[quote name='БашПъК' date='01 February 2013 - 11:37 AM' timestamp='1359711461'
Не знам как реши, че е по цветове развъждането, цветовете така са се случили. Сравни с първото клубно кучило, там са наопаки, а пък можеше и да ги комбинираме еднакви. Това е случайно, ще има и други кучила с други цветове. И точно понеже К е доминанто черно, Нерон е кy/ky какво не си съгласен. Нерон не е e/e , а дали е или EM/E или ЕМ/e още не знаем. Екстремно бели не съм споменавал , говорех за si irish spotting
Ето куче К/К e/e b/b
http://www.google.de...p=28&ved=1t:429,r:30,s:0,i:178&tx=108&ty=28 забележи, че мустаците му не са черни. Нерон има други признаци, ти не си го виждал наживо, така че не спори за формули. и не развъждаме по цветове, така са се случили. Ще има и тигрови и черни, но защото така сме решили да ги правим, а защото с такива кучета раполагаме.
[/quote]

Хипотезата на Сю Ан Боулинг и мустаците ,не се отнася за различаването на маска в едно куче!!!!Чел не дочел или не разбрал....
Отнася се за различаването на червени сейбъл кучета Ay/Ay EE (Ee)-които са фенотипно червено без маска , oт рецесивно червените кучета с генотип е/е!
При първите се предполага ,че мустаците ще бъдат черни ,а при вторите червени!!!
Тя не засяга изявата на маската чрез ген Еm който е доминантен в серията и ще се изяви с някакъв вид маска -черна ,кафява или сива в зависимост от B и D серията.
Теорията не е доказана , но има смисъл.
Или любимият ти ky/ky(както го пишеш ),което си е к/к
Кучетата които имат два рецесивни алела к/к могат да изразяват всчики фенотипове , в зависимост от това какво се намира по другите алели .Тоест няма значение ,просто позволява изявата на пигмента феомеланин ,което зависи от другите серии или просто казано позволява изявата на другите серии.
Докато куче което е с генотип е/е(рецесивно червено) може да има всякакъв генотип в К -КК ,Кк ,Кbr ,kk и т.н.което може да се разбере в експерименални връзки или ДНК тестове.
Дали въпросното ти куче има или няма маска хич не ме интересува ,гледайте си го под лупа и му търсете черните косми ,въпроса е какво се опитваш да внушиш на хората около теб като ги засипваш с псевдознания и се опитваш да оправдаеш ненужното плодене под високопарните слова -" Да възродим породата "