 - 03:17 PM

Пак ти казвам, че си забравила за какво точно става дума. Спри се и си припомни ! Само тогава ще спреш да правиш глупости!
А щом ти е удобно да мислиш, че само те плюят - твой проблем !
User's Signature

#71 Потребителят е офлайн   KOKO_ko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 January 2013 - 03:36 PM

Показване на мнениетоDessyD, в 16 January 2013 - 03:17 PM, написа:

Пак ти казвам, че си забравила за какво точно става дума. Спри се и си припомни ! Само тогава ще спреш да правиш глупости!
А щом ти е удобно да мислиш, че само те плюят - твой проблем !

На тая самовглъбена женица някой от дядовците и сигурно е бил от онея еврейските демагози. Измислиха си антисемитизма за да могат да са вовеки онеправдани , а още по-важно - за да могат вовеки да оправдават немалкото свински своеволия, извършени в името на ЗАЩИТАТА НА ЕВРЕИТЕ (нямам нищо против обикновените хора израелитяни, говоря за ПОЛИТИКА). Също както тази смахната женица се наслаждава и опиянява от идеята ПЛЮЙТЕ МЕ - ТОВА МЕ ПРАВИ ЖИВА!

Струва ми се безсмислено да я храните с коментарите си. Щото ти му пикаш на главата, а то си мисли , че го вали дъждецо ...
User's Signature

РАЗВЪДНИК ЗА РОТВАЙЛЕРИ "v. TISHEVITSA"

Качена снимка

всичко за ротвайлера ...

#72 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 16 January 2013 - 04:15 PM

Ох, Деси...
Не си никак наясно със ситуацията.

Нищо не съм забравила. Винаги съм се придържала към следното: когато имам ВЪЗМОЖНОСТ, да осигурявам храна, лекарства, кастрация, подслон, който да е по-добре от УЛИЦАТА и да търся нормален дом на кучетата. Да не надвишавам бройка 15 за кучета на декар и половина. Когато замине куче, на негово място да вземам друго ... Целта ми никога не е била да съм рехабилитатор на кучета, социализатор на кучета и т.н.Защото за мен семейство, което няма да има желание да се занимава с дадено куче, да работи с него, такова семейство по принцип не би трябвало да има куче. За мен всеки един съвестен стопанин би трябвало да прецени може или не може да се справи, иска или не иска да помогне на някое куче и т.н. Просто давам шанс на животни от улицата. Те са с различен характер, с различна психика. Някои имат късмет и заминават, други нямат и стоят дълго, някои от тях ще останат вероятно завинаги.

Целта ми никога не е била да вкарвам кучета в клетки. Идеята ми никога не е била да разграфя мястото на клетки и килийки, да циментирам, да унищожа естествената природа, да насея изкуствена трева и да ограничавам кучетата, само защото ще ровят, само защото на мен ще ми е по-удобно да почиствам и поддържам на цимент и т.н. Не са идеалните условия, но са далеч по-добри от тези на улицата. Ако бях оставила Нати със счупен крак на улицата, щеше ли да е по-добре за нея? Ако я бях изхвърлила отново на улицата след проявения проблем, щеше ли да е по-добре за нея? Ако я бях вързала (с перспектива да стои вързана дълго време, защото за нея трудно ще намеря дом), щеше ли да е по-добре за нея - без разходки (нямаше да имам време да я разхождам отделно), без възможност за игра с другите и т.н. Това добре ли щеше да се отрази на психиката й? Да я осакатявам психически, само защото тя не осъзнава къде и в какво греши, а аз няма как да й покажа, защото съм там за кратко?

Основният проблем е ЗАДОМЯВАНЕТО. За задомяване на бездомни, безпородни кучета на възраст в България няма смисъл да коментирам. За чужбина нямам много възможности. Затова не всички могат да бъдат задомени, поне към настоящите ми възможности. Вероятно е за в бъдеще да имам повече варианти за задомяване в нормални условия за куче (което изключва вързване на верига).

Или вероятно не е било това намерението ми, вероятно ти си ми задала задачата, която аз съм забравила и съм се отклонила от нея и сега деградирам...

PS.КО-Ко-Ко,
да бяхте вие, т.нар. "кинолози", по-загрижени за проблема с бездомните, вероятно нямаше да се налага аз изобщо да прибирам кучета от улицата. Да не говорим, че преди време стандарти именно в кинологията са изисквали купирания на опашки и уши. Ама тогава кучетата не са били осакатявани, а са били стандартизирани.

Не ме храните с плюенето си, мили хора, а ми помагате. Затова ви благодаря! Може и да не знам все още как точно ми помагате, но със сигурност знам, че ми помагате ;) Било то да свиквам, че в живота винаги има хора, които ще са недоволни от онова, което правиш - когато ти се стремиш да минеш на другия бряг и си във водата, а те стоят отстрани и дават "адекватни" съвети как да го направиш, но те самите не биха навлезли във водата; било то да разчитам на собствената си преценка за ситуация и да действам, независимо какво е общественото мнение (а общественото мнение не винаги е най-правилното) ...
User's Signature

#73 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 January 2013 - 04:42 PM

Пасивна агресия и нищо повече. Дори причината за ваденето на зъбите е пасивната агресия, а не липсата на алтернативи.

#74 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 16 January 2013 - 05:00 PM

хи хи, можех пасивно да си гледам как Нати агресивно наранява другите кучета :)

Хайде стига, не ми бяха нужни съвети, а помощ в смисъл някой да поеме Нати, писах го в темата.

Но предварително си знаех, че помощ няма да дойде отникъде.

Имала съм други алтернативи ли, Мил? И ти имаш алтернативи за много неща, принципно алтернативи винаги има. Но дали са изпълними? И аз имам алтернативата да избягам от Земята и да се заселя на Луната примерно. Защо да я нямам? Има полети до Луната, има възможности за осигуряване на живот извън Земята...

Имах проблем, проблемът за мен е разрешен, като при това проблемното куче си живее нормално и щастливо според моите разбирания за щастие.

Всичко друго е празни приказки.
User's Signature

#75 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 January 2013 - 05:05 PM

Пасивната агресия в тежка форма може да бъде причина човек съвсем активно да се самоубие. Задължително аранжирайки го така, че да има публика и възклицания.
wind, проблемът не е в На-ти, в нейните зъби или в световната конспирация. В теб е. За съжаление не сме квалифицирани да ти окажем нужната помощ.

#76 Потребителят е офлайн   emilvr Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:строителство , техника, ядене и пиене .

Публикувано: 16 January 2013 - 05:11 PM

Трудно е да бъдеш Бог .
( преведено на турски - курвалар хава :ab_041: )
Според мен - почти невъзможно . :dh_188:

#77 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 16 January 2013 - 05:27 PM

Мил, ако проблемът е в мен и не сте квалифицирани да ми помогнете, тогава ме оставете на мира.
И без това ви е ясно, че не можете да помогнете :)

Аз си мисля същото за повечето хора - не мога да им помогна да погледнат на света по по-различен начин, да видят колко нищожен е техният егоизъм, как са се вкопчили в материалното и че не е нужно само да консумират света, за да бъдат щастливи, макар че чрез консумация изобщо не достигат до щастие. Но не наричам тези хора смахнати, деградирали, дори тъпи не ги наричам :)

Темата е приключена за мен.

Имах желанието да показвам как се развиват нещата с Нати и другите кучета, но много съм надценила някои хора. Тях не ги интересува благосъстоянието на кучетата, не само на Нати, а са си втълпили идеята, че аз съм преминала някаква граница и отсега нататък ще коля и беся кучета и ще продължавам с моята деградация :)

Моля мод да заключи темата и да я премести в архив, защото нямам вече никакво желание да споделям за Нати, а както виждам, няма и интерес към нейното състояние и какво се случва с нея.
Единственото желание е да се хвърлят камъни по мен, а това може да се прави в отделна тема, примерно: "Какво НЕ трябва да се прави, когато искате да помагате на бездомни животни".

Който се интересува от Нати, може да ми пише ЛС и винаги ще отговарям.
User's Signature

#78 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 January 2013 - 05:35 PM

Показване на мнениетоwind, в 16 January 2013 - 05:27 PM, написа:

Мил, ако проблемът е в мен и не сте квалифицирани да ми помогнете, тогава ме оставете на мира.

Да, време е да се оставим взаимно намира. До по-добри времена.

#79 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 16 January 2013 - 05:40 PM

Разгеле!
По-добри времена може и да има, но определено за мен периодът "Дог.бг" вече е изчерпан :)
Като брачна връзка - вече партньорите няма какво повече да си дадат и всеки си поема по пътя :)
User's Signature

#80 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 January 2013 - 05:46 PM

Не е брачна, но е връзка и понякога точно тя е нещото, което тегли неудържимо надолу.
Искрено ти желая по-добрите времена Качена снимка

• (5 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни