Българско овчарско куче
Публикувано: 26 September 2006 - 02:17 PM
- 8 независими семейства
- броя на кучетата
- контрол за тазобедрена дисплазия
- епилепсия
- еволюция на поведението и характера
Интересуват ме семействата, процентното отношение в породата на тазобедрената дисплазия, среща ли се и как се осъществява контрола, коя степен на дисплазия се счита за допустима в породата при развъждане, изследвания за епилепсия - къде са правени, има ли я, както и къде може да се прочете заключението за еволюцията на поведението и характера, както и базата, на която са направени горните заключения и кой и кога го е направил.
Предварително благодаря за отговорите !
Публикувано: 26 September 2006 - 03:35 PM
Искам да Ви помоля за кратък коментар на това куче.Питам Вас защото ПРИЗНАВАМ че съм много некомпетентен по въпросите касаещи вашата порода (БОК или КК).
Та сега по същество:
Това женско куче е на брат ми. Домашен любимец на една годинка. Без амбиции за племенна работа. До колкото знам - от екстериорни родители. По обясними причини не искам да публикувам нито имената на кучетата, нито на собствениците им. Интересува ме коментар от знаещи хора(в което съм убеден,че тук има)
По точно:
-недостатъци - какви?
-достоинства(ако има такива)-какви?
-типично или не?
Благодаря Ви предварително 1super
Евгени Петков BEER
П.С. От тази снимка не се вижда много.Малко по късно ще пусна други в по едър план.
Прикачени файлове
-
post_29_1159277738.jpg (72.97K)
Брой сваляния: 79
Публикувано: 26 September 2006 - 04:34 PM
Цитат
Петко,
Както ценообразуването, така и достъпността са много широки понятия. Винаги ще се намери някой, който от 9 дола вода ще донесе, за да докаже защо кучето му струва примерно 500 или 600 лв. В същото време, ако някой обяви, че продава кученце да кажем за 100 лв, веднага възникват два основни момента единият е, че сигурно кученцето е дефектно, за да е толкова евтино, другият момент е, че кучетъргашите веднага ще скочат, че някой им подбива цените.
Преди много години някъде около 1977 или 1978 имах женска Немско Овчарско Куче. Да кажа, че по него време е имало нещо от рода на родословни свидетелства, преценки, изследвания и какво ли не още, значи да излъжа. Това бе куче, отговарящо на стандарта за Източноевропейския тип на породата, с много добър екстериор и служебни качества. Продал съм от нея 3 или 4 кученца. Единственото, което исках да ми бъде заплатено, това бе стойността на ваксините (тогава беше най-популярна пентовакс и се продаваше около 5 лв) и противообезпаразитяващите лекарства за глисти се използваше пиператрин, а за тении най-доброто, което се намираше много трудно, бе дронцит. Не съм продал нито едно кученце на цена повече от 20-25 лв. Като се разбра това, веднаха се появиха някой другари, с кучета много под нивото на моето и започнаха уговорки или да спра да продавам или да вдигна цената, защото съм подбивал техните цени. Кучета с подобно, а и доста по-лошо качество те продаваха по 100-120 лв.
Ако мислите, че сега разликата е много по-голяма, не е. Само че сега сумите са много по-високи и обикновено се говори в Евро или Щатски долари.
Е, доста по-късно имах и друг случай. Моя кучка бе родила и имах малки вече на около 45-50 дни. Един ден дойде един от тези новите и каза, че иска да купи кученце от мене. Започнах да му обяснявам някои неща за родители, връзка, линейно развъждане и т.н., но той изведнаж ме прекъсна и каза: Виж, каквото и да ми кажеш повече от 800 долара не мога да ти дам. Съвсем нямах намерение да искам такава сума, но какво да го правя като иска да дава. Това бе най-скъпото куче, което съм продал през живота си, макар че бях си нарекал многократно по-ниска сума.
Вижте колко интернет сайта има за кучета. И вижте в колко от тях няма Предлагаме или Продаваме. И нека някой да каже, че кинологията не е средство за придобиване на пари. Да, но това не е кинология. Аз казах в предишно мое писане какво е това.
Всички ние твърдим, че обичаме кучето. Обичта изисква алтруизъм. И ако на един сноб или новобогаташ можеш да му вземеш това, за което не се е мъчил по време на придобиването, не можеш да подхождаш със същия аршин към един човек, който изкарва прехраната си с къртовски неистов труд в дъжд, пек, студ и мраз, в мръсотия и недоимък.
Абе казано по-простичко кинология е едно, кинтология е съвсем друго. Жалко е, че много не могат да го разберат, или по-точно не им оттърва да го разберат.
Публикувано: 26 September 2006 - 04:55 PM
Въпросите ми са породени от чисто любопитство и надявам се някой от Вас да ми помогне с мнение или препоръка без значение от оценката-положителна или отриателна.
Още веднъж Ви БЛАГОДАРЯ BEER
Прикачени файлове
-
vertikal.jpg (48.13K)
Брой сваляния: 88
Публикувано: 26 September 2006 - 04:56 PM
Прикачени файлове
-
stoika.jpg (56.46K)
Брой сваляния: 97
Публикувано: 26 September 2006 - 04:58 PM
Прикачени файлове
-
profil.jpg (35.06K)
Брой сваляния: 82
Публикувано: 26 September 2006 - 07:28 PM
Цитат
cheers judge здравей.
Аз на истина нищо не вдявам от БОК или КК.Това куче е било продадено на брат ми за чистокръвно.Аз познавам собствениците на родителите.Но мненията за кучето са МНОООГО противоречиви.Мен ме интересува това куче има ли не6то от БОК или КК.
Ако ми отговориш на лични ще съм ти много благодарен и задължен.
Поздрави :
Евгени BEER
Публикувано: 26 September 2006 - 09:06 PM
С питането си за цените имах предвид нещо друго и то щеше да стане ясно ако някой беше посочил такива.Аз между другото се извинявам и няма да питам повече за това .
Ето например krasii ни е сложил снимки на куче с екстериорни родители , но това което виждаме съвсем не е това ,което би трябвало да бъде(нека Евгени ме извини,това няма да пречи на брат му да си го обича).Но най-вероятно за това куче са дадени не малко пари щом са твърдели ,че е чистокръвно.Сега вече разбирате ли ме какво имах аз впредвид?
Знам какви са цените и няма да ги оповестявам (на БОК и КК и т.н.) и знам от кого мога да взема и не мога ,ама има хора , които не го знаят и остават излъгани.
Нямах предвид цените на "размножителите" също така.
Е май много се задълбах и излязох от темата, на се надявам да сте ме разбрали.
Поздрави на всички

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл
Публикувано: 28 September 2006 - 11:35 AM
Цитат
Цитат
cheers judge здравей.
Аз на истина нищо не вдявам от БОК или КК.Това куче е било продадено на брат ми за чистокръвно.Аз познавам собствениците на родителите.Но мненията за кучето са МНОООГО противоречиви.Мен ме интересува това куче има ли не6то от БОК или КК.
Ако ми отговориш на лични ще съм ти много благодарен и задължен.
Поздрави :
Евгени BEER
Не е лошо да дадеш малко инфо за родителите (ако имаш), за да рзкрием още едни "съвестни кинолози", а и да знаят хората техните кучета какви кутрета произвеждат.
Незнам дали са от КК или БОК, но за мен това куче няма нищо общо с който и да е от двата стандарта

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 28 September 2006 - 06:36 PM
Цитат
Цитат
Това с полу-братята Страхил и Родо нещо ме обърка, но все пак са хубави (според мен).Този Горан има интересна глава.Имах кучка с подобна форма на главата(от позицията на снимката поне ,което виждам).Тя беше с рода от "Каракитан".
Здравейте. Родо и Страхил са полубратя по баща. Двамата са синове на Шаро на Марко Френкев. Майката на Родо за съжаление беше отровена преди 2-3 години.
Казваше се Роска.
Страхил е произведен от Иван Бъчваров и е син на неговата кучка Арда.
Колкото до Горан не знам неговия произход но мога да кажа , че тази муцуна определено ме притеснява. Иначе от Троян знам , че е прекрасен "работник" .
Поздрави
Публикувано: 30 September 2006 - 07:44 PM
Прикачени файлове
-
DSC_0592.jpg (178.05K)
Брой сваляния: 158
Публикувано: 01 October 2006 - 09:53 PM
Кое е по точно ?
Публикувано: 01 October 2006 - 10:13 PM
Прикачени файлове
-
DSC_0072.jpg (154.89K)