Dog.bg Форуми : Българско овчарско куче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (386 Страници) +
  • « Първа
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Българско овчарско куче

#801 Потребителят е офлайн   nikigeen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 26 August 2006 - 09:43 AM

А някой спомня ли си преди време на една изложба в Перник или София , ама преди години беше едно куче на 16 години Гаро на Коце от Таваличево ,взе първото място.
Доста се изписа за него(кучето) тогава .
Та този човек има ли поколение от това животинче , има ли още кучета и къде може да се намери
Благодаря
User's Signature

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл

#802 Потребителят е офлайн   nikigeen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 August 2006 - 12:34 PM

A и господин Атанасов , това на снимката не е ли Карпатско овчарско куче или може би греша?
User's Signature

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл

#803 Потребителят е офлайн   nikigeen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 August 2006 - 12:35 PM

A и господин Атанасов , това на снимката не е ли Карпатско овчарско куче или може би греша?
User's Signature

#804 Потребителят е офлайн   Стефан Йорданов Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 August 2006 - 12:50 PM

Здравейте колеги ! nikigeen , моля на ти. Много е достойно , когато някой
умее да направи трезва преценка за това с което работи и дали да продължи да го прави.
Малките палета се продават на цени от 150лв. -до 300 евро. Това е максималната цена , която аз съм чувал. За повече подробности съм дал телефона на Митко. Между другото той е собственник на Аян и Амиго - много стойностни кучета . Има и отлични женски.
За Гаро не мога да ти бъда полезен , но по рано vanko 2 попита за Шабан
на Славейко от Ихтиман. Той е роден в Ихтиман но е произведен от братя Кисимови от с. Драгиново, Велинградско. Баща му е Арап но са му викали Бенджи . Шабан е полубрат на Бодровския Мечо. Това е информацията с която разполагам в момента. Тя ми беше предоставена от Стефан Попов.

поздрави

#805 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 August 2006 - 01:24 PM

Цитат

Някъде по-нагоре бе написано за придвижвания на каракачаните от Стара планина до беломорието и обратно. Обективно каракачаните са се придвижвали от Беломорието към Стара планина и обратно. Уточнението е съществено, защото каракачаните идват от земите на Гърция и се връщат в същите земи. Усядането им в териториите на България става на много по-късен етап, което предполага и още едно твърдение: ако говорим за породни разнообразия на Балканския полуостров, каракачаните би трябвало да са отглеждали гръцки овчарски кучета, но не и български (нали всеки претендира за обективност ?).

господин Атанасов въпреки че не говорехте с мен си позволявате да ме репликирате .....така по ми харесва,между другото ,"обективно хич не ме ихтересува от къде са дошли те(етническата група),говорих за пастирите ,но или се првите на леко ударен или не знаете как са пасяли стадата си....много по различно от всички други етноси ,етнически групи ,народи,и тн.т...на балканския полуостров.
1-во ,каракачаните са притежавали огромни стада които не са могли да изхранват без да ги придвижват .търсели са постояно пасища обикновено са били 3-ма пастири с няколко стотин овце няколко коня и много кучета (аиде бок)единия е със стадото другия напред търси подходящо пасище път и водопои място за лагеруване ,третия организра снабдяването с храна готвенето ,палатката за през ноща.Така полека лека са се придвижвали от Стара планина ,до Солунско (вече гръцко)през есента са тръгвали и до начлото на зимата са били там .в този раион сняг не задържа и могат да оцелят стадата им без подхранване.на пролет след агнилната кампания се тръгва в обратна посока към стара планина където тревите са тучни и през лятото хладно е а овца в жегата не пасе (нали си спец по овцете)
Това всичко не са го правили другите .Те са пасяли стадата си покраи малата наи често а вечер са ги затваряли в къщите си, те и без вълкодав могат да минат,но първите не.Някои от местните са качвали стадата си на егреци през лятото а зимес са ги сваляли в селата ,понеже стадата им са били немного големи са успявали да ги подхранват със сеното от нивиците си ,при първите това е невъзможно.При първия начин на отглеждане(номадския),без добро куче вълкодав е невъзможно,при втория да .от друга страна овцевудството е било основен поминък на каракачаните а каква част от другите народи се занимава само със това .имало е и занаятчии ,земеделци, търговци,златари ,кожари и още и още те сущо са имали кучета такива ,НО "кучето пазач на стадо си личи само в стадото "нали .а какви кучета са използвали на петков деите за да охраняват двора им а?На каракачаните двора на практика е бил къра.обективно ли ще ако кажа че може би почти всяко куче (нека да е бок)собственост на каракачнин е вукодав,и необективно ли ще е да кажа че кучетата на останалите не е било задължително да са такива
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#806 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 August 2006 - 01:51 PM

Цитат

Здравейте колеги,

Чете си човек тук спокойно за нашите кучета и все ще излезе някой неграмотник да ни разсмее.
Според тях в България освен малката група каракачани никой друг не е отглеждал овце, и не е имал чобански кучета.
И преди появяването на каракачаните по нашите земи пастири ни сигурно са си охранявали стадата с булонки .
Кой наш овчар не би си развъждал по най добрия начин своите кучета, и не се е мъчил да направи най добрата селекция, след като от това е зависело неговото бъдеще и изхранване на семейството му.
Разпространеното чобанско куче на Балканския полуостров не е произведено , нито селектирао от каракачаните. От снимките на г-н Атанасов се вижда , че овчарските кучета в нашия Балкански регион си приличат. Овчарското куче е съществувало много преди да се появи тази етническа група. И никои друг от Балканите не си нарича овчарските кучета : "каракачански-гръцки" . С изключение на някои от продажните "нашенци" с гени от поп Кръстьо.
Странно е че някои елементи пишещи тук отъждествяват кучето като "каракачанско" - едни от зле прикрити финасови интереси, други просто оставили се на течението или от глупост.
Овчарското куче е от памтивека по нашите Български земи , и ако ние се чувстваме Българи ще си го наричаме:

Българско Овчарско Куче.

Относно недобрите кучета които участват в изложбите, за които споменава зооинженерчето- да има ги, но не само в изложбите на БОК, а и в изложбите на КК.
И се оценяват и се използват за разплод.
Ние трябва да се стремим да отглеждаме по добри овчарски кучета.
Ако всеки направи усилие в тази насока ще има осезаем напредък.
С тупане в косматите си каракачанските гърди нищо не става.
И лафа " Вий сте маскари " а ние гърчулята сме "света вода ненапита " ,
вече не хваща дикиш.
d)

адаш що не мислиш наум бре ?
Гърците си имат гръцко овчарско притребвало им се е каракачанско пък и да искат ...вече е българска порода както и овцата както и коня дали е световно призната че тои света не може да отлепи гръцко от българско и въобще балканските ,за тях(?)всите са еднакви и дока някои не ги "промени" (може и метизра)няма да ги признаят за различни.Защо?Според мен заради общия им произход.различават се дотолкова колкото се различават линиите в отделните села и региони аиде и малко повече защото се и метизират волоно или не.

Зооинженера има кво да каже ами ти ?От кога стана разбирач ?Тои вдева от генетика барем ..а ти ?на кое викаш добро овчарско че да се стремиш да произвеждаш по добро?И имаш ли си абер от произвеждане
...........подписа ми е писан за теб ,интелигентен си така че няма да ти го поревеждам
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#807 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 August 2006 - 02:09 PM

Цитат

Здравейте колеги,

Чете си човек тук спокойно за нашите кучета и все ще излезе някой неграмотник да ни разсмее.
Според тях в България освен малката група каракачани никой друг не е отглеждал овце, и не е имал чобански кучета.
И преди появяването на каракачаните по нашите земи  пастири ни сигурно са си охранявали стадата с булонки .
Кой наш овчар не би си развъждал по най добрия начин своите кучета, и не се е мъчил да направи най добрата селекция, след като от това е зависело неговото бъдеще и изхранване на семейството  му.
Разпространеното чобанско куче на Балканския полуостров не е произведено , нито селектирао от каракачаните. От снимките на г-н Атанасов се вижда , че овчарските кучета в нашия Балкански регион си приличат. Овчарското куче  е съществувало много преди да се появи тази етническа група. И никои друг от Балканите не си нарича овчарските кучета :  "каракачански-гръцки" . С изключение на някои от продажните "нашенци"  с гени от поп Кръстьо.
Странно е че някои елементи пишещи тук  отъждествяват кучето като "каракачанско" - едни  от зле прикрити финасови интереси,  други просто оставили се на течението или от глупост.
Овчарското куче е от памтивека по нашите Български земи , и ако ние се чувстваме Българи ще си го наричаме:

Българско Овчарско Куче.

Относно недобрите кучета които участват в изложбите, за които споменава зооинженерчето- да има ги, но не само в изложбите на БОК, а и в изложбите на КК.
И се оценяват и се използват за разплод.
Ние трябва да се стремим да отглеждаме по добри овчарски кучета.
Ако всеки направи усилие в тази насока ще има осезаем напредък.
С тупане в косматите си каракачанските  гърди нищо не става.
И лафа " Вий сте маскари " а ние  гърчулята сме "света вода ненапита " ,
вече не хваща дикиш.
d)

адаш що не мислиш наум бре ?
Гърците си имат гръцко овчарско притребвало им се е каракачанско пък и да искат ...вече е българска порода както и овцата както и коня дали е световно призната че тои света не може да отлепи гръцко от българско и въобще балканските ,за тях(?)всите са еднакви и дока някои не ги "промени" (може и метизра)няма да ги признаят за различни.Защо?Според мен заради общия им произход.различават се дотолкова колкото се различават линиите в отделните села и региони аиде и малко повече защото се и метизират волоно или не.

Зооинженера има кво да каже ами ти ?От кога стана разбирач ?Тои вдева от генетика барем ..а ти ?на кое викаш добро овчарско че да се стремиш да произвеждаш по добро?И имаш ли си абер от произвеждане
...........подписа ми е писан за теб ,интелигентен си така че няма да ти го поревеждам
User's Signature

#808 Потребителят е офлайн   nikigeen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 August 2006 - 03:22 PM

А това какво е?

Прикачени файлове

User's Signature

#809 Потребителят е офлайн   nikigeen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 August 2006 - 03:26 PM

Това май е 2001 год

Прикачени файлове

User's Signature

#810 Потребителят е офлайн   nikigeen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 August 2006 - 03:27 PM

и това

Прикачени файлове

User's Signature

#811 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 26 August 2006 - 03:43 PM

Цитат

Здравейте,

Без да Ви обиждам и подценявам, ще изчакам мнение на някои от "видните селекционери" дето говорят за мелези, вместо кръстоски, бъркат миграциите от юг на север с тези от север на юг, подпомагат родното стопанство с отглеждани на синджир кучета и какво ли още не.

Въпроса ми е не само от коя порода е кучето, но ЗАЩО е от тази порода.

Към Вас с уважение !
User's Signature

"Давай наставления само на този, който търси знания,
осъзнавайки своето невежество."

Качена снимка

#812 Потребителят е офлайн   nikigeen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 August 2006 - 04:24 PM

Но с въпроса "ЗАЩО?",май отново ще се предизвикат ненужни спорове ,в които много често се забравя ,че темата е БОК ,а не миграция на Каракачанските етноси и разни други, които отдалечават от същественото.

А Карпатското куче е избрано като ендемична порода (като БОК) ,представляваща областта Карпато-Данубия или както там беше , че сам забравил вече и целта на селекция е била точно като на нашето(ама каква е тя ще кажат специалистите ,както казвате)

И между другото това куче май е доста стара порода.

Благодаря за изказаното към мен уважение
Ще се радвам за напред да продължим да дискутираме ТЕМАТА БОК.
Благодаря отново и Ви желая успехи
User's Signature

#813 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 26 August 2006 - 06:43 PM

Здравейте,

Разсъжденията Ви са логично издържани. Помествайки тази снимка аз не целя доказването на някои колко са велики или обратно колко са нищожни. Опитът и пребиваването ми в неорганизираните и организираните кучкарски среди е доста голям, така че общо взето отдавна всички са претеглени.

Първо да посоча, че снимката не е на Карпатско овчарско куче.

Преди няколко дни поместих комбинация от снимки, изпратени ми от Австрия. Питането бе в духа, как може да твърдим че имаме собствена порода, като тя по нищо не се различава от останалите, които ми се изпращат. Питането бе за породата, позната под името каракачанско, защото интернет бил залян с това име. И още по-интересното: Във връзка с други публикации и коментари питането бе защо тези хора (поместили поредица от снимки на много места в интернет) пишат за каракачанското куче, представяйки го под името българско овчарско куче, а после уточнявайки, че това е каракачанско куче.

Извинявам се за израза, но манджата е толкова голяма, объркването къде поради невежество, къде съвсем тенденциозно е толкова масирано, че просто да се чудиш как да обясняваш. Само комплексирани личности, нямащи сила и способност да гледат обективно на фактите, да се ползват от актуалните исторически и животновъдни данни могат да имат подобно поведение.

Фотографската преценка на екстериора може да бъде много точна и същевременно много подвеждаща. Умело подбраните фотографии могат да повлияят върху представите за дадена порода. Тя може да бъде идеализирана до абсолютно съвършенство или пък омаловажена като абсолютна пародия.

Затова, когато поместих поредицата от снимки посочих, ако някой започне да обяснява да не изхожда от конкретните снимки, а от съответните породи.

Аналогична бе целта и с поместването на последната снимка, станала предмет на този коментар. Често виждам из форумите поместена снимка и питания: каква е тази порода или какво ще кажете за това куче. И какво се забелязва: Ако кучето е познато, или е подадена малко повече информация започват коментари: Това е мелез (умишлено вписвам турцизма мелез, а не развъдния термин на български, тъй като дори стила на писане и изразяване на експертите не е български). И след като се посочи, че кучето е мелез се започва че в породата има сенбернар, кавказка овчарка и какво ли не още. Добре, може и да е така. Но когато се помести снимка на непознато куче коментарите са ПЪЛНО МЪЛЧАНИЕ. Защо, защото тези хора не познават съответните породи ли? Това е едната страна на въпроса. Другата е, че фенотипно различимостта между тези породи е нищожна, да не кажа липсваща.

Ще попитате защо. Ами аз съм задал въпроса там с комбинацията от снимки, но никой не отговори. Защото, за да различим тези породи са необходими преценки, сериозни и съвременни. И вкрайна сметка, дали ще ги различим ?

И така, кучето на снимката е от наскоро признатата от Международната Федерация по Кинология порода Торняк. На път беше да бъде призната и още една порода от Балканския полуостров. Това е породата Буковина. И знаете ли защо не бе призната. Би трябвало да не отговарям аз, защото моите проучвания са от частен характер аз не членувам в иначе гръмко звучащи Международни Асоциации, фондации, организации и други подобни ации. Да, но ациите мълчат, а иначе търсят евтината сензация на публичната дискусионност.

За сега няма да отговоря на въпроса, защо Буковина не бе призната и какви бяха коментарите, мотивиращи непризнаването (поне за момента). Ще посоча само нещо, за което съм писал преди много, много време за овчарските кучета пазачи по надлъжна ос днешните земи на Румъния, България, Гърция или казано по друг начин Овчарските кучета на Балканския полуостров. Можем ли да ги различим. По какво можем да ги различим. Или какво трябва да направим, за да ги различим? Хайде, на ход с отговорите са ациите.

Николай Атанасов
User's Signature

Качена снимка

#814 Потребителят е офлайн   vanko2 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 August 2006 - 06:59 PM

Г-н Атанасов зарежетеги тия каракачани зададох въпроса от къде произлиза кучето Шабан не защото не знам от къде а за докажа че неговите производители нямат нищо общо с каракачаните.Аз гипознавам лично и даже взех кучка от тях.Въпроса е защо тези каракачани си присвояват данаричат кучета като Шабан,Шаро пепелян и други за каракачански като техните производители не са такива.Все едно да взема азиатка и да кажа че е БОК.

#815 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 26 August 2006 - 10:34 PM

Цитат

Г-н Атанасов зарежетеги тия каракачани зададох въпроса от къде произлиза кучето Шабан не защото не знам от къде а за докажа че неговите производители нямат нищо общо с каракачаните.Аз гипознавам лично и даже взех кучка от тях.Въпроса е защо тези каракачани си присвояват данаричат кучета като Шабан,Шаро пепелян и други за каракачански като техните производители не са такива.Все едно да взема азиатка и да кажа че е БОК.

Здравейте,

Ами подобно на Вашето писане бях поместил преди много време.

Преди малко повече от година взех моите кучета от човек, отявлен привърженик на названието Българско Овчарско Куче и развъждащ такива.

Оставям на страна въпроса, че когато се разбрало, че ми е дал кучета някой си /той си знае кой е/ веднага му се обадил и го попитал, защо ми е дал кучета.

По-важното е, че същия този мой познат постоянно е търсен от каракачанкаджиите с въпроси дали има кученца и молба, ако има да им продаде.

Нямам коментар.

Поздрави,

Николай Атанасов
User's Signature

Качена снимка

#816 Потребителят е офлайн   Петков Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 August 2006 - 10:55 PM

Цитат

Цитат

Здравейте,

Ами подобно на Вашето писане бях поместил преди много време.

Преди малко повече от година взех моите кучета от човек, отявлен привърженик на названието Българско Овчарско Куче и развъждащ такива.

Оставям на страна въпроса, че когато се разбрало, че ми е дал кучета някой си /той си знае кой е/ веднага му се обадил и го попитал, защо ми е дал кучета.

По-важното е, че същия този мой познат постоянно е търсен от каракачанкаджиите с въпроси дали има кученца и молба, ако има да им продаде.

Нямам коментар.

Поздрави,

Николай Атанасов

Г-н Атанасов ,
така наречените "каракачани", ако не купуваха тайно кучета от БОК досега да бяха останали без качествени кучета.
User's Signature

История на Българите - http://www.youtube.c...JBu7VnjWaQ&NR=1
Изберете Българското !

#817 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 26 August 2006 - 11:06 PM

vanko2, националността на производителите няма нищо общо с кучето. Българската порода са я съхранили и развивали и каракачани, помаци, турци, власи и най вече, разбира се, българи. Всички етноси, живеещи на тази земя, която наричаме България са помогнали за съхранението и развитието на това куче. Националността на производителите няма значение, важно е кучето с неговите характеристики и чистопородност.

Шаро пепеляновия има ли наследници ? Зная за един негов син, но не зная за други кучета. Ще се радвам на информация за негови наследници и ако може, евентуално снимки или къде могат да се видят кучета. Предварително благодаря !

#818 Потребителят е офлайн   vanko2 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 August 2006 - 12:23 AM

Специално за dog.bg единстсвения син на Шаро се намира при моя приятел Вальо при който заплодих моя кучка но тя не хвана всички останали синове и щерки на Шаро са мелези.Намерих още един син който е чист но за сега ще го запазя в тайна.Имам негов внук който много се бие и хапе уникален характер но е мелез има и много други негови синове и дъщери но те са като мойто куче мелези.Ако те интересува още нещо питай ще отговоря на всеки един въпрос от теб честно и откровенно аз съм честен и прям човек.

#819 Потребителят е офлайн   vanko2 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 August 2006 - 12:30 AM

Относно снимки утре ще ги кача в снимка бг и ако може ги свали и публикувай.Ще ти снимам някои наследници на Шаро които при каракачаните не може да видиш.

#820 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 August 2006 - 01:04 PM

Цитат

Без да Ви обиждам и подценявам, ще изчакам мнение на някои от "видните селекционери" дето говорят за мелези, вместо кръстоски, бъркат миграциите от юг на север с тези от север на юг, подпомагат родното стопанство с отглеждани на синджир кучета и какво ли още не.

господине вие засегнахте миграцията на етноса а аз говорех за миграцията на стадата .и дали са от юг на север или обратно(става въпрос за стадата) зависи от това дали е пролетна или лятна
моите кучета са родени на къра живеят там и там ще умрат никога не са връзвани и никога не съм се писал специалист ,а вие и вашите кучета ?
Кои се пише специалист а?вие маи ,и донякъде сте такъв но за охрана на стада ше ме слушате като ви говоря ?изказвате се смешно понякога ,но няма кои да ви опонира първо защото във форума няма овчари а само "овчарски кучета",и второ
високо ерудираните потребители(от вашия ранг)не желаят да ви отговарят маи не защото не могат а защото не виждат смисъл.
User's Signature

• (386 Страници) +
  • « Първа
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни