DessyD, в 30 August 2012 - 01:00 AM, написа:
wind, уважавам мнението ти относно кинологията и нейната безполезност според теб, но те моля да направиш същото и ти! Много ми е неприятно когато се откъсват определени мнения или позиции от контекста на цялата тема и се използват като "доказателствен материал" или общ показател в друга тема. Още в самата тема там стана ясно, че мненията на потребителите се базират на ограничени лични "проучвания". Това не е критерий за реален резултат по нито един известен метод.
Изказвам мнението си, уважавам и това на другите. Никога не обиждам и не нападам.
Само че непрекъснато се говори така, сякаш КИНОЛОГИЯТА и киноложките клубове са най-добронамерените, най-загрижените за всичко структури, единствените, които имат право да отсъждат кое куче е здраво, кое е красиво.
Нали темата е за измамник в животновъдна ферма.
За мен и кинологията е една голяма заблуда и измама в много случаи.
Заблуда, че само от развъдник може да се вземе здраво куче - не е така. Много често и там заблуждават, много често самата порода е предразположена към някакви проблеми. Здрави кучета може да се отгледат и не от развъдчик.
Дори истинските, съвестни кинолози, също се заблуждават за ползата, която смятат, че допринасят за човечеството, или за самите кучета. Не мисля, че е така.
В крайна сметка пиша единствено поради факта, че съществува проблем с бездомни кучета. Ако нямаше такива, хич нямаше да ме е грижа нито за кинология, нито за развитието на породите. Нямаше и да съм в този форум. Щях да си имам едно, максимум две кучета и да си ходя по планините.
Хора, моля ви, не бъдете такива егоисти. Ако обичате в действителност кучетата като другари, компаньони, не купувайте отникъде - нито от развъдчици, нито от зоомагазини. Направете едно добро дело, помогнете на бездомниче да си има дом. Хората в България, които предпочитат непородисто пред породисто, не са достатъчно на брой, за да осигурят дом на всички бездомници. Трябва малка жертва от всеки, който не е безразличен към кучетата. И не допускайте раждане или заплождане. Външният вид на домашния ви любимец не променя начина, по който кучето ви се радва, върти опашка, очаква ви с нетърпение, тича радостно на разходките, любовта, с която ви дарява ...
Отчаяно звучи, нали? Защото съм отчаяна. Това е положението. В реалност като нашата.