Dog.bg Форуми : Българско овчарско куче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (386 Страници) +
  • « Първа
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Българско овчарско куче

#1141 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 25 September 2006 - 06:50 PM

Цитат

Да съгласен съм при условие ,че ще се спазва договорката с развъдчика. Според мен няма значение дали са при овчари или други хора ,но всички те по отделно дават много добра информация за поведението на животните при определени ситуации и обстановка и така ще бъде много по лесно на специялиста да взима определени решения в развъждането.

има и то огромно значение при кои са
гн Атанасов има една много вярна сентенция за генотипа и средата.при овчарите има голяма вероятност да попаднат в нужната им среда ,при другите със сигурност я няма .
-----------
дог.бг. поздрави за мисленето ти и отношението към кучето.
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#1142 Потребителят е офлайн   troian Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 September 2006 - 06:58 PM

Цитат

Цитат

Ами немога да кажа много , Родо е шампион на България има невероятно излъчване и е гордост не само за неговия собственик но и на всички от нашия клуб , моя Страхил е негв полу- брат.

Това с полу-братята Страхил и Родо нещо ме обърка, но все пак са хубави (според мен).Този Горан има интересна глава.Имах кучка с подобна форма на главата(от позицията на снимката поне ,което виждам).Тя беше с рода от "Каракитан".

Родо е син на Шаро на Марко Френкав ( наистина прощаваите ама незнам как се пише) както и Страхил , но са от различни маики , а за рода на Горан нищо незнам ,както писах подарини го човек от Пловдив на когото също са му го подарили други хора ( леле )кучето има малко тясна муцуна, заради тези недостатаци сме го отделили ,да не стане някоя грешка с Гера .
User's Signature

Развъждането на расови кучета с високи качества спада към културното и национално богатство на всеки народ !Българско Овчарско Куче , Българската национална гордост !

#1143 Потребителят е офлайн   nikigeen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 September 2006 - 07:02 PM

Цитат

Цитат

Цитат

Ами немога да кажа много , Родо е шампион на България има невероятно излъчване и е гордост не само за неговия собственик но и на всички от нашия клуб , моя Страхил е негв полу- брат.

Това с полу-братята Страхил и Родо нещо ме обърка, но все пак са хубави (според мен).Този Горан има интересна глава.Имах кучка с подобна форма на главата(от позицията на снимката поне ,което виждам).Тя беше с рода от "Каракитан".

Родо е син на Шаро на Марко Френкав ( наистина прощаваите ама незнам как се пише) както и Страхил , но са от различни маики , а за рода на Горан нищо незнам ,както писах подарини го човек от Пловдив на когото също са му го подарили други хора ( леле )кучето има малко тясна муцуна, заради тези недостатаци сме го отделили ,да не стане някоя грешка с Гера .

И правилно сте го решили.
Да са живи и здрави кутраците и да те радват дълго време
User's Signature

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл

#1144 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 September 2006 - 07:05 PM

Цитат

Цитат

Да съгласен съм при условие ,че ще се спазва договорката с развъдчика. Според мен няма значение дали са при овчари или други хора ,но всички те по отделно дават много добра информация за поведението на животните при определени ситуации и обстановка и така ще бъде много по лесно на специялиста да взима определени решения в развъждането.

При въвеждане на стриктна документация (в Турция вече има национален клуб, който наистина работи), която вече започва да се прилага, нещата ще влязат в пралиното си русло. Самите овчари ще бъдат заинтересувани да спазват правилата, за да могат след време и те да станат производители и евентуално да продават (да печелят). Процеса е труден и мъчителен, защото невежеството е голямо, но тук пък ние като сме многознайковци, каква сме я свършили.

гн Атанасов на овчарите им е достатъчно да имат добри кучета ,според мен те никога дори и сега не са продавали кучета.за скачките вече е проблем ,не се интересуват много кои на кого се качва,но пък те и нямат цел да развъждат.мисля че ако някои друг поеме издръжката на кучетата те не биха имали нищо против да дават малките и да се обаждат коя е разгонена и тн.т.
НО ,честно ако кажа на някои колко достига(като цена) едно бок ........ще ме питата ти нормален ли си ,биха си взели от улицата.
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#1145 Потребителят е офлайн   nikigeen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 September 2006 - 07:29 PM

petko, преди време Стефан Йорданов ни каза ка се движат цените.Беше доста интересно ,защо все пак да не ни ги кажеш?Аз мисля ,че това не трябва да бъде някаква тайна .
Стига dog.bg да не ми се скара пак wink
User's Signature

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл

#1146 Потребителят е офлайн   judge Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 September 2006 - 07:34 PM

Е, Петко, говориме май за различни неща и нямам намерения да споря.Аз го давам по скромно и говоря само от гледна точка на кинологията.Само не ме убеждавай, че за дадена порода е важно какви са и работните качества и няма значение физическите/разбирай екстериорни/ качества!!!

#1147 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 25 September 2006 - 07:40 PM

За да има един овчар добро куче се изискват много неща. Някога, когато селекцията е била единствено по пътя на естествения подбор доброто е оцелявало, а некачественото е отпадало. Доброто е давало потомци, при които също по пътя на естествения подбор са оцелявали добрите техни деца, а са отпадали неподходящите. Да, но сега вече не е така. Хищниците намаляха, ареала им на местообитаване се промeня постоянно според урбанизацията, увеличаването на домашното животновъдство, промяна на климатичните фактори. Да се говори за качествени кучета пазачи само чрез естествен подбор е нелепо най-малкото, защото това е дълъг, бавен и труден процес. Интензификацията на животновъдството изисква и интензификация на кинологията.

В Турция (мога да говоря за там) преобладава невежеството. Вярно е, че 90% от овчарите не биха дали пари за куче. Но ще Ви дам пример разговаряхме с един развъдчик на Кангали, който развъжда и Акбаш, но не така интензивно. Неговите кучета са дадени на овчари в пограничния район с Грузия. Ще Ви прозвучи невероятно, може и някой дълбокомислещ специалист да се намеси (веднъж един обвини същия този мой познат, че не говорил истини като си преувеличавал затова, че Кангала убил вълк), но един от Акбашите (мисля, каза че бил на 2 години, убил вече няколко вълка) той дал на един овчар като го заменил за 60 (шестесет) овце !

Много хора, особено сега, след като клуба заработи активно, ръководството му циркулира почти нон-стоп из Турция, започват да търсят това, което ги съветват селекционерите. Казах, мисля, че бе в темата за кучета пазачи, че сериозните развъдчици не продават те подаряват.

А колкото до цената цената е односително понятие. Тук някъде из форумите има дори такава тема. Четох, четох пък се отказах. Дебатиране напразно и безсмислено. Започнаха там едни изчисления за стойности, себестойности, изложби, разходи за това и онова и така добезкрай.

Когато човек претендира да се занимава с кинология (не с кучеотгледвачество) и постоянно върти темата около това, колко струват кучетата му и защо ги продава на едикаква си цена той не е нищо друго, освен меркантилна личност, използваща най-добрия приятел на човека за лична облага.

Не напразно в Западния свят се казва (заложено е и в много правилници), че с кучета на ниво Федерация трябва да се занимават хора ЛЮБИТЕЛИ, а не професионалисти, които използват кучето за да печелят.

Аз познавам много хора, които продават кученца много скъпо, но с още по-голяма лекота подаряват кученца.

Преди години в България бе внесен първия Тервуер, който бе от една от най-известните линии в Канада. Кучето бе мое, цената му бе 2500 щатски долара, но знаете ли аз колко заплатих. Ами НИЩО. Дори и разходите по самолетни белети, транспортни клетки, митнически такси и какво ли още не, бяха поети от човека, който ми го изпрати.

По-късно, когато си купих Немско Овчарско Куче от Чехия, платих за него 1000 немски марки. Кученца с неговото качество се продаваха по 1700 до 2000 марки.

Човекът, който ми предлага Кангали от Турция ми ги дава без пари, а същевременно продава едно кученце понякога на цена до 1000 Евро.

В момента имам две много хубави овчарски кучета. Е, те не са и никога няма да бъдат пазачи, но ако говорим за цената, на която съм ги купил -ами просто ми е неудобно да я кажа, толкова символична бе. А много хора знаят от къде и какъв е произхода на кученцата - не напразно някои са поставяли въпроса, защо са ми дадени на мене, могат ли да купят накое от същите кучила, ходили са да хленчат на хора, които имат брат на моето куче да го купят и т.н.

Е, къде са критериите и какви са критериите. Критерия е само един ако искаш да превърнеш кучето в машина за пари, винаги ще намериш начин да оправдаеш своето си ценообразуване.

Малко се отклоних от темата, но демагогията е нещо много гнусно.
User's Signature

"Давай наставления само на този, който търси знания,
осъзнавайки своето невежество."

Качена снимка

#1148 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 25 September 2006 - 09:03 PM

nikigeen, обеснявам съвсем нормално. Приели сме тук да не се коментират цени, най малкото за да ви накараме да се замислите и да правите разлика между размножаване и развъждане. Кучило с кучило не си прилича, кученца от едно кучило не си приличат. Не търси парите, а търси кръвта - това е ценното. Да оцениш труда на развъдчика, неговите кучета - за него това ще е по ценно, отколкото парите. Просто питай, разпитвай, търси това, което искаш за себе си, търси кучето с главно К, търси кръв, с която искаш да работиш и да я продължиш. Парите ... пари се печелят, важно е КУЧЕТО и ПОРОДАТА.

#1149 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 September 2006 - 08:16 AM

Цитат

Е, Петко, говориме май за различни неща и нямам намерения да споря.Аз го давам по скромно и говоря само от гледна точка на кинологията.Само не ме убеждавай, че за дадена порода е важно какви са и работните качества и няма значение физическите/разбирай екстериорни/ качества!!!

въпрос .какво е спор? ......ако е нещо лошо не ми отговаряи повече.

ти го даваш скромно .....аи ся тка да не скромничим,а да изказваме мнения ,особено различни.темата е бок(българско куче) нима смяташ че за него трябва да се говори само от гледна точка на кинологията.

не ,неказвам че са важни само работните качества ,казвам че трябват такива ,тук се говори предимно за екстериор.смехоранче го каза ,как беше точно не помня,функционално -нужната физика и качества на едно място.

пп....в спора се ражда истината ...но нека спорим.
User's Signature

#1150 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 September 2006 - 08:29 AM

относно цените нямах впредвид колко струва някоя линия ,някое куче,някои разплодник......абе идеята ми беше друга да бъде достъпна за овчарите ,за да могат да ги отглеждат те.защото какво се получава,избрани са наи-добрите от стадата а сега немогат да се върнат там наследниците им ,не е ли това още едно ощетение .в същото време някои богат чичко си купува две три ,и почва да филосовства какво е аджеба бок,ако му кажеш абе виж тва овчарското мани го тоя мелез дребен.тои чичкото винаги ще си вземе ,мерак се гаси с пари,пък тои ги има,има и хора дето подклаждат мераци,но другия тои не би си взел а при него трябва да са наи добрите .
User's Signature

#1151 Потребителят е офлайн   judge Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 September 2006 - 01:34 PM

Да спора ражда истината ,но има спор и спор.Да спорим само за спорт по спора няма да стане и непрекъснато да се повтаряме.!! drink

#1152 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 26 September 2006 - 02:17 PM

judge, към вас, а ако може и някой друг да каже - интересувам се как са изпълнени изискванията, установени от Асамблеята на делегатите на FCI в Мадрид за регистриране на нови породи :

- 8 независими семейства
- броя на кучетата
- контрол за тазобедрена дисплазия
- епилепсия
- еволюция на поведението и характера

Интересуват ме семействата, процентното отношение в породата на тазобедрената дисплазия, среща ли се и как се осъществява контрола, коя степен на дисплазия се счита за допустима в породата при развъждане, изследвания за епилепсия - къде са правени, има ли я, както и къде може да се прочете заключението за еволюцията на поведението и характера, както и базата, на която са направени горните заключения и кой и кога го е направил.

Предварително благодаря за отговорите !

#1153 Потребителят е офлайн   krasii Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 September 2006 - 03:35 PM

cheers Kолеги здравейте.
Искам да Ви помоля за кратък коментар на това куче.Питам Вас защото ПРИЗНАВАМ че съм много некомпетентен по въпросите касаещи вашата порода (БОК или КК).
Та сега по същество:
Това женско куче е на брат ми. Домашен любимец на една годинка. Без амбиции за племенна работа. До колкото знам - от екстериорни родители. По обясними причини не искам да публикувам нито имената на кучетата, нито на собствениците им. Интересува ме коментар от знаещи хора(в което съм убеден,че тук има)
По точно:
-недостатъци - какви?
-достоинства(ако има такива)-какви?
-типично или не?
Благодаря Ви предварително 1super
Евгени Петков BEER

П.С. От тази снимка не се вижда много.Малко по късно ще пусна други в по едър план.

Прикачени файлове

User's Signature

Качена снимка[br]Caro von der Bildeiche-национален шампион Качена снимка BG!!! www.vonmilenium.com

#1154 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 26 September 2006 - 04:34 PM

Цитат

относно цените нямах впредвид колко струва някоя линия ,някое куче,някои разплодник......абе идеята ми беше друга да бъде достъпна за овчарите ,за да могат да ги отглеждат  те.защото какво се получава,избрани са наи-добрите от стадата а сега немогат да се върнат там наследниците им ,не е ли това още едно ощетение .в същото време някои богат чичко си купува две три ,и почва да филосовства какво е аджеба бок,ако му кажеш абе виж тва овчарското мани го тоя мелез дребен.тои чичкото винаги ще си вземе ,мерак се гаси с пари,пък тои ги има,има и хора дето подклаждат мераци,но другия тои не би си взел а при него трябва да са наи добрите .

Петко,

Както ценообразуването, така и достъпността са много широки понятия. Винаги ще се намери някой, който от 9 дола вода ще донесе, за да докаже защо кучето му струва примерно 500 или 600 лв. В същото време, ако някой обяви, че продава кученце да кажем за 100 лв, веднага възникват два основни момента единият е, че сигурно кученцето е дефектно, за да е толкова евтино, другият момент е, че кучетъргашите веднага ще скочат, че някой им подбива цените.

Преди много години някъде около 1977 или 1978 имах женска Немско Овчарско Куче. Да кажа, че по него време е имало нещо от рода на родословни свидетелства, преценки, изследвания и какво ли не още, значи да излъжа. Това бе куче, отговарящо на стандарта за Източноевропейския тип на породата, с много добър екстериор и служебни качества. Продал съм от нея 3 или 4 кученца. Единственото, което исках да ми бъде заплатено, това бе стойността на ваксините (тогава беше най-популярна пентовакс и се продаваше около 5 лв) и противообезпаразитяващите лекарства за глисти се използваше пиператрин, а за тении най-доброто, което се намираше много трудно, бе дронцит. Не съм продал нито едно кученце на цена повече от 20-25 лв. Като се разбра това, веднаха се появиха някой другари, с кучета много под нивото на моето и започнаха уговорки или да спра да продавам или да вдигна цената, защото съм подбивал техните цени. Кучета с подобно, а и доста по-лошо качество те продаваха по 100-120 лв.

Ако мислите, че сега разликата е много по-голяма, не е. Само че сега сумите са много по-високи и обикновено се говори в Евро или Щатски долари.

Е, доста по-късно имах и друг случай. Моя кучка бе родила и имах малки вече на около 45-50 дни. Един ден дойде един от тези новите и каза, че иска да купи кученце от мене. Започнах да му обяснявам някои неща за родители, връзка, линейно развъждане и т.н., но той изведнаж ме прекъсна и каза: Виж, каквото и да ми кажеш повече от 800 долара не мога да ти дам. Съвсем нямах намерение да искам такава сума, но какво да го правя като иска да дава. Това бе най-скъпото куче, което съм продал през живота си, макар че бях си нарекал многократно по-ниска сума.

Вижте колко интернет сайта има за кучета. И вижте в колко от тях няма Предлагаме или Продаваме. И нека някой да каже, че кинологията не е средство за придобиване на пари. Да, но това не е кинология. Аз казах в предишно мое писане какво е това.

Всички ние твърдим, че обичаме кучето. Обичта изисква алтруизъм. И ако на един сноб или новобогаташ можеш да му вземеш това, за което не се е мъчил по време на придобиването, не можеш да подхождаш със същия аршин към един човек, който изкарва прехраната си с къртовски неистов труд в дъжд, пек, студ и мраз, в мръсотия и недоимък.

Абе казано по-простичко кинология е едно, кинтология е съвсем друго. Жалко е, че много не могат да го разберат, или по-точно не им оттърва да го разберат.
User's Signature

"Давай наставления само на този, който търси знания,
осъзнавайки своето невежество."

Качена снимка

#1155 Потребителят е офлайн   krasii Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 September 2006 - 04:55 PM

cheers Ето още няколко снимки които направих преди малко.Прекрасно разбирам,че е нелепо да се правят кой знае какви заключения по снимка, но пък за това съм се постарал да Ви представя кучето от различни гледни точки.
Въпросите ми са породени от чисто любопитство и надявам се някой от Вас да ми помогне с мнение или препоръка без значение от оценката-положителна или отриателна.
Още веднъж Ви БЛАГОДАРЯ BEER

Прикачени файлове

User's Signature

Качена снимка[br]Caro von der Bildeiche-национален шампион Качена снимка BG!!! www.vonmilenium.com

#1156 Потребителят е офлайн   krasii Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 September 2006 - 04:56 PM

cheers

Прикачени файлове

• Прикачен файл  stoika.jpg (56.46K)
    Брой сваляния: 96

User's Signature

#1157 Потребителят е офлайн   krasii Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 September 2006 - 04:57 PM

cheers А ето и главата от две гледни точки:

Прикачени файлове

• Прикачен файл  anfas.jpg (44.65K)
    Брой сваляния: 77

User's Signature

#1158 Потребителят е офлайн   krasii Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 September 2006 - 04:58 PM

cheers

Прикачени файлове

• Прикачен файл  profil.jpg (35.06K)
    Брой сваляния: 82

User's Signature

#1159 Потребителят е офлайн   judge Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 September 2006 - 05:00 PM

КРАСИЛ ТИ СЕ МАИТАПИШ С ТЕЗИ СНИМКИ.НЕ ВИЖДАМ КОЛЕГА ,КОЙТО СЕ ВЗИМА НА СЕРИОЗНО ДА КОМЕНТИРА, ОСОБЕНО ТЕЗИ СНИМКИ.ПОЗДРАВ. 1super

#1160 Потребителят е офлайн   krasii Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 September 2006 - 07:28 PM

Цитат

КРАСИЛ ТИ СЕ МАИТАПИШ С ТЕЗИ СНИМКИ.НЕ ВИЖДАМ КОЛЕГА ,КОЙТО СЕ ВЗИМА НА СЕРИОЗНО ДА КОМЕНТИРА, ОСОБЕНО ТЕЗИ СНИМКИ.ПОЗДРАВ. 1super

cheers judge здравей.
Аз на истина нищо не вдявам от БОК или КК.Това куче е било продадено на брат ми за чистокръвно.Аз познавам собствениците на родителите.Но мненията за кучето са МНОООГО противоречиви.Мен ме интересува това куче има ли не6то от БОК или КК.
Ако ми отговориш на лични ще съм ти много благодарен и задължен.
Поздрави :
Евгени BEER
User's Signature

• (386 Страници) +
  • « Първа
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни