Dog.bg Форуми : Чистокръвно без родословие?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (23 Страници) +
  • « Първа
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Чистокръвно без родословие? Оцени темата: -----

#141 Потребителят е офлайн   ira67 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 01 September 2012 - 02:56 PM

Показване на мнениетоMrMadMan, в 01 September 2012 - 02:17 PM, написа:

Утре като се разхождам из гората и видя някоя мечка ще и искам РОДОСЛОВИЕ, защото ако няма такова ще приема, че е мечоподобна коза и ще я сритам да ми се махне от пътя... Нахална коза ще ми пречи на разходката...

:zz_223: :zz_223: :zz_223:

#142 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 September 2012 - 03:01 PM

Ти му думаш...а оно си рупа ли, рупа!!!
User's Signature

www.bgdogs.net

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

#143 Потребителят е офлайн   emilvr Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:строителство , техника, ядене и пиене .

Публикувано: 01 September 2012 - 04:47 PM

Скъпите и родословни животни са по- хубави ,принципно и по- здрави .
Бъдете обективни .

#144 Потребителят е офлайн   Ev.Mink Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 September 2012 - 05:31 PM

Екстериорното развъждане и изложбеното шоу оценяване, каквото е масово предлаганото днес, налага комерсиално и извратена мода към потребителите, убива породите, води до множество генетични заболявания, уврежда здравето, деградира характера и нрава на кучетата, губят се работни, дори комуникативни и характерни качества на отделните породи. Вярно, че животът е динамична система и съответно и необходимите породи за хората също се променят, други е нормално да изчезнат, но вместо да се създават и видоизменят към това породите се налага една комерсиална извратена мода, създаваща проблеми както на хората, така и на кучетата с цел да работи с по-високи обороти машината за пари в този вид индустрия. Мисля, че това е така, защото дружествата на кинолозите са поставени на любителска вместо професионална основа. Защо не се изискват образователен ценз от развъдчиците или поне задължително ползването на специалисти с регламентиран ценз?! Не може един човек, който няма да издържи средношколски тест по биология, да си развъжда просто така и разумен човек да му има доверие, пък и да му следва съветите впоследствие, ако се стигне до договорни задължения. Ми, дразнещо е... Дразнещи са и скандалите в БРФК за станичните наблюдатели. Защо съвестните членове не оттеглят членството си в подобна организация и не си организират нормално работата в новосформирано от тях дружество с нестопанска общественополезна дейност? Нещо губят ли, но във всеки случай любителите отстрани гледат с отвращение и/или най-малкото с недоверие при подобна публична фактология и полуистини? Защо се критикува вместо да се приобщават и образоват любителите по различни програми/семинари, безплатни, както го изисква нормалния маркетинг, ако желаете хората да започнат да ви имат доверие. Цената е едно от последните неща, които са важни като цяло при какъвто и да е избор в живота, и ако се абстрахирате от икономическата глобална криза и помислите трезво, може и да се съгласите.

#145 Потребителят е офлайн   ira67 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 September 2012 - 05:33 PM

Показване на мнениетоemilvr, в 01 September 2012 - 04:47 PM, написа:

Скъпите и родословни животни са по- хубави ,принципно и по- здрави .
Бъдете обективни .

Смешно ми беше изсказване ,изобщо не ме интересуват спорове за родословия,на тея спорове край няма да има.Всека монета има две страни и няма смъсъл да сде зареждам с негативна енергия споряйки за нещо.Всекий ще излезе от спор със собственно мнение,. Но за мечка ми хареса ,просто си предсавих мечока със родословия в зъби ,да докаже че е мечок.

#146 Потребителят е офлайн   sosy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 September 2012 - 05:45 PM

Когато човек има добър стандарт на живот и реши да си вземе куче , едва ли ще се сети за разни магазини , ферми или някой комшия тарикат , но за съжаление повечето млади хора се борят със зъби и нокти да оцеляват - за да си плащат сметките , да си гледат децата .И ако това звучи като оправдание за някой , то за доста хора е действителноста . п.п Между другото - това с подаръци на кучета от шоу клас от развъдници :ab_041: ......, не че нещо , но не съм тинейджър .Ако е имало подаръци кучета , то това не е практика със сигурност - а прецедент. :ae_085:

#147 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 01 September 2012 - 07:40 PM

Показване на мнениетоEv.Mink, в 01 September 2012 - 05:31 PM, написа:

Защо съвестните членове не оттеглят членството си в подобна организация и не си организират нормално работата в новосформирано от тях дружество с нестопанска общественополезна дейност? Нещо губят ли,

Да, губят възможността организацията им да е член на световната организация FCI, респ. кучетата им да се сравняват в широка световна конкуренция, да бъдат оценявани от FCI съдии и да получават FCI родословия. Също така да бъдат признавани от другите федерации, които признават FCI родословия, но не биха признали такива на някаква си местна нашенска федерацийка. Грубо казано няма да могат да участват на събитие, където да си сверят часовника с 200 кучета от тяхната порода, да речем, а ще могат само на местно ниво.
БРФК може да се оправи само отвътре много трудно и болезнено. Независимо от това етичните развъдчици могат да продължават да си работят по правилата, вместо да зарежат всичко.

Междувременно подобно на вашето предложение се създаде друга българска федерация, БРКС, член на UCI - друга пък международна федерация. UCI признава FCI родословия, но не и обратното. Как работят БРКС и какви успехи постигат нямам идея, но ако човек се интересува би могъл да получи представа каква е ползата от подобна идея.

#148 Потребителят е офлайн   valnata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 September 2012 - 08:14 PM

Цитат

Утре като се разхождам из гората и видя някоя мечка ще и искам РОДОСЛОВИЕ, защото ако няма такова ще приема, че е мечоподобна коза и ще я сритам да ми се махне от пътя... Нахална коза ще ми пречи на разходката...

Тя мечката не може да няма родословие. Ако няма родословие е невъзможно да доживее до зряла възраст.. Дисплазии и др болести се намесват веднага и я унищожават до 2 месеца.

Как да се оправи организацията? нали те си имат избори, отчети и се избират толкова години.. :ud_009:

#149 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 September 2012 - 08:35 PM

Някой каже някоя профанщина и ви светват очите.
Мечка е цяло семейство бозайници. Диви при това. И се случва видовете мечки да се кръстосват.
Никой не е оспорил, че мелезът е от семейство canidae, та даже от вид куче.
Ама тук за принадлежност към порода се говореше. Уж. Има ли породи мечки?

ПП Даже ми стана интересно и направих диагонално търсене за дисплазия при вълци. Слуховете твърдят, че ако се отглеждат в плен и липсва естествен отбор, и при тях се случва.

#150 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 01 September 2012 - 08:40 PM

Показване на мнениетоsosy, в 01 September 2012 - 03:45 PM, написа:

.Ако е имало подаръци кучета , то това не е практика със сигурност - а прецедент. :ae_085:

Това ,че нямате информация ,не означава, че твърденията ви са вярни.Естествено не се обяваява в обяви, форуми и прочее и не, не е прецедент, а по скоро практика.
User's Signature

Качена снимка

#151 Потребителят е офлайн   MrMadMan Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 September 2012 - 10:02 PM

Показване на мнениетоmil_, в 01 September 2012 - 08:35 PM, написа:

Някой каже някоя профанщина и ви светват очите.
Мечка е цяло семейство бозайници. Диви при това. И се случва видовете мечки да се кръстосват.
Никой не е оспорил, че мелезът е от семейство canidae, та даже от вид куче.
Ама тук за принадлежност към порода се говореше. Уж. Има ли породи мечки?

ПП Даже ми стана интересно и направих диагонално търсене за дисплазия при вълци. Слуховете твърдят, че ако се отглеждат в плен и липсва естествен отбор, и при тях се случва.

Чак пък профанщина (демек простащина)... Просто исках да разведря малко обстановката, защото гледам, че тук доста хора се взимат на сериозно и направо полудяват на някакви теми и ако смятате, че съм го направил неуместно или не на място - моля да ме извините. Ако от 6ти до 9ти не работя, ще отида на едно изложение да видя как стоят някои неща. И тогава чак бих си съставил мнение относно родословието. Честно до сега изказванията на някои от поддръжниците му наистина навяват известна арогантност и аристократизъм. Все едно за тях кучето без родословие е както за обикновените хора кварталните пумияри. Все едно този папирус е по важен от самото животно... Но нейсе - не съм за безразборното развъждане с цел печалба и т.н. И тук си трябват правила, но съм сигурен, че някои недоброжелатели и печелбари използват и родословието, като средство за раздуване на цени и други тънки изпълнения...
User's Signature

България

#152 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 01 September 2012 - 11:21 PM

Показване на мнениетоMrMadMan, в 01 September 2012 - 10:02 PM, написа:

Честно до сега изказванията на някои от поддръжниците му наистина навяват известна арогантност и аристократизъм. Все едно за тях кучето без родословие е както за обикновените хора кварталните пумияри. Все едно този папирус е по важен от самото животно...

А според мен хората, чиито кучета по някаква причина не притежават заветния "папирус" по необясними причини се втурват да доказват колко този детайл е без значение при положение, че никой не говори за начина на отглеждане на кучетата, а за това дали принадлежат или не към дадена група (порода). Не знам защо е толкова важно да "докажеш", че дадено животно е породисто и без този документ, след като пред цялото време натъртваш как всъщност не те интересувало, защото било "любимото" ти куче. Ами като е любимото ти куче защо трябва да доказваш дали е или не е породисто и съответно защо трябва да си играеш на развъдчик?! Нали това е маловажно, гадно и прочее? Ей, за това спорим явно. Тези, които имат обикновени впрегатни коне не доказват, че имат арабски жребци. Нали уж било важно да върши работа?! Що е толкова важно да доказваш, че било породисто?! Що е важно да го "пуснеш" да има поколение?!Що е толкова важно да ти се "признае" някаква породност?! Нали уж е снобарско ?!
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#153 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 September 2012 - 06:36 AM

Показване на мнениетоMrMadMan, в 01 September 2012 - 10:02 PM, написа:

Чак пък профанщина (демек простащина)... Просто исках да разведря малко обстановката,
....
Все едно за тях кучето без родословие е както за обикновените хора кварталните пумияри. Все едно този папирус е по важен от самото животно...

Да му се не види, пак трябва да пояснявам. Профанщина = невежество. Любим похват на някои за разведряване е да профанизират тема, а любимата ми профанщина от обсъжданията на жестокостта към животни в родния парламент е "Рибата гръбначно животно ли е?"
Сигурно ще се учудите колко от кинолозите си гледат с радост по някой "пумияр" или им помагат по друг начин. То пумиярът за вас не е животно и не е куче ли? За вас само ако изглежда, че принадлежи към порода, заслужава дом и обич? Точно върху това схващане на "обикновените хора" стъпва просперитетът на търговците.

Сега сериозно и по тази тема нещичко. Хората търсели "хубаво куче", ама без родословие. Аз не съм на мнение, че хората, когато си вземат куче, трябва да правят саможертви и да вземат кучета, които според тях са грозни. То и като избираш партньор в живота гледаш да ти харесва физически. Затова не споделям виждането на wind, че всички трябва да се жертваме и да осиновим кучета, които не харесваме.
Само че си мисля, че много от хората изобщо не знаят дали биха харесали някое безпородно. Изобщо не се замислят върху това, защото ги е срам да харесват безпородни. Какво ще кажат съседът и приятелите?! Щом гледаш "пумияр", значи си мизерник. А между тях има уникално красиви животни, само трябва да си отвориш очите. Красотата е в очите на гледащия, грозното за теб може да е красиво за мен, то и някои породи за мен са грозни, а за други - красиви. Между толкова уникати все има и някое, което ще е много красиво за теб. Ако не си сноб, само това ще е важно, а не какво мисли съседът.
И да, за мен породоподобното куче е точно като кварталния помияр. То е просто куче, което не принадлежи към порода и не трябва да се размножава. Ето ги моите помияри, бълхари от улицата, струват 0 лв. Красиви ли са, грозни ли - вие си решавайте.

Кучета има за всеки, навсякъде, всякакви. Само не вземайте от търговци, фермери и квартални размножители, защото ставате спонсори на мръсния им бизнес.

#154 Потребителят е офлайн   Пинпонг Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 September 2012 - 08:29 AM

Прочетох цялата тема , както и съседните. Трудно ми беше но го направих. :zg_074:
Сега сигурно ще втрештя аудиторията , но ако съм решил да си взимам куче ще предпочета това на което вие викате междусъседска скачка. Или по- точно да се каже от приятел на когото имам доверие и който ми гарантира че въпросното кутре е от тези родители а те са деца на тези тези кучета.

А зоо-борсите и "развъдниците" ги слагам под общ знаменател , само дето едните са монополисти и имат нещо като патент и за това държат високи цени.Веднаг ще ви кажа защо мисля така:

Едните продават кучета без родословия , а другите си печатат родословията собственоръчно !

Кучето от борса може да има наследствено заболяване , но това от " развъдник" не е сигурно дали няма!

И при едните и при другите е доста възможно да липсват типичните за стандарта на породата характер темперемант и качества , щото за подтичване в ринга не се изисква такива неща.
Според мен чара на различните породи е точно в различните характер, качества , предзначения и способности ,а не да се превръщат в еднакво дебилни домашни любимци в различна опаковка. :zb_050:

Ако си взема куче от Приятел на когото имам ДОВЕРИЕ , ще съм СИГУРЕН кои са родителите и прародителите на кутрето , и ще знам какво да очаквам. А дали ще има заветната хартйиика или не, ми е все тая.

И ако ме попитате дали ако се окаже неродословно ще го кастрирам , ще ви отговоря:

НЕ !! Кастрирайте се вие!! :ec_117:

#155 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 September 2012 - 08:33 AM

Показване на мнениетоПинпонг, в 02 September 2012 - 08:29 AM, написа:

Ако си взема куче от Приятел на когото имам ДОВЕРИЕ , ще съм СИГУРЕН кои са родителите и прародителите на кутрето , и ще знам какво да очаквам.

Няма да знаеш. Не е само в родителите въпросът, някои заболявания се предават през много поколения.
А твоят приятел, щом въди по този начин, не заслужва никакво доверие. Ако той знаеше какво прави и твърденията ти бяха верни, да извади родословия щеше да му е най-малкият проблем.
Кой те кара да кастрираш, само не множи.

#156 Потребителят е офлайн   Пинпонг Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 September 2012 - 08:47 AM

[/quote]
Няма да знаеш. Не е само в родителите въпросът, някои заболявания се предават през много поколения.
[/quote]
И при родословните е изключено да се появят така ли? :flagbg: :flagbg:

#157 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 September 2012 - 09:12 AM

Кой е казал, че е изключено?
Но знаеш, че е направено изискуемото към момента, за да бъде избегнато.
В етичния случай.
Системата на FCI и другите федерации е много, много далеч от съвършенството. Но по-добра няма.

Да не говорим, че в масовия случай кварталният множител с кучето си от зоомагазина дори не знае дали не кръстосва брат и сестра.

#158 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 02 September 2012 - 09:19 AM

Не, не е изключено, но рискът е силно ограничен и предвидим, т.е. може да се направи анализ по информацията от родословието, която за развъдчиците е ясно четлива. Не казвам, че няма недобросъвестни развъдници. Има и точно затова винаги съветвам хората да мислят и анализират всяка информация - вербална и невербална. Да си изяснят какво е това развъдник и когато отида да знаят какво трябва да бъде, да говорят със собственика и да разберат що за човек е. Това не е чак толкова трудно и си личи още щом прекрачиш вратата и поговориш най-общо с някого. Не се изисква да анализирате душевно състояние или сложна житейска ситуация. Изисква се да имате твърди позиции върху това какво приемате и какво не. Ако сте склонни да направите компромиси, значи ще приемете за съвсем нормално развъдник да означава 10 женски и постоянни кучила, а това НЕ Е развъдник. Това си е чиста проба ферма, ако ще и да има цялата налична документация. Точно затова в някои страни такива "развъдници" плащат и големи данъци, защото това е вид производство. Въпросът е вие къде искате да си дадете парите, знаейки в какво точно те ще бъдат вложени? Не ви говоря за кучето на диван или плюшена играчка. Има породи, които не могат да се гледат по този начин, но въпреки всичко развъдчиците осигуряват не просто храната и ваксините, а и социалното общуване на тези животни. Те осигуряват онова, от което има нужда кучето - общуване, споделяне, ментална активност. Това няма как да стане при наличие на много животни на едно място. Това е като при хората. Не можете да общувате пълноценно с 30 човека едновременно, дори и да са ви роднини, дори и да имате доходите за това, дори и да имате невероятното желание да го правите. Няма как да стане едновременно.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#159 Потребителят е офлайн   chocolate80 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 September 2012 - 09:42 AM

Оооо НЕЕЕ :ub_013: всичко започва от начало!!!! Не знам от къде имате такова търпение и нерви,но има смисъл от това....на мен ми отворихте очите...
(към настоящия момент е късно,но за в бъдеще)
User's Signature

Качена снимка

#160 Потребителят е офлайн   Пинпонг Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 September 2012 - 09:58 AM

Както казваш че има недобросъвестни "развъдчици" , така може да признаеш че може има и съвестни(аз лично познавам такива) стопани които знаят потеклото на кучетата си но просто не ходят на нагласените изложби и не членуват в корумпираните федерацйи.
Преди 15 години когато си взех първия питбул ,вече се бях оговорил със собственика на майкта и фактически кучето беше мое , той извади една стара тедратка където беше собственоръчно беше описал родословното дърво на кутрето на родителите му и прародителите му няколко поколения на зад , плюс техни предишни заполождания и т.н
Малкия стана прекрасен пес и живя щасливо :dog:
Другия плюс от това да вземеш куче от приятел е че наистина знаеш какво представляват родителите , а не като отидеш в "развъдник" и "развъдчика да ти каже "Емиииииии таткото КО е печелил ЦАЦ И ЦАЦИБ ие шампион ! Маллко е стархлив :r_181: ама е многог красив :wub:

П.С. Нарочно салгам развъдчик и развъдник в кавичик ,щото повечето дето знам нито са развъдчици нито имат развъдници

• (23 Страници) +
  • « Първа
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни