Dog.bg Форуми : Наследствени заболявания

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (7 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Наследствени заболявания Оцени темата: -----

#61 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 01 November 2006 - 09:46 PM

А - разгеле!!!Че какво толко трудно има - като във всичко е...Проучете си избраният производител!Както правите с лекаря ,адвоката, майстора на колата ,etc.Че и отгоре...
Само дето развъдчици казаха това - онова по темата ...сега чакаме другите -за наследствените - кой, какво и защо.. 1super
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#62 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 02 November 2006 - 07:47 AM

Не, това ми беше ясно от началото на разговора (за съжаление не от момента, в който реших да си взема куче) - беше само обяснение защо изобщо ме интересува правилника на БРФК и доколко дава той свобода на клубовете. Защото моята погрешна идея беше, че поне основните генетични заболявания, са описани в някаква наредба на БРФК и са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ за всички клубове. Съжалявам, че всички го приехте, като заяждане, беше любопитство....
На мен също ми е интересен списък на най-често срещаните генетични заболявания... пак от чисто любопитство.
User's Signature

Прави каквото трябва, да става каквото ще!

#63 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 November 2006 - 09:33 AM

Ето ви един хубав списък:
http://www.petdoc.ws/BreedPre.htm

#64 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 02 November 2006 - 10:32 PM

Ето и друго инфо:
http://www.offa.org/diseaseinfo.html
User's Signature

#65 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 03 November 2006 - 08:52 AM

Eто и инфо на развъдчик за сертифицираните си кучета АСТ- като произволен пример :
http://www.hartagold...eneticcerts.htm
User's Signature

#66 Потребителят е офлайн   iglika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 November 2006 - 08:50 PM

Наследствени заболявания при лабрадорите
Заболявания на костите и ставите
Дисплазия на тазобедрената става
Тазобедрената дисплазия представлява неправилно сглобена тазобедрена става. Причините за това могат да са най-различни. Около 60% от тазобедрените проблеми са генетично обусловени и представляват недобре развити ставни повърхности глава на бедрената кост или ацетабулум. Понякога наднорменото тегло по време на растежа, прекомерното физическо натоварване, травма, могат да са причина за развитие на тазобедрена дисплазия. Някой кучета се раждат с едностранни или двустрани сериозни проблеми в тазобедрената става поради недобра вътреутробна позиция.
Лакътна дисплазия
Това е заболяване с генетичена обусловеност при кучетата от едри и гигантси породи, но от него страдат и ретривърите. Развива се в едната или и в двете лакътни стави. Изразява се в куцота, която често се проявява между четвъртия и шестия месец от рождението на кучето.Първоначално кучето куца леко, с времето и напредването на болеста куцотата се увеличава доколко зависи от степента на заболяването.Кучета с тежки форми на лакътна дисплазия не бива да се развъждат, но при подходящи грижи, диета с по-голямо количество белтъци, може да се подобри състоянието на ставата.

Заболявания на очите
Заболявания на очната леща
Катаракта
Представлява помътняване, потъмняване на очната леща, което в последствие може да доведе и до пълна слепота.Най-често боледуват и двете очи.Заболяването може да се развие и слез 6тата година от живота на кучето.При младите кучета очните лещи са прозрачни и гъвкави, но с възрастта се втвърдяват, помътняват стават синьо-сиви. Болната леща може да се отстрани оперативно, но само ако няма дегенерация на ретината и ако лещата причинява на кучето пълна слепота.

Вродена катаракта
може да се види веднага щом кученцето отвори очи.Лещата представлява бял, светлоотразяващ обект в окото. Този тип катаркта почти не се среща при лабрадорите, но за сметка на това е по-често срещан при голден ретривърите, които носят доминантен ген за тази болест.

Заболявания на ретината
Генерална прогресираща атрофия на ретината
Това е заболяване за пръв път открито, като болест при ирландските сетери.Известно е още като нощна слепота, понеже болната ретина не може да улови малкото светли лъчи в сумрака. Борбата с тази болест при ирландските сетери била успешна, понеже унаследяването ставало чрез доминантен ген и болните животни се изключвали от развъждане.По късно станало ясно, че от подобно заболяване страдат и пуделите, само че при тях унаследяването ставало различно, а и болеста се проявявала по-късно, така че било невъзможно да се изолира. Така изследователите разбрали, че имало различни видове прогресираща атрофия и ги обединили в група.
При ретривърите прогресиращата атрофия на ретината е с късно начало. Възможно е болеста да се диагностицира с помоща на офталмоскоп и преди да се прояви около четвъртата, шестата година от живота на кучето. Болеста представлява слаба и постепена дегенерация на фоторецепторите, които поглъщат светлината в задната част на окото.Затова слепотата се развива много бавно.Препоръчително е изследване с офталмоскоп да се направи за пръв път на 3 годишна възраст и след това всяка година да се следи за състоянието на ретината на ретривърите.

Централна прогресираща атрофия на ретината
Това заболяване води до пигментна дистрофия на епителния слой на ретината.За разлика от другите видове, тя причинява дневна слепота. Атрофията протича в центъра на ретината, където са разположени основното количество фоторецептори за светлина, затова очите не виждат даже и ярката светлина. За щастие това нарушение рядко прогресира до пълна слепота. Типично за болеста е светлокафяво петно в центъра на отразяващата част на ретината.

Дисплазия на ретината
Бива два вида Пълна и Мултифокална.
Лабрадорите са по-предрасполозжени към по-тежкия вид Пълна дисплазия на ретината. При дисплазията освен мъртви участаци ретина има и отлепване, което пректически води до пълна слепота. Пълната дисплазия на ретината се развива още в ранна детска възраст. Разпознава се по бялото замъгляване на окото. Още преди кученцата да прогледнат се отлепва ретината в задната част на окото.Парченцето отлепена рентина застава, като свободно плуваща част в тъканите зад лещата.Едното око може да изглежда по-голямо от другото и често не се движи. Почти винаги в окото с отлепената ретина след време се развива и катаракта.
Мулктифункционалната дисплазия, може да се наблюданва по-скоро при офталмоскопски преглед.По ретината и диска на зрителния нерв се виждат сиви резки, но това не се отразява на зрението. Резките нарастват заедно с нарастване на очната ябълка отново не влиаят на зрението. Мултифункционалната дисплазия в Англия не е фактор за определяне на развъдна годност при ретривърите, тъй като по никакъв начин не влиае на зрението.

Глаукома
При глаукомата окото се изпълва с течност, която оказва налягане върху ретината и лещата и способства за потъмняване на роговицата.Ако болеста не се лекува в ранен стадии може да доведе до загуба на зрение. Глаукомата е наследствена при голден ретривърите и не се унаследява при лабрадор ретривърите.

Липидоза на роговицата
Изглежда,като бяло петно закриващо част от предната повърхност на окото.Рядко предизвиква пълна слепота, но може да причини доста неудобства. Това заболяване обикновено е свързано с количестото на мазнини в порциона на кучето излишните се отлагат на окото. Няма дани за генетическа предрасположеност към това заболяване нито при лабрадорите, нито при голдън ретривърите.

Ентропия
Състоянието известно като Ентропия, вероятно е наследствен дефект на миглите. Наблюдава се при някой ретривъри, като мигла забита навътре към окото.В този случай има обилно сълзотечение. На всяко мигане, мигличката се впива все понавътре и образува язва в роговицата. При по-тежките слуай обратно стоящата мигла се отстранява оперативно, при по-леките се лекува с различни мазила за роговицата.Докато кучетата растът, черепът им се променя, от там и позицията на миглите спрямо окото.Завъртяните косъмчета могат отново да тръгнат към роговицата. Смята се, че малките очи са по-предрасположени към ентропия.И действително е така, особено ако кучето лошо се храни и губи килограми , тогава мастния слой зад окото изтънява и очната ябълка се спуска по дълбоко в очната падина

#67 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 November 2006 - 03:28 PM

http://offa.org/hipstatbreed.html - статистика за дисплазията

#68 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:ветеринарен лекар<br />

Публикувано: 09 November 2006 - 05:31 PM

Малка корекция Ентропиум-завъртян навътре клепачен ръб.
Глаукома-наследствена наричана още първична,най-често откритоъгълна,дължаща се най-често в неправилно формиране на филтрационният/иридокорнеален/ ъгъл/гониодисгенеза.Наблюдвана от мен при пойнтер на 4-5м възраст.

#69 Потребителят е офлайн   sheltie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 November 2006 - 12:24 AM

Гледам и не вярвам на ушите си !!!

Всички сте като мухи без глави.Хвърчите си в набелязаната посока и никой не чува другия!
ПРИПОМНЯМ : темата беше пусната от AXEL Бултериерът , с цел да провокира развъдчиците и да отвори някакви нападки към тях. Мисля , че не е нужно , нито е в преругативите на производителите на кучета да информират собствениците на кучета за наследствените заболявания . Това влиза в правомощията на така наречените ВЕТОВЕ. Ако те си държат на името - ще информират, ако не - няма.
Аз поставих въпрос на който не получих отговор и мисля , че това е показателно за злонамереността на AXEL Бултериерът да повдигне този тема.

ПОВТАРЯМ - КОГАТО В БЪЛГАРИЯ СЕ ОБОРУДВАТ КЛИНИКИТЕ С АПАРАТУРАТА НЕОБХОДИМА ЗА НАПРАВАТА НА ВСИЧКИ НЕОБХОДИМИ ИЗСЛЕДВАНИЯ И СЕ ПОЯВЯТ СЕРТИФИЦИРАНИ ЛЕКАРИ , КОИТО ДА ПОДПИСВАТ И ПОДПЕЧАТВАТ СЕРТИФИКАТИТЕ , КОИТО ТРЯБВА ДА СА ВАЖАЩИ В ЦЯЛ СВЯТ , ТОГАВА ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА СЕ ПРАВЯТ ТЕЗИ ИЗЛЕДВАНИЯ И ДА СЕ ВПИСВАТ В ДОКУМЕНТИТЕ НА КУЧЕТАТА!!!

ОТНОВО ПИТАМ [span style='color:red']AXEL Бултериерът КЪДЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА ТАКИВА КЛИНИКИ И АКО ИМА , КОИ ОТ ИСЛЕДВАНИЯТА СЕ ПРИЕМАТ В ЦЯЛ СВЯТ?[/span]

Ако , AXEL Бултериерът , не ми даде точен отговор ще считам , че темата е повдигната тенденциозно с цел уронване на престижа на развъдниците и ще помоля модератора да му наложи наказание за обиди!

С уважение : Росен Димитров - собственик на развъдник и един от малкото платил куп пари за изследвания в чужбина!!!!!!!!!!!
User's Signature

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ И ВНОСИТЕЛ НА КУЧЕШКИ И КОТЕШКИ ХРАНИ  BOSCH ОТ ГЕРМАНИЯ[br][br]ARMONIA DI COLORI- БАЛКАНСКИЯ РАЗВЪДНИК ЗА ШЕЛТИ И КОЛИ!!!

#70 Потребителят е офлайн   Dara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 November 2006 - 08:54 AM

Абсолютно съм съгласен с Росен. Тази тема не е повдигната на принципна основа, а за да се оплюват развъдници. На Аксел не зная какъв му е проблемът, но Дани и Теди не спряха с плюенето по един определен развъдник за лабрадори в България. Чудя се какво не им е в ред на тяхното куче, та плюят толкова. Кучето си им е много хубаво, изцяло по стандарта и без доказани генетически заболявания. Та даже май не е и от този развъдник. От няколко месеца обаче 6-7 човека, които изведнъж станаха големи разбирачи, подхванаха масирана кампания срещу ръководството на един клуб и най-вече срещу човека, който ги научи на всичко. Гадно, лицемерно и подло се нахвърлят да жилят като оси.
Та според тази групичка видиш ли, трябвало клубът да определя кой развъдчик с кое куче да заплоди женската си и да се произвеждат само световни шампиони. Болестите са абсолютно забранени и невъзможни и ако се прояви генетично заболяване, то някой трябва да се обяви за некадърник, защото е "допуснал" проявата на такова.
Според тези хора българските кучета не струват, независимо, че печелят титли и награди и клубът е приел правилник за развъдна дейност регламентиращ изследванията, които трябва да се направят за да се осъществи дадена връзка. Проблемът им е, че видиш ли много кучета били роднини. И никой не може да ги убеди в правото на развъдчика да решава каква връзка да прави. В същото време усилено рекламират покупката на кучета от Сърбия, макар че там не са задължителни АБСОЛЮТНО НИКАКВИ ИЗСЛЕДВАНИЯ за наличието на генетични заболявания и родословия се издават на всяко родено куче.
Е, сами си направете изводите за мотивите на тази тема.

ПС. Не мисля да споря с двечките по въпроса, сигурен съм, че ще премине в лични нападки.

#71 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 November 2006 - 09:46 AM

Ще ви информирам,когато успея да обработя материала.Моето време е доста заангажирано с "разни глупости",като лечение и операции на мои пациенти,а че материал има това се подразбира от само себе си.Мисля ,че целта е обща и благородна-да не се появават или ако се появат да не се допускат до разплод клубни животни носители на генетични заболявания-например вашите Шелтита трябва задължително да имат очен сертификат-не е ли така?Вие искате да имате такъв нали?Аз израходвам мое лично време и пари за да добия право да ви издавам такъв без да се налага да ходите в чужбина и да ви излиза доста солено,а вие като добросъвестни развъдчици вместо да ме подкрепите ме нападате лично.Има ли клубни кучета с тазобедрена дисплазия-немски овчарки,ротвайлери,лабрадори и др.-има:и какво има ги и без да има сертифицирани лекари-рентгенолози.Има ли цяло отродие мини пудели с прогресираща атрофия на ретината-има.Има ли английски булдоци и шарпеи ентропиум-има:НИМА ВСИЧКИ ВИЕ ИКАТЕ ДА ПРОИЗВЕЖДАТЕ ТАКИВА КУЧЕТА????????

#72 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 November 2006 - 10:17 AM

Мда, vabank, знам че получам второ предопреждение.(нямам претенции)

Очертава се изказаното от мен мнение да бъде леко брутално.

AXEL Бултериерът - ти на тъп ли се правиш бре? - ей това не мога да разбера. Ти изобщо чуваш ли се какви ги плещиш?
Той горкия се набутвал със собсвените си пари, за да получи възможност да издава еди какъв си сертификат. Ами ти после безплатно ли ще ги правиш тия сертификати? Или да видим как ти си загрижен за нас, а ние сме големи измамници и не искаме да правим изледвания. Щом пишеш AXEL Бултериерът, си правя изводи че фен на бултериерите, нали знаеш за глухтота при тях? Що не внесе досега апарат за БАЕР тест, какво дряма нали си мног загрижен.

Аз го написъх по-горе, Шелти го написа, други също го написъха, ами почнете да ги правите тези изледвания и ние ще дойдем, бре. Ти не можеш да направиш, нито едно изледване (за тези който говориш) а претендираш, че ни е сме криели и не сме искали.
Хайде чакам, да започнеш да правиш тестове с който може да се определи дали ще имаме лимонови петна в бъдещото кучило. Също чакам да можеш да издаваш сертификат котйо се признават за дисплазия. Мога да ти кажа още няколко изследвания, който живо ме интересуват, само кажи че ще внесеш апаратура и ще започнеш да ги правиш.
Прояваш ли интерес? - или ще ми обясниш, как ние лъжем, а ти които не можеш да направиш нищо от това което ти казвам, все пак си много по-загрижен.
от къде се пръквате такива уникати, да не би да ви отглеждат в инкубатори, по специална програма.

#73 Потребителят е офлайн   Dara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 November 2006 - 10:42 AM

Цитат

Ще ви информирам,когато успея да обработя материала.Моето време е доста заангажирано с "разни глупости",като лечение и операции на мои пациенти,а че материал има това се подразбира от само себе си.Мисля ,че целта е обща и благородна-да не се появават или ако се появат да не се допускат до разплод клубни животни носители на генетични заболявания-например вашите Шелтита трябва задължително да имат очен сертификат-не е ли така?Вие искате да имате такъв нали?Аз израходвам мое лично време и пари за да добия право да ви издавам такъв без да се налага да ходите в чужбина и да ви излиза доста солено,а вие като добросъвестни развъдчици вместо да ме подкрепите ме нападате лично.Има ли клубни кучета с тазобедрена дисплазия-немски овчарки,ротвайлери,лабрадори и др.-има:и какво има ги и без да има сертифицирани лекари-рентгенолози.Има ли цяло отродие мини пудели с прогресираща атрофия на ретината-има.Има ли английски булдоци и шарпеи ентропиум-има:НИМА ВСИЧКИ ВИЕ ИКАТЕ ДА ПРОИЗВЕЖДАТЕ ТАКИВА КУЧЕТА????????

В момента в който се появи лицензиран доктор, който да издава международно признати сертификати за степен на тазобедрена дисплазия и eyes clearence, всички развъждащи голдъни в България, ще го посетят, ако желаят да имат родословие. Ние и сега правим снимки за дисплазия, но честно казано се чудя защо изобщо ги правим. Първо кучетата не са позиционирани правилно, а след това 3ма доктори дават 3 различни степени(има такъв случай). Кой според вас е верният и на кой доктор да вярвам? Да не говорим, че като искам да заплождам в чужбина трябва да направя наново всички изследвания там. Не говоря за Сърбия а за Европа. В Сърбия само отиваме, айде скачката, ето ви родословията, дай парите и бегай.
Топката е у българските ветеринари. Вкарайте инструментариум, сертифицирайте се и ние сами ще се редим на опашка при вас.

#74 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 November 2006 - 11:35 AM

И всички далматини ще се редят на опашка за сертификати за дисплазия. Само да има кой да ги прави. От тази година и при нас вече е изискване за допускане до разплод. Кой знае може и това да се случи. wink

#75 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 November 2006 - 11:45 AM

Абсолютно съм съгласна с Дара.
Тук вече ще проява изключителна модераторска субективност b) и НЯМА да наложа на Face наказание, защото е прав. Докладвайте ме на админа b) И аз бих задала същия въпрос.
ДОКТОРЕ, възхитена съм 1super АЗ ли трябва да ви платя, за да можете да издавате легитимни сертификати на МОИТЕ кучета?! Или аз трябва да ви платя, ЗАЩОТО можете да издавате легитимни сертификати, мм?
В момента имам ли право АЗ да писна, че студиото, за което правя преводи, ми дава материала си на медия, с каквато не разполагам? Какво да кажа - хора, помощ, влагам собствени пари да си купя медия, за да можете вие да гледате един нов сериал?! bl)
Край-точка-стига, навийте си черджетата и ги приберете в гардероба! 1super
Клубовете правят КАКВОТО МОЖЕ при настоящите условия. Когато се появи сертифициран за нещо доктор, ще го правят КАКТО ТРЯБВА ПРИ НЕГОВОТО НАЛИЧИЕ. Дотогава: такива снимки за дисплазия, такива проверки за очи... ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО. Колкото и да драпа някой, ТОВА може да получи - нищо повече.
Хайде да обърнем лопатата:
ЗАЩО нито един собственик на рентгенов кабинет не е дошъл в нашия клуб да предложи услугите си за снимане на кучетата? Да предложи договор, някаква степен на сигурност...? Е? Или е много трудно, а клубовете са се скрили в противобомбените убежища? Ама елате де, АЗ ли трябва да ходя да ви моля?! Нали за ВАС това е масово постъпление в касичката - снимате, давате сертификатче, прибирате пачка... nok
Тъй че когато някой лекар дойде с оферта за договор, ТОГАВА има право да писка, че клубът не му щял услугите! Ами предложете ми първо УСЛУГА бе хора. Искате ли да ви покажа сертификатите си за очи? Хартийки без валидност и без някаква реална гаранция, че написаното в тях е вярно? Няма гаранция - по-лошо, има НЕВЯРНОСТ на информацията. Е па благодаря съм за услугата!
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#76 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 November 2006 - 12:20 PM

Цитат

Не мисля да споря с двечките по въпроса, сигурен съм, че ще премине в лични нападки.

Напълно си ми безразличен, така че не виждам в какво лично може да се превърне, каквато и да е дискусия, която аз и не възнамерявам да водя с теб. Между другото с втория ти пост съм съгласна, така че и няма какво да спорим по ЗАДАДЕНАТА ТЕМА. Защото не виждам какво общо има отношението ми към "човека който ме е научил на всичко".... да пребъде името му worthy , с темата за наследствените заболявания.

Съжалявам за оффа, но надявам се няма да бъде изтрит, защото беше провокиран и отговор на друг офф, коментиращ моето отношение с конкретни клубове и развъдници.
User's Signature

Прави каквото трябва, да става каквото ще!

#77 Потребителят е офлайн   sheltie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 November 2006 - 12:37 PM

Цитат

например вашите Шелтита трябва задължително да имат очен сертификат-не е ли така?

Уважаеми AXEL Бултериерът , ще си позволя да ви информирам , че при шелти НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се прави теста за очите !!! И то не защото аз и ли някой друг не иска , а защото при нашата порода риска от това заболяване е изключително нисък!!! И ако се поразровите в статистиката на изследванията на ваши колеги , занимаващи се с очни проблеми при кучетата , ще видите , че при шелти процента на откритите с проблем в очите е едва 0.47 %!!!!!!!!!!!! Т.е. на двеста кучета - едно !!!Но явно такава информация достига по-нормално до развъдниците , отколкото до докторите!!!
Нормално е , ако в България има необходимата апаратура за изследване , да посетим тези кабинети , а не да даваме куп пари за неща , които ще са ни от полза! Ако вие имате право и възможност да правите изследванията на очи и те да са валидни в чужбина - действайте и със сигурност ще се видим с вас за сертифициране.
Пожелавам ви успех в лицензирането на такива изследвания!!!
А колкото до моите кучета , те имат английски сертификати за СЕА !
victoryVVV victoryVVV
User's Signature

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ И ВНОСИТЕЛ НА КУЧЕШКИ И КОТЕШКИ ХРАНИ  BOSCH ОТ ГЕРМАНИЯ[br][br]ARMONIA DI COLORI- БАЛКАНСКИЯ РАЗВЪДНИК ЗА ШЕЛТИ И КОЛИ!!!

#78 Потребителят е офлайн   КАСТРО Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 November 2006 - 04:44 PM

Цитат

Наследствени заболявания при лабрадорите
Заболявания на костите и ставите
Дисплазия на тазобедрената става
...

Прогнатията знам защо си пропуснала , но за крипторхизма нямаш причина b) b) b)

Уважаеми господине, един път ви направих забележка за този цитат и с леко изумление забелязвам, че той отново присъства. Приемам, че е възможно това да е бъг на форума, но ако за трети път цитатът се появи, а забележката ми изчезне ще приема, че това е предприето нарочно действие и ще ви наложа предупреждение.
Ваш модератор: Vabank

#79 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 November 2006 - 04:59 PM

Цитат

Прогнатията знам защо си пропуснала , но за крипторхизма нямаш причина biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

bravoS bravoS bravoS bravoS

l) l) l) l)

#80 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 November 2006 - 07:13 PM

Уважаеми,Sheltie доста добре ми е известно,че наистина в вашата порода инцидентите с СЕА са доста редки.Радвам се,че сте си направили английски очни сертификати/въпреки че нямало нужда/.Бих искал само да вметна,че при СЕА сертифицирането се извършва на около 2 месечна възраст,за разлика от други наследствени очни заболявания,тъй след тази възраст се наблюдава т.нар. "go normal" феномен и е добре поколението от вашите сертифицирани кучета производители на 2 месечна възраст да бъдат прегледани от ветеринарен лекар/па макар и български,нямащ право да издава сертификат,но познаващ картината на заболяването/,като специална апаратура за прегледа не е крайно необходима-достатъчен е обикновен офталмоскоп/имат го повече от 70% от българските вет.лекари/,лупа 20Д и източник на ярка светлина.
Мисля,че вече ще започнем да се разбираме!

• (7 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни