Ако ви е интересно за мъжки кучета:
източник1,
източник2
Сега ще го преведа на бг, но от интервю на един от лекарите участвал в проучването:
Данните са събрани от Ветеринарни болници в северните щати. Засягат кастрирани мъжки животни.
1. Кастрацията на мъжки кучета увеличава 3 пъти риска от появата на някой видове злокачествени заболявания на простатата. Например аденокарцинома.
2. Кастрацията повишава риска от най - честия тип рак на пикочния мехур с 8 пъти.
източник 2:
При кастрирани животни и от двата пола се повишава риска от развитие на остеосаркома.
Проучване на кардио туморите при кучетата показва 5 пъти по - голям риск от хемангиосаркома(едно от трите най - чести ракови заболявания) при женски и 2,4 пъти при мъжки.
Кастрираните кучета от двата пола показват с 27% до 38% повишен риск за реакция към ваксина /при некастрирани е0.32%./
Понякога се появява хормонално зависима алопеция.
За женски кучета не съм ровила, но при тях поне се намалява риска от някой видове рак.
Интересно е, че в повечето статии се препоръчва кастриране на мъжки и се набляга на задължително кастриране на женски.
За сега оставам пас. До вчера си мислех, че е по - добре, но имам време. Интересно е защо не ни запознават и с тези неща? Как пък не се сетиха да ги напишат в перо до ползите?
Добавям още един
линк, ако ви се чете.
Описаното от мен е дадено подбробно и обяснено. Все пак направих бърз превод.