Копаенето им е страст! Просто зарови в определено от теб пространство кокал или месо. Така съветва Сизър Милан по Нейшънъл Джиографик, за да не ти разкопава цялата градина. В момента, в който усети че това е определеното за него място за копаене, а ти трябва просто да го упътиш, той ще спре да прави бели из градината. В момента не мога да се сетя номера на епизода, иначе щях да ти го кажа.
Освен Сизър Милан, аз имам 6 диска с видео за обучение, който получих с кучето си. Там треньора ги обучаваше точно по този начин, защото повечето собственици бяха с къщи и дворове и техните кучета започваха да копаят неистово - ограждаш определена от ТЕБ територия - може да е и 2 квадрата. Заравяш надолу 1 кокалче или нещо месно, и после го завеждаш там и му казваш - ето тук може да копаеш. Става и с играчка, но трябва да я обича и да те види, че я заравяш там. Това е. Просто, лесно и без много грижи. Стига да знае Джаро, че ти си му шефа. Нищо повече.
Дотук всички треньори са ми казали така: всичко зависи от ТЕБ! Ти трябва да си водещата личност, ти трябва да командваш парада, а Сизър Милан казва така: Ако имаш куче, то или ти си шефа, или въобще не те слуша!
Както нееднократно съм споменавала досега водих Хачико на училище и съм доволна, като се има напредвид неговата (явно генетична) агресивност. Справям се без проблем в присъствието на кучета и хора навън. В къщи ситуацията е ДОСТА РАЗЛИЧНА. Но, както и да е... няма тепърва да изнасям лекции, не му е и времето. Писала съм ги със страници в този форум.
Васко, ти имаш Американска акита, нали? Поне по спомен, знам ли, вече от тук забърканите чорби започнах да се обърквам. Но и Цвети ще ти каже доста подробно неща, които са съществени. Тоест
korbac. Ако искаш пиши му на лични - той може да ти даде много по-качествени съвети за Джаро.
А виенето и скимтенето се оправят с прост подход - като при Кили на Bayo - една ваша фланелка, или нещо, което пахне с вашия аромат се оставя на мястото му в къщичката. След 1-2 дни ще спре да скимти и вие.
"Здравейте. Много се радвам да ви видя с новите попълнения. Истински хубавци са. Породата ни се разраства, което може само да ни радва.
Пиша ви, заради един проблем, който назря напоследък с Кили. Та значи, от около един месец го свалих от стаята ми където спим с брат ми в двора и къщата, която му направихме, но той упорито не желае да бъде там вързан и лае, и вие като за световно. Мислехме, че му трябва време да се аклиматизира, но уви, положението не се промени към положително дори и с малко. Отвързахме го, да се разхожда из целия двор, но в началото се качваше пред входната врата и драскаше по нея, после спря, но не спря да лае.
"Искам да ви питам, как бих могъл да процедирам с него, защото и съседите започнаха да наддават вой, че не могат да спят и съм много притеснен."
И
звинявам се за цитата, но това е от стр.96-97-98 ли от нашата тема и е на BAYO относно Кили. Тогава му се даде съвета с фланелката. Естествено, първият беше да се прибере кучо обратно...