Dog.bg Форуми : Българско овчарско куче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (386 Страници) +
  • « Първа
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Българско овчарско куче

#841 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 29 August 2006 - 06:30 PM

Цитат

Наисина в балкана сред стадото в пек и люта зима си проличават качествата на овчарското куче.
И най титулуваното куче с дузина медали от изложби и на 100% от стандарта МОЖЕ да не се справи в екстремните реални условия.
Тук не визирам нито КК или БОК.
Но повечето от тези пастири нямат претенции кучето им да се нарича
каракачанско, то просто со е наше чобанско овчарско куче.
Повечето овчари из егреците, нямат нямат възможност за интернет и компютри.
И затова тук преобладават псевдо овчарите.
И ние които имаме овчарски кучета , и нямаме стада какво трябва да направим?
Да им купиме овце за развлечние ли ?Или да им доставяме мечки и вълци за схватки? (Дочухме че някои в Силистренско си пасат свинете с овчарски кучета, но те са уникално изключение.)
Според мен по големия процент от овчарските кучета в момента са в хора, които нямат стада със животни. А и много от тях живеят в градовете.
И добре че е така, защото броят на овцете в България е намалял драстично, оттам и кучетата които ги охраняват. Ако се надяваме благодарение на пастирите в БГ да се запази това невероятно куче ще е илюзия.
Затова е радостно когато на изложбите има толкова много хора от различна възраст и с различни интереси, обединени в обичта си към нашите любимци-овчарското куче.

petkov svinete sa domashni jiwotni i sa sys staden instinkt wijdal sym ku`eta koito ohranqvat takiva stada ,popitai purwo posle sarkastirai,za]oto izglejdash smeshno.
wie koito nqmate stada ne se chywstwaite dlujni da selkcionirate i da kazwate koe e ku`cheto ,ne gi kupuwaite po dwoiki ot razlichni roditeli wzemete si edno ,no za da go otglejdate i da im se radwate ne za da kazwate kak trqbvalo da izglevda i koe e bulgarsko
.............
edinstwenoto werno neshto koeto prochetoh ot teb e:"броят на овцете в България е намалял драстично, оттам и кучетата които ги охраняват. Ако се надяваме благодарение на пастирите в БГ да се запази това невероятно куче ще е илюзия."
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#842 Потребителят е офлайн   vanko2 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 August 2006 - 06:39 PM

Петков здрасти забавихте със снимките но имам много работа.В форума има интересна тема за работните и изложбените кучета има и намеса на истински овчари.Преди 6 месеца ПОДАРИХ на един овчар мой приятел кучка която е на 3.4 години и съм я водил на доста изложби.Десет дни след като муя дадох отидох да я видя на въпроса къде е той ми отговори че е с овцете, лично отидох и видях ходи и пази все едно е израснала с тях.Не дава човек и животно да припари до тях.Ще направя снимки и ще ги публикувам.За информация всички мои стари кучета и кучки са взети от овчари и са били работни хората които ме познават ги знаят.Кучетата от снимките на момичето голямото не прилича на нищо за малкото прилича на овчарско но трябва да порасне за да види какво ще стане.

#843 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 August 2006 - 06:41 PM

Цитат

Мен лично ме радва факта, че процесът на така нареченото аборигенно и заводско развъждане е реверсивен, а не праволинеен.
Т.е. вземат се кучета от овчари с цел отглеждането им при липса на стада в условия по близки до домашните.
И обратното - пастири се снабдяват с кучета от доказани производители живеещи в села и градове .
Така разликата се стопява и се поддържа една по еднородна селекция.
Едно от моите кутрета е взето от овцеферма в балкана, и сигурно няма да му подаря стадо овце за рожденния му ден. Ще жиее малко по различен живот в ранчото ни - краи кон, крава, теле, юрдечки ,патки ...и всякакви твари.Но от това то няма да бъде по лошо куче.
Ето го пастира:

Качена снимка

А устройството във вътрешния джоб на ямурлука
не е антена за WIRELESS ACCES до световната мрежа и Dog.bg,
модел Дако и Петко , а просто животоспасяващо средство - 52 градуса.

P.S. Много овчари станахте тука и взехте да се блъскате... drink

мен пък точно тва ме дразни вземали са кучета от стадата и ги смесват със недоказани или по тозно с доказани неработещи,защото им се виждали дребнички после разправят че цхобаните не си хранили кучетата като тях и затва им били дребни(иначе хората ценяли невзискателноста им по отношение на храната)
като гледам кошарката (аиде овцефермата)се съмнявам да обикалят хищници покраи нея а и една снимка нищо не значи ,кво искаш да докажеш не разбрах
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#844 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 August 2006 - 06:48 PM

Цитат

.Преди 6 месеца ПОДАРИХ на един овчар мой приятел кучка която е на 3.4 години и съм я водил на доста изложби.Десет дни след като муя дадох отидох да я видя на въпроса къде е той ми отговори че е с овцете, лично отидох и видях ходи и пази все едно е израснала с тях.Не дава човек и животно да припари до тях.Ще направя снимки и ще ги публикувам.За информация всички мои стари кучета и кучки са взети от овчари и са били работни хората които ме познават ги знаят.Кучетата от снимките на момичето голямото не прилича на нищо за малкото прилича на овчарско но трябва да порасне за да види какво ще стане.

евала за постъпката ама да ме отрепеш не вярвам да пази.пък и кои е този овчар де взима изложбено куче за охрана (да не му плащаш фирата),и има ли от какво да пази.

защо криеш на шаро дамазлъка нали си за развитието на породата или държиш на монополизма

пп ако мое куче тругне срещу човек има тояга ,ако ухапе ,става храна за лешоядите.
User's Signature

#845 Потребителят е офлайн   Стефан Йорданов Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 August 2006 - 07:32 PM

"Петко" . Май наистина заслужаваш кавички,защото пак не си разбрал. Не продавам а подарявам. Левчето го вземам за една друга работа , но на теб няма да ти обяснявам защото трудно вдяваш.
Виж от другата работа - клубната , келепир има и то голям.
Заплатата ми е 1500 евро и каквото си докарам допълнително е добре дошло, кучето ми е шампион ит.н. Така , че помисли в МАКК ли да отидеш или при нас.
Ти обаче твърдо заявяваш , че би отишъл единственно там. Защо се сърдиш тогава , че те причислявам към тях.
За ФЦИ и ръста. Аз харесвам кучето да е 70см и да е широко. Всеки си е башка луд.Като толкова много те дразни ФЦИ , хванете се за ръчички с Дако и останалите , гледайте си овцете , говедата и прасетата и не се занимавайте с нея. Породата сама ще се регистрира.
жив и здрав

#846 Потребителят е офлайн   nikigeen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 August 2006 - 09:02 PM

Гледам .че откакто закачих темата за цената преди време е още актуална.

На 30.08 и 01.09.2006 сам на Велинград ,та мисълта ми е такава :

МОГА ЛИ ДА СИ КУПЯ КУЧЕ БОК ЗА 50-8О ЛЕВА ОТТАМ?

Предполагам въпроса ще заинтригува не само мен , а и други.Така ,че моля специалистите за мнение.

Благодаря предварително
User's Signature

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл

#847 Потребителят е офлайн   nikigeen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 August 2006 - 09:13 PM

А и между другото гледам ,че се оказва ,че не е прилично да си анонимен тука .Така ,че аз се казвам Николай Николов и съм от Кюстендил.
Познавам повечето собственици на БОК и КК (според собствениците)в района.
Знам вече кой е собственика на Гаро (2001 г. ,обрал овациите на изложба в Ст.Загора и на снимка с червено номерче 6 побликувана по - назад).Имам куче наследник ,което обаче не прилича на него ,освен по ръст(Гаро малко "дребнееше")
Ама сега искам куче от Пазарджишко или Велинградско.Няма да казвам защо.Но и на цените по-горе (ако може да се намери)

Благодаря
User's Signature

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл

#848 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 29 August 2006 - 09:15 PM

За ръста - природата и породната селекция в всички случаи дават оптимен ръст на една порода, която е аборигенна. Той не може и не трябва да е произволен, а съобразен с функциалостта, необходимостта от движения и тяхната рационалност. Същото е и с теглото. Просто по тежките кучета, по големите изразходват повече енергия, а това е нещо, което природата пести. Да изминаваш километри на ден, преходи за летните пасища, като в същото време запазваш активност и готовност да пазиш и да реагираш своевременно - това не е по силите на голямо, огромно, тежко куче. Същото зависи и от начина на поведение на кучето - дали охранява повече почивайки си, или е постоянно активно в движение около стадото.

За да се определи оптималния ръст, следва да се направят измервания на възможно най голям брой от популацията. При тези измервания следва да се отчете, че при аборигенна порода, която не се създава сега би следвало да има различия в ръста при отделните кучета. Просто различията при аборигените ще са явни - те не са стандартизирани, в отделните области особеностите на кучетата са различни. По това, което съм чел, не само за България, е че обикновенно овчарите дължат повече мъжки кучета, а по малко женски. В такъв случай развъждането е вътрешно без чужда кръв и при чест и силен имбрийдинг, което затвърждава типа. За да се стандартизира породата, трябва да се обособят всички измервания, да се допусне статистическата грешка и да се определи височината - поне така мисля, че трябва да се направи.

Факт са някои неща - при повечето породи след стандартизиране и заводско развъждане, средната височина се увеличава, кучетата стават по едри. Примери с шарпланинец, кавказка овчарка, сао. Мисля, че това не трябва да се допуска, ако се търсят работните качества, които притежават аборигените.

Допълнително се следи и развитието на кучето. Факт е, че кучетата аборигени се развиват по бавно - пълното им развитие е към третата година и повече. Факт е и че породите с метизация се развиват по бързо - при тях до второта година кучето се оформя.

Май се разписах .. bash

#849 Потребителят е офлайн   nikigeen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 August 2006 - 09:21 PM

Ами аз май съм съгласен с dog.bg
User's Signature

#850 Потребителят е офлайн   nikigeen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 August 2006 - 09:33 PM

d)

Прикачени файлове

User's Signature

#851 Потребителят е офлайн   nikigeen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 August 2006 - 09:35 PM

Кой е това ? Кучетата са вътре в стаята.
User's Signature

#852 Потребителят е офлайн   nikigeen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 August 2006 - 09:36 PM

Ето

Прикачени файлове

User's Signature

#853 Потребителят е офлайн   nikigeen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 August 2006 - 09:43 PM

b)

Прикачени файлове

User's Signature

#854 Потребителят е офлайн   vanko2 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 August 2006 - 09:43 PM

Dog и аз съм сагласен с теб има инещо друго от едно кучило излизат едно или две добри кучета при мен поне е така.Имах пет малки и си оставих две мъжки хранил съм и двете еднакво едното е рошаво а другото голо след след година и полвина голото е по тежко с 15 кг.Стана огромен и красив пес поне за мен.Петко ако не вярваш за кучката то си етвоя работа а за дамазлъците на Шаро хората които ме познаха от форума ми се обадиха за да заплодят и ще им свърша работа.Кучетата се крият защото могат да ги откраднат или забрави кой открадна Шаро пепелян.Nikigeen кой познаваш от Велинград може да имаме общи познати.

#855 Потребителят е офлайн   nikigeen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 August 2006 - 09:45 PM

1super

Прикачени файлове

User's Signature

#856 Потребителят е офлайн   nikigeen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 August 2006 - 09:49 PM

1super

Прикачени файлове

User's Signature

#857 Потребителят е офлайн   vanko2 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 August 2006 - 09:51 PM

Снимките са от едно списание в него пише кой е това.Едното куче е на Кольо Р

#858 Потребителят е офлайн   nikigeen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 August 2006 - 09:51 PM

1super

Прикачени файлове

User's Signature

#859 Потребителят е офлайн   nikigeen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 August 2006 - 09:58 PM

vanko2,съгласен съм за това ,което казваш за кучилата .И при мен е така.
Но имах предвид ,че познавам от Кюстендилско ,а ми се иска да познавам от Велинградско и Пазаджишко

и пак питам дали може да се намери там куче за 50-80 лева?

Ама не като в нашия район
User's Signature

#860 Потребителят е офлайн   vanko2 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 August 2006 - 09:59 PM

Кучето е Шаро на Никола Рахов,Мурджо Мечо,и др.

• (386 Страници) +
  • « Първа
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни