phant0maz, в 15 June 2013 - 04:38 PM, написа:
Регистрирах се във форума ,защото исках науча за характера на акита и какво е да си имаш куче от тази порода. Със сигурност това е обсъждано във всичките тези 170 страници ,но няма как да намеря къде точно. Аз мислех ,че са адски добри кучета ,истински душички ,но попаднах на няколко поста ,за това че всъщност си трябва силна ръка и воля ,за да отглеждаш такова куче,
Аз съм гледал вече куче ,което беше злобно - каракачанска овчарка. Страхотен беше ,но наистина предназначението му е да е със стадото ,да го пази от хищници. Искам куче ,което да водя с мен навсякъде ,без да ме е страх ,че ще навреди на някого.
Безумно много харесвам акитите ,но до колкото успях да разбера от няколкото поста на които попаднах ,не са съвсем такива кучета. Представата за кучето ,което искам да ми е приятел е следната: спокойно куче с достойнство ,което да не се дърпа на всички страни и да лае постоянно /както правят хъскитата -лично мое наблюдение/ ,да е приятел на човека , и да ме гледа в очите - това последното знам ,че зависи от стопанина и може да звучи смешно ,но кучето което имах не ме поглеждаше в очите ,не знам на какво се дължеше ,винаги избягваше погледа ми ,а аз толкова го обичах, някак си не се получи спойката помежду ни. Споделете с мен как се държи една акита сред хора сред други животни, трудно ли е да отглеждаш такова куче ... въобще всякаква информация за породата ще ми е полезна. Благодаря ви.
Здравей и от мен! "Адски добри кучета, истински душички"......"Представата за кучето ,което искам да ми е приятел е следната: спокойно куче с достойнство ,което да не се дърпа на всички страни и да лае постоянно". Струва ми се парадоксално да искаш куче с достойнство и същевременно да е "душичка". Не съм съгласен и с ShiBumi_GirL, че описанието ти е за НОК, а по-скоро голдън или лабрадор ретрийвър /не че и те не могат да се възпитат като човекоядци/.
Любовта към кучето съвсем не е достатъчна дори в повечето случаи, когато тя е в повече води до обратен ефект. При взаимоотношенията с кучетата човек ясно трябва да разбира техните инстикти, както и да контролира емоциите си.
Що се отнася до акитите...ако искаш по-малко проблеми вземи си женска акита. Тя няма да бъде заплаха нито за хора, нито за кучета ако я социализираш добре, освен в случаите когато е крайно предизвикина и трябва да се защитава - тогава става истински фурор. По време на битка акитата е изключително крайна и агресивна, обикновено хапе с цел да разкъса и се бие винаги за "нок аут", така че много трябва да се внимава. Иначе женската акита е изключително спокойна, любвеобилна, галантна, внимателна, горда. Никога няма да ти досажда, рядко лае..."японците казват, че ако акита лае има защо". Поддава се на обучение, но излъжеш ли я или я караш да прави безмислени за нея неща ТЯ НЯМА ДА ГИ НАПРАВИ, дори и да й предложиш телешко бонфиле или лаврак на скара! Непознатите хора биват бързо сканирани и тези с чисти мисли и емоции могат да я галят и глезят, на останалите няма да им бъде обърнато внимание.
Гледането на акита изисква много внимание и анализ на всяко нейно действие. Трябва да си прецизен/а и уверен/а първите 2 години в действията си и ще имате невероятен приятел. Ако имаш съмнение, че не разбираш кучетата или нещо от горенаписаното те притеснява...пропусни тази порода, защото след 2-рата година, този който най-много ще страда е АКИТАТА!