Dog.bg Форуми : Наследствени заболявания

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (7 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Наследствени заболявания Оцени темата: -----

#41 Потребителят е офлайн   Lutchezar Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 01 November 2006 - 10:41 AM

Face, Вие се движите с големи стъпки в правилната посока, но сте по-скоро изключение отколкото правило за съжаление. Имате моето искрено възхищение че гледате на нещата сериозно и Ви пожелавам да се движите все така напред, дано добрият пример стане заразен :-)
User's Signature

,,Работата по общественополезни каузи е бавна, уморителна, неблагодарна, а ползите ще се видят най-рано от следващото поколение. Освен това всички, които имат някакъв пряк търговски интерес от тези каузи, се вбесяват, като видят, че ти нямаш такъв и постоянно ти вменяват мисли, постъпки и чувства, които и при най-голямо желание ти не можеш да си спомниш да си помислил, направил или изпитал..."

#42 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 November 2006 - 11:09 AM

Въпрос:
Кой все пак е отговорен - клубът или развъдчикът?
Това е цитат от отговора на Vabank, която пък цитира Правилника за развъждане на БРФК. "Компетентни и отговорни за развъждането са Клубовете, които наблюдават развъждането, дават консултации за селекцията и развъждането, контролират ги, както и водят развъдна книга (РК) .
Клубовете трябва да регламентират експлоатирането на кучетата за развъждане (КР)."
А това пък е от отговора на mil:
"Отъждествяваш клуб с развъдчик, принципно неправилно поставен въпрос. Клубовете не печелят, те само се издържат от такси за издаване на родословия и членски внос. Отговорността е на дадено лице, което е допуснало нарушението." (под дадено лице приемам, че се има предвид развъдчик. Или греша?)

Получава се така, че от една страна Клубът е отговорен по правилник. Добре, но какви механизми за контрол и санкции има този клуб. И какви наказания търпи, ако гледа през пръсти - било поради безхаберие, било по други причини? От друга страна е отговорен единствено развъдчикът. Добре - какви санкции търпи той, ако не изпълни предписанията на клуба? Защото клубът контролира, но препоръките му не са задължителни... Длъжен ли е развъдчикът да се съобразява 100 % с правилника на клуба и какво се случва, ако не го направи? Кой трябва да има и има по-големи права - клубът или развъдчикът? А отговорности?
НАИСТИНА не мога да се ориентирам и ми се струва, че има противоречие (или поне някаква ндеоизясненост), заложено нейде из правилници и други нормативни документи. И съм дълбоко убедена, че тези неща трябва да се обясняват - достъпно и постоянно. Основание за такова твърдение ми дава последният пост на Tsveti в темата за родословията...

Любопитно има ли статистика за процентното разпределение на продажбите на кученца в България между развъдници, магазини, посредници, по обяви, от съседи... Правено ли е такова проучване и не е ли добре да се направи някакъв опит за такава анкета - не само по интернет (ще е крайно нереална в резултатите) - за да се систематизират изводите. И на база на тези резултати да се помисли как правилното (родословно развъждане и продажби), според професионалистите, да се превърне в обичайна практика.
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#43 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 November 2006 - 11:15 AM

Lutchezar Трябва да работим заедно, ветове и клубове, развъдчици(собсвеници). Ние сме зависими едни от други. Всички бихме искали да правим тестове котйо да ни помагат в нашата работа, вие пък сте заинтеросовани от професионално а и съответно финансово.
Давам пример: ако преди няколко години имаше къде да направим хормонален тест за да определин оринетировъчно най-подходящия ден за заплождане, нямаше да закъснеем за заплождането и то щеше да се осъществи. Бихме път до Чехия напразно. Вече има възможност за такива тестове, другия път.

AXEL Бултериерът - смешни са ти напъните.

#44 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 01 November 2006 - 11:32 AM

Цитат

1.Установяването на всяко заболяване,също и генетичните се прави от ветеринарен лекар/а не от някакви си институти/

Естествено, че лекар го установява заболяването.Но международно валидния сертификат не може да напише кварталния вет- нито тук, нито по света.По света ветовете членуват в тези дето им казваш институти, които могат да издават такива нещица.Та пак питам - хипотетично -кой в Бг щe ми издаде сертификат за генетичнно предаваната хипотириоидизъм на ам стаф ,които да ми признават като оцифиален документ В Европа и Америка ( не е декларация ,в която някой пише - хормони в норма и УЗИ-б.о.)?Или пък международен сертификат че няма специфичните за породата сърдечни заболявания- няколко на брой?И пак да питам -при спор на 2 различни лекари кой в родината ще бъде оторизиран арбитър и ще напише последната оценка?
И понеже го питам това за 3ти път и не получавам отговор -да не би пък да не е темата ?
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#45 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 November 2006 - 12:13 PM

Face, 1-во предупреждение за лична обида.
Axel Бултериерът, и кое по-точно Ваше мнение съм изтрила, в което се е казвало нещо поне на 1% свързано с темата? За справка - малко по-надолу седи заключената изрезка от темата... Ако желаете конкретния текст на сегашното ви мнение да бъде съединен към текста на най-първото, откриващо темата - няма проблем, изразете това желание и ще го сглобя.
Тук бих добавила, че ДО изказването на Face нищо обидно по повод вет-лекар не е било споменато (засега) в темата: говореше се само, че в БГ все още няма лицензирани да издават сертификати лекари и съответно всички изследвания, които те са способни да направят, са чисто информативни. Ако хората не са прави - кажете им за лицензираните лекари. Наистина ИМАМЕ НУЖДА да знаем за такива и това е мястото да се упоменат!
Ваш модератор: Vabank

User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#46 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 November 2006 - 12:23 PM

Цитат

Въпрос:
Кой все пак е отговорен - клубът или развъдчикът?
А това пък е от отговора на mil:
"Отъждествяваш клуб с развъдчик, принципно неправилно поставен въпрос. Клубовете не печелят, те само се издържат от такси за издаване на родословия и членски внос. Отговорността е на дадено лице, което е допуснало нарушението." (под дадено лице приемам, че се има предвид развъдчик. Или греша?)

Имам предвид съответния функционер на клуба, по-конкретно - отговорника по развъдна дейност.
Тъй като цитираното е в отговор на конкретен въпрос за конкретна ситуация уточнявам, че става дума за отговорност за допуснато нарушение, а именно издаване на родословия в нарушение на правилата на клуба.

#47 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 November 2006 - 12:28 PM

Как следва административно да функционира системата (вярно, че от всичките обяснения се получава доста объркано):
Клубът НЕ допуска до разплод кучета с наследствени заболявания.
Съответно, ако развъдчикът развъди такова куче, малките няма да получат документи, а развъдчикът ще бъде наказан за осъществяването на извънклубна скачка. Могат да го накажат с лишаване от право на развъждане за известен период и/или с изключване... друг метод на въздействие клубовете НЯМАТ и няма как да имат. Теоретично, вече по законите на РБългария, човекът може отделно да бъде осъден за (ако не материални) морални щети и урон върху породата, понеже пък в устава и съдебната регистрация на клубовете съществува точка (по принцип), че даденият клуб работи за престижа на породата по еди какъв си начин, а развъждането на болно куче очевидно е нарушение.
АКО развъдчик УКРИЕ здравословен проблем на куче, който го изключва от развъждане, логично следва наказателна мярка, анулиране на документите на потомствата на това куче... и така.
АКО даден клуб СЪЗНАТЕЛНО укрие допускането в развъждане на куче със здравословен проблем, следва административна мярка от страна на БРФК, включително до спиране на записвания в ПК на БРФК и дори изключване на клуба от БРФК.
Туй то по административните мерки и работата на системата.
---
За абсолютно конкретния случай, който продължаваш да дълбаеш - няколко години "по-късно" да се открие наличието на заболяване у дадено куче, което вече е използвано за разплод и дори има внуци... доколкото знам, прецедент за такова нещо у нас няма и, чисто практически, клубът би следвало да уведоми за това БРФК и да потърси тяхното мнение как да се действа в такава ситуация или поне да ги уведоми, че е било взето такова и такова решение по случая.
Мога да посоча прецеденти за различни породи с различен изход от ситуацията (както пълно "отрязване" на потомците от развъждане, така и "пълна липса на последствия") - това в чужбина, естествено. Как "би трябвало" да се постъпи при такава ситуация АЗ ЛИЧНО, а и никой от тук пишещите не би могъл да каже: има си административна инстанция, която трябва да се произнесе по случая.
User's Signature

#48 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 November 2006 - 12:58 PM

Цитат

За абсолютно конкретния случай, който продължаваш да дълбаеш...

Извинявай, би ли ми посочила КОЯ реплика, дума, израз от моя пост те кара да си убедена, че дълбая нещо? КАК да кажа, че питам по принцип, и да ме разберете? Как да обясня, че лично аз нямам проблем?
И аз си се чудя, защо губя време и нерви, ама се мъча да обясня, че по-голямата част от посещаващите форума НЕ са развъдчици. Затова смятам, че трябва да се обяснява разбрано, да е ясно за НЕПРОФЕСОНАЛИСТИ.
Приемам (наистина, не иронизирам, говоря сериозно, без сарказъм, намеци и пр.), че развъдчиците сте прави в стремежа си за родословно разъждане и продажби. Но от категорично проявената ви мнителност, оставам с впечатление, че ви е все тая кой как продава, още по-малко явно ви вълнува кой как купува - затова не ви се занимава да обяснявате на профани как и защо. Защо тогава въобще има подобни теми?! И защо пишете в тях?!
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#49 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 01 November 2006 - 01:34 PM

офф/ не мога да разбера ,danny ,какво още не е ясно - и Face и Vabank, и Mill_ го написаха- за производителя ,за отговорника по развъдна ,за клуба и за БРФК.И то го написаха мега разбираемо, не е нужно човек да е кинолог, за да го разбере.

Сигурно искаш да прочетеш- този клуб с тези производители правим такива изследвания еди къде си.И ако има проблем - правим еди какво си.Та да хване дикиш и стане още по-мега ясно.Макар,че за това мястото не са форумите баш...
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#50 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 November 2006 - 02:34 PM

agalina,
просто попитах защо модът счита, че "дълбая"?

Да, последният пост на Vabank поставя нещата общо взето на мястото им.

Такова представяне на клубовете... да може нещо подобно да е добре. Примерно - еди коя си порода е най-застрашена от... и затова се прави това и това...
Иначе - защо е тази тема, ако не за популяризиране? Мисля, че развъдчиците чудесно си знаят какви са им проблемите и как да ги решават. Ветеринарите си знаят техните. Представях си, че на страниците на популярен (а не строго научно-специализиран) форум идеята е да се популяризира някак това, което представителите на професионалистите считат за правилно.
Примерно: писах в предишен пост - погледни разсъжденията на Tsveti от темата за родосовията. Бих искала да мога да й отговоря убедително. Защото така разсъждават по-голямата част от кучесобствениците (ако съдя по проучванията от кварталните кучеразходки). От тукашните отговори на специалистите бих искала да мога да намеря онзи рационален и близък до психиката на обикновените кучофили отговор, който да звучи убедително.
Съвсем друга тема е, ако специалистите не се интересуват дали, как и доколко се отговаря на такива въпроси.
Все повече си мисля, че търсим различни неща... Специалистите продължавате някакви ваши си спорове - помежду си или с ветеринарите... Аз пък търся най-убедителния отговор на въпроса за предимствата на родословно куче пред неродословно, но подобно. На мен наистина ми е интересно дали някоя организация си е направила главоболието да провери как са разпределени продажбите? Дали пък на базата на такова проучване не може да се разработи стратегия (малиии как звучи!!!) за популяризиране на родословното развъждане. Защото засега ми се струва, че това е актуално за тясна затворена група хора - с всичките, произтичащи плюсове и минуси, Ако считате, че плюсовете са повече - няма смисък да се говори. Но ако минусите са с превес - трябва Мохамед да иде при планината...
User's Signature

#51 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 01 November 2006 - 03:39 PM

Абе, аз ли полудявам или се говори вече само едно и също bl)
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#52 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 November 2006 - 03:54 PM

super best super best super best bravoS bravoS bravoS

Много добре, страхотно. bravoS bravoS bravoS
- кажете ми защото ме мързи и не искам да чета, ако може по-смляно, да го сдъвчете и тогава да ми го дадете, защото аз искам да убедя в правотата си еди кой си ама нямам аргументи и не мога. bravoS bravoS bravoS
Разбирам по тези теми да не е писано, ще кажа добре, но пък тук е дъвкано та дъвкано. Колко поста и страници има изписани по тия теми?
l) l) l) dribble

#53 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 November 2006 - 04:26 PM

Да, и аз имам същото усещане...
danny, ще си позволя още един цитат от Тери Пратчет, пак от "Изумителният Морис и неговите образовани гризачи", този път от стр. 259:

Цитат

- Всичките  ли говорите? - попита накрая той.
...
- А тогава кой слуша?

Понеже съм убедена, че ще приемеш това като обида bl) , ще се поясня така: ако човекът отсреща не желае да те чуе, можеш да си приказваш до прегракване и няма да има адекватен резултат. Имам предвид НЕ теб, а по-голямата част от некучкарите, на които колкото и да се пени човек да им обяснява нещо, те не желаят дори да го обмислят.
User's Signature

#54 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 November 2006 - 04:45 PM

Хм, в такъв случай аз лично, ако съм на мястото на обясняващия, започвам да си мисля, че има вина и умен - обяснявам неправилно вероятно. Не безсмислено, не глупаво, а просто неподходящо за дадения случай или за дадената аудитория. Не съм намерила пътечката, щом по пътя не става...
Ама щом смяташ, че няма смисъл...
User's Signature

#55 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 November 2006 - 04:53 PM

Сигурно си права - тогава го обясни по-добре, моля. Чакам с нетърпение!
Като в популярния виц...
Казал професорът:
- Ей, много тъпи същества това студентите! Обясняваш им веднъж, обясняваш им втори път, обясняваш им трети път, ти самият започваш да го разбираш, а те ОЩЕ НЕ РАЗБИРАТ!!!!!!!
User's Signature

#56 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 November 2006 - 05:20 PM

Ти си професионалистът. Аргументирано би могла да обясниш само ти (или друг професионалист), ако уважаваш достатъчно аудиторията, към която се обръщаш. Имам усещането, че се отнасяш към нея с пренебрежение. (Не се заяждам, не е упрек, въобще няма оценка в думите ми - то си е съвсем твое право, аз само изразявам впечатление).
Аз съм лаикът. Уважавам останалата лаишка аудитория и бих могла да говоря с нея, без да гледам отвисоко. Но ми липсват аргументите и (вече) собствена убеденост...
Всъщност, много от въпросите си зададох, след като прочетох поста на Tsveti. На места наивен, на места съвсем логичен. Мислех да се позова на специалисти и да й отговоря. Вероятно пак ще й отговоря... Но не точно както се канех. Определно успяхте да ме разколебаете в много отношения.
User's Signature

#57 Потребителят е офлайн   spotmaniac Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 November 2006 - 05:25 PM

Ето например какво прави НКК "Далматин-Елит" не само при поява на наследствени заболявания:
http://www.geocities...clubbg/brak.htm
AXEL Бултериерът - бихте ли публикували поне част от най-разпространените наследствени заболявания при кучетата (независимо от породата), тези болести, които най-често се срещат? Интересува ме чисто информативно. Мисля, че няколко потрябителя Ви помолиха да го направите, а и Вие сам обещахте да изнесете такъв списък. Приемете го като подсещане, а не като нещо друго.

#58 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 November 2006 - 05:45 PM

danny, отдавна съм се убедила в безплодността на спорове с хора, които не изпитват желание да променят позицията си за нещо - и съответно съм се отказала да споря с такива хора. Излишен хабаж на време, нерви и усилия е. Ако ти си си навила на пръста - а ти СИ или поне такова впечатление правиш - че е било грешка да купувате родословно куче и изобщо всичко, което се говори за родословията е една голяма грешка, не мога да ти помогна. Ако смяташ, че се отнасям високомерно, с презрение и прочие към "аудиторията" - ами, в свободна страна живеем, собственото мнение (в повечето случаи) не е наказуемо. МОЛЯ ТЕ, не ми отговаряй, че да, ясно, ама за вас не е било грешка, вие сте си доволни от кученцето и т.н., а въпросът е принципен, това вече го каза няколко пъти.
Разбрахме вече позицията ти, благодаря.
Пак ще се повторя обаче: човек, който е чул за родословията, съставил си е мнение, че това е излишна хартийка и си го защитава, НЕ МОЖЕ да бъде убеден в обратното, независимо от наличните аргументи по въпроса. Редовно се сблъсквам с хора от този тип в реалния живот и, ако на теб не ти се е случвало, значи си голяма късметлийка. Завиждам ти искрено, ако все още вярваш във възможността да преобърнеш на 180 градуса мнението на събеседника си, стига да получиш необходимия лост, т.е. да се сетиш за нужния аргумент. НЕ Е възможно. Няма опорна точка, където да бъде пъхнат лоста.
User's Signature

#59 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 November 2006 - 06:36 PM

Vabank, не си права за това, че не можеш да промениш мисленето на хората. Аз лично моето мислене го промених три пъти, за да се оформи сегашното ми мнение и пак не мога да кажа, че то ще е окончателно.
Вабанк, Мил, Благодаря много за изчерпателния отговор. Мисля, че така нещата стават съвсем ясни.
Само едно нещо много важно пропускате - вие правите договор със собствениците, доколкото разбрах (ако бъркам извинете). За съжаление обаче такива развъдчици, като вас, са капка в океана. Шапка ви свалям, но това далеч не е масова практика. И за хората без договор се оказва, че при евентуално нарушение от страна на клуба и/или развъдчика остава само роненето на сълзи.(за да няма спекулации, слава Богу, не говоря за мен - аз се радвам на голям късмет и здраво куче, да чукам на дърво).
И накрая - да, аз продължавам да съм убедена, че трябва да си вземеш добре гледано кученце от развъдник. Но сега вече знам, че "развъдник", макар и легитимен, не означава "100% качество", не означава 100% добре гледано кученце, не означава 100% здрави родители. Просто много зависи на кой развъдник и на кой клуб (тоест на коя порода) си се спрял...Истината е, че нещата никак не са така розови и лесни. Има легитимни и нелегитимни клубове, съвестни и несъвестни развъдчици и за съжаление, правиулниците на БРФК са достатъчно толерантни, за да са и съвестните и несъвестните ЗАКОННИ. Не ви обвинявам, за мен вие сте за пример, но сте малко.

П.П.Face, наистина не разбирам арогантността ти? Не знам как би се почувствал, ако следващия път, когато отидеш на лекар и питаш "какво ми е 'щото ме боли корем", ти се изсмеят и те пратят да си четеш учебника по вътрешни болести. Аз просто задавам въпроси, защото не ми е ясно - ако смяташ,че са тъпи, просто не ми отговаряй.
User's Signature

Прави каквото трябва, да става каквото ще!

#60 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 November 2006 - 06:54 PM

Teddy, в случая съм права на 100%. Дотук в живота съм научила... четири неприятни генерални истини и това е едната. Имай го предвид, рано или късно (а дано - никога!) ще попаднеш и на такива хора.
За другото си права: не само у нас, но и НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА сам по себе си "развъдникът" не е съвършената райска градина. Има страхотни, нормални, кофти развъдници... и трябва да се внимава. Това обаче няма общо с основната тема. How to find a reputable breeder е стъпка 2 от "правилния" избор на кученце и е на няколко километра от въпроса "да бъде родословно или да не бъде".
User's Signature

• (7 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни