Бигъл
Публикувано: 17 January 2009 - 03:43 PM
Иска ми се да обърна внимание на всички вас, които сте взели кученце от развъдник и смело плюете кученцата в магазините, че е възможно да не е толкова "чиста порода". Че можело да се появят отклонения в стандарта. Гледах неотдавна филм на BBC, в който показваха жестоки кадри, как за да се запазят породите "чисти" и за да се придържат към стандарта, раздвъдчиците пренебрегват здравето на кученцата, прочете това
И понеже често споменавате как при кученца закупени от магазин, някъде в далечните роднини някой можело да не е бигъл и да се проявят изменения от стандарта. Е и какво от това? Знаете ли, че най -отговорните развъдчици правят именно това. От време на време опресняват поколенията с нова, свежа кръв, за да се запазва здравето. И за това през 3-4 години стандартите на породите ги променят. Сега се очаква промяна в стандартите на 209 породи!!За тези от вас, които изтъкват като предимство, че няма да има изменение в стандарта на кучето , ако си вземат от развъдник се замислете, че в природата винаги има т.нар мутации и еволюция, т.е. всеки вид бавно се изменя.И ако това нещо изкуствено се спира, започват аномалии.
Вижте и това
( на английски е). Толкова генетични болести се предават сред най-елитните и най-високопородистите екземпляри, при тях задължително ще има някякви здравословни проблеми просто, защото за да се наблегне на външните качества пренебрегват здравето.Като цяло тези кучета живеят по-малко, боледуват повече, също така почти винаги именно най-елитните имат зъбни аномалии.
Нима здравето не е по-важно??!
Публикувано: 17 January 2009 - 04:14 PM
Цитат
всяко прекалено нещо си има своите лоши страни
Браво :palec: С това предлагам да няма повече караници за произход,а да пишем само и единствено за това как се грижим за тях и как те ни отговарят с обич ... и белички :blink:
Публикувано: 18 January 2009 - 09:01 AM
Цитат
Определено е така!!!
С този пост направо може да се съберат десетина породи на едно място и да ги оставим да се развъждат свободно кой с който намери....и това заради естествения подбор и еволюцията.... :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
Да така е има и предавани по неследство заболявания, но нали ролята на развъдчика е именно такава да следи това да не става като внимателно развъжда кучетата си. Не може да няма болни кучета в получаваните поколения, но това е природа нея няма как да излъжеш. Можеш обаче тези екземпляри да не ги пускаш в разплод и така да ограничиш възможността за предаване на тези заболявания по наследство в бъдещите поколения....Извинявам се, но аз също намирам за глупаво да си вдемеш куче от магазин, където наистина нямаш никаква представа за родителите на кученцето.....
Публикувано: 18 January 2009 - 10:36 AM
Цитат
Четете много избирателно мненията на хората. Подобно нещо не е казано.. Но бих искал да цитирам нещо:
Породата е създадена след забраната от английския парламент перз 1835г. на жестоките гладиаторски борби между бойни кучета и бикове или мечки. Тогава група поклонници на тези кучета решили да съхранят и облагородят тяхната сила, агресивност и мощ, създавайки нова порода. Главна заслуга за това има английският селекционер Двеймс Хинкс от Бирмингам, който чрез кръстосване на английски булдог с белия английски териер и далматинер получил ловно куче, притежаващо силата, безстрашието и упоритостта на булдога, ловкостта и подвижността на далматинера и бързината и агресивността на териера. Именно това поколение е дало начало на новата порода, която нарекли бултериер..
(...) В началото на ХХ век в породата била влята кръв от стафордширски бултериер, в резултат на което се появили бултериери и с друга окраска, а също и по-дребни екземпляри, от които след селекция била създадена нова порода - минибултериер.
Енциклопедия за кучето, д-р Веселин Денков
От тук би трябвало да следва, че породата съществува, защото са пазели породите чисти. Аналогично мога да спомена и за породите "хариер", "бигъл-хариер".
Престанете да спорите за неща, които самите вие не можете да докажете. Добре знам на какво са готови развъдчиците, за да имат 'по-добри' кучета. Буквално 'изхвърлят' недостойните за тяхната 'селекция' и къде мислите, че отиват те? В МАГАЗИНИТЕ! Кой според вас зарежда тези магазини.. Щъркела?
Толкова малко ли не ви е достатъчна обичта на животните ви, че ви е нужно да пишете безкрайно компетентни мнения във форуми и да доказвате на 'непросветените' като мен колко сме грешни..
Публикувано: 18 January 2009 - 11:07 AM
Стига сме спорили за това, темата не е за това.....
П.П.
Аз не разбирам,.... ама се си мисля, че създаването на дадена порода в следствие на дългогодишни проучвания от страна на кинолозите не е като да си пуснеш пудела да оправи помиярчето на съседа примерно... :- .. може пък да бъркам, вие сте експертите.......
И какво лошо има в идеята да се отглеждат здрави и принадлеващи към дадена порода кученца, да си вземеш кученце с доказан произход, да знаеш че е ваксинирано, обезпаразитявано и гледано в любяща обстановка.... какво пък толкова ги защитавате тия магазини!!!! Е - вие имате кученца, сигурна съм, че много ги обичате.... а в аквариум ли си ги гледате? .. Ох пак се унесох.... съжалявам......

'Smile makes happiness and sunshine every day.'
Публикувано: 18 January 2009 - 11:55 AM
Публикувано: 18 January 2009 - 01:45 PM
Май сте прави..... нищо не знам...трябваше даида в магазина.... всичко щяха дами кажат...... пък и касова бележка може би щяха да ми дадът, при евентоална рекламация..... Предавам се, вие печелите, аз съм сбъркала..... следващия път ще знам и ще се ориентирам правилно...

Публикувано: 18 January 2009 - 03:14 PM
Призовавм в следващия пост някой да разкаже за своето бигълче, как расте, колко голямо и прекрасно е станало.... :)

Публикувано: 18 January 2009 - 03:47 PM
Ок, съгласна съм, че там където има пари, още повече пари или много пари, не всичко е чисто. В нито една област не е. Филмът на BBC представя лошите неща , които се случват в развъдниците. Но никой никога не е твърдял , че развъдчиците са най- хуманните, най-моралните и най-добрите хора по света.Сред тях има различни. Както и във всяка област. Защитавайки тезата си, BBC много правилно подчертават, че непородистите кучета са по -здрави. Да, това е интересна и вярна теза. Но:
1.Никъде във филма не чувам да препоръчват да се купува от зоомагазин.
2. Кучетата, които си купихте от зоомагазина за непородисти ли ги купувахте?
Съгласна съм , че един наистина добър развъдчик трябва да прави тестове на родителите, преди да ги използва за разплод. Но това доста оскъпява кученцата. Говориме вече за други мащаби. Както е и всеизвестно, че най -добрите си кученца никой развъдник не си ги дава просто така. Но се съмнявам в зоомагазина да се правят подобни тестове. Там често даже не знаеш кои са родителите.
Човекът все още не е толкова силен , за да е в състояние макар и чрез селекция да предотврати всички болести. До някаква степен обаче , взимайки куче от развъдник ти имаш една идея какви са родителите на кученцето, какви са хората( а често и редица други неща). Докато в магазина нямаш никаква. Чисто и просто лотария.
Така , че разликата между неясно какъв развъдник или зоомагазин май не е много голяма. Както са казали по-горе и на двете не бих им имала вяра. Ако обаче нямаш познат човек, който да ти отгледа бебетата, мисля, че да се насочиш към място с по-малко неизвестни си е по-добре.
Както правилно каза liberty, тук би трябвало да сме обединени от общата си любов към бигъла! Бигълът е този, който ни е събрал тук. Неговите качества, които ние толкова много харесваме, че сме влезнали в този форум, за да срещнеме и други като нас........
Публикувано: 18 January 2009 - 05:47 PM
Публикувано: 18 January 2009 - 05:57 PM
Айде отговорете на човека (вече незнам кой беше) дето попита от къде да си взема бигълче, щото явно моя отговор не е приемлив!!!!
Просто исках да дам някъв съвет на някой, който е проявил интерес е***и!
!!!

Публикувано: 18 January 2009 - 06:49 PM