С какво храните хъскито си?
Публикувано: 06 March 2011 - 10:11 PM
Искрено препоръчвам ако някой се колебае много да вземе чувал качествена храна, така цената е по-ниска, и ако се дебнат промоциите, доста прилично става. На мен Проплана последно ми излезе 4лв на кг, което си е екстра.
Относно кокалите - с тия смени на зъбите гледам да давам нещо да чоплене иначе се яде всичко, което попадне пред погледа - включително ми сви от джоба ръкавиците малката гад

Истинските кокали са любими и рядко стигат до заравяне, но това е, защото има конкуренция. За съжаление не са много полезни (най-малкото докарват запек) и затова гледам да ги взимам преди да са започнали да ги правят на трески.
Надявам се да съм била полезна, защото темата е интересна.
Публикувано: 07 March 2011 - 12:03 AM
Дизел, в 06 March 2011 - 04:14 PM, написа:
Все пак като и гледам съдържанието не е никак зле... предвид останалите храни на тази цена и клас...
Така си е....аз моите гледам да им разнообразявам храната, макар по книгите да се изказват обратното (че е важно да си го караш на една и съща марка храна през целия живот и само да сменяш за съответната възраст). Така че това е един backup добър вариант.
Един въпрос - след като следиш съдържанието - с какъв процент протеини се стараеш да храниш твоето? Интересно ми е, тъй като чувам и чета различни мнения от производители и книги, а лично аз си карам на мое си мнение.

Публикувано: 07 March 2011 - 12:23 AM
А за кучета над 1 година храна с 23-24% протеин ... , но този протеин е за кучета с нормална активност... тоест, ако си впрягаш кучето през зимата... през зимния сезон ще му даваш храна с по-високо съдържание на протеин и като цяло по-добра/хубава/скъпа храна...
И аз имам един неясен въпрос на който се надявам някой по вещ да ми отговори... Защо в храните на Орижен има по 40-44% протеин ... което за мен е МНОГО...
Публикувано: 07 March 2011 - 11:30 AM
Дизел, в 06 March 2011 - 06:18 PM, написа:
А за кучета над 1 година храна с 23-24% протеин ... , но този протеин е за кучета с нормална активност... тоест, ако си впрягаш кучето през зимата... през зимния сезон ще му даваш храна с по-високо съдържание на протеин и като цяло по-добра/хубава/скъпа храна...
Да и аз това съм чела, но тук-таме споменават, че хъскитата имат нужда от повече протеин заради големия разход на енергия. Не го бях свързвала с тегленето. Аз ги гледам на двора свободни и си мислех, че това е достатъчно оправдание да си карам с 28-30% протеин. Ще прегледам по-добре форума за подобен опит. Мерси!
Цитат
И според мен е много. В сайта на производителите се казва, че е с по-голям протеин, тъй като е само месо и субпродукти (без зърнени) и това било присъщо за кучетата като хищници. Това е малко философия, тъй като различните производителите и развъдчици различно подкрепят. Май като с диетите при жените

Иначе по-сериозно, има с малки букви надпис, където казват, че тази храна и порционите много зависи от породата, годините и къде/как се гледа. Също така ми прави впечатление, че като цяло грамажа е по-нисък спрямо Проплан например - Орижин са значително по-калорични. Самите производители си казват да се дава по два пъти на ден храната и много да се внимава докато се установи колко е коректната дажба за вашия любимец в началото.
А ти в България къде си видял да се продава такава храна?
Публикувано: 07 March 2011 - 01:33 PM
Ама чакай малко ... дефинирай ми думите "за хъскито се предполага, че имат нужда от повече протеин заради голямата си активност", защото може да се разбира по много различни начини ... за някой е много 1-2 часа разходка понеже до преди седмица са си гледали хъскито колкото да ходи по нужда...
23-25% протеин са си достатъчни, като говорим за Хъски над 1 година, независимо дали ще бяга 5 км ... или ще ходи 5 км ... поне аз така си мисля...
Ако не можеш да откриеш храната на Орижен ми пиши на лично да ти дам линк да погледнеш... (избягвам да слагам всякакви линкове за да не ме обвинят в реклама...)
Ако кучето ти е под годинка няма проблем да го гледаш с храна 28-30% протеин ... даже би могло да не бъде проблем и ако са големи и пак ги гледаш с 30%... за най-сигурно се прави кръвен тест... всичко ще си каже...
Публикувано: 07 March 2011 - 05:49 PM
Дизел, в 07 March 2011 - 07:28 AM, написа:
Ама чакай малко ... дефинирай ми думите "за хъскито се предполага, че имат нужда от повече протеин заради голямата си активност", защото може да се разбира по много различни начини ... за някой е много 1-2 часа разходка понеже до преди седмица са си гледали хъскито колкото да ходи по нужда...
Съгласна съм, че си трябва пояснение - двор почти декар, в който не се спира да се тича. Отделно правиме допълнително през уикенда тичане. Определено 5км на ден си ги минават, трудно ми е да преценя точно колко, тъй като имаме голям апетит и никакъв проблем с килограмите и не ми се е налагало да го мисля. Отделно и живеят навън.
Ще пиша на лични за линка.
Публикувано: 08 March 2011 - 12:53 PM
silvia_22, в 06 March 2011 - 08:11 PM, написа:
Искрено препоръчвам ако някой се колебае много да вземе чувал качествена храна, така цената е по-ниска, и ако се дебнат промоциите, доста прилично става. На мен Проплана последно ми излезе 4лв на кг, което си е екстра.
Относно кокалите - с тия смени на зъбите гледам да давам нещо да чоплене иначе се яде всичко, което попадне пред погледа - включително ми сви от джоба ръкавиците малката гад

Истинските кокали са любими и рядко стигат до заравяне, но това е, защото има конкуренция. За съжаление не са много полезни (най-малкото докарват запек) и затова гледам да ги взимам преди да са започнали да ги правят на трески.
Надявам се да съм била полезна, защото темата е интересна.
4 лв/кг за Про Плана? Казвай бързо как:) Последния път на мен 15 кг ми излезе 88лв. с разни кодове за отстъпки и тем подобни от онлайн магазин.

Публикувано: 08 March 2011 - 02:07 PM
Letty, в 08 March 2011 - 12:53 PM, написа:
4 лв/кг за Про Плана? Казвай бързо как:) Последния път на мен 15 кг ми излезе 88лв. с разни кодове за отстъпки и тем подобни от онлайн магазин.

От онлайн сайт, в София има два, които правят по 5% ако поръчаш онлайн и после отидеш да си вземеш пратката лично. В случая стана малко странно, защото поръчах друга храна, а като ми се обадиха ги муфтих за метална кофа. Те казаха, че дават, ама с ПроПлана, за което го дадоха на промоция, но го нямаше на сайта. На мен тактиката ми е от няколкото магазина, от които пазарувам, имам един, който ми е най-удобен и са учтиви и като лоялен клиент дават до 15% отстъпка. След Проплана имаше за 14ти -10%, и с взимането лично станаха -15%, та голямото куче намаза друга храна + подарък топка.
Явно си зависи от продавачите да ти кажат кое, кога излиза на промо.
Ако искаш пиши на лични, за да не е реклама и ще ти кажа за всеки, от когото пазарувам впечатления. Знанията ми са само за София.
Публикувано: 10 March 2011 - 10:27 PM

Which is harder? To raise a child or train a dog? The child can talk and tell what he wants. Although this may not be displeased by what you do about him! The dog can not speak, to say what he wants. But this is not a barrier to retain his overwhelming love and respect to you! For a your dog you will be always best of best.
Публикувано: 10 March 2011 - 11:02 PM
Публикувано: 10 March 2011 - 11:14 PM
Meto, в 10 March 2011 - 10:27 PM, написа:

Не знам, и тук е много тежко положението, купуваме насипно! Макар че си мисля, че може би има възможност да поръчаш 15 кг чувал, ама все забравям да питам . . . Иначе и аз чакам и ми казаха, че началото на февруари ще докарват . . . и като ни докараха . . . .

Публикувано: 11 March 2011 - 02:45 AM
Дизел, в 07 March 2011 - 12:23 AM, написа:
И аз имам един неясен въпрос на който се надявам някой по вещ да ми отговори... Защо в храните на Орижен има по 40-44% протеин ... което за мен е МНОГО...
Пишман диетолозите се развихриха... Белтъчините не са пенкилер. Занимавал съм се професионално с доста натоварващ спорт (гребане) и ми се е налагало да ям за "активност".
Белтъците се използват за енергийните нужди на организма твърде малко, тъй като те имат важна структурна и функционална роля.. При продължително натоварване две трети от енергията се дължи на мастните киселини (разграждането на липиди в мастната тъкан).
Публикувано: 11 March 2011 - 10:07 AM
WhiteNoise, в 11 March 2011 - 02:45 AM, написа:
Дизел, в 07 March 2011 - 12:23 AM, написа:
Пишман диетолозите се развихриха... Белтъчините не са пенкилер. Занимавал съм се професионално с доста натоварващ спорт (гребане) и ми се е налагало да ям за "активност".
Белтъците се използват за енергийните нужди на организма твърде малко, тъй като те имат важна структурна и функционална роля.. При продължително натоварване две трети от енергията се дължи на мастните киселини (разграждането на липиди в мастната тъкан).
Аз казвам какво е добре.. и всичко това което казвам е на фона на четенето по всевъзможни места.. изобщо не съм наясно за какви липиди ми говориш ... и прочие.. вместо да ни препоръчаш храна ти се правиш на "виж ме кой съм" ...
Публикувано: 11 March 2011 - 11:18 AM
North face, в 10 March 2011 - 11:02 PM, написа:
ФБ като Фейсбук ли да го разбирам?

Which is harder? To raise a child or train a dog? The child can talk and tell what he wants. Although this may not be displeased by what you do about him! The dog can not speak, to say what he wants. But this is not a barrier to retain his overwhelming love and respect to you! For a your dog you will be always best of best.
Публикувано: 12 March 2011 - 01:17 AM