Българско овчарско куче
Публикувано: 15 March 2006 - 10:18 AM
Какви порода са новородените? b) b) След 5 години може ида станат чистокръвни каракачанки b) b) а и само чистокръвните се използват за работа в стадата, а тия мъници явно ще работят със стадото :)
Публикувано: 15 March 2006 - 10:45 AM
Цитат
Какви порода са новородените? b) b) След 5 години може ида станат чистокръвни каракачанки b) b) а и само чистокръвните се използват за работа в стадата, а тия мъници явно ще работят със стадото :)
1super Aбсолютно!!!
И този репортаж го даваха само 20 мин. след като си говорихме с г-н Атанасов за Кангала и има ли "чистокръвни" у нас. Той ми каза точно това за "вноса", което дадоха и в репортажа!!! bl)
Май наистина човек, ако иска Кангал по-добре да си го купи от Англия (или другаде), ама само не и от Турция (или България)! bl)
Дано да не получи така и нашите БОК - да си ги купуваме от развъдници в чужбина... s) (love)
Публикувано: 15 March 2006 - 11:05 AM
Цитат
Цитат
1super Aбсолютно!!!
И този репортаж го даваха само 20 мин. след като си говорихме с г-н Атанасов за Кангала и има ли "чистокръвни" у нас. Той ми каза точно това за "вноса", което дадоха и в репортажа!!! bl)
Май наистина човек, ако иска Кангал по-добре да си го купи от Англия (или другаде), ама само не и от Турция (или България)! bl)
Дано да не получи така и нашите БОК - да си ги купуваме от развъдници в чужбина... s) (love)
Здравейте,
Не съм казвал, че от Турция не може, но и там има много мърша човешка. Философи, многознойковци, един от друг по-компетентни, а като ги разровиш - вони та не се диша.
Изтървал съм този репортаж. Наистина съжалявам. Още повече, че в момента ме убеждават за някакви прекрасни кангали тук в българия, а снощи мой познат развъдчик от турция ми каза, че очаква двама българи да отиват да купуват от него, но да не изместваме темата. Тук става дума все пак за Кучето на България, колкото и на някои да им се иска то да се казва "чобанско", "влашко", "каракачанско". Ех българи, българи...
Публикувано: 15 March 2006 - 02:54 PM
Цитат
Здравейте!
За разговора ни - точна така беше, както казвате. ;)
Но аз имах впредвид това, което казаха за "вноса" на кучетата в репортажа. Там онзи пишман развъдчик (овчар) каза, че е "внесал" кучетата на "батрер" с някави турци (явно са му дължали пари и са му дали кучетата). От което на мен ми стана ясно, гледайки "компетентността" на човека и готовността му да подобри българската порода, че едва ли имат някакви документи тея Кангали.
Така че, не знам дали има "прекрасни Кангали" в България, ама ако са "внесни" като тея... l) l) l)
Но все пак тука наистина става дума за българските кучета... r)
Публикувано: 15 March 2006 - 03:23 PM
Учеха ни, че сме ниски, кривокраки, с дръпнати очи монголоиди, но не и Българи.
Учеха ни, че сме индоевропейци, родствени с циганите, но не и Българи.
Учеха ни, че държавата ни е славяно-българска, но не и Българска.
Учеха ни, че писмеността ни е славянска, но не и Българска.
Учеха ни на всичко друго, само не и на това, че сме Българи, че трябва да се гордеем с факта, че сме Българи, че сме носители на древния дух на Българина.
Всичко това бе плод на една целенасочена тоталитарна политика на едни лакеи на Великия Съветски съюз, който с неговите мегаломански панславянски имперски доктрини искаше да унищожи самочувствието и достойнството на народите станали негови доброволни сателити.
Какво чудно има, че сега някои са готови на всичко и са готови почти за нищо да предадат българския дух. Та нали и те са рожби на това време.
Може би едно от най-големите достойнства на така наречената демокрация (също рожба на старото време), е че даде възможност науката да черпи от безкрайните извори на обективизма и неполитизирането на историческите факти.
Печално е, че млади хора, претендиращи, че се занимават със сериозни неща не могат да прозрат истината. Мъдреца е казал: По-сляп от всеки е този, който не иска да вижда. Отправяни ми бяха многократно обвинения, че съм защитавал тезата за каракачанското куче, а после съм се отметнал.
Да, защитавал съм тази теза, защото тогава други тези нямаше. Друга история нямаше, друга наука нямаше. Но аз искам не само да гледам, но и да виждам. И затова, когато пиша или казвам нещо се мотивирам с факти. Не използвам жалкия подход най-достойните ми аргументи да бъдат художествените произведения и авторската измислица, която е допустима в такъв род творчество.
Жалко и печално е, че се плещят (извинявам се заизраза, но по-силна форма не намирам) всевъзможни глупости, сочат се факти без доказателства, развиват се теории, които или трябва да не си в ред за да ги твърдиш или трябва да не си в ред, за да им вярваш.
Колкото и да е печално, колкото и да не ми се иска да го кажа, но лично аз не виждам светлина в тунела. Когато насреща си имаш фанатизирани слепци, когато насреща си имаш хора, които робуват на старите догми и аксиоми от времето на тоталитаризма, колкото и да ти се иска, нищо не можеш да направиш. Изхода е само един. И той е посочен преди много хиляди години в най-ценната книга на света.
Когато Мойсей тръгнал да извежда еврейте от Египет, за да ги върне в старата им, родна земя, той можел да прекоси пустинята точно за две седмици (доказано е научно). А Светеца се лутал с народа си цели 40 години в безводието и адската жега. Задавал ли си е някой въпроса защо. Да, хората с новаторско мислене, хората, които не се затварят в черупките на закостенелия наивизъм и винаги са се стремили към истината са намерили отговора. Мойсей е скитал с народа си 40 години, защото в Новата Земя, в новата истина, няма място за хора със старо мислене.
Новото се прави от нови хора, не от роби на тщестлавието си, комплексирани от това, че винаги са били неудачници, обременени, закостенели, ограничени.
Ако човек иска да бъде верен на принципи, позиции и научност трябва винаги да търси новото, постоянно да изследва истината. Тя е многолика и многообразна и само от личния морал и компетентност на всеки един може да се оформи обективността.
Публикувано: 15 March 2006 - 04:18 PM
Публикувано: 15 March 2006 - 04:29 PM
Национална, световно известна асоциация иска неин член да води диспут с едно частно лице, което си развива собствените тези и иска да научи нещо повече за това, което световноизвестните акламират.
Ако аз бях от другата страна, щеше да ме е срам да падна толкова ниско. Но тъй като съм от тази страна, освен да се усмихна снизходително друго не ми остава.
И понеже аз като частно, не обвързано с никого, лице зададох доста въпроси, на които не получих отговор, какво друго ми остава, освен да си го дам сам относно въпросите, които зададох и относно хората от които нещо очаквах.
Жалка история !!!
Публикувано: 15 March 2006 - 04:36 PM
Така както и Николай Атанасов ги отминава като бърз влак малка гара,защо ли?
Ама и ти Мад Макс виждаш че не ти отговаря ама се напъваш да го накараш да ти отговори,а сега де,кога ли ще ти отговори,май никога,затова недей се напъва.
Публикувано: 15 March 2006 - 04:57 PM
Смях, смях и пак смях.
п/с това е към праведните, истинските, чистокръвните.
Публикувано: 15 March 2006 - 05:16 PM
Вие бихте ли ми отговорили на няколко въпроса:
- Официално България съществува от 681 г. Каракачаните се повяват по нашите земи около 1000 години по-късно. Вие как мислите. През целия този период не е ли имало кучета по нашите земи?
- Каракачаните се появяват от Южна Тракия в Гърция заедно с овцете си и кучетата си (и конете си), подвизават се из Българските пасища до настъпване на следващото застудяване и отново се връщат в Гърция. Можем ли да говорим, че те водят със себе си българска порода?
- Не само различни учени, но и самите каракачани се определят като хора с общ произход с този на гърците. Казано най-общо, при това положение имаме ли основание да казваме, че тези хора развъждат българска порода кучета?
- Сериозните проучвания на местното животновъдствно и кучевъдство са правени през първата половина на 20 век, някъде до около 1937-1946 г. Тогава в България се пявяват и редица чужденци, които говорят за каракачанско куче, защото по това време основно каракачаните циркулират нагоре-надолу из страната и водят със себе си кучета. Но когато говорят за каракчанско куче, това може да звучи и като кучето на каракачаните или казано по-друг начин кучето, използвано от каракачаните. Това съвсем не означава, че това, което се използва непременно е създадено от тези, които го използват. Макар и малко упростенчески това ми звучи долу горе така: Иван има куче. Ние можем да го наречем Ивановото куче, но значи ли, че това е Ивановата прода?
Всеки има право на собствено мнение. Аз изказвам своето, но съвсем не го налагам. Правото на избор е Ваше.
Колегата от истанбул се засмя и каза "Не може да бъде". На въпроса ми кое не може да бъде той каза: "Как е възможно национална порода на България, а да носи турско име".
Ами да коментират тези, които твърдяха в немотивирания си патос, че каракачаните били най-големите българи. Ама да го мотивират научно, защото веднага ще извадя книга за антропометричните измервания на живущите на Балканите, където с много формули се показва, че между българи и каракачани няма абсолютно никаква антропологична близост, а по-новите кръвногрупови серумни анализи са категорични. Каракачаните имат обща генеалогия с гърците.
Лично аз нямам отношение нито към Стефан Поповата селекция, нито към Митко Драгановата, нито към когото и да е било друг. Аз съм правел нещата заради себе си, за да стигна до своята си истина.
Клубният живот ми е чужд, защото или е опорочен, или неминуемо става такъв.
Аз търся истината и при проява на разум от всички с базиране на научните открития можем да намерим общ език и много други обединяващи неща. Но пуста горделивост, преднамерено нежелание за поглед в обективното, а и не малка мания някои да се наричат някак си...
И една добавка. Аз не се смятам за никакъв (бях попитан за какъв се смятъм), не си надскачам боя, но си зная цената.
Просто зададох въпроси. Очаквам подобаващи отгорови. Нищо повече. Нищо лично. Само и единствено в името на науката.
Чакам конкретни отговори на конкретно зададени въпроси. До момента не ги получавам.
Ами, то това е диспута. Повече нищо не чакам, защото вече съм получил отговора.
Публикувано: 19 March 2006 - 12:55 AM

Публикувано: 19 March 2006 - 10:43 PM
Цитат
Аз предполагам че няма да мога да отида, но моля колегите да правят повече снимки , та после да се почувстваме и ние участници в събитието. cheers
PS. Днес по 1 програма в предаването "За животните с любов" даваха колегата Любомир Бояджиев от София. Имаше добри кучета.Накои знае ли точните му координати?
10х
Публикувано: 19 March 2006 - 10:45 PM
Цитат
Живот издраве, да. Само е добре хората да си изяснят за себе си - те радетели на българското ли са или на изкуствено насаденото.
Публикувано: 19 March 2006 - 11:00 PM
Цитат
Цитат
Живот издраве, да. Само е добре хората да си изяснят за себе си - те радетели на българското ли са или на изкуствено насаденото.
Николай,
доколкото разбрах няма да има ограничения от рода на : "Кой от кой клуб е ".
Важни са кучетата . w)
Дано да е крачка напред в отношението м/у двата лагера. Мир да има !
А що се отнася до името лично аз предпочитам БЪЛГАРСКОТО.
Неестествено и глупаво е най-доброто ни куче от векове , да носи турско име. BEER
Публикувано: 19 March 2006 - 11:21 PM
Цитат
Цитат
Цитат
Николай,
доколкото разбрах няма да има ограничения от рода на : "Кой от кой клуб е ".
Важни са кучетата . w)
Дано да е крачка напред в отношението м/у двата лагера. Мир да има !
А що се отнася до името лично аз предпочитам БЪЛГАРСКОТО.
Неестествено и глупаво е най-доброто ни куче от векове , да носи турско име. BEER
За какъв мир говориш бе човеко !
Не им ли четеш постингите.
Не виждаш ли че силата им е в интригите, компроматите и изпразнените от съдържание лирически отклонения, изпълнени с кух патос или инфантилна загадачност.
Не проумяваш ли, че те са заспали на един етап от историческата и животновъдната мисъл отпреди 60-70 години.
Не виждаш ли, че там господства параноята да си някакъв, а не да си нещо което да съгражда обективно и научно.
Колко хора ги призоваваха да работим заедно. И аз изказах такова мнение, ама пусти страх, че някой захапал баницата може да му я вземат от устата.
Жалка история г-н Петков, много жалка. И то от хора, наричащи се българи.
Публикувано: 19 March 2006 - 11:27 PM
Започвате да превръщате ЦЕЛИЯ ФОРУМ В БОЙНО ПОЛЕ !
Вашите ЛИЧНИ спорове кой е по по най, кой е по по българин и кое е най най българско започна да омръзва на всички останали българи.
В темата има модератор. Негово право е да модерира и води неговия ресурс така, както той счита за добре, съгласно правилата на форума.
Тук, освен вас има още много любители на кучето, които не участват и не желаят да участват в този спор. Този спор няма да бъде решен в инернет. Представяте ли си как се представяте в лицето на останалите кучкари ? Тук пишат различни хора, обединява ги това, че имат кучета.
Моля, дръжте се културно.
Администрацията на сайта си запазва правото да отстранява от форума всеки един потребител, който не спазва правилата на форума.
Публикувано: 19 March 2006 - 11:31 PM
Цитат
Започвате да превръщате ЦЕЛИЯ ФОРУМ В БОЙНО ПОЛЕ !
Вашите ЛИЧНИ спорове кой е по по най, кой е по по българин и кое е най най българско започна да омръзва на всички останали българи.
В темата има модератор. Негово право е да модерира и води неговия ресурс така, както той счита за добре, съгласно правилата на форума.
Тук, освен вас има още много любители на кучето, които не участват и не желаят да участват в този спор. Този спор няма да бъде решен в инернет. Представяте ли си как се представяте в лицето на останалите кучкари ? Тук пишат различни хора, обединява ги това, че имат кучета.
Моля, дръжте се културно.
Администрацията на сайта си запазва правото да отстранява от форума всеки един потребител, който не спазва правилата на форума.
Тук не говоря за приличие или неприличие. Тук говоря за чест, достойнство и доблест. Доблестта да носиш с гордост името Българин и да ратуваш за всичко българско.
Апък ако на така наречените модератори или администратори, работата им е да чистят стойностното и подплатеното, трийте. То това най-лесно става.
Трудно се доказва, а като не може да се докаже виждате в каква неописуема компроматна злоба се изпада.
Вие сте на ход.
Кой в каквото му е силата.
Публикувано: 20 March 2006 - 12:19 AM
Откриването

Колегите от Хасково- р-к БОК, развъдна група Каракуш

Предсценична треска...