Привет на всички сладки джак-чета
Напоследък ходим с Маша на разходки на поляните зад Хилтън, около 5-6 часа следобед обикновено сме там.
По ми харесва от Борисовата градина - по-малко хора, по-широки поляни, по-малко бездомни кучета, повече кучкари и съответно повече кучета с които Маша да играе.
Маша от малка още има слабост към големите породи кучета и предпочита с тях да играе.
Любимото и игра е да открадне нечия топка или играчка за да я гонят поне няколко големи кучета, а тя да им се измъква с бърза скорост и внезапни завои и премятания
Това обаче напоследък малко ме притеснява след два инцидента с по-агресивни кучета.
Имам чувството че не я възприемат много-много като куче (по-скоро на заек!) и като не могат да я настигнат стават агресивни.
При първия случай един ротвайлер я гонеше, тя се блъсна в друго куче и той я настигна и я притисна под себе си. Тя се изплаши много и добре че успя да се измъкне. Ротвайлера я подгони отново и докато ги настигна тя се беше вече много изплашила.
При втория случай една немска овчарка я повали на земята и я запаха за врата сякаш искаше да я удуши. Добре че бях наблизо та успях да издърпам овчарката.
И след двата инцидента собствениците се скъсваха да ме убеждават как техните кучета въобще не били агресивни и били много добре обучени, и как това се случвало за първи път. Много-много не повярвах за това.
По мои наблюдения има няколко породи които проявяват агресия към Маша, а може би и към други джак-чета: немски овчарки, ротвайлери и хъскита.
Продължавам да ходя там, но вече съм много внимателен и като видя че на някоя поляна има кучета от тези породи ги отбягвам.
Случвало ли Ви се е и на вас подобно нещо, и ако да - как се справяте?
Маша е много жизнено и игриво куче и за нея всичко е забавления и игри, но май не всички кучета го приемат така!
От друга страна не искам да я ограничавам от игри и тичане, но пък и не искам да застрашавам нейното здраве.