Българско овчарско куче
Публикувано: 06 March 2006 - 01:59 PM

Не признавам друго превъзходство пред добротата. [br]Kogito ergo sum - мисля, значи съществувам!
Публикувано: 07 March 2006 - 02:02 AM
Дочух нещо тази вечер от синия екран, но бях далече от ТВ-то .
Какво означава куче за разплод, на което ще се плаща по висока такса. За моите БОК кучета - кой ще решава дали са за разплод ?
Собственника ли? Или някакви мазни дебили ? И колко ще бъдат двете такси?
Б`аси скапаната държава щом от това ще си пълни хазната.
Не е до Европейските изисквания... Ние пак можело да си ядем Шкембе чорбата, а испанците жестоко да мъчат и после да убиват биковете.
И оная дърта патка от ботуша да не се заяжда с нашите Мецани, а да види гредата в собственното си око.
...Май ще се местя в Атака.
Публикувано: 07 March 2006 - 06:48 AM
Цитат
Дочух нещо тази вечер от синия екран, но бях далече от ТВ-то .
Какво означава куче за разплод, на което ще се плаща по висока такса. За моите БОК кучета - кой ще решава дали са за разплод ?
Собственника ли? Или някакви мазни дебили ? И колко ще бъдат двете такси?
Б`аси скапаната държава щом от това ще си пълни хазната.
Не е до Европейските изисквания... Ние пак можело да си ядем Шкембе чорбата, а испанците жестоко да мъчат и после да убиват биковете.
И оная дърта патка от ботуша да не се заяжда с нашите Мецани, а да види гредата в собственното си око.
...Май ще се местя в Атака.
За съжаление сега за пръв път чета за това, което някой е казал по телевизията. Има критерии, по които едно куче се определя като разплодно, но едва ли в случая това ще се спазва според каноните на кинологията. Много по-вероятно е някаква бюрократична система от чиновници да решава съдбата на кучетата ни.
Не мога да коментирам нещо, за което нямам информация.
Публикувано: 11 March 2006 - 02:50 PM
Цитат
Цитат
На мен ми е пределно ясно каква огрома грешка направи Попов. Собственика на Ханко се е включил към БОК, защото е има някаква си негова теория. Не мисля че за годините преди регистрация може и имаме право да говорим за БОК или КК. Кучето се е родило овчарско! Както аз съм родена българка!
Както някъде във форума беше писано: Може ли Чилика да си регистрира негова порода или пък Динко Катев?
Идеята е едно име с чиста кръв, без смеските от други породи, регистриране на породата и примирие.
Това което сега се случва е просто лудория: КК, БОК и Български Горан. Накъде е тръгнало всичко? Толкова ли са алчни българите и всичко за пари ли се прави?
Bulgariandog,
Фактите красноречиво говорят какво е името на породата не само преди 5, 10, 15 или 50 години - КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ .
Всичко след това са измислици породени от лични интереси. Чии са личните интереси си личи по оглавяващите тези прекръстени клубове.
Пределно ми е ясно защо собственика на Ханко и подобни нему се включиха в тези структури. Подлъгани че като преименуваме породата по-бързо ще я регистрираме в FCI. Вече 10 години НЯМА НИЩО такова!!!
През 2005 година МАКК показа недвусмислено кой може да регистрира българска порода куче! Породата е вече официално регистрирана с оригиналното и име КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ и с традиционно използваните синоними - овчарско куче, чобанско куче, влашко куче. В МАКК абсолютно не се толерира кръстосването с други породи и непороди! Така, че какво чакате, а не дойдете при нас! Ние отдавна предлагаме примирие и съвместна работа с всеки , който е за съхраняване чистотата на породата. Крайно време е глупавият спор за името да спре и да се работи за кучето.
Незнам само къде е регистрирана - аз поне незнам да има българска порода нито във FCI, нито в AKC, нито в британския the КC.
Ще се радвам много ако видя българско куче признато в някоя от тези организации, но уви това едвали ще стане някога, защото в България всеки разбира от кучета, вески е прав, а пред света се излагаме като "кифладжии".
Интересно че имаме 3 или 4 (вече незнам колко породи), а при всичките има търкания - които най-общо казано са просто кой е по-по велик.
Може би само при барака нещата са някак изяснени, но това се дължи може би на факта че бараците са почти изчезнали - нищо чудно и там скоро да се появи алтернатива.
Дано само докато се мотаме - румънци, гърци, сърби, македонци или турци не регистрират българското овчарско куче или каракачанско, или Горан, или Планинско, или Чобанско, или какво ли още не, като тяхна порода, че ще станем за смях.
А лично аз дълго време съм живял в района на Панагюрище, но съм от Сливен (във сливенския балкан каракачани бол, макар че вече ги няма тама а бяха свалени в града и околностите му) - в Средногорието (Панагюрище) каракачани няма, но овчарски кучета имаше във всеки овчарник - говоря за 70-80-те години, но никой никога не е наричал кучето си по различен начин от овчарско - не българско, не каракачанско, а просто овчарско.

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 12 March 2006 - 11:01 PM
Времето беше много лошо. Валя непрекъснато, а и зрителите бяха прекалено в голямо количество за тази иначе "малка" изложба.
Вашите хора предполагам ще разказват като се приберат, ако вече не са се и прибрали.
Публикувано: 13 March 2006 - 02:45 PM
Цитат
Здрасти,
Едва сега видях това съобщение. Най-интересното е, че чужденците вече питат.
Публикувано: 13 March 2006 - 02:51 PM
Цитат
Имате ми повече информация за изложбата - кои кучета са били, от кои развъдници, кое куче е взело BIS ... разказвайте !
Ако получа снимки от колеги, които също снимаха и ми обещаха да ми ги изпратят с удоволствие бих ги предоставил. Въпросът е самите автори на снимките дали ще бъдат съгласни с това, но предполагам, че няма да има проблеми.
За съжаление не мога да дам информация нито за имена на кучета, нито на собственици. Това не ме е интересувало. Аз гледах животните и много исках да открия каква е разликата между Българското Овчарско Куче и Чобанското куче /виж един от синонимите в стандарта на т. н. каракачанско куче/.
Публикувано: 13 March 2006 - 04:21 PM
влагате прекалено много емоция в стремежа си да докажете, най вече на себе си , че Каракачанското куче и БОК са едно и също животно с различни наименования!
Това малко ми намирисва на нечиста съвест!
Самият Вие, колко публикации сте имали отпечатани в специализирания печат касаещ Каракачанското куче? Дори има творчески устреми от Ваша страна и в специализирани учебници за зооинжинери, а също и в списание Животновъдство! Там сте писал именно за Каракачанското куче, правените от Вас иследвания са на Каракачански кучета, надявам се!
Сега изведнъж сме свидетели на тотален катаклизъм в схващанията Ви относно националната порода!
Наистина, всеки има право да промени въэгледите си, но чак до толкова, че фанатично да се настоява че Каракачанско куче няма, не е имало и няма да има, преминава всякакви норми на поведение и изказ! Та нали самият Вие, в един стар брои на" Обичам те животно", казвахте колко сте впечатлен от работата на изявени развъдчици на Каракачанското куче, как се радвате, че наистина са се намерили стойностни хора да се занимават с Каракачанското куче, даже давате напътствия за водене на развъдната работа с Каракачанското куче! А сега -"те таково животно нема"! Е, има или нема, в края на краищата!
Да, колкото и на някои хора да не им се иска на път сме в България да имаме две породи, както Вие казвате - Пазачи на стада! Едната стара, аборигенна раса, запазена до днес с едно от най разпространеното сред българския народ наименование, и една значително по нова порода, създадена на базата на аборигенната популация и чрез използване на сложновъэпроизводителното кръстосване с няколко други породи! За съжаление втората наречена БОК, значително по рядко се използва по предназначение, а именно - Пазач на стада! Защо ли?
А що се касае за разликите, ами уважаеми г-н Атанасов, погледнете БОК, които са във Вашият двор и ги сравнете с кучетата които които са публикувани в темата за Каракачанското куче! Ако и тогава не видите разлика, не виждам кой би могъл да Ви отвори очите!
Поздрави!
Публикувано: 13 March 2006 - 04:44 PM
Цитат
влагате прекалено много емоция в стремежа си да докажете, най вече на себе си , че Каракачанското куче и БОК са едно и също животно с различни наименования!
Това малко ми намирисва на нечиста съвест!
Самият Вие, колко публикации сте имали отпечатани в специализирания печат касаещ Каракачанското куче? Дори има творчески устреми от Ваша страна и в специализирани учебници за зооинжинери, а също и в списание Животновъдство! Там сте писал именно за Каракачанското куче, правените от Вас иследвания са на Каракачански кучета, надявам се!
Сега изведнъж сме свидетели на тотален катаклизъм в схващанията Ви относно националната порода!
Наистина, всеки има право да промени въэгледите си, но чак до толкова, че фанатично да се настоява че Каракачанско куче няма, не е имало и няма да има, преминава всякакви норми на поведение и изказ! Та нали самият Вие, в един стар брои на" Обичам те животно", казвахте колко сте впечатлен от работата на изявени развъдчици на Каракачанското куче, как се радвате, че наистина са се намерили стойностни хора да се занимават с Каракачанското куче, даже давате напътствия за водене на развъдната работа с Каракачанското куче! А сега -"те таково животно нема"! Е, има или нема, в края на краищата!
Да, колкото и на някои хора да не им се иска на път сме в България да имаме две породи, както Вие казвате - Пазачи на стада! Едната стара, аборигенна раса, запазена до днес с едно от най разпространеното сред българския народ наименование, и една значително по нова порода, създадена на базата на аборигенната популация и чрез използване на сложновъэпроизводителното кръстосване с няколко други породи! За съжаление втората наречена БОК, значително по рядко се използва по предназначение, а именно - Пазач на стада! Защо ли?
А що се касае за разликите, ами уважаеми г-н Атанасов, погледнете БОК, които са във Вашият двор и ги сравнете с кучетата които които са публикувани в темата за Каракачанското куче! Ако и тогава не видите разлика, не виждам кой би могъл да Ви отвори очите!
Поздрави!
Знаете ли, бих Ви отговорил много обстойно и мисля - доста мотивирано, както винаги съм го правил в своите материали. Но с Вас сме се разбрали или най-малкото поне аз съм го казал.
С анонимници не комуникирам. С Вас го направих няколко пъти и ако го правя в момента то е само, за да прочетете тези редове.
А колкото до моите кучета - те са просто кучета. На какво Ви приличат или не приличат, това няма никакво значение за мене. Само едно ще ви кажа. Дядото на едното от тях /те не са родствени помежду си/ е едно от най-известните "каракачански кучета". Но тъй като и това не ме вълнува особено много, име няма да споменавам. Ако ви се гадае, гадайте, ако не ви се гадае - не гадайте.
И още веднаж Ви моля най-учтиво - или се представете или спрете да се обръщате към мене.
Николай Атанасов
Публикувано: 13 March 2006 - 07:10 PM
Човекът, от когото съм взел моите кучета е привърженик на идеята за Българско Овчарско Куче и развъжда Български Овчарски Кучета.
До тук нищо.
Нещото е, че изявени развъдчици и специалисти по породата "Каракачанско куче" постоянно го търсят и питат няма ли малки кученца, за да купят от него.
Не правя коментар. Не искам и обяснения. Който може не само да чете, но и да разсъждава - да си прави съответните изводи.
С поздрави към всички мислещи и със съчувствие към всички наивници,
Николай Атанасов
Публикувано: 15 March 2006 - 09:16 AM
Преди няколко дни изпратих на г-н Петков една снимка на Каракачанско куче. Човекът с нищо не е виновен, че е попитал какво ще му бъде казано за кучето, защото наистина предоставеното буди не само съмнения, но и поражда ред въпроси.
Няма интрига в снимката. Сканирано бе само кучето и само то бе изпратено на г-н Петков.
Всъщност каква е историята на тази снимка:
Преди доста години едно младо амбициозно момче от чужбина, проявяващо научен интерес към кучетата пазачи на стадата, идва в България да проучва българските овчарски кучета. Попада на някой другари специалисти (имената им не са от значение, те се знаят кои са). Развеждат го насам натам, запознават го с дейността на една организация с интересно чуждо име, която се грижела за съхранение на българските примитивни породи животни, включително и кучетата, показват му чистопородни каракачански кучета, а той снима ли снима.
Става така, че моят познат колега дал тази снимка на други мои колеги, които живеят зад Океана, които му повярвали, защото и той повярвал преди това на изявените български капацитети.
Западняците, доверчиви и неосведомени взели, че поместили снимката в книгата, която написали. Да, но сега нещо ги притеснява това куче Каракачанско ли е наистина или не е. Породата има стандарт, призната е официално, а нещо снимката не се вмества с това което същите тези българи, селекционери предоставили навремето, а сега твърдят друго.
Предполагам за посетителите на форума и търсещите истината ще бъде интересно да се направи издържана логически мотивация, как това каракачоноподобие /поне такова би трябвало да бъде според стандарта/ някога е било чистопородно каракачанско куче. Или и тук ще ми бъде отговорено както за сниманите около Силистра чистопородни Каракачански кучета от моя колега от Турция. Къде са ментетата, къде е истината. И въобще, има ли я.

Коментари не правя и лично аз мнение не искам. Не поставям под съмнение компетентностите и възможностите на никого. Но тъй като има други, които питат, лутат се на тях трябва да се обясни. Но моля, не да е като досега. Нека се покаже класа, ако специалистите знаят какво означава това и ако я имат. Научност не искам. Нея те отдавна са я показали.
Какви са критериите това куче да се обяви за Каракачанско или са прави моите задокеански приятели като предлагат да го сложат в категорията смесени породи използвани за охрана на животни.
Забележка: Снимката е поместена в Livestock Protection Dogs - Selection, Care and Training.
Публикувано: 15 March 2006 - 10:04 AM
Да припомня- баща овчарско куче,като слиза от балкана в селото запложда майка безпородна,следващия сезон такива кученца поемат със стадото и са ги снимали за чистопородни.
В тоя случай с тия тънки крака като мотовилки ,може и някоя хрътка да е участвала b) b)