Българско овчарско куче
Публикувано: 11 October 2006 - 07:58 PM
Публикувано: 11 October 2006 - 08:19 PM
Цитат
Привет alrock,
1. Куче от този тип в апартамент - не. Трябвя да си малко мазохист и да мъчиш кучето.
2. Такава порода все още няма...От там и твоите думи "...от къде бих могъл да си закупя чистокръвно пале от тази порода" са неточни.
3. От едно котило не всяко куче става качественно. Това си е късмет, кой каквото да ти говори.
4. От миткането по изложбите имам много информация за развъдниците , така че ми пиши на "лични" от кой край си за да мога да ти помогна с инфо.
5. И за предпочитане е да си вземеш кутре от овчари с работещи кучета - там тези които не "стават" отпадат и вероятността за добро куче е по голяма, а не от хора които с такива кучета на синжири си охранявет свинете.
6. А името на овчарското куче си е твоя работа. Ако предпочиташ "гръцкото" или Българското. Както и да наречеш кутрето си - то няма да се промени от това. d)
Публикувано: 11 October 2006 - 08:22 PM
Цитат
Разглеждането на изложбите, откъснати от развъдния процес е грешка. Разглеждането на изложбите откъснати от правилата на развъждане е грешка.
Грешка е, че кучетата не се татуират.
Грешка е, че кучетата не се изследват, даже и за дисплазия.
Грешка е, че никой не се интересува от поведенчески характеристики. Грешка е, че дажи и при заплождане никой не прави изследвания за бруцелоза - елементарно е.
Целта на тези форуми не е да бъдат място, където да се карат хора, а да имат образователен характер и да бъдат в помощ на тези, които отглеждат и развъждат кучета. Поне това е смисъла на съществуването им, а не .. място за караници.
Поне така мисля аз.
И пак да питам - някой може ли да ми каже процентното съотношение на кучетата с дисплазия в породата ? Някой може ли да покаже изследвания за очи ? Има ли други специфични породни заболявания ?
Всъщност въобще някой татуира ли си кучетата ?
Здравейте колеги. Дог , за изложбите и развъдната дейност две мнения няма!
Грешка е , че не се татуират кучетата. Да и затова в рамките на НК БОК това се прави най редовно.
Дисплазията. Поне аз досега не съм срещал нашо куче с дисплазия. Може и да има такива случаи но тогава всички знаем какво трябва да се направи.
За поведенческите характеристики не съм съгласен. Интересуваме се но това не е достатъчно. Тук са необходими сериозни изследвания и то от специалисти и професионали в областта на кинологията. Мен по скоро ме безпокоят поведенческите характеристики на някои от участниците в двата форума. За това не е необходимо да съм специалист.
Колкото до бруцелозата абсолютно съм съгласен и това е едно от изискванията във правилника за развъдна дейност на НК БОК. Трябва обаче да споделя , че в Силистра това не е толкова просто. Нямаме лаборатория и трябва да ходим примерно в Русе.
Публикувано: 11 October 2006 - 08:43 PM
Понеже нито едно от нашите кучета нямаше татуировка от прехвалените "развъдници", то това лято на всичко кучета им имплантирахме чипове.
Публикувано: 11 October 2006 - 08:51 PM
Цитат
Осеобено след като има хора (предимно защитници на КК), които абсолютно точно определят едно куче само по снимка.

Никой не е давал оценка на куче само по снимка, освен ако е виждал кучето преди и знае произхода му! Дерзайте!
Публикувано: 11 October 2006 - 08:57 PM
Поне така мисля.
Публикувано: 11 October 2006 - 09:11 PM
Публикувано: 11 October 2006 - 09:14 PM
Цитат
Поне така мисля.
Ако разсъждаваме по тази линия , аз бих казал , че има хора които са способни да отрежат ушите на кучето. А ако си позная кучето на полето много бързо ще си намеря четец и ще се върна там. В интерес на истината не съм сигурен дали ще ходя да търся четец или сопа. Вярно да пази господ да не се случва.
Публикувано: 11 October 2006 - 09:30 PM
Цитат
Здрасти ако ти трябва куче кажи какво искаш и ще ти свърша работа.Водим 1-0 браво на наште. Мойте кучета са татуирани без родословие но всички които ме познават ги знаят кои са и от каде са.За родословия трябва да ходя чак до София а и на мен лично не ми трябват. Който му трябва да ходи да си ги вади. Имам и развъдник официално регистриран в БРФК и ФЦА.И кучето за мен се казва БЪЛГАРСКО ОВЧАРСКО КУЧЕ това е положенито.
Публикувано: 11 October 2006 - 09:47 PM
Цитат
vanko2, ще ти се караме b)
Родословието е необходимо не на теб, а на кучето. Тук учим всички, че родословието е неотменимо право на кучето е не трябва да бъдем бозотговорни и че трябва кучето да има задължително родословие. Така че ги вади задължително, просто молба от мен. Давай ги на хората с родословието, това е важно за бъдещето на кучетата ти, за техните поколения напред.
Бъди отговорен към бъдещето на кучетата си и породата. 1super
Публикувано: 11 October 2006 - 09:56 PM
Прикачени файлове
-
Photo_0369.jpg (14.41K)
Брой сваляния: 69
Публикувано: 11 October 2006 - 10:09 PM
Цитат
Ей ако ти я кажат, какво ще направиш с нея, тя с какво ще ти послужи или ще ти помогне, какво е я правиш тая инофрмация?
Може би ще я публукваме и кажем тая порода има/няма дисплазия, глуха/чуваща и т.н ей после какво. ще боравим с цифри и ще ги въртим и превъртаме и ще кажем, да тая породам оже да съществува не може да съществува. l) l) l) l) l)
Последно време стана доста модерно да говорим за дисплазия, глухота, имбридингова депресия, цитираме цифри и все едно сме открили 8-мото чудо на света l) l) l)
Същото време правим кучета манекенки, пудрим и ги лакираме дори повече от манекенки, ама на това не обръщаме внимание, да се толерира.
е аз ако искаш ще ти дам за далматина, и диспалзия и глухота и още ред статистики и какво ги правим после? Ами примерно процента на диспазия при далматина е толкова нисък, че се смята че породата няма дисплазия, е да ама някой са решили да правят снимки, други не са решили да правя снимки, кой е по-прав и по-крив? как порода се опазила от диспазия преди това?
Цифрите и статистики само за това говорим и го поватряме като запис на лента, ура.. l) l)
Публикувано: 11 October 2006 - 10:16 PM
Поголовието на кучетата трябва да се състои от минимум 8 семейства и в всяко едно да присъства минимум 2 мъжки кучета и 6 женски. Кръвното родство между родословните линии е допустимо само между особи, които ги разделя минимум 3 поколения ( прародители ).
Горните условия могат да бъдат достигнати в случай на отлично планирано развъждане, когато са регистрирани най малко 1000 кучета.
Заявлението е длъжно да включва в себе си писмено потвърждение, че са изпълнени всички изисквания, установени от Асамблеята на делегатите в Мадрид за относително регистриране на нови породи - 8 независими семейства, броя на кучетата, контрол за тазобедрена дисплазия, ПРА, епилепсия, еволюция на поведението и характера. Предварителния стандарт трябва да е написан на един от официалните езици на FCI (френски, немски, английски или испански) по съответния модел, одобрен от Генералната Асамблея в Ерусалим. Портрета на кучето трябва да бъде на първа страница на стандарта.
Публикувано: 11 October 2006 - 10:23 PM
Кажи ми щом има толквоа голяма заинтересованст за дисплазия защо се допускат кучета с дислазия до разплод? Това води ли до неще пагубно за дадената порода, след като дислазията се унаследява защо има допустими степени? wink
Публикувано: 12 October 2006 - 11:01 AM
Допълнително не са проучени точно причините за появяването на болестта. Знае се, че се появява и се разпространява най вече сред по големите породи. Най общо предполагат, че всяко куче носи в себе си гени, в зависимост от комбинацията им тя може да се прояви или да не прояви. Засега единсвения начин да се предотврати е като се отстраняват от разплод всички кучета, дали потомство с дисплазия. Но .. пак не успяват да я отстранят напълно, но термина е, че я контролират.
При заводското отглеждане, в което попадат овчарските кучета, липсата на типичното за тях движение при работа и на работни изпитания, единствения начин да се контролира това заболяване е изследвания - лично мнение.
Дисплазията е типичен пример на заболяване, което се е получило в резултат на дейността на хората. При аборигенните породи това заболяване го няма, но там и кучето няма как да оцелее, ако не се движи.
Така че не манекени, а здрави кучета - това е по важното. И затова това трябва да се прави.