Dog.bg Форуми : Акита

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (233 Страници) +
  • « Първа
  • 227
  • 228
  • 229
  • 230
  • 231
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Акита

#4561 Потребителят е офлайн   mik Икона

• Breeding for Quality,NOT Quantity
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 02 November 2015 - 04:21 PM

Показване на мнениетоПетя Кръстева, в 02 November 2015 - 02:17 PM, написа:

И да поговорим все пак и за порадата акита ину :smile: Вижте какъв качествен тигров екземплар :wub: Красота....и отново собственост на италианци. Те са с традиция в развъждането на акита ину и притежават едни от най-добрите представители на породата. Кучета от тази линия ги има и в България - развъдник Хачимантай
Ето и родословието му : http://www.akitapedi...ls.php?id=74244

Прикачен файл 11225341_10205229496800377_4840840981482449398_n.jpg

Мога ли да задам един страничен въпрос ? В кой клуб членуваш ти заедно с твоят развъдник ?
Благодаря :)

#4562 Потребителят е офлайн   Петя Кръстева Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 November 2015 - 04:59 PM

Показване на мнениетоmik, в 02 November 2015 - 02:21 PM, написа:

Показване на мнениетоПетя Кръстева, в 02 November 2015 - 02:17 PM, написа:

И да поговорим все пак и за порадата акита ину :smile: Вижте какъв качествен тигров екземплар :wub: Красота....и отново собственост на италианци. Те са с традиция в развъждането на акита ину и притежават едни от най-добрите представители на породата. Кучета от тази линия ги има и в България - развъдник Хачимантай
Ето и родословието му : http://www.akitapedi...ls.php?id=74244

Прикачен файл 11225341_10205229496800377_4840840981482449398_n.jpg

Мога ли да задам един страничен въпрос ? В кой клуб членуваш ти заедно с твоят развъдник ?
Благодаря :)

Не членувам към БРФК и това съм го обявила много отдавна. Подробности в личните ми страници във фейсбук, а скоро и в официалният ми сайт на развъдника. Работя по всички законо установени изисквания и правила на МФК и ФСИ.
User's Signature

Akita Bagatur Ken
за връзка тел.088 7 982 645, 088 8 982 645

"АКО ВЕДНЪЖ ВЛЕЗНЕШ ВЪВ ФОРУМ ЗА КУЧЕТА, НЯМА КАК ДА НЕ СЕ НАУЧИШ ДА ХАПЕШ"
Петя Кръстева

#4563 Потребителят е офлайн   Петя Кръстева Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 November 2015 - 11:53 AM

Пускам ви сайта на един италиански развъдник - Casa Saporito http://www.casasapor...sp?sss=Pensione
Изгледайте клипа какъв развъдник има. Вижте и кучетата му....От негови линии съм срещала и кучета със SA&VKH и други наследствени заболявания. Селекционерите го приемат съвсем нормално, като част от развъдният процес. И това наистина е така....не всичко може да се предвиди, а и за тези заболявания тестовете, които съществуват не дават никаква гаранция. Но никъде не може да се види плюене като при нас. Всеки едни развъдчик внесъл чиста японска кръв се уважава. Те затова и вървят напред. А ние продължаваме да сме като онзи виц с казана ......

Така или иначе трябва да сте наясно, че ако ние българите не се подкрепяме като производители не ни чака нищо добро. България е уникална страна, с отлични условия за отглеждане на кучета. Имаме евтина земя, евтина работна ръка, ниски данъци, хубав климат....Износа ни на кучета е лесен, като страна членка на ЕС и може да сме много напред, ако променим поне малко от манталитета си. Има интерес и от други развъдници да пренесът развъдният си процес на територията на нашата страна. Нима чакате някой да дойде и да канализира работата ви?!?!

Аз ще продължавам да рекламирам България, дори и НЕ с български родословия на кучетата ми :smile:
Поздрави от мен :smile:

Прикачена снимка Прикачена снимка Прикачена снимка
User's Signature

Akita Bagatur Ken

Петя Кръстева

#4564 Потребителят е офлайн   Chiita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 November 2015 - 04:15 PM

Показване на мнениетоПетя Кръстева, в 02 November 2015 - 12:37 PM, написа:

Кой казва, че Казуми е лоша ?!?! Казуми е от линията, която се развъждаше през последните 10 години на Балканите. Казуми даде добри поколения, но.....на мен за развъждане не ми е интересна вече. И това е нормално....Със същите линии са започнали маса други развъдници на Балканите, че даже и в момента работят с тях. Казуми имаше 3 поколения. Естествено последното е най-добро :smile:

Вие казахте , че сте я дали защото искате д а имате добри акити

"Казуми вече не е моя собственост, защото искам да имам добри акити,
логично е човек да си помисли че явно Казуми не е толкова добра .
Но да приемем ,че като се развивате ,развивате и погледа си и това ,което вчера ви се е струвало добро , утре няма да е толкова добро и няма да има място във вашето легло/развъдник.
Разгледах назад и все пак не мога да приема ,че е редно да се запложда през 6 месеца кучка и то да се повтаря една и сьща връзка ,с цел както някъде казвате, да има по евтинки акити като за нашия пазар .
Поздравления за третото, дано се е възстановила добре кучката след първите две и дано сега да изживее щастливо живота си с любим стопанин .

А.... моля ви се, не се изказвайте неподготвени - нищо не правя, ако ще е във вреда на кучето. За взетите решения заставам с цялата си отговорност. И нямам грешки до сега - кучетата ми са добре.

Отговарям ви и на другият въпрос - Когато купя куче то остава при мен в апратамента ми в София. Искам контакт с него - аз го искам.......трябва да знам навици, характер, здравословно състояние - всичко! Поне до 2 години живеят при мен.
И ако обичате не знам с кой развъдник ме сравнявате.......Как ще се развия като развъдчик ще покаже единствено времето.....Имайте търпение :smile:

Добре е ,че развенчавате митовете ,които витаят около акитите .За кучето ,което си избирало стопанин за цял живот и после страда , ако нещо се случи с него.
Но не е ли по добре да го свикнете от малко с волиерата , а не две години да се гледа като домашен любимец , а после да ходи да ражда във волиерата ? Доста по реално е от млади да привикват на живот на открито Пак би трябвало да се запознаете с навиците им,все пак вие сте развъдчика , а и по безболезнено ще е за кучето -раздялата с любимия собственик .А здравословното сьстояние едва ли се определя като се спи в легло,за това определено има доста по добри методи .
С никой развъдчик не ви сравнявам , няма база за сравнение !А още по малко ще ме интересува как ще се развиете в Македония (или Сърбия е ,незнам )? Предполагам че посещавате големите изложби - европейски и световни , сравнявайте се и се доказвайте там с вашето производство и дай боже някой ден с ваша линия , ако сте на прав път рано или късно ще бъдете оценена.

И просто разговора ми напомни за това Има ли общо кинологията с любовта към кучето

Цитат

За щастие, ние още не сме достигнали тези върхове на кинологията, за щастие повечето хора отглеждат кучета, защото ги обичат.
:ae_085:
User's Signature

Качена снимка

#4565 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Упражнението за мозъка е мисълта
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 03 November 2015 - 06:44 PM

Показване на мнениетоChiita, в 03 November 2015 - 04:15 PM, написа:

И просто разговора ми напомни за това Има ли общо кинологията с любовта към кучето

Цитат

За щастие, ние още не сме достигнали тези върхове на кинологията, за щастие повечето хора отглеждат кучета, защото ги обичат.
:ae_085:

Много хубава статия!
Ще изкажа мнението си, което със сигурност ще засегне много хора, но това как ще се почувства някой няма да промени факта.
Кинолозите развъдчици в голяма степен приличат на ловците - и едното, и другото е хоби, което задоволява единствено егото на упражняващия хобито. И в едното, и в другото хоби, животни страдат по един или друг начин, пряко или косвено. Когато запиташ и едните, и другите, техният отговор е "Ние обичаме животните, грижим се за тях, те без нас няма да оцелеят"...

Но за мен животът на земята е като едно училище. В живота тук има много жестокост и страдание, под най-различна форма, открити или прикрити. Задача на всеки един човек е да избере пътя си - ще залита ли към т.нар. лошо или не. Светът няма да се промени, няма да настане утопична идилия, където цари доброто. Но крайната цел на всяка една душа е в даден момент да може да устоява и да избира пътя на доброто ...

Така че нямам намерение да споря с никого на тази тема, хубаво е понякога да се чува и различно мнение, пък който може и иска да мисли, нека го направи.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#4566 Потребителят е офлайн   Петя Кръстева Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 November 2015 - 05:01 PM

Ще ви отговоря на всички при първа възможност :smile: времето ми е доста ограничено....

В развъдника ми расте едно "японско чудо" само на няколко месеца :wub:

Поздрави от мен :smile:

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

User's Signature

Akita Bagatur Ken

Петя Кръстева

#4567 Потребителят е офлайн   Петя Кръстева Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 November 2015 - 08:26 PM

Chiita, вие сте развъдник - нали ? Нямам време да се ровя във вашият профил...Ако е така писанието ви е на много махленско ниво за човек, който се занимава с развъждане. Моят начин на работа и развъдният ми план си е моя лична стратегия, аз не се интересувам от вашите породи, които развъждате. Ако случайно ми хареса някой, като начин на работа мога да се поровя за да получа повече информация.
Абе вие нормални ли сте?!?! Как може въобще да поставяте въпроса за заплождането на Казуми 2 поредни пъти след като това го има в развъдният правилник....Кучето е било младо и в перфектно здравословно състояние, защо да не се направи, ако развъдчика прецени - в случая аз! Какво вие мислите си е само ваш проблем - прилагайте си го на вашите кучета. За моите аз имам грижата :ab_041: Вземете малко разчупете закостенелият си мироглед и погледнете какво правят навън селекционерите.
Всичко, което пишете предизвиква в мен съжаление.......И въобще не личи, че не се интересувате от мен след като сте изчели всичко написано с цитати :ab_041:
А как ще се развия като селекционер въобще не знам и не го мисля, просто правя това, което обичам......И няма да се откажа от това за което мисля всеки ден ..... :re_037:
User's Signature

Akita Bagatur Ken

Петя Кръстева

#4568 Потребителят е офлайн   Петя Кръстева Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 November 2015 - 08:51 PM

wind, повдигнахте една много деликатна тема за всички развъдници, по която може много да се говори... Какво всъщност се случва с кучето, когато се пенсионира? Кое е по-добро за него? Да остане в развъдника, или да отиде в приемно семейство?
Аз ви дадох отговор с действията си.....Взела съм трудно решение за себе си, но е в интерес на самото куче.

Има ли общо кинологията с любовта съм кучето?
Отговора ми е има.....Аз познавам хора, които се занимават с развъждане от години и много обичат кучетата си....Видях го в очите им, усетих го :wub: Не е само интерес, комплекси...или там още каквото се сетите......Има любов....Имена даже мога да цитирам :smile:
Мамка му - не всичко е загубено....
User's Signature

Akita Bagatur Ken

Петя Кръстева

#4569 Потребителят е офлайн   Петя Кръстева Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 November 2015 - 07:38 AM

Chiita, ако ще оспорвате развъдният правилник го направете на друго място - с мен и моите кучета не се занимавайте!!!
User's Signature

Akita Bagatur Ken

Петя Кръстева

#4570 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 12 November 2015 - 12:59 PM

Показване на мнениетоПетя Кръстева, в 11 November 2015 - 08:51 PM, написа:

Отговора ми е има.....Аз познавам хора, които се занимават с развъждане от години и много обичат кучетата си....Видях го в очите им, усетих го :wub: Не е само интерес, комплекси...или там още каквото се сетите......Има любов....Имена даже мога да цитирам :smile:

Питала съм много ловци, влизала съм нарочно в ловни форуми, за да успея да разбера тези хора. Няма ловец, който да не ми е отговорил, че не обича животните. Всички ловци обичат животните. Явно въпрос на тълкуване какво означава да обичаш. За тях любовта завършва с отстрел. Аз разбирам ловците, но не приемам, че те обичат животните.

Кинология и любов към кучето. Кучето като вид животно. А не своето собствено, своята порода. Ако развъдчиците обичат кучето като вид, ще разберат, че в условия на свръхпопулация от ненужни кучета по улиците и в приютите няма смисъл да развъждат. Или поне да не продават в България. Защото в България няма съвест, няма спазване на правила и закони и закупено от развъдчик куче рано или късно става причина да се народят мелези от тази порода. Факт е, че когато една порода стане модна, известно време след това започваме да намираме по улиците и в приютите поколение, вече нечистопородно и смесено, но все пак, от тази порода.
Поради тази причина аз разбирам развъдчиците кинолози, но не приемам, че те обичат кучетата като цяло. Иначе щяха да се замислят защо по улиците има толкова изхвърлени животни и каква е причината. И да не искат да продават свое животно в България, защото няма стопроцентова гаранция, че това тяхно животно няма да народи или заплоди нечистопородни, ненужни вече никому кученца, които да свършат зле. Но за това е нужно да се разшири мирогледа, да се помисли в перспектива напред, да се осъзнае собствената отговорност.
Това обаче може да се случи само ако е налице искрена обич към кучето като цяло, като вид същество, независимо от външния вид.

За мен и едните, и другите, просто са подвластни единствено на своето его и удоволствие.
User's Signature

#4571 Потребителят е офлайн   Chiita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 November 2015 - 12:13 PM

Какъв ви е правилника , не сьм се интересувала , но заплождане през 6 месеца за мен си е плодене , ако нямате медицински причини или изпускате някаква възможност с определен мьжки ,който ще е за кратко в страната ( случая едва ли е такъв) - но да ,с това закостеняло виждане съм .А относно повтарянето на връзка ?!-Един много голям съдия и развъдичк каза наскоро - мога да си позволя да повторя връзка единствено ,ако сьм имал перфектни резултати! Развъжда от над 20 години и има много успехи , но още не сьм видяла да е поврторил връзка! :rc_036:
И явно ще преразгледам дифиницията си за "нормален" и "ненормален" , защото не ми се струва вече нормално , да се опитвам да водя някакъв смислен разговор в тази тема , където виждам само , някакво надуто отношение към всички останали , много претенции , на някакво ниво обиди и в крайна сметка загуба на време :dog: The end

Снимка (и)

• Прикачена снимка

User's Signature

Качена снимка

#4572 Потребителят е офлайн   Петя Кръстева Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 November 2015 - 05:58 PM

Показване на мнениетоwind, в 12 November 2015 - 10:59 AM, написа:

Показване на мнениетоПетя Кръстева, в 11 November 2015 - 08:51 PM, написа:

Питала съм много ловци, влизала съм нарочно в ловни форуми, за да успея да разбера тези хора. Няма ловец, който да не ми е отговорил, че не обича животните. Всички ловци обичат животните. Явно въпрос на тълкуване какво означава да обичаш. За тях любовта завършва с отстрел. Аз разбирам ловците, но не приемам, че те обичат животните.

Кинология и любов към кучето. Кучето като вид животно. А не своето собствено, своята порода. Ако развъдчиците обичат кучето като вид, ще разберат, че в условия на свръхпопулация от ненужни кучета по улиците и в приютите няма смисъл да развъждат. Или поне да не продават в България. Защото в България няма съвест, няма спазване на правила и закони и закупено от развъдчик куче рано или късно става причина да се народят мелези от тази порода. Факт е, че когато една порода стане модна, известно време след това започваме да намираме по улиците и в приютите поколение, вече нечистопородно и смесено, но все пак, от тази порода.
Поради тази причина аз разбирам развъдчиците кинолози, но не приемам, че те обичат кучетата като цяло. Иначе щяха да се замислят защо по улиците има толкова изхвърлени животни и каква е причината. И да не искат да продават свое животно в България, защото няма стопроцентова гаранция, че това тяхно животно няма да народи или заплоди нечистопородни, ненужни вече никому кученца, които да свършат зле. Но за това е нужно да се разшири мирогледа, да се помисли в перспектива напред, да се осъзнае собствената отговорност.
Това обаче може да се случи само ако е налице искрена обич към кучето като цяло, като вид същество, независимо от външния вид.

За мен и едните, и другите, просто са подвластни единствено на своето его и удоволствие.

wind, уважавам вашата гледна точка и знам, че имате право.Проблемите като цяло в нашата държава са много, като започнем от възпитанието в къщи и стигнем до тези, които пишат законите.....Затова и сме на това дередже. Но аз пък бих задала други въпроси - трябва ли тези които искат да се занимават с развъждане, да се откажат от желанието си / да кажем ето акита ину - сравнително нова порода на Балканите/, само защото живеем в пълен абсурд. Няма морал, няма работещи закони, няма култура, няма нито един работещ добре производствен сектор, няма селско стопанство, няма животновъдство......И понеже нищо няма и ние не ставаме за нищо, понеже няма морал и възпитание и кучетата са по улиците на България, за да печели някой друг от това......аз трябва да се откажа от това което искам да правя?!?!
Трябва ли да се отказвам?!?! До скоро българите не знаеха какво е акита ину - спират ме по улиците да ме питат защо кучето ми не е със сини очи ?!?!? Неее...не това е начина.....Разберете, че сме много назад и ни си смеят по цял свят. Всички знаят, че кучетата са ни по улиците, всички знаят и че нямаме качествени екземпляри /или ако имаме то са много малко / ......Какъв е изхода? Какво трябва да се направи? Да се спре да се развъжда регламентирано? Това ще реши ли проблема? Естествено, че това не е решение и полза от това няма да има никаква. Нещата са комплексни - промяната трябва да дойде от нас, от всеки един от нас.....
User's Signature

Akita Bagatur Ken

Петя Кръстева

#4573 Потребителят е офлайн   Петя Кръстева Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 November 2015 - 06:09 PM

Показване на мнениетоChiita, в 13 November 2015 - 10:13 AM, написа:

Какъв ви е правилника , не сьм се интересувала , но заплождане през 6 месеца за мен си е плодене , ако нямате медицински причини или изпускате някаква възможност с определен мьжки ,който ще е за кратко в страната ( случая едва ли е такъв) - но да ,с това закостеняло виждане съм .А относно повтарянето на връзка ?!-Един много голям съдия и развъдичк каза наскоро - мога да си позволя да повторя връзка единствено ,ако сьм имал перфектни резултати! Развъжда от над 20 години и има много успехи , но още не сьм видяла да е поврторил връзка! :rc_036:
И явно ще преразгледам дифиницията си за "нормален" и "ненормален" , защото не ми се струва вече нормално , да се опитвам да водя някакъв смислен разговор в тази тема , където виждам само , някакво надуто отношение към всички останали , много претенции , на някакво ниво обиди и в крайна сметка загуба на време :dog: The end

Chiita И аз го виждам като загуба на време да пишете тук. Ако ще коментираме нещата в глобален аспект - ок!
Извинете, но вие като селекционер безгрешна ли сте ?!? Ако е така, значи сте единственият светец в развъждането. :ab_041:
Уважавам решението на съдията развъдчик, за който пишете, че никога не е повтарял връзка, както уважавам решението и на много други като мен, които са направили две поредни заплождания след като това е позволено в развъдният правилник.
Въобще за какво спорим ?!?!?! Това е пълна лудост.....
Хайде със здраве и ви желая успехи :re_037:
User's Signature

Akita Bagatur Ken

Петя Кръстева

#4574 Потребителят е офлайн   Петя Кръстева Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 November 2015 - 06:25 PM

А сега за всички любители на породата акита ину и тези, които искат да се занимават с развъждане на акита ину искам да знаете, че това е може би една от най-трудните породи за работа. Да се внесе качествена акита от Япония си е много години работа, контакти и доза късмет. Не е целта само кучето ти да е внос от Япония, а да се внесе добро куче от Япония.....Да имаш парите е малко условие за да направиш правилният избор. Въпреки всичко дерзайте....желая ви по-малко спънки от моите и късмет :ba_025:

Снимка (и)

• Прикачена снимка

User's Signature

Akita Bagatur Ken

Петя Кръстева

#4575 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 20 November 2015 - 08:52 PM

Показване на мнениетоПетя Кръстева, в 20 November 2015 - 05:58 PM, написа:

Но аз пък бих задала други въпроси - трябва ли тези които искат да се занимават с развъждане, да се откажат от желанието си / да кажем ето акита ину - сравнително нова порода на Балканите/, само защото живеем в пълен абсурд. Няма морал, няма работещи закони, няма култура, няма нито един работещ добре производствен сектор, няма селско стопанство, няма животновъдство......И понеже нищо няма и ние не ставаме за нищо, понеже няма морал и възпитание и кучетата са по улиците на България, за да печели някой друг от това......аз трябва да се откажа от това което искам да правя?!?!
Трябва ли да се отказвам?!?! До скоро българите не знаеха какво е акита ину - спират ме по улиците да ме питат защо кучето ми не е със сини очи ?!?!? Неее...не това е начина.....Разберете, че сме много назад и ни си смеят по цял свят. Всички знаят, че кучетата са ни по улиците, всички знаят и че нямаме качествени екземпляри /или ако имаме то са много малко / ......Какъв е изхода? Какво трябва да се направи? Да се спре да се развъжда регламентирано? Това ще реши ли проблема? Естествено, че това не е решение и полза от това няма да има никаква. Нещата са комплексни - промяната трябва да дойде от нас, от всеки един от нас.....

Въпрос на съзнание и лично решение. Но развъждането на акита ину в България не виждам да допринася за нечие благо. От думата "благо" идва и думата "благотворителност". Развъждането допринася единствено за задоволяване на лично желание (его), но не е благотворителност.

По същия начин (въпрос на съзнание и лично решение) аз съм се отказала от много неща, за да мога да помагам, поне мъничко, на бездомни кучета. А трябва ли да жертвам моите желания, моите хобита, моята почивка, моите средства? Не трябва. Но ги жертвам. Защото промяната трябва да дойде от нас, от всеки един от нас, нали? А аз искам да има промяна и започвам от мен. Жертвам моите желания и личния си комфорт.

Нужно е всеки, или поне повечето, които искат куче, да жертват желанието си за порода и да осиновят бездомно. Няма да загубят нищо, защото и безпородното куче е чудесен приятел ... И още една мъничка жертва - да кастрират, а не да се поддадат на чувството, че нашето куче е уникално и трябва да има поколение ...

Но ... къде ти ... живеем в България все пак, не в западна държава ... Вместо да помислим за благото на едно бездомно животинче, ще задоволим желанието си за порода, но понеже и не ни се дават много пари, ще си купим евтинко по обява и ... ще поддържаме междусъседското развъждане и борсите за кучета, които не се интересуват много от самото куче, а от парите ...
User's Signature

#4576 Потребителят е офлайн   dmm Икона

• Rott Group
  • Икона

Публикувано: 21 November 2015 - 12:35 AM

Показване на мнениетоПетя Кръстева, в 20 November 2015 - 06:25 PM, написа:

А сега за всички любители на породата акита ину и тези, които искат да се занимават с развъждане на акита ину искам да знаете, че това е може би една от най-трудните породи за работа. Да се внесе качествена акита от Япония си е много години работа, контакти и доза късмет. Не е целта само кучето ти да е внос от Япония, а да се внесе добро куче от Япония.....Да имаш парите е малко условие за да направиш правилният избор. Въпреки всичко дерзайте....желая ви по-малко спънки от моите и късмет :ba_025:

Една поправка към цитата:
Развъждането като цяло не е за всеки. Дали ще е акита, ротвайлер или йорки, всички са кучета и който иска да се занимава сериозно с дадена порода си плюе на ръцете и се хваща да работи здраво и по правилниците на федерацията.
Отделно стои въпросът, че всеки себеуважаващ се развъдчик, колкото и кучила да са минали през годините, никога не смята, че знае всичко, а още повече си позволява да ангажира цял форум със собствените си виждания в тази сфера, особено при липса на интерес или поискан съвет. Другото, на което по-нагоре се обърна внимание е, че професионалното развъждане се прави ЗА породата, а не за бройката ... и най-вече като любов към самия вид канис. Тази тема от известно време се запълва с монолог, PR и инфантилност. Който влезе в нея не като любител, а от любознателност към спецификата на породата, бързо ще загуби интерес. А този, който е решил да се занимава професионално с акита ину и развъждането й, няма да чете какво е писала Петя Кръстева, а ще си търси сериозни източници и контакти от чужбина.

Едно четиво за размисъл ....

Одата за Развъдчика!
Развъдчика, а именно Развъдчика с голяма буква е този, който жадува за знания и никога в действителност не смята, че знае всичко. Този, които взима решения по съвест, жертва удобството си и отчита обстоятелствата. Развъдчика е този, който жертва личните си интереси, парите си, времето за близките си, интересните мебели и меките килими. Разделя се с мечтите за дълго, разкошно пътешествие по море, по време на отпуската в полза на поредната важна кучешка изложба.
Развъдчика прекарва без сън ( но никога без кафе) дълги часове в планиране на връзки, или с напрежение в израждане на кучета, след което следи притеснен всяко леко помръдване или плач на кученцата.
Развъдчика пропуска служебни обеди, защото видите ли точно сега би трябвало да се роди кучилото или защото трябва сега да се хранят кученцата. Той разкъсва плацентите и прави изкуствено дишане уста в уста, за да спаси бездиханното новородено, буквално вдъхва живот на бездиханното същество, което може да е въплътената му мечта за цял живот.
Коленете на Развъдчика са изумително място, където непрекъснато са спали и спят много поколения знаменити шампиони.
Ръцете на Развъдчика са силни и здрави, често мръсни, но винаги нежни и чувствителни към побутването на влажното бебешко носле.
Гърба и ставите на Развъдчика обикновено наболяват от постоянното стоене в полусънно състояние в развъдните помещения и боксове с малките кученца, но са и достатъчно силни за да позволят на Развъдчика да представи следващото кучило на Шампионата на годината.
Раменната на Развъдчика са поотпуснати, понеже често носят товара на грубите нападки от страна на конкуренцията, но те винаги са достатъчно широки, за да поддържат теглото на хиляди поражения и разтройства.
Ръцете на Развъдчика са винаги способни да се оправят с опърничавите, , да устоят на захапванията на острите бебешки зъбки или да помогнат на новобранците в породата.
Ушите на Развъдчика са удивителни, понякога червени от чутото, понякога със страна форма затова, че са били дълго притискани към телефонната слушалка, често глухи за критиките, но винаги прекрасно чуват кихането на болното кученце.
Очите на Развъдчика са зачервени от непрекъснатото изследване на родословия, понякога са слепи за недостатъците на неговите собствени кучета, но винаги остро виждат всички пропуски и грешки в организацията на изложбата и съдиите и винаги търсят съвършения екземпляр.
Големия Развъдчик е устроен така, че той не помни лицата на хората, но може да си спомни родословието на дадено куче по-бързо от компютър. Той е толкова пълен със знания, че понякога “ предохранително изгаря: той пази по своите лавици хиляди книги за “отлични кости” “ прекрасно поставени уши” и “ съвършена глава” ... и пази дълбоко в душата си несполуките и грешките.
Сърцето на Развъдчика, често бива разбито, но винаги енергично бие с постоянната надежда ..., и винаги се намира там където трябва!
О, да има развъдчици, но освен тях има РАЗВЪДЧИЦИ!!!
User's Signature

Не са ме е хапали кучета, ... само хора! - М. Монро

#4577 Потребителят е офлайн   dmm Икона

• Rott Group
  • Икона

Публикувано: 21 November 2015 - 01:27 AM

Показване на мнениетоwind, в 20 November 2015 - 08:52 PM, написа:

.... Нужно е всеки, или поне повечето, които искат куче, да жертват желанието си за порода и да осиновят бездомно. Няма да загубят нищо, защото и безпородното куче е чудесен приятел ... И още една мъничка жертва - да кастрират, а не да се поддадат на чувството, че нашето куче е уникално и трябва да има поколение ...

Но ... къде ти ... живеем в България все пак, не в западна държава ... Вместо да помислим за благото на едно бездомно животинче, ще задоволим желанието си за порода, но понеже и не ни се дават много пари, ще си купим евтинко по обява и ... ще поддържаме междусъседското развъждане и борсите за кучета, които не се интересуват много от самото куче, а от парите ...

Wind, не е само черно, има и бяло в цялата тази сивота. Доста хора се научиха да кастрират, както и да осиновяват от приюти или от улицата. А познавам две отявлени развъдчици, с опит, знания и качествата, и кучета, които изпъкваха пред всички останали (две съвсем различни една от друга породи) - жени, достойни да наречеш развъдчик и въпреки успехите си, прекратиха развъдната си дейност. Аз лично много съжалявам, защото тези жени имаха ерудираността, компетентността и любовта да развиват много успешно любимата си порода, но приключиха с развъждането именно в името на кучето. И сега каузата им е да помагат на бездомните, както и на такива, които са се родили в дом, при хора, но в нужда и без защита. Сред развъждащите породисти има и хора, това ми е мисълта, и сега останали. Виж Chiita например - няма да си пусне кучката на всяко разгонване. Има развъдници и РАЗВЪДНИЦИ. Не всички са еднакви ;)
User's Signature

#4578 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 21 November 2015 - 07:54 PM

Да, знам, че е така, не го отричам. Развиваме се като общество, но сме още в началото.
Просто наблегнах на онова, което според мен е нужно, за да стане България едно по-добро място за живеене.
Нямам предвид само бездомните животни.
Принципно.
Нужно е да помислим какво мъничко нещо можем да жертваме в името на нещо добро за другиго, а не да мислим само за нашите желания.
Мъничка жертва, която да не ни хвърля в крайни неудобства ... но да промени много нечий друг живот, съдба ...
User's Signature

#4579 Потребителят е офлайн   dmm Икона

• Rott Group
  • Икона

Публикувано: 23 November 2015 - 12:24 AM

Разбирам те, Wind :)
User's Signature

#4580 Потребителят е офлайн   Simply_black Икона

Публикувано: 04 December 2015 - 06:41 PM

Здравейте. Наясно съм, че това не е страница Изгубени/Намерени, но това куче е намерено да скита само из кв. Витоша(София) и няма кой да го прибере. Прилича на Акита. Ако някой си го познае...
(Снимки в прикачен файл)
:)

Снимка (и)

• Прикачена снимка

• (233 Страници) +
  • « Първа
  • 227
  • 228
  • 229
  • 230
  • 231
  • Последна »