Здравейте ... от нас с Бонро ... отдавна не сме писали и качвали снимки ... но аз имам въпрос , който от една седмица мн ме притеснява ...
На долната устна на Бонро ... се появи една пъпчица, която обаче всеки ден става по -голяма( по-малка е от грахено зърно ...но определено расте ... Бонро не дава вид , че го боли или каквото и да е ... )... в момента до нея излезе още една ...тя е съвсем малка ....
Случвало ли се е на някое друго куче , знаете ли какво може да е ....
Здравейте,
Не съм 100% сигурен в това, какъв е проблема на Бонро, за това Ви препоръчвам да го заведете на лекар.. Но ние имахме подобно нещо, което до колкото си спомням се нарича 'папиломатоза'. Ако изчакате прекалено дълго ще станат много такива пъпчици във всякакви размери.
Хубавата новина е, че тази болест не опасна - освен да стават много, друго лошо не се случва.. Също така другото хубаво нещо е, че това заболяване се прекарва един път (като шарката при хората), като кучето придобива имунитет след това.
До колкото знам, на някой кучета им минава от самосебе си, за няколко седмици. При нас беше малко по-тежко - появиха се много такива и устата му беше цялата в пъпки.. Първо му давахме витамини (трябва да допълня, че всичко това го казвам от гледна точка на собственик на куче с
подобен проблем и е важно да отидете при ветеринарен лекар, а не да се лекувате сами на посоки!), но те не помогнаха и за това докторите му махнаха няколко от тези неща (падат лесно) и му ги дадоха да ги изяде (знам, че звучи малко гадно, но реално попадат в организма, той ги убива и получава имунитет). В резултат, след една седмица, до десет дена, всички бяха изчезнали. Повече не сме имали проблем.
До колкото разбрах от лекарите, това е леко заразно (тоест има възможност да се предаде на друго куче), за това отново Ви съветвам да го заведете на лекар, но да не се притеснявате особено :)
Поздрави!