Цитат
Здравей Bajur, настоявам да се знае, че аз не съм против по-дребните кучета на всяка цена- напротив харесвам и някои от тях, които са в долните граници на стандарта и той за това е разширен, но затова е и с отворена горна граница. Аз обаче харесвам и давам предпочитание на по-едри и силни кучета. Такива са и моите опоненти но понеже нямат едри екземпляри не искат да си признаят. Аз обаче от много години събирам едри и изявени кучета от стадата овце от различни ройони главно от централна-южна и югоизточна България и в момента отбора ми е много ръстов, но още не съм достигнал старите "бански" кучета тъй като те бяха уникални по ръст, форма и съдържание. Бай Димитър Говедаревия имаше едно куче - той имаше много де, но едно от тях "Парцаливото" а той го наричаше така защото беше на големи сиво-черни кръпки и много облечено, което през осемдесет и четвърта с приятеля ми Гъльо мерихме излезе 93 см, а едва ли има човек у нас измерил повече кучета от мен и си давам сметка за какво говоря. От овчарника на с. Голиина Баня взех едно куче през осемдесет и пета год. точно 90 см, но Кольо Чолака от с. Ивайло пазарджишко го скопи и не остана нищо от него тъй като беше изпояло и братовчеда Боби Проданов и братя Чолакови. Поставям кучетата от Баня, Разлог, Добринище, Обидим и Кремен в Банската популация тъй като Банско бе центъра и от там идваше основно тая кръв. Няма как едно куче 65-70 см. да е толкова тежко, силно и така да впечатлява, респектира и надвива, макар че между 65 и 70 см. разликата е огромна . Такова куче е около 50 кг. и често и по-малко, а рядко малко над. Трябва да се знае че 5 кг. е огромна разлика а за 10 да не говорим. Апелирам към всички да мерят кучетата си и да записват килограми и биомотрични измервания и да записват във всички възрасти, защото само така ще върнем стария ръст без немотивирани и вредни кръстоски. А за тези които отричат едрите кучета казвам че не са искрени или не ги помнят защото не са ги виждали или нямат нужната информация, а това не става за една година. Запомнете : във всяко стадо най- добро и ценено беше най- едрото и силно куче и когато бяха много само най-здравия покриваше кучките. А как едно 65-70 снтиметрово куче, тежащо 45кг ще доминира. Още повече в сегашните условия на жестока конкуренция с навлезлите напоследък силови породи на които ние трябва да имаме равностойни и по-добри представители които хората да предпочитат. Разбира се тези кучета трябва да са екстериорни за да имат анатомия, кинематика и характер на смели и независими овчарски кучета . Древните римляни са казали: "Men sana in korpo resano" - "В здраво тяло-здрав дух" Благодаря от сърце за изключително важния и грамотно и навреме зададен въпрос от колегата Bojur и го каня да му покажа добри екземпляри със сравнително добър ръст, които не показвам от доста време, тъй като много ме тровиха и крадоха и понесох големи загуби, но сега твърдя че имам много добър и голям отбор с доста централни нападатели. bgflag
Стефан Попов смятате да вдигнете ръста защото се появили конкурентни породи ??? това е нелепо .дане би конкурентните породи да са вдигнали ръста ?С какво конкурират останалите породи бок ?Нима те нападат стадата ,нима овчарското куче е само ръст и сила,санбернара може ли да конкурира бок,или смятата че до сега не сме имали овчарски кучета ,и вече ще ги създаваме ,убеден ли сте че новите ви (уедрените )кучета са по добри,ръста е хубаво нещо ,но тои не е нито единственото нито първото което трябва да притежава едно бок,не е вярно че че са се ценели наи големите кучета ,ценели са се наи силните (има разлика повярваите ми)от друга страна доминатноста им едно голямо куче може да победи всяко друго в глутницата по отделно,но неможе ли да се наложи като водач кръвта му е изгубена ,дори може и да си загуби живота
обяснете ,ако можете,на хората какво е овчарско куче,и те никога няма да изберат голямото ,ще изберат овчарското