Браво, Петенце! Поднесла си достатъчно инфо за новите собственици! Много се радвам за това, и съжалявам че отдавна не сме се чували. Щях нещо да те питам, ама пуста пенсионерска памет...вече ми изневерява

По отношение последния ти постинг за суровите храни...и тям подобни...да си призная...не го изчетох напълно а на две-на три, но ми се струва някак малкоо--в повече. Щях да употребя друг израз, но нейсе. Не съм сигурна, че някой по света си гледа кучетата с кисело мляко (щот "кефир"-а е подобен на нашия Айрян) И други възражения имам тук, защото когато си взех кучето от агенцията, ми се напомни, че "все пак не забравяйте, че това е МЕСОЯДНО животно", а не ВЕГЕТАРИАНЕЦ. Хубаво е в храната на кучето да има зеленчуци, но като цяло е препоръчително ТЕ ДА СА ДОБРЕ ОБРАБОТЕНИ, тъй като дават други странични ефекти, като киселини (злостни уригания тоест) и дискомфорт на стомаха, тъй като колкото и стомахът на кучетата да е почти (ПОЧТИ) идентичен с нашия, няма идентично на човешкото хапче, което да ги спре... Съжалявам, ама ако на Хачи в гърлото гори, колкото моето от нитратите в зеленчуците, просто НЕ ГО ВИЖДАМ!!!
От няколко седмици (след като след дълги години нямах проблеми с Хачи по отношение на стомаха), Хачко се РАЗСТРОИ ЖЕСТОКО, изпусна се на 2 пъти в къщи, в рамките на 2 дни. Беше ужасно за НЕГО повече, отколкото за нас, естествено, всичко е поправимо, но 1 седмица бяхме на хапчета и диетична консерва... Не ме питайте КОЛКО ИЗЛИЗА...ужасно е.. Но, проблемът си е наш, в смисъл - ние сме виновни - 1. Прехранихме го. 2. Прехранихме го с мазни неща и 3. Лежа доста дълго време на цимента отвън, въпреки благоприятните за нас температури, циментът не е на това мнение...

Много се притесних, но го преодоляхме, такова разстройство не беше имал от 3 години насам...Този път не съм варила ориз и пилешко. Наблегнах на медикаменти (хапчетата Диадог) и диетичната храна - консерви - Интестинал на Роял Канин - нашият ги обича страшно много! Не съм пробвала гранулирана диетична храна до момента. Само консерви. Страшно са ефикасни! А хапчетата Диадог са изключително успешни при бебета!

Диадог се дава 1 хапче на 10 кг живо тегло, но РАЗПРЕДЕЛЕНО за 24 часа. Тоест, ако имате 20 кг акита трябва да му дадете 1 хапче сутрин и 1 вечер. През останалото време е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО да давате диетична храна - или сварен ориз (БЕЗ НИКАКВИ ПОДПРАВКИ) + сварено БЯЛО пилешко, или диетична храна (гранулирана или консерва - специално за разстроен стомах) Ако акитата ви е още бебе - 1 хапче за 24 часа, те са големи, единично опаковани таблети, направени да се чупят лесно, една половинка сутрин и една половинка вечер.
Не давайте прекалено много мазнини!!
И другият ми съвет към новопостъпилите желаещи да имат акити собственици: Запомнете: Това е НАЙ-ЕДРОТО куче от ШПИЦ, тоест, то може да е 40 кг, може да стане и 55 (в зависимост от пола) Иска ЗДРАВА РЪКА, но най-вече ЗДРАВА ПСИХИКА!
Като бебе трябва да го храните с ВИСОК КЛАС гранула, независимо от марката. Трябва да достави до костите и органите му НАЙ-НЕОБХОДИМОТО, след година и 6 месеца можете да си позволите намаляването класа на храната! До тогава трябва наистина да го гледате с ресурси, необходими за 1 лека кола/месец.

Шегувам се, нямам и на идея колко излиза леката кола на месец, защото съм пешеходец...

Пусто, пак се впуснах в някви истерии, ама ще ме прощавате, надявам се че сте намерили необходима информация тук, без да четете 200 страници назад (макар че, ако аз бях на ваше място, щях да го направя....)
Поздрави и целувки от мен и Хачи!