Джак Ръсел териер
Публикувано: 23 July 2010 - 02:36 PM
Аз се имам за кучкарка не толкова голяма разбирачка,но се информирам и уча.
Моят мъжки ръсел ме вади извън кожата,ситуацията е с следната:женската ми е разгонена и естествено отделена от мъжкаря,защото все още не желаем поколение.И тя му скимти от кухнята,а той мръсника ми препикава всички възможни ъгли и дивани и тн. в цялата къща.Като се отвори вратата все едно влизам в клетката на лъва,а сега още повече мирише от хормоните и от горещините.Идва ми да му клъцна пишока.Нямам възможност да го изкарам на терасата(много е горещо,а пък и ще ми го откраднат хубавеца. Дайте ми съвет.Ще полудея,а пък мъжа ми ще ме изхвърли барабар с кучетата.
Публикувано: 23 July 2010 - 07:21 PM
asteraki, в 23 July 2010 - 12:41 PM, написа:
Аз се имам за кучкарка не толкова голяма разбирачка,но се информирам и уча.
Моят мъжки ръсел ме вади извън кожата,ситуацията е с следната:женската ми е разгонена и естествено отделена от мъжкаря,защото все още не желаем поколение.И тя му скимти от кухнята,а той мръсника ми препикава всички възможни ъгли и дивани и тн. в цялата къща.Като се отвори вратата все едно влизам в клетката на лъва,а сега още повече мирише от хормоните и от горещините.Идва ми да му клъцна пишока.Нямам възможност да го изкарам на терасата(много е горещо,а пък и ще ми го откраднат хубавеца. Дайте ми съвет.Ще полудея,а пък мъжа ми ще ме изхвърли барабар с кучетата.
Здравейте!
Аз не гарантирам, че моето мнение е компетентно, но ще си позволя да го изкажа! Значи ... без да ви отчайвам, но ми се струва, че от тази ситуация няма измъкване. В смисъл, тя е характерна не само за джаковете, но и за всички мъжки кучета, събрани в едно и също жилище с разгонена кучка! Това, все пак им е в природата и той, чувайки я и още по-зле, подушвайки я, иска да каже и покаже "Ехо, аз съм тук и съм страшен мъжкар, дай да си обменим гените!". Единственото, което предпазва от тази ситуация е кастрацията ... или повече време с едно от кучетата навън ...
Желая Ви успех и дано съпругът устиска двадесетте дни разгонване на кучката без да ви изхвърли

Публикувано: 24 July 2010 - 07:54 PM

Имам и една питанка.. на наш дивчо му купираха опашчицата 1-2 дни преди да си го вземем... т.е. на 5-6 седмична възраст, раната вече позарастна, обаче няма козина на това място и той постоянно си я хапе! Кога е нормално да почне да се окосмява?
Публикувано: 24 July 2010 - 09:57 PM
И веднага да попитам radusha на снимката се вижда каишка, дали е против бълхи ? На мен ми казаха че Мая е малка за каишка и ползваме пудра.
И друг въпрос :) Мая не иска да яде кучешка храна купих и от различни фирми стартерна храна накисната или суха не я иска .Храни се много ,с прясно мляко и гозби :) дали ще получи всички хранителни вещества от които има нужда или трябва да я учим на храна?
Публикувано: 25 July 2010 - 12:01 AM
Kibela, в 24 July 2010 - 10:02 PM, написа:
И веднага да попитам radusha на снимката се вижда каишка, дали е против бълхи ? На мен ми казаха че Мая е малка за каишка и ползваме пудра.
И друг въпрос :) Мая не иска да яде кучешка храна купих и от различни фирми стартерна храна накисната или суха не я иска .Храни се много ,с прясно мляко и гозби :) дали ще получи всички хранителни вещества от които има нужда или трябва да я учим на храна?
До болка ми е познат проблема с храненето! Мен ме съветваха въпреки неохотата, с която малкия яде кучешка храна и по-специално гранулирана, да продължим с храненето основно с нея! При мен има положителен ефект смесването на гранулите с 1-2 лъжици консерва, колкото да ги овкуси. Домашно приготвената "човешка" храна не е много подходяща, особено за подрастващи кученца, които имат нужда от балансиран прием на витамини, минерали и др. задължителни за израстването им вещества...
Има дни, в които го храня като малко бебе... с лъжичка, или от ръката ми по 1-2 гранули.. как ли не го залъгвам, само и само да яде

Относно каишката... обикновена е, днес му я купих, да стои по 2-3 часа на ден с нея за да свикне с присъствието й на врата си и да се чувства по-спокойно на разходките след няколко седмици :)
И на мен ми казаха, че е малък за каишка против бълхи... аз го пудря моя в седмицата веднъж. Като пристигна имаше бълхи и едва се оттървахме от тях (надявам се)
Дано прояде сладуранката...

Публикувано: 25 July 2010 - 10:06 AM
По отношение на храната, Радуша е права - по принцип се препоръчва кучешка храна за мъниците, предимно гранулирана. Това е по много причини, основните от които са, че тя е балансирана храна, в която са включени всички необходими съставки за подрастващия мъник, пък и има значение за консистенцията на "отпадъчния материал", който пък от своя страна е важен заради аналната жлеза! Абе, не знам дали го написах много ясно, но, като цяло, препоръчително е да се храни с гранулки, а от време на време и с консерви. Може да го храните с готвена храна, но чак когато поотрасне, т.е. да е поне на 6 месеца и тази храна на е приготвена специално за него - без подправки, защото подправките влияят зле на стомахчето! Сега, според мен, може да го пробвате да сварите хубаво месце, да го накъсате на дребно и с бульончето и по малко от месцето, да разбърквате гранулите.
С прясното мляко ви препоръчвам да внимавате - сварявайте го мнооооооооого добре ... По принцип, до колкото на мен ми е известно, не го препоръчват за хранене на подрастващи кученца ...
А ето и още нещо за храненето, което открих в нета:
"След пъвият месец се дават ситно наразяно сварено месо или кремвирши в бульон, към който се прибавят сварен ориз, овесени ятки или малко хляб. Месото не трябва да бъде тлъсто (избягват се свинското и овнешкото), а така също и сурово. То обезателно трябва да бъде сварено или леко запечено. За малките и по-порасналите кученца много полезно е към дажбата да бъдат включени и филе от риба (без кости), наразяно на дребни късчета, сварено или сурово зеле, коприва, цвекло, моркови и мляко във всичките му форми.
За нормалното развитие на костната система на подрастващите кученца добре е в храната да се прибави месо-костно брашно и редовно да се дава рибено масло. Най-напред се започва с поняколко капки дневно или през ден и постепенно се увеличава до 1-2 чаени лъжички (от 1 до 3 перли дневно) зависимост от породата и големината на кучето. При поява на стомашно-чревно разстройство даването на рибено масло се спира, докато храносмилането се нормализира. Много полезно за малките също е прилагането на витамините D2 и D3 и витамин А, като се започне с една две капки на ден и на 6 месечна възраст се стигне до 8-10 капки дневно. Освен това е нобходимо в храната да се дава и по 1 таблетка калциев фосфат на ден. С растежа на кучето количеството му трябва да се увеличи до 3-4 таблетки дневно. Добре е подрастващите кученца да се преглеждат периодично от ветеринарен лекар за проследяване на тяхното правилно развитие."
Д-р Христо Георгиев
Успех! И да пишете как прогресирате!
Публикувано: 26 July 2010 - 01:10 PM
Публикувано: 26 July 2010 - 01:43 PM
radusha, в 24 July 2010 - 07:59 PM, написа:

Имам и една питанка.. на наш дивчо му купираха опашчицата 1-2 дни преди да си го вземем... т.е. на 5-6 седмична възраст, раната вече позарастна, обаче няма козина на това място и той постоянно си я хапе! Кога е нормално да почне да се окосмява?
ммм

Публикувано: 26 July 2010 - 01:51 PM
Kibela, в 24 July 2010 - 10:02 PM, написа:
и това малко буболече е толкова хубаво

Публикувано: 26 July 2010 - 02:24 PM

Ние пък никога не сме имали проблеми с апетита - в началото гранулите ги забърквах с лъжица кисело мляко и постояват половин час да омекнат, но съм го правила, защото беше рано за изцяло твърда храна, а не защото нямаше апетит - омиташе всичко за секунди !
И сега е същия, даже се държи така, все едно не му стига порцията - след като омете всичко, идва, гледа жално и се облизва, но...

Но категорично съм за гранулите, а не гозби. С тях не получава всичко от което се нуждае особено в тази възраст, когато изгражда и кости и зъби и мускули и т.н. Направете всичко възможно да ги свикнете! Според мен - малко повече упоритост и по-малко глезоотийки

Публикувано: 27 July 2010 - 10:21 AM
казвам се Хриси и преди четири месеца се запознах с "голямата ми любов"......Чара.....
Изчетох какво ли не за породата,но каточели само тук намерих практични съвети и "почерпих" от вашия опит с породата(например съотношение ръст килограми).
За 4 месеца се промениха много неща....аз станах по активна,намалих драстично цигарите,за да мога да си играя с моето момиче,в къщата ми сякаш живеят 6 деца(навсякъде има разхвърляни възглавници,играчки и прочие джунджурий),повече срещи навън с Чара и приятели....повече смях....само положителни неща....!Е,вярно нямам здрави чорапки и пантофки,но това е нищо,в сравнение с любовта която тя ми дава.Много е гальовна,много е игрива леко унищожителна,но това и е в характера...
Иначе е украинка,поръчах я чрез агенция от развъдник там,на близо 5 месеца е,висока е боколо 24см.и тежи 4.500(мисля че е малко тежичка,но ние трнираме...за отслабване...и аз и тя..)

Поздравления за чудесния форум и на всички учасници в него.Благодаря.
Публикувано: 27 July 2010 - 11:12 AM
алора, в 27 July 2010 - 10:26 AM, написа:
казвам се Хриси и преди четири месеца се запознах с "голямата ми любов"......Чара.....
Изчетох какво ли не за породата,но каточели само тук намерих практични съвети и "почерпих" от вашия опит с породата(например съотношение ръст килограми).
За 4 месеца се промениха много неща....аз станах по активна,намалих драстично цигарите,за да мога да си играя с моето момиче,в къщата ми сякаш живеят 6 деца(навсякъде има разхвърляни възглавници,играчки и прочие джунджурий),повече срещи навън с Чара и приятели....повече смях....само положителни неща....!Е,вярно нямам здрави чорапки и пантофки,но това е нищо,в сравнение с любовта която тя ми дава.Много е гальовна,много е игрива леко унищожителна,но това и е в характера...
Иначе е украинка,поръчах я чрез агенция от развъдник там,на близо 5 месеца е,висока е боколо 24см.и тежи 4.500(мисля че е малко тежичка,но ние трнираме...за отслабване...и аз и тя..)

Поздравления за чудесния форум и на всички учасници в него.Благодаря.
Много е чаровна малката Чара.
Много целувки има от Джоджо :)
Публикувано: 27 July 2010 - 04:32 PM
katetol, в 15 July 2010 - 05:26 PM, написа:

Вие обаче сте много красиви! В интерес на истината не бях виждала черно-бял джак и, когато видях снимките ви много му се зарадвах ... Четох стандарта на породата, в който са описани цветовете бял, бяло с кафяво, бяло с черно или комбинация от трите, но наистина той е първия черно-бял красавец, който виждам! Уникален е! Да му намерите една хубава мома и да се мултиплицира

Здравей katetol,
скоро бяхме в Бургас с Джоджо и срещнахме на плажа Джакче със същите ушички като вашия хубавец и една женска със същата украска :). Казва се Моли и е много сладка. Помниш ли на колко месеца му се изправиха ушичките?
Публикувано: 27 July 2010 - 10:37 PM

Публикувано: 28 July 2010 - 08:46 AM
katetol, в 27 July 2010 - 08:42 PM, написа:

Ама какъв прилеп бе - страхотен си е Джими

Публикувано: 28 July 2010 - 09:34 AM
За ушичките да ви кажа на малчо за 2 дни едното ушенце беше леко по-повдигнато от другото.. не изправено, но съвсем леко забележимо по-горе пречупено и после си падна пак на мястото..
Попаднах случайно в интернет и на тази руска статия за коригиране на ушите на джак ръселите .. въпреки, че не ми се вижда много приложимо ви я пращам :) http://www.jackrusse.../health-62.html
Публикувано: 28 July 2010 - 12:28 PM
radusha, в 28 July 2010 - 07:39 AM, написа:
За ушичките да ви кажа на малчо за 2 дни едното ушенце беше леко по-повдигнато от другото.. не изправено, но съвсем леко забележимо по-горе пречупено и после си падна пак на мястото..
Попаднах случайно в интернет и на тази руска статия за коригиране на ушите на джак ръселите .. въпреки, че не ми се вижда много приложимо ви я пращам :) http://www.jackrusse.../health-62.html
Много готин сайт

Аз пък се зачетох пак в стандартите и снимките от техните изложби пак гледах - и даааа - май сме си Парсънче отвсякъде