Българско овчарско куче
Публикувано: 25 September 2006 - 03:00 PM
Цитат
Позволявам си да се намеся по отношение на подаряването.
Не зная до колко сериозно звучи това, че някой иска да подарява кученце тук, но искам да споделя нещо, което имам като информация отпреди няколко дни в резултат на мое пътешествие из Турция.
Разговаряхме с един от най-известните (ако не и най-известния) развъдчици на кучета Кангал.
Попитах го преди няколко дни колко кучета има в момента. Отговорът му бе - "Не зная". Това ме изненада и аз репликирах "Как така не знаеш".
И той много спокойно ми каза: "Виж какво, повече от 2/3 от кученцата, които аз произвеждам, подарявам на овчари, с единствената цел те да са в своята среда. Условието е, че само аз ще ги заплождам за вбъдеще и само аз ще определям коя кучка с кой мъжкар ще бъде заплодена. При себе си в момента държа много малко кучета (под малко той разбираше 20, защото те бяха толкова), доказани пазачи. Кученцата, които получавам от тях, ако не продам на някого, който желае да си купи, заминават отново по стадата".
Мисля си дали това е селекцията, която тук някои наричат автентична, твърдят че запазват гени и кръв, а животинките им (разплодните) никога не са виждали овце и нито миг не са били в своята си среда.
Публикувано: 25 September 2006 - 03:10 PM
Цитат
Цитат
Позволявам си да се намеся по отношение на подаряването.
Не зная до колко сериозно звучи това, че някой иска да подарява кученце тук, но искам да споделя нещо, което имам като информация отпреди няколко дни в резултат на мое пътешествие из Турция.
Разговаряхме с един от най-известните (ако не и най-известния) развъдчици на кучета Кангал.
Попитах го преди няколко дни колко кучета има в момента. Отговорът му бе - "Не зная". Това ме изненада и аз репликирах "Как така не знаеш".
И той много спокойно ми каза: "Виж какво, повече от 2/3 от кученцата, които аз произвеждам, подарявам на овчари, с единствената цел те да са в своята среда. Условието е, че само аз ще ги заплождам за вбъдеще и само аз ще определям коя кучка с кой мъжкар ще бъде заплодена. При себе си в момента държа много малко кучета (под малко той разбираше 20, защото те бяха толкова), доказани пазачи. Кученцата, които получавам от тях, ако не продам на някого, който желае да си купи, заминават отново по стадата".
Мисля си дали това е селекцията, която тук някои наричат автентична, твърдят че запазват гени и кръв, а животинките им (разплодните) никога не са виждали овце и нито миг не са били в своята си среда.
Аз одобрявам тези методи.Не знам колегите на какво мнение ще са .Даже според мен не е задължително да се подаряват само на овчари, като естествено условията по запложането си остават .
Останалите как мислят по въпроса?

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл
Публикувано: 25 September 2006 - 03:28 PM
Цитат
Останалите как мислят по въпроса?
Да, идеята е добра, но пусти ламтеж за... разни неща!
Идеята да се подаряват кученца на сответна възраст на овчари има резон, ако наистина искаме да запазим нещо, за което другите говорят без да могат да го осмислят.
темата е дълга, интересна и ако започна да я разнищвам отново ще наскачат злобните барачета с "мъдрите" си мисли
поздрави !
Публикувано: 25 September 2006 - 03:36 PM
Публикувано: 25 September 2006 - 03:38 PM
Поздрави за вас ! cheers
Публикувано: 25 September 2006 - 04:06 PM
Цитат
При въвеждане на стриктна документация (в Турция вече има национален клуб, който наистина работи), която вече започва да се прилага, нещата ще влязат в пралиното си русло. Самите овчари ще бъдат заинтересувани да спазват правилата, за да могат след време и те да станат производители и евентуално да продават (да печелят). Процеса е труден и мъчителен, защото невежеството е голямо, но тук пък ние като сме многознайковци, каква сме я свършили.
Публикувано: 25 September 2006 - 04:36 PM
Цитат
Е, кой разбира, кой не разбира - всеки иска да е водач на бащина дружина. А какво да кажем за тези, дето не са наясно със себе си, а искат да са наясно с кинологията.
Това, да наречеш едно куче "автентично" или "аборигенно" само за това, че в своето фенотипно развитие наподобява животно никога не подлагано на селекция, да претендираш, че развъждаш чистопородни (те им казват "чистокръвни") кучета, при условие, че порода няма .... ? Не зная. И най-страшното не е, че невежия си вярва - страшното е, че има хора незнаещи, но любознателни и попадат в капана на елементаризма и аборигенизма.
А една от големите трагедии на нашия народ е аборигенното мислене на почти всяко едно ниво.
Публикувано: 25 September 2006 - 05:17 PM
Цитат
Здравейте troian,
Моля да бъда извинен, но връщайки две страници назад аз не видях кучета, за които да е отбелязано, че са Ваши. Да неби вече да са отстранени от форума ?
Другото, което е основно като принцип, че да се коментира куче по снимка е нелепо, особено, ако не е и в екстериорна позиция.
При една фенотипно не изравнена и неконсолидирана порода всеки би си позволил да прави интерпретации, който или му оттърват, или иска тенденциозно да създаде конфликтна ситуация.
Публикувано: 25 September 2006 - 05:47 PM

Развъждането на расови кучета с високи качества спада към културното и национално богатство на всеки народ !Българско Овчарско Куче , Българската национална гордост !
Публикувано: 25 September 2006 - 05:47 PM

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл
Публикувано: 25 September 2006 - 05:49 PM

Развъждането на расови кучета с високи качества спада към културното и национално богатство на всеки народ !Българско Овчарско Куче , Българската национална гордост !
Публикувано: 25 September 2006 - 06:02 PM

Публикувано: 25 September 2006 - 06:17 PM
Цитат
Всички кучета изглеждат много добре. Горан и Тера създават впечатление на добре развиващи се млади кучета, Родо е направо импозантен. На този размер, ако притежава и добра подвижност бързо ставане от положение лежешком, гъвкав и лек тръс, няма да има грешка. В случая не коментирам способности като кучета-пазачи. За Страхил не мога да кажа нищо прекалено много черен цвят, който не ми позволява дори да различа отделни екстериорни части по главата.
Публикувано: 25 September 2006 - 06:18 PM
Цитат
Това с полу-братята Страхил и Родо нещо ме обърка, но все пак са хубави (според мен).Този Горан има интересна глава.Имах кучка с подобна форма на главата(от позицията на снимката поне ,което виждам).Тя беше с рода от "Каракитан".

Публикувано: 25 September 2006 - 06:31 PM

Публикувано: 25 September 2006 - 06:48 PM