drezden, в 26 August 2014 - 09:44 AM, написа:
katetol, в 25 August 2014 - 07:05 PM, написа:

Здравейте,нов съм в този сайт и не намерих как да пускам теми,такаче съжелявам ако съм направил нещо неправилно:(Имам проблем със мойта джаки и одавна искам да се посаветвам с някой който разбира от темперамента на тази порода:)Тя е на година и 8 месеца и за съжаление остана доста а социална и страхлива което се дължи според мен че до четвъртия месец не е излизала от апартамента в който е живяла с една възрастна жена.След това е взех аз и живяхме година някаде в Норвегия в едно селце където беше спокойна,игрива и дива даже редовно бягахме без кайшка по два часа на разходка.До момента в който трябваше да се прибера във Варна!Воденето без кайшка стана немислимо,всеки шум,гърмеж на пиратка дори и по силно виене на вятъра край морето е вкарваше в такава депресия и стрес,че по два дена буквално изваждам я на вън свършва си нуждите за 1 минута и рови земята да се прибира,естествено не я прибирах и обикаляхме около 40 минути,но не забелязва нито кучета,нито хора,все едно не е на земята:(С времето посвикна ,но вече не е нито игрива,все тъжи,вече повече прилича на плюшена играчка:(Ядеше по двапати на ден,вече почна само по един път,само спи.Така месеци наред един ден е весела,на другия ден я няма вкъщи.Наскоро ми се наложи да изляза от града без нея за 5 дена и устана при родителите ми на вилата,незнам дали се е уплашила от нещо но вече трети ден е с подвита опашка отново,пие много вода,истърва се в къщи,,при което не мога да и се карам,защото виждам че пак е в някакъв ужас,,Напълно здрава е,не е болна лекарят ми каза че съм и обръщал много внимание и била лигла.Моля някой ако може да даде съвет как да помогна на кучето да излезе от този стрес и да я социализирам малко иначе изпълнява дай лапа,сега ми дай другата,легни,до мен,върни се.Имал съм две кучета но такова куче никога.Тъжно ми е като гледам кучето така,а и знам каква е в отпуснато състояние без стрес но е невъзможно да и създам тишина и спокойствие както беше в Норвегия.
Във Вашия случай, според мен, става въпрос за силна форма на стрес. Възможно е да е поради промяната - по принцип това, което аз знам е, че мъжките ДРТ се привързват до болка към стопанина си, а женските - към дома ... За съжаление аз не мога да съм Ви от полза в този случай ... Смятам, че би било добре да потърсите професионална помощ, защото съвети от форума може само да влошат нещата ...