katetol, в 15 July 2011 - 11:14 AM, написа:
Споделям веднага! Прочетох някъде (не знам даже дали не беше и тук, във форума), че след като реагира по кеф на команда, просто трябва да се смени командата! Преди ползвах "Тук", ама в един момент командата взе да му профучава покрай ушите и да му дава начална скорост за противоположната посокааа ... И аз само гледах тъжно и безпомощно. Сега започнахме да отработваме "Седни" (тя вече е отработена - сяда си момчето) и веднага след това "Стой" и той трябва да стои, докато не го викна при мен, вече с нова команда! Та ... така ... Сега командата, с която го викам е "При мен", щото за друго не се сетих - ползвала съм и "Тук" и "Ела" и той вече е свикнал, че на тях може и да не се подчини - все тая! А, да, имаме си и едно "тренировъчно" въже! То се появи у дома по друг повод, де - именно, щото ушите му са все в отпуск и аз исках въже, което е дълго 10-12 метра, за да има свобода на движение, но и да ми е под контрол (понякога го пускам и с влачещ повод-това въже). Та, отработват се командите с въжето, за да може, ако не изпълни, да се коригира ... А след всяка изпълнена команда - почерпка! От няколко дни работим по този начин и вече започна повече да слуша ... като че ли ... Обаче, нали си е сладокусник, гледам го, че, като види наградките и сам се напъва да изпълнява команди - обикаля ме, сяда - става, гледа ме в очите и само чака да му подам какво да прави! Маймуна!
Даааа, същата работа - нашето въже го купих специално от зоомагазина - 10 метра, обаче е толкова хитър, че на втората седмица с въжето вързан изпълнява абсолютно всичко, а като чуе само да щракне карабинката и усети свободата - все едно нищо не сме правили до момента и вече даже не го нося тъпото въже

Хващам го само като изкомандвам "спри" и "чакай" - това го изпълнява, независимо от всичко, не знам защо

Обаче с идването... хич не става работата без повод

Много ти благодаря все пак, вече съм по-спокойна, че не само ние сме така и ми даваш кураж да не се отказвам и да продължаваме "бавно и славно" пък дано скоро и двете да имаме по-добри резултати