Публикувано: 11 November 2006 - 12:13 AM
Уважаеми колеги,
радвам се, че отново много хора посещават сайта, което е сигурен знак за интереса към породата. Моето отношение към по-голямата част от хората несъгласни с наименованието Българско овчарско куче е позитивно, тъй като те явно обичат породата и не преследват лични цели. Изключение правят малък брой лица, които се броят на пръстите на едната ми ръка. Не бих искал да ги коментирам защото не сме равностойни. Но, не мога да отрека, че в двете сродни организации има много качествени кучета и някои, за които съм убеден, че не са кръстоски. Такива са кучетата на Светлин Стоев: Бурен, Шаро и Бора. Зная, че той продължава да работи с техни приплоди. Чистопородни бяха и кучетата на развъдник Тито, които разбирам, че вече са преместени в София от колега от нашия форум, които мисля, че е от Силистра. Може би познавам господина и нека ме извини, че в момента не се сещам точно кой е. По принцип всеки пази информацията си, което е стратегически оправдано, но не е плюс за породата. Отново видях груби неточности по отношение на произходата на кучетата, с които работят някои колеги. Ако те искат да получат точни сведения има два начина: единия - е да се срещнат с мен, а другия - да станат членове на НК БОК, с което ще получат родословия за кучетата с доказан произход. Между другото, мога да осигуря такава информация за произход на колегата, закупил кучетата на р-к Тито, тъй като тяхното начало е било поставено от видни членове на нашия клуб и аз нямам нищо против, че той се ориентирал към Каракачаните. Гарантирам му, че информацията ще бъде много стара в голяма дълбочина, абсолютно достоверна, директно от овчарите, българи, от които произлизат тези кучета. Разбира се, колега, вие трябва да знаете имената на майките и бащите на кучетата, които взехте от Рангел от Манорско Конаре, но аз смея да твърдя, че кучетата му бяха с отличен произход, главно от района на Костенец и Ихтиман. Тази информация я има в НК БОК и кучетата са отдавна описани. Имам доста приятели в другата организация и нямам нищо против с каквото мога да им бъда от полза. Колкото до чистопородноста на моите кучетата, няма какво да коментирам, тъй като всички стари радетели, които знаят кой откъде идва, търсят приплоди от тях. На участниците във форума, които не се представят с истинските си имена, няма да отговарям, тъй като смятам, че елементарната коректност изисква, когато засягаме една толкова важна за българщина тема, трябва да се легитимираме, а не да се крием зад псевдоними. Без да правя комплименти, виждам, че във форума участват и истинските радетели на породата и от двата лагера, а колкото до г-н Атанасов, той е едно безкрайно депо от знание, наука и мотивация, което всички ние трябва да уважаваме, защото той ни дава да го ползваме без да иска нищо.
Желая ви здраве и успех и по-добър тон на взаимоуважение във форума.
За тези, които не го искат, съжалявам и не мога да се ангажирам. С.Попов

Не признавам друго превъзходство пред добротата. [br]Kogito ergo sum - мисля, значи съществувам!