Нима смяташ, че няма и такива развъдчици, недобросъвестни, които продават родословни кучета без да се интересуват много много от бъдещите стопани?
А по въпроса с гледането на филми и купуването на куче заради влюбването в порода от телевизионния екран - мисъл и отговорност значат ли нещо? Това е живо същество, не е играчка и прищявка, било то с порода, родословие, без порода и дом ...
Lilianas, ако наистина решавате, че ще дадете шанс на кучето, кастрирайте го първо и му пуснете обяви, като не скривате нищо от поведението му и на всеки кандидат задължително по 100 пъти обяснявате за нрава и поведението. Да не го дадете на друг като вас, който ще сметне, че може да се справи, а той в крайна сметка да успее да го евтаназира успешно. Потърсете помощ от клуб, ако има такъв за тази порода ...
Не е моя отговороност това куче, та аз и на него да му търся отговорни стопани (стигат ми бездомните).
Цитат
Първото ми куче беше болонка. Не точно първо, защото като малка две бездомни и абсолютно безпородни прибирах, едното ми разрешиха да гледам само на терасата, другото само в мазето. И след около месец, два без мое знание кучетата изчезваха и ме лъжеха нещо. В гимназията се наложи да работя лятото и да дам спечелените пари за болонка. Първоначално ми разрешиха да го гледам само в коридора, но ... нали пари бях дала, кучето не изчезна като предишните, гледахме си го 13 години. Въпреки това, преди 6 години, осиновихме куче, което определено щеше да стане едро. Нямаше и два месеца като възраст. Дали смятах, че гледането на болонка 13 години ще ми е достатъчен опит? Само като си представих, че това куче може да стане 25 - 30 кг (сега е 34), се ужасих, че може да ме влачи на повода. Изкупих всякаква литература за обучение на кучето, която можах да намеря и ... четох. Все още не смея да твърдя, че се справям идеално. В момента имаме 6 наши кучета (едното взехме на 8 годишна възраст, гонещо котки преди, сега живеещо с котарак и не закачащо улични котки), и 14 подопечни, на които търсим дом. И ... имам още много да уча, но нямам нужното време. Работя нещо съвсем различно, смисълът на живота ми не е да отглеждам и обучавам кучета ... Просто трябва да се мисли, преди да се направи нещо, а ако вече си го направил без да си мислил достатъчно, поне да се реагира адекватно...