Джак Ръсел териер
Публикувано: 07 September 2011 - 07:52 PM
Публикувано: 07 September 2011 - 10:22 PM
Публикувано: 08 September 2011 - 05:14 AM
PHILIPOPOLIS, в 07 September 2011 - 05:52 PM, написа:
В БГ няма регистриран клуб на джак ръсел териера към БРФК, т.е. - няма с българско родословие. Родословни има, но те не са от България, а са купувани от развъдници в чужбина.
Моля, разубедете Вашите познати от куче от зоомагазин!!! Щом се интересуват от родословно куче, звучи несериозно да вземат такова от зоомагазин. Тук, във форума има огромна тема защо не бива да се купува от зоомагазин или борса.
Не зная дали ще прочетете материалите, които прилагам по-долу, но, моля, пробвайте се. Хубаво е някои неща да се знаят преди да се подходи към избора на любимец. Пък и ... предполагам хората си търсят кученце, което да ги радва дълги години ...
http://forum.dog.bg/...B7%D0%B8%D0%BD/
http://forum.dog.bg/...83%D0%B2%D0%B0/
Публикувано: 08 September 2011 - 10:26 AM
Публикувано: 08 September 2011 - 04:34 PM
katetol, в 08 September 2011 - 04:14 AM, написа:
PHILIPOPOLIS, в 07 September 2011 - 05:52 PM, написа:
В БГ няма регистриран клуб на джак ръсел териера към БРФК, т.е. - няма с българско родословие. Родословни има, но те не са от България, а са купувани от развъдници в чужбина.
Моля, разубедете Вашите познати от куче от зоомагазин!!! Щом се интересуват от родословно куче, звучи несериозно да вземат такова от зоомагазин. Тук, във форума има огромна тема защо не бива да се купува от зоомагазин или борса.
Не зная дали ще прочетете материалите, които прилагам по-долу, но, моля, пробвайте се. Хубаво е някои неща да се знаят преди да се подходи към избора на любимец. Пък и ... предполагам хората си търсят кученце, което да ги радва дълги години ...
http://forum.dog.bg/...B7%D0%B8%D0%BD/
http://forum.dog.bg/...83%D0%B2%D0%B0/
Katetol, само да кажа, че това, че нямаме клуб, не означава, че не може да се издаде родословие от БРФК. Просто явно няма строго установена процедура и процесът е сложен и свързан с много нерви. Аз не се захванах. Може някой човек да го е направил и да има такова куче.
Публикувано: 09 September 2011 - 10:54 PM

radusha, стискам палци на Айра всичко да мине добре. И ще чакаме снимки.
Публикувано: 10 September 2011 - 03:56 PM

Подозирам (даже почти съм убедена), че белите на Чара се дължат именно на тази насъбрана енергия, която се чуди как да изразходи и веднага щом започнете с дългите и изморителни разходки ще стане кротуша :))))))) Дано са ни живички и здравички всичките от форума!
Публикувано: 11 September 2011 - 10:55 AM
radusha, в 10 September 2011 - 01:56 PM, написа:

Подозирам (даже почти съм убедена), че белите на Чара се дължат именно на тази насъбрана енергия, която се чуди как да изразходи и веднага щом започнете с дългите и изморителни разходки ще стане кротуша :))))))) Дано са ни живички и здравички всичките от форума!
Radusha, само не се панирай, всичко ще си дойде по местата. Айра има нужда от подкрепа, а пък ако сте минали и ехограф няколко дни преди раждането, за да няма изненади, не би трябвало да имате проблем. Джаки втория път роди по-тежко, но си бяхме поготвени, защото на ехографа се видя, че единия бандит е обърнат наопаки, но като излезна той всичко си мина както трябва. В момента в който температурата й падне под 37 градуса се подгответе за идването на "бомбичките". Стискаме палци.
Ехаа каква добра новина около Чара, еми нормално е да се глезоти след това дето й мина през главата, важното е че всичко мина сега идва ред на белите

Публикувано: 11 September 2011 - 02:20 PM
Сконси има по муцуната няколко малки зачервени петна, които наподобяват гъбички, но вет-а каза, че може и нищо да не е и за сега само я наблюдавам, не сме пуснали посявка. А носът и е малко сух и протрит, сякаш много е ровила. Аз го отдавам и на това, че много се хапят с малките и оттам са зачервяванията. Дано не излязат гъби, много гадно ми се вижда.
Ако сте имали подобен проблем, споделете .. как сте ги хванали, как се лекуват ... чувала съм, че са много упорити.
Публикувано: 11 September 2011 - 09:22 PM
radusha:нормално е да се притеснявате но се старайте да не придавате безпокойствието си на кучето а то го усеща безпогрешно какво е вашето състояние.В някой случай усамотението на животното е за предпочитане така те се справят по добре и не се притесняват Шона започна да раждането доста неспокойно но след като и оставихме цялата къща на нейно раположение неща се развиха бързо и благополучно .Стискаме палци всичко да мине лесно и нормално
Chriss :много сте пораснали подозирам че рошличка ви е любимка
Публикувано: 12 September 2011 - 08:16 AM
radusha, в 10 September 2011 - 02:56 PM, написа:

Добър съвет е това да не се притеснявате, така или иначе притеснението само може да ви навреди. Тя ще има нужда от някой спокоен до себе си, за да може да се довери по-лесно, ако има нужда да й се помогне с нещо.
Докторите и мен ме караха да й меря температурата "от няколко дни преди термина, който ми бяха казали и по няколко пъти на ден", но Сконси беше достатъчно напрегната, така й тежеше и едва ли щеше да й се хареса подобна процедура. Ако познавате кученцето си добре, веднага ще усетите кога настъпва моментът. Те са много точни като дни - тя роди точно на 62-рия ден от първото събиране с мъжкия. По обяд започна да диша по-учестено и тежко, а от 2 дни почти не искаше да яде, пиеше само по малко водичка. Следобеда вече започна да трепери на моменти, предполагам, че това са първи контракции, после започна да трепери цялата по-често и раждането й започна към 7 вечерта. Чувала съм, че обикновено раждат вечер, заради тъмнината и уединението. Затова й бях пуснала всички щори и мисля, че й беше по-спокойно. Направете й легло, което да има повече парцали и да не е подредено, защото преди раждането много се ровят, сякаш си създават гнездо, по време на раждането продължи да го прави. Не знам дали е добра идея да се остави кучето съвсем само, защото все пак ако възникне проблем, да може да се реагира бързо. Но й създайте поне усещането за уединение. Сконси е много привързана към мен и ме търсеше с поглед през цялото раждане, не мисля, че щеше да й е по-добре, ако ме нямаше.
Дано малко сме помогнали :)
Kapanec, Рошличка не само, че ми е любимка .. тя май е на път да се превърне в част от семейството :) Не знам как бих я дала .. затова й все отлагам обновяването на всякакви обяви, май тайно се надявам никой да не се обади

Публикувано: 12 September 2011 - 08:27 AM
Другия проблем който ме тревожи са ушите на Шарки - все повече почват да се вдигат а доколкото знам про ДРТ трябва да се чупят към края на главата.Четох някаде че е от храните ,защото са богати на калций и заздравяват хрущяла.Досега го хранех само с Роял Канин мини джуниър , но от два дена я спрях и го храним с каквото има.Сега имам чуството че му клепнаха малко ушите , но искам да чуя и вашите мнения по въпроса
Публикувано: 12 September 2011 - 08:45 AM
vladi8008, в 12 September 2011 - 07:27 AM, написа:
Другия проблем който ме тревожи са ушите на Шарки - все повече почват да се вдигат а доколкото знам про ДРТ трябва да се чупят към края на главата.Четох някаде че е от храните ,защото са богати на калций и заздравяват хрущяла.Досега го хранех само с Роял Канин мини джуниър , но от два дена я спрях и го храним с каквото има.Сега имам чуството че му клепнаха малко ушите , но искам да чуя и вашите мнения по въпроса
Относно пишканаето - според мен много бързаш. Аз съм чувала за някакви кученца, които на 2-3 месеца вече се научават къде да пишкат, но това чак не мога да го повярвам. Сконси (въпреки че ясно разбираше, че не бива) пишкаше вкъщи почти до 1 година. Аз го отдавах на това, че й е много трудно да се стиска. Но локвички имахме до много късно. Така че бъди постоянен с това да му натякваш, че не може да пишка у вас, а предполагам, че с времето ще свикне.
За ушите, едва ли ще се хареса на съфорумниците ни, но за да се вдигат, явно има някъде грешка в системата. Да минат леко в страни, когато кучето не е наострило уши, а се радва и играе - това го приемам. Но от всичко, което съм чела (имам предвид достоверни източници и литература от клубове и развъдници) такова нещо като "джак ръсел териер с прави уши - няма". Ясно е казано: малки, V-образни клепнали надолу уши. Както и кученцето не бива да има шарки на повече от 50% от тялото си. Поне 51% от кучето трябва да бъде бяло.
Публикувано: 12 September 2011 - 09:32 AM
Chriss, в 12 September 2011 - 08:45 AM, написа:
vladi8008, в 12 September 2011 - 07:27 AM, написа:
Относно пишканаето - според мен много бързаш. Аз съм чувала за някакви кученца, които на 2-3 месеца вече се научават къде да пишкат, но това чак не мога да го повярвам. Сконси (въпреки че ясно разбираше, че не бива) пишкаше вкъщи почти до 1 година. Аз го отдавах на това, че й е много трудно да се стиска. Но локвички имахме до много късно. Така че бъди постоянен с това да му натякваш, че не може да пишка у вас, а предполагам, че с времето ще свикне.
За ушите, едва ли ще се хареса на съфорумниците ни, но за да се вдигат, явно има някъде грешка в системата. Да минат леко в страни, когато кучето не е наострило уши, а се радва и играе - това го приемам. Но от всичко, което съм чела (имам предвид достоверни източници и литература от клубове и развъдници) такова нещо като "джак ръсел териер с прави уши - няма". Ясно е казано: малки, V-образни клепнали надолу уши. Както и кученцето не бива да има шарки на повече от 50% от тялото си. Поне 51% от кучето трябва да бъде бяло.
Ами за бялото е бял на 85 % даже , ушите не са прави като на доберман клепнали са но мястото на пречупването е по високо от нормалното.Действително когато спряхме гранулите си клепнаха както си беше от начало
Публикувано: 12 September 2011 - 10:16 AM
Последната снимка е ....мамина душица , а рошла....не я давайте.
Относно гъбичките,не зная дали нашето беше такова ,но този Спорил/ който споменах/ свърши работа.
Никой не ни прави изследвания да ви кажа - това са глезотии тук/ за съжаление/.
За пишкането вярвате ли или не Майло на 3 месеца вече не правеше бели , а си имаше място.
Много пъти съм казвала ,че майката ги е водила още като бебета.
Сега е на 11 месеца и вечер след разходката в 18ч. чак сутрин го извеждам в 6ч.
Сама не си вярвам като пиша.Предните ни две кучета ми създаваха проблеми с това.
На всички лека седмица.
Публикувано: 12 September 2011 - 10:36 AM
Крис, по въпроса за гъбичките - ние сме минавали безброооой пъти по тази пътека! Даже, като беше бебе, му биха ваксина против гъби, ама ... нещо не се оказа много успешна - последния път му бяха гъбясали и четирите лапи, та месец и половина се лекувахме. Вет-овете ми бяха изписали някакъв дезинфектант, който е червен на цвят и един бял вазелин. Не знам имената, защото те ми ги отсипваха от големи опаковки, пък аз така и не попитах за наименованията (много тъпо от моя страна, знам си). По нослето обаче често са ни излизали зачервени петънца, които не били гъбички, ами одрасквания ... Та, най-добре ще си ви каже вет-а ... Упокоителното е, че техните гъби не ни се предават на нас ...
Колкото до изправените уши - моят кучан е с напълно изправени две ушета - не просто пречупени по-високо, а щръкнали нагоре - жив прилеп! Имаше един вет., който беше ми казал, че изправянето на ушите можело да се получи от предозиране на калций (не, че не бях го предозирала, ама това е тема на друг разговор)... Истината обаче е, че си има стандарт за породата ... И той изключва изправените ушета ... Така че, най-вероятно някой от предците ни е минал покрай ДРТ, без да закачи ...

Иначе имах позната, чиято дъщеря беше се тръшнала над 1000 лева за ДРТ от зоомагазин. И, естествено, сядаме двете с нея и разчепкваме кучетата, породата, характера и какво ли още не. Като стигнахме до ушите, аз чистосърдечно си казвам, че Джимчо си е като прилеп с тези ушета и това не е в стандарта на породата ... Познатата ми ме поглежда с едно леко пренебрежение отвисоко и ми заявява съвсем сериозно, че техният е на 100 % породист, защото е от зоомагазин и едното му уше е клепнало, а другото изправено, точно както били породистите.