Българско овчарско куче
Публикувано: 25 September 2006 - 05:17 PM
Цитат
Здравейте troian,
Моля да бъда извинен, но връщайки две страници назад аз не видях кучета, за които да е отбелязано, че са Ваши. Да неби вече да са отстранени от форума ?
Другото, което е основно като принцип, че да се коментира куче по снимка е нелепо, особено, ако не е и в екстериорна позиция.
При една фенотипно не изравнена и неконсолидирана порода всеки би си позволил да прави интерпретации, който или му оттърват, или иска тенденциозно да създаде конфликтна ситуация.
Публикувано: 25 September 2006 - 05:47 PM

Развъждането на расови кучета с високи качества спада към културното и национално богатство на всеки народ !Българско Овчарско Куче , Българската национална гордост !
Публикувано: 25 September 2006 - 05:47 PM

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл
Публикувано: 25 September 2006 - 05:49 PM

Развъждането на расови кучета с високи качества спада към културното и национално богатство на всеки народ !Българско Овчарско Куче , Българската национална гордост !
Публикувано: 25 September 2006 - 06:02 PM

Публикувано: 25 September 2006 - 06:17 PM
Цитат
Всички кучета изглеждат много добре. Горан и Тера създават впечатление на добре развиващи се млади кучета, Родо е направо импозантен. На този размер, ако притежава и добра подвижност бързо ставане от положение лежешком, гъвкав и лек тръс, няма да има грешка. В случая не коментирам способности като кучета-пазачи. За Страхил не мога да кажа нищо прекалено много черен цвят, който не ми позволява дори да различа отделни екстериорни части по главата.
Публикувано: 25 September 2006 - 06:18 PM
Цитат
Това с полу-братята Страхил и Родо нещо ме обърка, но все пак са хубави (според мен).Този Горан има интересна глава.Имах кучка с подобна форма на главата(от позицията на снимката поне ,което виждам).Тя беше с рода от "Каракитан".

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл
Публикувано: 25 September 2006 - 06:31 PM

Публикувано: 25 September 2006 - 06:48 PM
Публикувано: 25 September 2006 - 06:50 PM
Цитат
има и то огромно значение при кои са
гн Атанасов има една много вярна сентенция за генотипа и средата.при овчарите има голяма вероятност да попаднат в нужната им среда ,при другите със сигурност я няма .
-----------
дог.бг. поздрави за мисленето ти и отношението към кучето.

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"
Публикувано: 25 September 2006 - 06:58 PM
Цитат
Цитат
Това с полу-братята Страхил и Родо нещо ме обърка, но все пак са хубави (според мен).Този Горан има интересна глава.Имах кучка с подобна форма на главата(от позицията на снимката поне ,което виждам).Тя беше с рода от "Каракитан".
Родо е син на Шаро на Марко Френкав ( наистина прощаваите ама незнам как се пише) както и Страхил , но са от различни маики , а за рода на Горан нищо незнам ,както писах подарини го човек от Пловдив на когото също са му го подарили други хора ( леле )кучето има малко тясна муцуна, заради тези недостатаци сме го отделили ,да не стане някоя грешка с Гера .

Публикувано: 25 September 2006 - 07:02 PM
Цитат
Цитат
Цитат
Родо е син на Шаро на Марко Френкав ( наистина прощаваите ама незнам как се пише) както и Страхил , но са от различни маики , а за рода на Горан нищо незнам ,както писах подарини го човек от Пловдив на когото също са му го подарили други хора ( леле )кучето има малко тясна муцуна, заради тези недостатаци сме го отделили ,да не стане някоя грешка с Гера .
И правилно сте го решили.
Да са живи и здрави кутраците и да те радват дълго време

Публикувано: 25 September 2006 - 07:05 PM
Цитат
Цитат
При въвеждане на стриктна документация (в Турция вече има национален клуб, който наистина работи), която вече започва да се прилага, нещата ще влязат в пралиното си русло. Самите овчари ще бъдат заинтересувани да спазват правилата, за да могат след време и те да станат производители и евентуално да продават (да печелят). Процеса е труден и мъчителен, защото невежеството е голямо, но тук пък ние като сме многознайковци, каква сме я свършили.
гн Атанасов на овчарите им е достатъчно да имат добри кучета ,според мен те никога дори и сега не са продавали кучета.за скачките вече е проблем ,не се интересуват много кои на кого се качва,но пък те и нямат цел да развъждат.мисля че ако някои друг поеме издръжката на кучетата те не биха имали нищо против да дават малките и да се обаждат коя е разгонена и тн.т.
НО ,честно ако кажа на някои колко достига(като цена) едно бок ........ще ме питата ти нормален ли си ,биха си взели от улицата.

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"
Публикувано: 25 September 2006 - 07:29 PM
Стига dog.bg да не ми се скара пак wink

Публикувано: 25 September 2006 - 07:34 PM
Публикувано: 25 September 2006 - 07:40 PM
В Турция (мога да говоря за там) преобладава невежеството. Вярно е, че 90% от овчарите не биха дали пари за куче. Но ще Ви дам пример разговаряхме с един развъдчик на Кангали, който развъжда и Акбаш, но не така интензивно. Неговите кучета са дадени на овчари в пограничния район с Грузия. Ще Ви прозвучи невероятно, може и някой дълбокомислещ специалист да се намеси (веднъж един обвини същия този мой познат, че не говорил истини като си преувеличавал затова, че Кангала убил вълк), но един от Акбашите (мисля, каза че бил на 2 години, убил вече няколко вълка) той дал на един овчар като го заменил за 60 (шестесет) овце !
Много хора, особено сега, след като клуба заработи активно, ръководството му циркулира почти нон-стоп из Турция, започват да търсят това, което ги съветват селекционерите. Казах, мисля, че бе в темата за кучета пазачи, че сериозните развъдчици не продават те подаряват.
А колкото до цената цената е односително понятие. Тук някъде из форумите има дори такава тема. Четох, четох пък се отказах. Дебатиране напразно и безсмислено. Започнаха там едни изчисления за стойности, себестойности, изложби, разходи за това и онова и така добезкрай.
Когато човек претендира да се занимава с кинология (не с кучеотгледвачество) и постоянно върти темата около това, колко струват кучетата му и защо ги продава на едикаква си цена той не е нищо друго, освен меркантилна личност, използваща най-добрия приятел на човека за лична облага.
Не напразно в Западния свят се казва (заложено е и в много правилници), че с кучета на ниво Федерация трябва да се занимават хора ЛЮБИТЕЛИ, а не професионалисти, които използват кучето за да печелят.
Аз познавам много хора, които продават кученца много скъпо, но с още по-голяма лекота подаряват кученца.
Преди години в България бе внесен първия Тервуер, който бе от една от най-известните линии в Канада. Кучето бе мое, цената му бе 2500 щатски долара, но знаете ли аз колко заплатих. Ами НИЩО. Дори и разходите по самолетни белети, транспортни клетки, митнически такси и какво ли още не, бяха поети от човека, който ми го изпрати.
По-късно, когато си купих Немско Овчарско Куче от Чехия, платих за него 1000 немски марки. Кученца с неговото качество се продаваха по 1700 до 2000 марки.
Човекът, който ми предлага Кангали от Турция ми ги дава без пари, а същевременно продава едно кученце понякога на цена до 1000 Евро.
В момента имам две много хубави овчарски кучета. Е, те не са и никога няма да бъдат пазачи, но ако говорим за цената, на която съм ги купил -ами просто ми е неудобно да я кажа, толкова символична бе. А много хора знаят от къде и какъв е произхода на кученцата - не напразно някои са поставяли въпроса, защо са ми дадени на мене, могат ли да купят накое от същите кучила, ходили са да хленчат на хора, които имат брат на моето куче да го купят и т.н.
Е, къде са критериите и какви са критериите. Критерия е само един ако искаш да превърнеш кучето в машина за пари, винаги ще намериш начин да оправдаеш своето си ценообразуване.
Малко се отклоних от темата, но демагогията е нещо много гнусно.
Публикувано: 25 September 2006 - 09:03 PM
Публикувано: 26 September 2006 - 08:16 AM
Цитат
въпрос .какво е спор? ......ако е нещо лошо не ми отговаряи повече.
ти го даваш скромно .....аи ся тка да не скромничим,а да изказваме мнения ,особено различни.темата е бок(българско куче) нима смяташ че за него трябва да се говори само от гледна точка на кинологията.
не ,неказвам че са важни само работните качества ,казвам че трябват такива ,тук се говори предимно за екстериор.смехоранче го каза ,как беше точно не помня,функционално -нужната физика и качества на едно място.
пп....в спора се ражда истината ...но нека спорим.

Публикувано: 26 September 2006 - 08:29 AM