Да ни е честито!
След като преди няколко месеца румънците регистрираха 2 породи овчарски кучета в МФК, вече това направиха и Хърватия съвместно с Босна и Херцеговина и регистрираха и Торняка.
А ние с нашите си чисти кучета продължаваме да се правим на големи радетли на породата, а всъщност неможем да избягаме от комплексите си че някой може да е направил повече от нас.
Господа вождове - крайно време е да се вземете в ръце и да покажете че работите за тази порода. Ако трябва съберете се - шамари си бийте или каквото искате там, но излезте с единно мнение, единен стандарт и правилник за развъдна дейност, и работете не се цупете за най-малкото като ощипани моми.
На всички от МАКК, които ще опонират им казвам, щом смятате че сте прави покажете се и се легитимирайте пред България (само не ми излизайте с номера ние вече сме се лигитимирали - породата е приета от ДКП към МЗГ) и света - убедете обикновенните развъдчици в правотат си и ще спечелите битката която водите - но за тази цел трябва да се покажете - къде ви е централата, къде човек може да ви разгледа родословната книга, покажете си развъдниците, покажете кучетата в тях и тяхните родословия - бях ви предложил безплатно да ви направя сайт, казахте че съм закъснял с предложението - къде е този ваш сайт - как мога аз да разбера че вие съществувате, как мога да проверя едно куче с какво родословие е - от форума в който всеки мойе да си приказва каквото си иска или от вашата пресслужба (ах каква дума, каква пресслужба, та нали в пресата 1 път в годината се споменава някъде за КК (същото е и за БОК).)
И към двете или колкото са там организации - всичко трябва да започне от тук:
http://www.pedigreed.../gsd/index.html
за да не се чуди обикновенния човек, когато си вземе куче - какво си е взел - отваря пише името на кучето и разбира - да това куче е такова и това му е родословието - това куче го няма тук значи този който ми го продава се опитва да ме излъже.
От там нататък ще ни е много по лесно да си отговаряме на въпросите от рода - знае ли накой нещо за това или онова куче.