Петя Кръстева, в 07 November 2012 - 10:51 AM, написа:
marin4eto, не разбирам защо влизаш с намерение за заяждане....изкажи си мнението, дай си съвета и толкова....
На така изказаното мнение от lilianas е трудно човек да не подходи малко иронично. Не се заяждам, по-скоро са ми забавни съветите й
Ако ще се заяждаме, аз съм готова да те опонирам.
Включих се само, за да успокоя MartinaV и да й дам адекватни съвети.Никой не се е обръщал към теб, но явно трябва винаги да се чуе и твоята дума...това няма да го коментирам.
Кучета, които са научени да се изхождат върху пелени привикват по-трудно да се изходжат навън

Кучетата ми, които съм отгледала в апартамент имат железни навици и знам как съм го постигвнала - с схемата посочена по-горе. Никакви вестници, пелени...и т.н.
В случая говоря за куче отглеждано в апартамент, което все още няма необходимите ваксини и съответно не би следвало да бъде извеждано. Ако на някой му се рискува да извежда кученцето си и да го подлага на опасност, то това си е негово решение и отговорност.
И още съм готова да споря с теб. Относно извеждането на кучето навън - извеждала съм куче 14 дни след поставяне на втората ваксина и 14 дни след поставяне на 3-тата ваксина. Това куче което стриктно го изведох след 3-тата ваксина се разболя от парвовироза на шест месеца .....В подробности няма да изпадам за различните щамове на заболяването и т.н. Масово развъдчици си извеждата кучетата две седмици след втората ваксина и проблеми няма. Според мен е въпрос на личен избор...
Това изобщо не е аргумент. Всяко правило си има изключение, нали така? Говорим за куче, което се е разболяло на 6-месечна възраст. Това може да стане и в двата случая. Никой не е застахован на 100%, но вероятността кученце да се разболее от нещо когато се извежда след 2ра ваксина, е в пъти по-голяма. Ще посъветвам Мартина да се консултира с ветеринар, да видим какво ще каже той по въпроса.
Колкото до развъдчиците, за които говориш - предполагам живеят в къщи и разполагат с добре заградени дворове, в които няма опасност да влезе животно и да пренесе някаква зараза. Тук обаче става въпрос за извеждане навън, сред бездомни кучета и мръсотия. Мисля, че има известна разлика.
Относно дирофиларията: за съжаление климатичните условия в БГ доста се промениха и процента на заболяемост сред кучетата през последните години се увеличи доста. Има регисрирани доста заболели кучета в София и районите където има водоеми - тази статистика може да се провери! Ваксинацията против дирофилария трябва да се прави от специалист, като тук особеното е, че кучето трябва да се изследва преди да се сложи ваксината!
Това пък съвсем не оборва моето твърдение...всеки поне малко информиран е наясно с данните, които си дала. И ние четем, не се притеснявай.
Аз мисля, че казах нещо съвсем различно, ти просто допълваш. Много ясно, че преди да се дават каквито и да е превантивни препарати, трябва да се направи изследване. Това е от изключително значение, защото в противен случай може да се стигне до смърт. НО в момента сме ноември месец, превенцията се извършва от април до октомври...И пак казвам, до 6 месечна възраст, кученцето не може да се зарази. И отново ще посъветвам за консултация с ветеринар!