Персийска котка
Публикувано: 16 May 2009 - 07:44 PM

Публикувано: 16 May 2009 - 07:48 PM

Публикувано: 17 May 2009 - 10:20 AM
За ваксините - не е задължителна, но е добре да се ваксинира срещу 3-те смъртоносни за котките заразни болести като навърши 2 месеца, преди това трябва да се обезпаразити с паста или хапче - ветът ще ви каже. След това ежегодно се ваксинират.
За ноктите - отстраняването на нокти е забранено. Подрязването на връхчетата на предните лапи/котките дерат само с предните/ няма да спаси диваните и килима - желанието за маркиране с дране си остава, както и възможността
Съвет - купете му котешка драскалка - най-добре с хралупа - не са скъпи, а и ще се научи къде да дере и ще има къде да се крие:) Ако нямате фин. възможност - парче мокет закачено на стената или някаква рогозка-изтривалка от виетнамските на пода също върши работа.
Дългокосместите котки изискват ежедневно ресане - свиквайте го още отсега.
За кастрацията - нека да навърши годинка.За мъжките котки операцията е много лека, на 3-я час след нея вече си играят. Ще си спестите неприятното маркиране и нагона за търсене на котка, който води до бягство от дома/скачане от тераса/прозорец - все опасности, на които не бива да се излага едно домашно коте.
Обезопасете прозорците , които отваряте, не го оставяйте само на терасата.
Тъй като нямате познания за гледането на коте, съветвам ви да четете - в нета има много упътвания, освен това книжката на д-р Брус Фогъл "Всичко за котката" е чудесно помагало за начинаещи. Рекламните книжки на Purina също вършат работа. Самата книжка на Пурина я има в сайта им в pdf формат http://www.purina.bg...ur+New+Pet+Cat/

www.sibirela.bravehost.com
Публикувано: 17 May 2009 - 10:39 AM
Публикувано: 17 May 2009 - 12:05 PM

Ше му взема котешка драскалка, не е проблем, а за кастрацията явно има време да помисля. Мерси отново и ето една снимка на Фъч

Публикувано: 18 May 2009 - 06:30 PM
Здравейте,
Когато попаднах на цитираната по-горе обява в dalavera.net буквално се втрещих.

Досега бях чувал и чел за "екстремални", "полуекстремални" и "калсически" персийски котки, но за такова животно като "средно муцунесто" персийско коте, ей Богу, не бях чувал и чел...

От улыбки хмурый день светлей.
От улыбки в небе радуга проснётся
Поделись улыбкою своей,
и она к тебе не раз ещё вернётся.
Публикувано: 18 May 2009 - 06:54 PM

Публикувано: 27 May 2009 - 04:20 PM
Публикувано: 27 May 2009 - 07:27 PM
Публикувано: 28 May 2009 - 07:16 PM

А кои са родителите им?
Публикувано: 31 May 2009 - 04:12 PM
Публикувано: 16 June 2009 - 04:08 PM
Нов съм в този форум и се нуждая от съвет понеже съм повече от скаран с нещата..
Искам много да си закупя котенце персийско и съм се спрял на нещо което ме е грабнало тотално но ме е страх да не бъда излъган.
Значи котето е на около 2 месеца и до сега няма нито една ваксина допитах се с ветеринарен лекар и той каза че не е късно обикновенно първата се слагала на около 8-9 седмица.
Човека който го продава казва че е внос от Словакия и имало печат в едното ушенце.
Самото коте е:Персийска полуекстремал какво ще рече полуекстремал? Има евро-паспорт.
Така като го гледате прилича ли на персийска и какво Ви е мнението да го грабвам ли този красавец или нещо Ви съмнява ?
Цената която ми искат за него е 250лв
Благодаря много на всички решили да помогнат.

Публикувано: 16 June 2009 - 06:33 PM
Такова нещо като "полуекстремална" персийска котка битува само в главите на неинформираните потребители и в обявите на недобросъвестните търговци. Пиша съзнателно недобросъвестни, защото предполагам, че ковекът, който ви продава котето е много добре запознат със стандарта на персийскат котка а той е един и в него няма полуекстремални, екстремални или калсически персийки.
Можете да прегледате стандарта на страницата на FIFe или на страницата на CFA. Нама значение на коя от двете станици, защото няма разлики в стандартите на двете организации, за разлика от други породи, като например руска синя.
На въпроса ви дали котето ви е породисто - такова е само ако има родословие, но при тази цена се съмнявам... Доколкото виждам от снимката, малкият юнак е пет клас - т.е. не става за развъждане и изложбена дейност - нослето му е длъжко, а и ушите биха молги да бъдат по ниско поставени и да са по-къси и заоблени.
Колкото до татуировката, отдавна вече не се правят такива - имплантира се чип с данни за котето и собственика му. Задължителна предпоставка при вноса на коте от чужбина е то да е ваксинирано, вкл. срещу бяс, да има ветеринарен паспорт и да му е поставен микрочип.
Сами разбирате, че за толкова пари е невъзможно да получите породисто коте от чуждина. Но котето ми се струва симпатично - вижте да няма секреция около носа, ануса, ушите и очите, да е игриво и адекватно и може да го вземете.
Още нещо, много важно при белите котки със сини очи(те са генетично предразположени към глухота) - плеснете с ръце, повикайте го и ако се обръща, значи няма проблем.
Също така следва да знаете, че персийските котки са генетично предразположени към поликистоза - тежко заболяване на бъбреците с летален край за котката. Единствената гаранция и превенция срещу това заболяване е да си вземете коте от реномиран развъдник, който ще ви даде копие от тестовете на родителите на котето - като доказателство, че не са носители на това тежко заболяване.
Ами, това е общо-взето.
Ако си вземете котето - веднага го заведете на ветеринар,, за да го прегледа и да назначи ваксини ако са необходими такива.

От улыбки хмурый день светлей.
От улыбки в небе радуга проснётся
Поделись улыбкою своей,
и она к тебе не раз ещё вернётся.