Джак Ръсел териер
Публикувано: 25 January 2015 - 08:09 PM
Публикувано: 23 February 2015 - 04:16 PM
Изчетох каквото можах из темата и след като разбрах, че официален развъдник в БГ на тази порода все още няма се чудя откъде мога да се сдобия с едно пале.
Предполагам че ако се спра на развъдници на Балканите ще излезе доста скъпо.
И тъй като искаме домашен любимец в къщи, на който да се радваме ние и децата и едва ли ще тръгна на изложби с него, прецених че ще се задоволя и без официално родословно потекло.
Видях че тук пишат доста хора които си имат или ще си имат майка с мъничета, реших да попитам има ли някой които има или на който му предстои раждане на малки.
Въпроса ми е за гладкокосместата разновидност с къси крачета.
ПС:
Писах на JRT-BG.com с молба за регистрационен код, за да следя и там и чакам кода

Публикувано: 20 April 2015 - 06:51 PM
Откакто взехме Бари не съм писала, но имам някои притеснения и разбира се реших да се допитам до вас. Бари е чудесен! Вече е на 8 месеца и половина. Здрав и игрив, изключително гальовен. Много дисциплиниран. Знае кое му е позволено и кое не. В никакъв случай не е див, както се очакваше. Напротив - много спокоен и търпелив. Но най-вероятно не е най-истинското джакче, което няма абсолютно никакво значение за нас. Това си е нашето прекрасно кученце.
Проблемът ни е със социализацията. Не иска да играе с кученца. Плаши се и започва да ги лае. И към хора, извън семейството, реагира по същия начин.
Другото което ме притеснява е, че ми се струва слабичък. Ветеринарят казва, че изглежда чудесно, но ребрата му се виждат. Храним го с Ориджен и Тест оф дъ уайлд. Спазваме дозировката. Като лакомства даваме пръчици и кокали от пресована кожа и натурални солети. Понякога кучешки бисквитки. Пие достатъчно вода. Ака 2-3 пъти на ден. В момента е около 5,7 кг.
И последното - то не е притеснение, но не е приятно. Много пишка от радост. Най-често го прави при мен. Като ме види, смъква дупето и започва да върти и да пръска - става мазало.

Ще съм благодарна за всякакви съвети и за социализацията, и за храненето, и за пишкането!
Ето го и Бари. Това е преди няколко месеца, но и сега изглежда по същия начин. Имам чувството, че само се издължава.

Публикувано: 22 April 2015 - 05:47 AM
Бари наистина изглежда прекрасно! Имайте предвид, че няма нищо лошо в това ребрата да са му леко описани или, да речем, загатнати :) . Разбира се, това не означава да е изпосталял /какъвто Бари очевидно не е/. Затлъстяването при животните е почти толкова лошо и вредно, колкото и изпосталяването. Наблюдавайте кутрето, ако Ви се струва, че съвсем отслабва или храната категорично не му стига, завишете малко дозата. Аз лично бих се доверила на изказаното от ветеринарния лекар мнение :) .
За поведенческите проблеми /ако изобщо са такива/, аз лично не мога да дам съвет. Може би е добре да се допитате в подсекцията "Възпитание и обучение" на форума - там обикновено се включват хора с повече познания. Категорично обаче пишкането от радост не преминава от самосебе си. Потърсете компетентно мнение, защото съществува вероятността да си остане трайно.
Публикувано: 27 June 2015 - 09:27 AM
Надявам се приемате нови членове в клуба?

Моят приятел реши да ме изненада, като ми вземе джак ръсел. Всичко супер, само дето ми взе бебе на 25 дни. И както знаете веднъж вземеш ли - няма връщане назад. Отначало бях страшно притеснена, тъй като не бях имала кученце, камо ли бебе! Сложихме му бутилчица с топла водичка, направихме му клетката доста удобна и мекичка (ветеринаря ни посъветва транспортната клетка да я направим като къщичка, за да свиква, като през деня клетката е отворена, а вечер като лягаме да спим да я затваряме) Храним го, играем си с него. Обаче имам 2 въпроса.. вечер не ни оставя да спим и през час два скимти, иска да излиза, а през деня проспива деня. Само като го чуя да скимти и скачам от леглото да проверя всичко наред ли е.

Благодаря предварително за помощта!

Публикувано: 03 July 2015 - 10:32 AM
Публикувано: 03 September 2015 - 10:59 PM

До момента ядове нямам, но съм доста неопитен с кучета, а тази порода всеки ми казва, че е генератор за ядове! Както и да е, питането ми е може ли някой да ме посъветва след като поставим и третата ваксина искам незабавно да заведа кученцето на треньор и да бъде обучена до много високо ниво на послушание и някоя и друга команда! Както казах нямам опит и единственото, което обучавам е като и давам да яде и с тънка свирка подавам 3 изсвирвания с различна дължина, която да запомни и да играе като сигнал за викане! Поне в моята глава работи, а реално нямам представа дали ще стане така :) Та моля за насока към кой да се обърна, като кученцето започне да излиза да се комбинира със стриктно обучение! Повече от всичко искам да е жива, здрава, но ако е изпусната, то нещата няма да са много добри двустранно!
Иначе кучето вече започна да си играе и го прави постоянно, когато не спи, а нощем я "приспивам" в легена за да имам време да се събудя като тя се събуди и и се допишка! Тя успешно ме обучи мен, че като започне да скимти и ВИЕ (точно като вълк (не го очаквах от JRT)) да ставам и да я пусна да пишне върху един памперс, за да не е сутринта бойно поле!
Друго нещо е, че може би (пак според мен) реагира на възпитание, защото като направи нещо, което изрично страшно много държа да не прави и кажа на висок глас НЕ, то тя престава да го прави и занапред! Надявам се да го възприема като команда и да и влиза в главата, че не бива да се прави не само сега, ами никога!
Хапва си добре бебешки гранули примесени с малко пастет кучешки за бебета и това ме успокоява, защото много ме беше страх, че ще попадна на злоядо куче!
Важно за мен е, като я оставям сама да ме истеризира и да опишква и оаква всичко, докато ме няма и наистина обучението е топ приоритет за мен! Отново моля, ако някой от вас, който е стопанин на JRT и е ползвал услуги на треньор да ми даде негов контакт за да се уговоря дето се вика още от утре, че предстои работа с моя JRT! Благодаря предварително!
Публикувано: 06 September 2015 - 05:33 PM
Кученцето Ви е прекрасно, нека Ви е живо и здраво и да имате безброй прекрасни моменти заедно!
До колкото разбирам основният Ви въпрос е насочен към търсене на треньор, който да работи с Вас и кученцето. Може би е добре този въпрос да зададете в подсекцията за възпитание и обучение на този форум. До колкото имам спомен никой тук не е споделял да е работил с треньор.
Аз лично започнах работа с един, но, за съжаление, точно тогава се разболях от варицела, след което треньорът спря да си вдига телефона ... :( ...
Публикувано: 17 September 2015 - 05:40 PM
Публикувано: 08 October 2015 - 11:23 AM
Публикувано: 08 October 2015 - 12:23 PM
Това, че не скимти вечер и си спи в кошчето е не само добре, а направо прекрасно! Така ще й създадете едно прекрасно усещане за комфорт, че си има свое местенце и няма да свиква да спи при Вас, което в началото е много сладурско, но, когато пораснат - не толкова ...
До колкото разбирам от възрастта на палето, обаче, то още не е ваксинирано с всички ваксини, поради което, особено ако искате дълго време да й се радвате, не Ви препоръчвам да я извеждате навън, дори и за съвсем кратко. Тя на практика няма изграден имунитет и формирани антитела /боже, дано не се изказвам по много тъпанарски начин/ срещу различните болести, които биха могли да застрашат живота й. Изчакайте си поставянето на всички ваксини и започнете да я приучавате да си ходи навън - няма ненаучено куче, всички свикват, но по този начин няма да рискувате здравето и живота й!
Публикувано: 10 October 2015 - 09:22 AM
Някъде из форума имаше тема за оставяне на кучето само вкъщи - ако искате, намерете я и я прочетете, мисля, че ще Ви е доста полезна.
Публикувано: 10 October 2015 - 09:22 AM
Някъде из форума имаше тема за оставяне на кучето само вкъщи - ако искате, намерете я и я прочетете, мисля, че ще Ви е доста полезна.
Публикувано: 20 November 2015 - 11:45 AM
прочетох голяма част от форума и гледах снимките на кученцата.
Всичките са прекрасни! Досега съм гледала големи
и космати кучета: 13 години женско коли и 13 години мъжки голдън
ретривър, но преди около два месеца Бари ни напусна.
Много искам да си осиновя (с/у заплащане) космато кученце
джак ръсел териер. Проблемът ми е, че не видях по форумите и
във фейсбук космати (грубокосмести) джакчета.
Въпросът ми е, дали някой знае за "косматки" с бебета или с
планирани такива?
Предварително благодаря!