plamka8711, в 17 January 2012 - 05:30 PM, написа:

Здравей :)
И аз съм в същата ситуация като теб. Един от първите ми постове беше като твоя. Живеем с приятелят ми на квартира и работим 5 дни стандартно време. Затова и се чудехме дали можем да си вземем кученце. Чудихме се чудихме, и накрая си взехме:
1. 4 дни бях в отпуск, когато го взехме. Беше на 43 дена. Бяхме му направили клетка, в която уж да си спи вечер, но не се получи-плачеше много като го затворим в нея и на третия ден обезопасихме максимално стаята, в която стой и го оставихме свободен. Спря да скимти още нея вечер и повеч не сме му чули гласа вечер, като го оставим сам. Сега обаче си ползва клетката като къщичка и като му се приспи отива там. Така че е хубаво да му осигурите някаква подобно негово кътче.
2. За сега е ограничен само в една стая, тъй като ни няма през деня.
3. Първия месец се прибирахме в обедната почивка да го храним, но след това само по 2 пъти му даваме и се развива чудесно.
4. Бели- да прави бели. Кабелите сме ги скрили, но и тук там където има не ги пипа-няма интерес, след като изяде няколко шамарчета при първите опити да ги вкуси :). Сложили сме кашони да ги крият /пълни кашони/ и бая нагриза от тях. Вестника, на който пиша също почти всеки път като се върнем от работа е накъсан. Другите бели са че изгриза ръбчетата на тв масичката, малко от едната стена нагриза и леко скъса шалтето на дивана. Всичко е лесно поправимо слава богу. Рядко прави подобни бели, но е факт, че ги има. Доколкото съм чела при всяко кученце е различно.
5. Понеже от малък си спи сам в отделна стая, като сме в другата се занимава с играчките си или спи, но въобще не лае и не скимти. Така, че мисля че и през деня не вдига шум-даже съм убедена.
6. бързо се научи да пикае на вестник.
7. от доста време го изкарваме и навън и там се научи да върши нуждите си. Лесно привикна към повод-едва ли ще имате проблем.
8. Много бързо схващат, особенно ако има наградка. Джафи вече знае няколко команди много добре.
9. Нужно е обаче да имате и здрави нерви. Всекидневието ви ще се промени. Връщаш се от работа и не сядаш да почиваш, да хапнеш и да гледап тв, а почваш да чистиш, после разходка, игра...и чак тогава вечеря. През целото време кученцето кипи от енергия около вас-носи играчки, джафка, скимти, подскача....няма отърване. Има и много луди моменти, в които ще се чудите що за същество е това. Абе трябват си здрави нерви.
10. доста ще хапе в началото, но да ти кажа Джафи сега е на 3 месеца и половина и намаля хапането.
11. Ние го потупваме с вестник и идеално разбра, че прави нещо нередно като види вестника-има голям респект от него. За мен без потупване не става...а и нервите понякога не издържат. От време на време така му крещим...сякаш пък ще ни разбере :))))
12. Доста е досаден. Особенно като дойдат гости-няма отърване. Полудява от радост направо.
13. Отсъствахем 3 дни и го оставихме при родителите ми. Нямаше проблеми с адаптацията, по-скоро те имаха :))) Въпреки, че 20 догини са гледали два болонки, родителите ми се видяха в чудо с това кукумицинче.
Като цяло са големи пумпали, луда работа. Не е кученце, което просто да си гушкаш. Единственият момент, в който можеш да го гушкаш е като заспи. Но пък са страшно умни...и инати. Така, че преценете какво точно кученце искате-спокойно кротко и за гушкане, или много енергично, упорито, но и много умно.
Ако решите да си взимате, ще помагаме, но пък вие предварително се въоръжете с нерви и търпение.
Да уточня, че говоря само за малко кученце, тъй като моето е още малко. Като пораснат незнам какви стават и не мога да дам съвети.
Дано все пак си вземете :))))) Като се свикне с голямата промяна, започваш да усещаш и положителните страни:)))