Акита
Публикувано: 27 September 2012 - 10:23 AM
desi79, в 27 September 2012 - 08:03 AM, написа:
Хора,ако някой знае какво става нека да сподели.Не е честно към останалите да пуснеш бомбата и до там.Не става въпрос за любопитство,аз поне го мисля този непослушен Хачи.Разрешение винаги има.Трима треньори по общо послушание явно не са разрешили проблема.Има хора занимаващи се с поведението и реално помагащи при такива проблеми.
lilianas, сигурна съм ,че четете.Понякога повече глави мислят по-добре от една,а и все пак няма да има емоционално обвързани.Не спирайте да пишете.
Хачи е при семейството си и е добре! Лили не чете и не пише, защото е много разтроена......Ще ви отговори скоро тук, само малко да се възстанови. Това, което ми сподели по телефона е много интересно, но оставям на нея да го разкаже.

Akita Bagatur Ken
за връзка тел.088 7 982 645, 088 8 982 645
"АКО ВЕДНЪЖ ВЛЕЗНЕШ ВЪВ ФОРУМ ЗА КУЧЕТА, НЯМА КАК ДА НЕ СЕ НАУЧИШ ДА ХАПЕШ"
Петя Кръстева
Публикувано: 28 September 2012 - 10:58 PM

Ей ме вна!!! Седя си тук в момента и чета. В интерес на истината, не съм чела от момента на публикацията си. Ако някой от тук си мисли, че търся внимание, или се вкарвам в сапунени сериали - просто СЕРИОЗНО Е СБЪРКАЛ!!!

Какво ми костваше да обикалям половин ден по ветеринари и да питам някой ще приспи ли аджеба това красиво животно, няма да обяснявам, и няма да разказвам, а и на НИКОГО НЕ ПОЖЕЛАВАМ ДА ГО ПОЧУВСТВА!!!
Какво разбрах в крайна сметка, обаче: Нашите ветеринари (поне в нашия квартал) са изключително хуманни, изключително НЕ ПОЗНАВАТ породата, или просто за изключителни шубета. И разбрах нещо, което на никого не пожелавам да разбере - да се изправиш пред ИЗБОР, който е ПОЧТИ НЕВЪЗМОЖЕН! И като казвам ПОЧТИ - факт, защото това животинче го взимаш от бебе, гледаш го като собствено дете...но то все пак си остава КУЧЕТО в семейството. Само дето чувствата са различни от думите и разума...Не, наистина не пожелавам на никого от вас да изпита това!!! Да се постави пред такава дилема, и да търси изход...(за себе си лично - го разбирам, но за ветеринарите все още се чудя... те предлагат дадена услуга, и всъщност се оказа че не я предлагат, или просто бягат от някаква отговорност, типично по български)
СПОКОЙНО. Хачи е жив и здрав и е заточен в провинцията. Както написах току-що в едно лично съобщение: Не съм сигурна дали повече ще мога да го погледна с тези очи, с които съм го гледала досега! Не съм сигурна и кога ще го върна в къщи. Едно нещо обаче установих: МНОГО ХОРА ЧЕТАТ, ИНТЕРЕСУВАТ СЕ, НО НЕ ПИШАТ!!! Преди 1 седмица във форума се въртяхме 3-4 човека. Сега изведнъж - порой от мнения. Много се радвам за което! Жалко е обаче, че само такава причина може да ги мотивира...

Както многократно съм споменала - Хачи си е минал страхотния курс на обучение. След като установих, че агресията му е голяма, дори се обърнах към друг треньор за частни посещения - и това мина. И стопаните съм ковала и напътствала и съм се опитвала да им набия в кухите лейки, че на това животно му трябва ЗДРАВА РЪКА, а не меко сърце. Мекото сърце си се подразбира, но не трябва да се показва при акитата.
Тренировките са му налице. И всичко останало му е налице. Но това просто е АКИТА. Тя не се дава, не се продава, а пък да се подарява - ич-барем. И майната му на Сизър Милан, мили приятели. Това дето го разправя непрекъснато за стопаните - за акитата не важи!!! Аз съм нервна, ама мъж ми е безкрайно спокоен. Даже притеснително спокоен

В случая и моя син има вина, това не го отричам. Но детето се е намесило, за да не стане касапница.
Не знам дали съм ви казвала, но лично съм се сблъсквала със случай на оплакване срещу Немска овчарка (от човек - до съда) и кучето го прибраха за 1 месец в нещо като затвор ли е, приют ли е, не знам. Това куче почина миналата година (от възраст и болести), но просто не беше същото като си го прибраха.
Е, аз не искам да ми взимат Хачи насилствено, да го пращат някъде, и после да си прибера смазано животно.
И не искам да натоваря НЯКОГО с такова същество, което в момента в който му посегнеш, голи зъби, ръмжи и налита. Говоря за външни хора, естествено, външни животни. Всичко, до което като малък се е докоснал, поиграл, общувал (а вярвайте ми, социализирах го непрекъснато!!!) няма проблем. Но ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ПРОБЛЕМ!
Хайде, непишещи досега приятели, споделете вашите акити как реагират на външни хора, кучета, котки и т.н.
Очаквам с нетърпение коментарите ви!
Поздрави от мен (и все още живия, но изпратен на заточение Хачи)!

Извинявай, Пете! В изблиците си, просто не изкоментирах, това, което вече ти казах по телефона, но нека го направя публично: Ками е УБИЕЦ!!! Няма такова същество, просто! Страхотна е, убийствена стойка и осанка!!! Да ти е жива и здрава!!! И ти - да я гледаш и да се радваш на всичките си любимци!!!
desi79 - Благодаря ти за загрижеността! Хачи е жив-здрав засега. Да, много е умен, да много е харесван. Но, не, не е любвеобилен. Тук е, предполагам ще продължи да бъде член на форума в мое лице, засега. Не обещавам обаче, да не предприемам крути мерки, просто защото в един момент може да се случи най-лошото (Да не дава Вселената!!!) Не ми се случва за първи път да му се заканвам по този начин. За първи път обаче съм толкова сериозна. И затова е коментарът ми по-горе.

"Човек няма нужда от нищо повече, отколкото сърцето му обича!" Гледайте "Сибирско възпитание"!

Публикувано: 29 September 2012 - 12:32 AM
dile, в 27 September 2012 - 09:46 AM, написа:
lilianas, в 10 June 2012 - 09:48 PM, написа:
Девойката е твърде емоционална, и си мислеше, че може да озапти и вълк. В същото време Хачи пък си е в къщи, дъвче саламка, и си мислеше, че никой не може да му пипа главата.

Дали правилно съм разбрала - Хачи си е вкъщи, дъвче саламка, а чужд човек го пипа по главата?..Момичето е ухапано?
Аз тук агресия от страна на кучето не виждам...
Момичето и до момента си носи отпечатъка на захапката му, при положение, че ТЯ му даде саламката. И в момента, в който я захапа, по нейни думи: "Просто имах усещането, че ръката ми се чупи. И в следващия момент оставам без ръка." Дясна ръка, медицинска сестра, на другия ден е на работа...къде ли да търся агресията...?
Всъщност, като прочетох коментара на Петя обстоятелствено...излишни са повече думи.

"Човек няма нужда от нищо повече, отколкото сърцето му обича!" Гледайте "Сибирско възпитание"!

Публикувано: 29 September 2012 - 12:42 AM
BAYO, в 28 September 2012 - 09:43 PM, написа:
BAYOOOO!!!!!

Как е по Ингилизко?

Публикувано: 29 September 2012 - 06:25 AM
къде бяхте в началото, като сте си избирали породата? Не сте ли се запознали предварително с нрава на тези кучета? Ако сте нямали опит, защо сте си избрали именно такова куче? И визирайки всички радетели на кинологията и развъдчиците, кой развъдчик ви е продал кучето, без да успее да прецени, че нямате опит да се справите с такива кучета (щото все се натяква колко съвестни и отговорни са развъдчиците, когато си ПРОДАВАТ кучетата на бъдещи стопани)...
От всичко, което чета от вас (чета ви темата по препратка, само заради решението ви за евтаназия, защото пишех в тема, където издигат родословните кучета в култ, породоподобните без родословия обявяват за "втора ръка" кучета, учудващо как живеещи, след като трябва да се мъчат от хиляди болести поради липсващи изследвания на родителите, а бездомните обявяват за неспособни да бъдат домашни любимци компаньони). И вашата емоционална нестабилност и неопитност като стопанин потвърди като "по поръчка" изказването ми. Хората смятат, че пиша измислици, защото не съм била запозната с кинологията, защото по улиците и приютите нямало напливи от породисти кучета ... дрън дрън ... Просто не съм си водила записки за различните случаи, да цитирам факти, нито съм можела да видя и проследя стотиците случаи, подобни на вашия (със сигурност има такива).
Мога да ви кажа следното.
Кучето ви не е виновно. Кучето е куче. С решението да си вземета такава порода, вие сте били наясно, че поемате отговорност. Кучето може да се обучи на много неща, стига да знаете как. Това, че сте се обръщали към няколко треньори говори, че не сте разбрали как да се държите (и вие си го признавате), а не, че кучето не може да се обучи. При някои кучета не се изискват много или специални усилия, при други напротив. Но след като сте си избрали ПОРОДА, би трябвало да знаете нрава и да си направите сметката предварително.
Бълвате емоционални глупости след глупости. Съжалявам много за нахапаните, особено за вашето детенце, но ... вие сте си виновни. Кучето не е улично, да го обвинявате, нито бездомно. Това е ВАШЕТО куче. Какво значи, че ветеринарите не ви дали избор и не искали да евтаназират ЗДРАВО животно. Те, за разлика от вас, са обективни, наистина са ХУМАННИ и са постъпили правилно. И защо хората да поемат такъв грях върху плещите си заради вашата безотговорност още от първия ден, в който сте взели такава порода без достатъчно опит да се справите с характерен за такива кучета нрав?
А вие, освен, че сте безотговорна още в първоначалния си избор (какво, подведохте се по красотата, по външността ли), продължавате да се държите изключително егоистично спрямо кучето. Не искате да го давате на друг, опитен, който ще успее да рехабилитира кучето ви? По-добре ли е да е вързан някъде на село? Че то там пак ще се смачка като психика на верига? Не искате да го дадете, защото ако някой се справи, то вие тутакси ще се признаете за сгрешила. В преценката си, в решението си да вземете такава порода, в неспособността ви да се грижите и възпитавате адекватно.
Между другото, предполагам, че кучето ви не е кастрирано. Ако не е и живее някъде на село на верига, вероятно и поколения може да създаде ... които ще бъдат улични ... с гени на акита в себе си ...
Дайте поне шанс на това куче да живее нормален живот с ОПИТЕН човек, който МОЖЕ да му помогне.
wind, в 25 September 2012 - 06:08 PM, написа:
Furia_S, в 25 September 2012 - 02:06 PM, написа:
Аз пък твърдя, че с това ти изказване хората пак СЕ ЛЪЖАТ - истината винаги е по средата. А истината би трябвало да изглежда долу -горе по следния начин: кучето, всяко куче - породисто, безпородно, дворно, улично, домашно, си има свой характер, който се определя както от вроденото (тип нервна дейност, унаследени характеристики), така и от придобитото (наученото). Улично куче, дори и години да е живяло навън, може да е далеч по-уравновесено и спокойно за отглеждане у дома, отколкото породисто с доминантен нрав, чието възпитание е изтървано от самото начало. От стопанина зависи МНОГО какво ще бъде кучето, което вземе у дома. Мога и примери, и снимки, и видео клипове да ти покажа/докажа, че е вярно.
А относно връзването на синджир и обесването - НИКОЕ куче не заслужава да живее вързано. Човек, който дава подопечното му куче с ясната идея, че това куче ще е вързано, изобщо не помага на кучето, просто отбива номер :) Затова и нашите подопечни вече само на чужбината разчитат - тук се опарихме един два пъти и вече не смея...
Ако бях развъдчик на породисти кучета, не знам изобщо как щях да давам кучетата си на някого в Бг... аз за едни "уличници" толкова съм придирчива ...
Горният ми пост е на 25.09. в 6.08 следобед, вие публикувате решението си за евтаназия на същия ден в 10.32 вечерта.
Публикувано: 29 September 2012 - 07:18 AM
Цитат
Оказа се, че кучето е "необикновено" и не може да се възпита, щото е Акита.. тинтири минтири

Публикувано: 29 September 2012 - 10:17 AM

Публикувано: 29 September 2012 - 10:22 AM

И сега в нета няма толкова подробна информация за характера и нрава на акитата. Има много клипове и снимки. Добре, че е този форум, та поне собствениците да могат да кореспондират и да доверят опита си на хора, които се интересуват от породата. А това за веригата и потомството... Дали съм толкова безотговорна?! Сигурно, аз съм лабилна, така или иначе....
Хич няма какво да се оправдавам - да, вината си е изцяло моя, да аз съм емоционално нестабилна, рева, тръшкам се, обаче изобщо не ме интересува какво вие мислите за мен!!!!

А за опитния човек - нямам против. Намерете този опитен човек, тъй като гледам доста експерти са се натрупали, ще му го подаря, та като го оправи да си поръся главата с пепел и да си призная: Хора, вие бяхте прави! От мен стопанин на куче не става!

Аве, какво се обяснявам и аз. Както винаги навлязохме в едни лични територии, вместо да се говори за породата. Ето какво аз споделям за породата от моя личен опит:
На новобранците: четете форума, интересувайте се, породата е доминантна, бойна и агресивна! Не че аз съм "старо куче", но за тези 2 години поразбрах разни неща.
Изключително умни, изключително предани. Пазят стопанина, не къщата и двора. Изключително недоверчиви и мнителни по отношение на външни хора, дори да са ти в къщата. Примиряват се, но не се сприятеляват. И естествено - изключително редки, красиви, достолепни животни - кралска кръв.

Публикувано: 29 September 2012 - 11:29 AM
https://fbcdn-sphoto..._92118547_n.jpg
https://fbcdn-sphoto...727707217_n.jpg
https://fbcdn-sphoto...705448257_n.jpg

15.01.2011 (born)
04.06.2014 (R.i.P)
Публикувано: 29 September 2012 - 11:34 AM

lilianas, не се коси. Вярвай и нещата в един момент ще се оправят.
Публикувано: 29 September 2012 - 11:54 AM
Във форума има хора ,които се занимават с проблемни кучета.Потърси помощ,работи с него и сигурна съм ,че ще се справиш.
Ако нямаш сили и желание кастрирай го и му потърси стопанин.Там на село бавно ще го унищожиш и после няма връщане назад.

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт
Публикувано: 29 September 2012 - 12:10 PM
lilianas, в 15 April 2010 - 04:58 PM, написа:
wind, в 29 September 2012 - 06:25 AM, написа:
къде бяхте в началото, като сте си избирали породата? Не сте ли се запознали предварително с нрава на тези кучета? Ако сте нямали опит, защо сте си избрали именно такова куче? И визирайки всички радетели на кинологията и развъдчиците, кой развъдчик ви е продал кучето, без да успее да прецени, че нямате опит да се справите с такива кучета (щото все се натяква колко съвестни и отговорни са развъдчиците, когато си ПРОДАВАТ кучетата на бъдещи стопани)...
wind, съжалявам, че ще те разочаровам в кръстоносния ти поход срещу развъдчиците.

Дарк 07.10.1998- 08.02.2010 /// Ата 07.10.1998- 26.07.2011
Тичайте волни, мили мои кученца...