Дог Бордо
Публикувано: 26 April 2010 - 12:55 PM
Аз съм Васко от Варна и от няколко месеца се каня да си взема бордоски дог. Вероятно сега е момента - пролетта - когато има кученца. Ще съм признателен, ако някой във форума ме насочи към човека към когото трябва да се обърна. Би ми било интересно и да разбера от първа ръка за характера на тези кучета. Изчел съм всичко в нета, но не срещнах чисто практически неща - кротки ли са, податливи ли са на възпитание, дали обичат да буйстват и т.н., защото се чудя дали да го гледам на вилата или в апартамента ( в който по принцип ми е по удобно да живея). Та така, благодаря предварително за отговорите.
#782 Guest_Mataka_*
Публикувано: 07 May 2010 - 03:42 PM
От каде да вземеш? Труден въпрос родословни има ротваилер от форума по-назад може да ги видиш. Най-близките развъдници са в Сърбия , Румъния и Гурция също така добри кучета има и в Унгария и Словения избора е голям.
Относно характера бих казал, че е индивидуален и зависи на какъв тип нервна система ще попаднеш но като цяло моето мнение е че са спокоини добродушни кучета по активни вечер и рано сутрин лесни възприемат команти и имат отлично послушание. И в апартамент живят добре и но навън на двора им е най-добре моито теленце зимата си я искара вънка при температури нощем -15 градуса и нямаше никакви проблеми.
П.П Малко не ти отговорихме веднага ама все пак се надявам ,че ще си вземеш Бордо и ще станеш редовен в темата и форума
Публикувано: 07 May 2010 - 05:40 PM
А страхотно би било някой да излезе с вариант по въпроса
#784 Guest_Mataka_*
Публикувано: 07 May 2010 - 07:23 PM

Аз лично не бих взел от търговец защото съм сигорен че ще ме измами с родословието... Иначе да има Дог от Бордо по 400 Евро с родословие от Унгария гледал съм развъдниците там но с транспорта цената става съвсем друга така че сам прецени дали тия 1000лв са реална цена или измама с родословието за 200 лева не може да си покрие разходите в никакъв случай... Най-добре ако решиш да е от чужбина с родословие отиди сам за да можеш да видиш родителите на живо условията в който се гледат да си избереш най-хубавото пале с характер който ти допада да няма после неприятни изненади.
Аз лично съм много доволен от моето теленце. Няма друга порода която да ме грабва така с визия характер.
Публикувано: 07 May 2010 - 09:21 PM
#786 Guest_Mataka_*
Публикувано: 07 May 2010 - 10:43 PM

Дали има буини предполагам че има, но процента съм сигорен че е много ама много малък, все пак това си е тип нервна системе би било невъзможно да се среща при която и да е порода...
Публикувано: 08 May 2010 - 12:05 PM
#788 Guest_Mataka_*
Публикувано: 08 May 2010 - 12:14 PM
Има едно момче във Варна с Дог от Бордо с черна маско много хубаво стана праща ми снимки по скайпа... ако искаш мога да те свържа с него да го видиш на живо.
Дано го спазарищ динозавара по-скоро и да дойдеш в клуба на Бордото. Ще се радвам ако пишеш тука че тя темата една замряла никои не пише....
Публикувано: 10 May 2010 - 05:25 PM
БРФК е обединяващо звено и върховен представител на организираната кинология у нас. Категорично смятам, че случаят е крайно належащ и изисква бърза и ясна намеса именно от УС на тази организация. Не на последно място нейна цел е и пропагандата и разяснителната работа в обществото по наболели теми и "кучешки" въпроси, което общество малко или почти никак не се интересува от изложби и кучешки конкурси. За съжаление в голямата си част, хората са жадни за сензации и единственото, което имат в главите си е нихилизъм и реваншизъм! Любимото на народа: "Око - за око и зъб за зъб!" само може да доведе до още по-големи разделения в и без това разединеното ни общество. Ето един примерен текст на писмо, което всяко ръководство на национален клуб по порода, би могло да обсъди със своите членове и да изпрати до заинтересованите страни! Естествено, текстът може да търпи промени, стига да са разумни и лишени от емоционални изблици.
"Относно обсъжданата нова Наредба за домашните кучета натериторията на Столична община.
Госпожо Фандъкова!
Разтревожени сме от това,че в медиите се обсъждат забрани за отглеждане на дадени породи кучета и категоризирането им като опасни - като в това е замесена и СО.
Сигурни сме в това, че си давате ясна сметка, че подобен, доказал своята неефективност по света подход, няма да защити обществото ни от кучешка агресия и няма да намали фаталните инциденти с кучета, а напротив. Агресията при кучетата не е функция на произхода им. Това е резултат от множество фактори, различни от спецификата на породата и в частност: липса на подходящ тренинг и социализация , неправилен избор на порода съобразно начина на живот на собственика , неправилни селекционни профилактики или умишлено създаване на агресивни модели на поведение, липса на грижи и пр. Необходимо е да се предприемат мерки, насочени срещу безотговорното развъждане, умишленото насърчаване на агресивността у кучетата, както и на безотговорното отглеждане на кучета с цел задоволяване на примитивни човешки страсти.
Подобни практики, каквато е породозабранително законодателство, в редица държави доказа на практика липсата на зависимост между наложените рестрикции върху отглеждането на определени породи и инцидентите с домашни кучета. Нещо повече - в голямото европейско семейство, към което България се стреми да бъде приобщена и където такива мерки неуспешно са прилагани, отдавна тече процес на отпадане на породните рестрикции като неефективен и нехуманен метод. Би било неразумно с лека ръка да отхвърлим световния опит и да продължим да се движим повече от десетилетие след развитите страни, докато сами открием, че този подход не дава никакъв ефект, а само лишава огромен брой граждани от възможността да отглеждат домашните си любимци.
Елиминирането на хиляди дружелюбни кучета, нарочени, само защото са от набедени за опасни, ще доведе единствено до дискриминация на собствениците им , което е неприемливо за нас. Нека всеки собственик да носи персонална отговорност за действията или бездействията си пред закона и обществото."
Към момента ръководствата на националните клубове за породите амстаф, ротвайлер, боксер и йоркширски териер са изказали подкрепата си за подобна инициатива. За мое най-голямо учудване са се намерили и "колеги - кинолози", които са заявили, че проблемът не ги засяга, поради това , че отглеждат декоративни породи и "техните не създавали проблеми"
Ще се радваме ако темата не се разводнява излишно и стане трибуна на едно що годе цивилизовано обсъждане и заявяване на ясни позиции. Ако ли не: както повечето пъти досега - всеки да се спасява поединично!
Публикувано: 26 May 2010 - 10:26 AM