Dog.bg Форуми : гранулите

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (6 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

гранулите

#21 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 21 November 2006 - 03:24 PM

Цитат

Щом учените не са категорични, кои сме ние, че да решаваме кое е ОК и кое не.
Със сигурност съм много по-сигурен в храните произведени в САЩ, Канада, Германия, Великобритания... отколкото в такива дето се произвеждат у нас, Турция, Бразилия та дори и Чехия. Като знам какви са стандартите за качество в развитите страни, просто изборът е ясен.

Учените все още не са си изяснили ПЪЛНАТА картина за вредите, както и написах. За отделни неща са категорични - затова в Европа генномодифициарните храни не са разрешени.

Пък не помня някъде да съм препоръчвала български храни?!
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#22 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 November 2006 - 10:36 PM

Темата ПАК е почистена. Скоро ще биете рекорда - 2 пъти за един ден чистене... bl)
Хайде да бъдем мили и добрички bash , не става дума дори за реклама на отделни марки, а за хуманно отношение на потребителите един към друг. Иначе ще играе вълшебното сатърче за трети път и ще последват и няколко предупреждения...
Темата, струва ми се, беше за потенциалната вредност на гранулираните храни.
Ваш не особено сърдечен модератор: Vabank

User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#23 Потребителят е офлайн   mommo.vet Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 November 2006 - 12:08 AM

Гранулираните храни в никакъв случай не са вредни - те представляват просто улеснение за стопаните - отваря кофа, вади гребка гранули, сипва на куче - отнема около 10 секунди. Другото е пазаруване, готвене, място в хладилника за кучешка тенджера..... Правилото е просто - евтините гранули са за хората, които така или иначе си хранят кучето с хляб и кокали и "ако се повреди ще го изхвърлим и ще си вземем ново", а качествените и съответно скъпите са за хора, които се интересуват от здравето на домашните си животни и не им се дават излишни пари за ветеринарни лекари и лекарства и които ако вземат да приготвят балансирана домашна храна за животните, отговаряща на качеството на сухата храна от съответния клас, биха се видяли в чудо от смятане, пазаруване, готвене и загуба на време....
Колкото до цената - ако се направи сметка, кое колко излиза ще видите, че храненето с качествена суха храна е равно или малко по-скъпо /малко!/ от готвенето ако не смятаме труда на готвещия, ако сметнем и него сухата храна е по-евтина. Друг е въпросът, че правилното гледането на куче не е евтино занимание - това си е още един член от семейството със всичките му нужди.

#24 Потребителят е офлайн   Dara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 November 2006 - 09:22 AM

Vabank, с цялото ми уважение към теб и към модераторството по принцип не мога да разбера защо да не можем да споменаваме марки храни от които сме доволни. Много хора си мислят, че Педигри и Чапи са супер храни, защото ги рекламират по телевизията. Ей за това трябва да кажем кои марки влизат в клас супер премиум и е хубаво да се храни с тях.

ПС. Не зная защо е било чистено в темата, тъй като чак сега влизам след вчера на обяд. Надявам се, че е било заради някакви лични нападки, а не заради споменаването на марки храни.

#25 Потребителят е офлайн   AxeL-Amstaff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 November 2006 - 09:33 AM

някой може ли да напише на колко класа се определят гранулите на бг пазара?
и ако може на всеки клас да се напишат дадената марка

примерно клас премиум -Педигри ( пример, незнам педигри какъв клас гранула е )
User's Signature

Качена снимка

#26 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 November 2006 - 10:07 AM

Подкрепям Dara изцяло. Защото се получава нещо странно - за да не правим реклама на дистрибуторите, пишещи във форума и разпространяващи висок клас храни, ние правим реклама на храните нисък клас, дето и без това мяукат и пролайват от десетки ТВ реклами. Да се споменават имената на Чапи и Фрискис - може, на другите - не! И като попита някой нов "С какво да храня животината?", отговорите са "Недей със... " А с какво - не казваме, защото е реклама!
Ако администрацията смята за целесъобразно - нека има една тема, забодена като важни" "С какво да храним кучето/котето... си", където всеки да опише достойнствата на това, което предлага. Нещо като кратки статии за видовете храни - плюсове и минуси. После темата да се заключи и да стои като справочник.
А понеже сме бъбрив народ, да има тема за отзиви на потребители. С условието (само за тази тема), че ще се пише САМО какво ни е харесало, а ругатни и критика за неизползвани храни ще се трият... Втората тема е единствено по желание на модератора (той ще е потърпевш;) ), но първата ми се струва полезна и нужна.
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#27 Потребителят е офлайн   mmouse Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 November 2006 - 12:22 PM

Подкрепям danny, трябва всеки да може да каже как си храни животинчето и от коя марка гранули е доволен. r)
Аз няма да споменавам марки, но изобщо не обръщам внимание на български или слабо познати такива, а препоръчаните ми премиум храни са ми прекалено скъпи, затова избрах среден вариант - храна на известен и рекламиран производител на добра цена 1super . Друг е въпросът, че кучо не харесва сухата зрана и задължително я смесвам с нещо друго и я заливам с бульончета - така вече горе-долу му се харесва /капризничък е горкия/.
Да не говорим, че едни кучета са по-претенциозни от други - предишното ми куче не подбираше, каквото му сложиш, се омита на мига - гранули, попари, кокали, варена риба, всякакви плодове и зеленчуци. Сегашният принц яде по малко, капризничи, не харесва риба, но умира за плодове и зеленчуци - сурови, варени, може да премине и на пълно вегетарианство.
Малтезера на родителите ми пък яде само готвени манджички /месо със зеленчуци или само месце/, общо взето каквото ядат те, това и на нея се сипва. Не признава никакви гранули и бисквитки, за консерви да не говорин, единствено котешки ядеше по едно време, но й омръзнаха.
Естествено с малко кученце е по-лесно, яде по една шепа храна на ден и не излиза скъпо каквото и да е хранене.
С големите песове обаче, гранулите са незаменими - без значение самостоятелно или смес, те си остават възможно най-пълноценния, удобен и евтин вариант. 1super
User's Signature

Качена снимка
Качена снимка

#28 Потребителят е офлайн   AxeL-Amstaff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 November 2006 - 12:36 PM

Цитат

С големите песове обаче, гранулите са незаменими - без значение самостоятелно или смес, те си остават възможно най-пълноценния, удобен и евтин вариант. 1super

да е супер права си ! ако се храни само с качествено месо ( под месо разбирам филета бутчета такива работи не пилешки карантии ) няма да му излезе края
User's Signature

Качена снимка

#29 Потребителят е офлайн   Eni Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 November 2006 - 12:40 PM

И аз мисля, че има нужда от разяснения по отношение на различните марки храни, а в крайна сметка всеки си взема решението с какво да храни. Признавам си, че тук за пръв път прочетох, че Даймънд включва генно модифицирани продукти и това не ми хареса. А си мислех, че давам полезна храна. Така че, това не е реклама на отделните храни, а по-скоро начин да се научи повече за гранулите. И да се утрепят да ми рекламират Чапи, все едно няма да го купя. Но за тая марка има къде повече инфо, отколкото за по-качествените храни. Така че, моля, не трийте!
User's Signature

прочети правилата за подписите

#30 Потребителят е офлайн   Голдънче Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 November 2006 - 01:32 PM

Да прави сте ,но в друга тема.Направете си анкета от коя храна съм доволен.Нали темата е дали стават бъбречни кризи от гранулите.А и пък Вабанк каза просто да говори в рамките на приличният тон cl)

пп.Вабанк ,щом им направим забелешка си я подминават като чели никой не им е казал нищо.
User's Signature

Всички гледат породата, търсят расови белези,
а пък има в природата удивителни мелези.
Тъй че, както при хората, приятелче мое,
и при нас е по-важно сърцето какво е!.

#31 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 22 November 2006 - 01:42 PM

Цитат

И аз мисля, че има нужда от разяснения по отношение на различните марки храни, а в крайна сметка всеки си взема решението с какво да храни. Признавам си, че тук за пръв път прочетох, че Даймънд включва генно модифицирани продукти и това не ми хареса. А си мислех, че давам полезна храна. Така че, това не е реклама на отделните храни, а по-скоро начин да се научи повече за гранулите. И да се утрепят да ми рекламират Чапи, все едно няма да го купя. Но за тая марка има къде повече инфо, отколкото за по-качествените храни. Така че, моля, не трийте!

Именно. Това е начин да получим повече информация - дали е вярна или не, всеки решава дали да се довери.
В живота си говорим колко е гаден този или онзи салам или кернвирш. При какво гадни условия се произвеждат и какви гадости има вътре. Дали е истина...кой знае, всеки решава какво да яде и какво да дава на кучето си. Но все пак идеята е да се споделя информация.
Чисто рекламните и тенденциозно опювателските постове си личат от 1 километър - без тях е ясно, че може r)
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#32 Потребителят е офлайн   Dara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 November 2006 - 02:50 PM

При положение че някой 'тълкува' думите ми, независимо от това какво казвам и то в отговор на директен въпрос, не виждам как да водя диалог.

Последно!!!
Аз НЕ ЗНАЯ дали тази храна е направена от генномодифицирани продукти. На този въпрос може да отговори производителят или вносителят.
Факт е, че в Щатите се използват генномодифицирани продукти както за кучешки, така и за "човешки" храни. Тези продукти са по-евтини, защото се получава повече добив и за по-бързо време.
От там нататък има закони на пазарната икономика. Конкуренцията обикновено сваля цените. Не ми се иска да влизам сега и в полемики по икономика, че после ще излезе че съм измислил нова икономическа теория bl) b) r)

#33 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 November 2006 - 05:05 PM

Оф, пак малко чистене b)
За незапознаните с предишния вариант да уточня - изтрити са към 6 страници празни приказки, празни приказки, още празни приказки, откровено-рекламиращи постове. Нарочно замених името на една храна със звездички...
Сега сериозно: споменавайте имената на храни - може и трябва, именно защото иначе се прави реклама на кофти храните всъщност. Но НЕ го обръщайте на чат в стил "откъде мога да си купя **** - от борсата ****" и "само **** пристига с толкова пълни изследвания, че другите бледнеят".
Аз например храня с дадена марка от близо година и съм доволна. Знам за достатъчно хора, недоволни от същата тази марка, които ще кажат, че тя... поне за техните кучета не става. По едно време доста преди това съм хранила с друга марка, от която аз бях недоволна, но знам за хора, които са предоволни от същата марка. И тъй нататък. Всеки е... свободен да избира от пазара.
Специално "звездичките" в репликата за съдържаща генномодифицирани продукти марка: това е КЛЮКА. Ако може да се докаже - например с линк към сериозен сайт, където го пише черно на бяло - моля. Докажете го. Или попитайте производителя/вносителя и публикувайте отговора му "да, вярно е, съдържа". Но междувременно подобно твърдение МОЖЕ да навреди пазарно на дадената храна и определено МОЖЕ да доведе до съдебно дело срещу този форум. Ясно? wink
Въздържайте се от подобни изказвания, моля.
Защото ако вносителят на "Тинкърбелка" случайно прочете, че в тази произведена в Ягдистан храна се слага 105-годишно канцерогенно месо... Аз лично доста бих се издразнила на негово място. А вие?

User's Signature

#34 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 November 2006 - 08:47 AM

А иначе, чисто принципно, спорът за ползата-вредата от гранулите, съдържанието на въпросните гранули, ползата-вредата от "натуралното" хранене и това, какво включва то, си върви откакто има гранула май b)
Какво трябва да се има предвид?
Първо и преди всичко - че гранулите се произвеждат от ФУРАЖНИ зърнени продукти и месни ОТПАДЪЦИ, негодни за човешка консумация. Затова и напоследък все повече се набляга в рекламите на супер-премиум храните, че съставът им включва одобрени за човешка консумация продукти. Чисто принципно, колкото по-евтина е дадена храна, толкова по-негодни продукти включва (логично) и толкова по-малко месни извлеци изобщо има в нея. Големият процент хранителни вещества (особено в ниския клас храни) идват от зърнените продукти - ориз, жито, царевица и прочие, и особено от соя - тя си е стандартния пълнеж и в човешките салами. В най-честия случай "месните извлеци" са на практика мазнини, получени след преработката на месо и обработени с антиоксиданти, за да не гранясват докато бъдат употребени. Между другото, разкошният аромат, който се разнася при отваряне на нов чувал храна, се дължи най-вече на мазнините, с които биват напръскани гранулите преди опаковането (за овкусяване и привличане на животните). Освен всичко това гранулата съдържа оцветители и консерванти, за да има привлекателен вид ЗА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЖИВОТНИТЕ и дълъг срок на годност.
Някои от съставките - част от зърнените продукти например - не се преработват изцяло от хищните животни и дават 20-50% загуба между "принципната" и реалната си хранителна стойност. Пък и... хищниците не са създадени да извличат хранителните си вещества само и единствено на базата на зърнени продукти.
Такива ми ти работи...
Освен това няма начин и да се твърди на 100%, че гранулите (които и да е) са абсолютно завършена и пълноценна храна - постоянно се открива по нещо ново, което следва да бъде добавяно в диетата на животните и липсва в храната им... средно-скорошен пример е откритието, че в храните за котки има недостатъчно таурин, което води до проблеми; в последните години във всички храни за котки се добавя допълнително таурин. Горе-долу същото се отнася и за омега-3 и омега-6 мастните киселини, които от няколко години се добавят допълнително в храните за кучета. И тъй нататък.
ОСВЕН това особено за по-ниския клас храни не съществува гаранция точно от какво се правят - в употреба влизат както абсолютно негодни и за фураж зърнени продукти, така и абсолютно негодни меса от болни животни и прочие отпадъци. И ОСВЕН това не за всички храни се правят изследвания на крайния продукт - т.е. описаният на опаковката състав е резултат от изследване на СЪСТАВКИТЕ поотделно, не на завършената храна... а обработката на тези съставки разрушава както витамини, така и въглехидрати и т.н. Какво съдържат - никой не знае... дори производителят.
Това тук е груб частичен превод на една от интересните статии по въпроса.
Почти същото е валидно и за натуралното хранене и консервите, с тази разлика, че ако купуваме месото и зърнените продукти от магазина, те ще са предназначени за хора (поне в частния случай България). Но и у нас, и навън за кучешка и котешка употреба отиват отпадни продукти, вече негодни за човешка консумация - престояли меса, жили-кокали-обрезки, които най-често, ако са несъедобни, са смлени на ситна кайма и/или оформени на хапки. В консервите освен това има същите мазнини от по-горе и, разбира се, добър процент вода r) , както и овкусители и ароматизатори.
С какво са обработвани месата, които купуваме сами за себе си от магазина - никой не знае. Това се отнася и за брашната. Какво съдържат зеленчуците.... аз лично предпочитам и да не знам, но самият факт, че морски свинчета и папагали масово мрат от тях е много интересен и показателен.
Та така по въпроса за ползата-вредата....
User's Signature

#35 Потребителят е офлайн   DIAN72 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 26 November 2006 - 12:01 AM

вярно е! бая боклуци има по магазините и е по-хубаво да не мислиш какво има в храните които купуваш за себе си или за кучето че иначе ти става лошо.

#36 Потребителят е офлайн   DIAN72 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 26 November 2006 - 12:27 AM

а иначе гранулираната храна от каквато и да е марка и от която и да е страна се произвежда от МЕСОКОСТНО БРАШНО (същото дето тука го продават екарисажите като храна за прасета и т.н.), царевица, мазнини и аромати. това го знам от един приятел дето работи година и половина във Франция, в завод за суха храна на много известна фирма.
като чета написаното във форума имам чувството че половината от пишещите мислят че като една храна е по-скъпа в нея слагат бон филе и цели пресни пилета b) , четох преди известно време някой беше написал еди коя си храна е с прясно пилешко месо и аз затова все от нея си купувам.
колкото до това вредни ли са гранулите? - според мен има вредни, но има и полезни.
Vabank според мен не си права - защо да не се споменават марките? все пак тук си споделяме личен опит, ако съм доволен от нещо ще пиша да, хубаво е! (не като реклама, просто моя личен опит) ако не съм доволен от някоя храна нормално е да напиша коя е. колкото до рекламата - тук пише доста често и един г-н или г-жа който като подпис с големи букви е написал че е вносител на някаква храна. възможно е разбира се да си е платил за това на собственика на сайта.
Аз лично съм много доволен от гранулите с които храня, кучетата ми са в перфектна кондиция, ама докато се спра на тази марка бая други неща пробвах.

#37 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 November 2006 - 10:11 AM

2 DIAN72

1. Ами има един аргумент на Vabank, за който никога не се бях замисляла, но който звучи доста убедително - наказателната отговорност, която носи сайтът, ако някоя фирма реши, че изказвания във форума подронват авторитета й и водят до загуби. Не знам за съжаление какво гласи законът по този въпрос - може би е добре, ако администрацията даде линк/ове към такава информация - много върпоси сигурно ще отпадната, а и хората ще се замислят как да форумлират изказванията си.
И все пак мисля, че темата, която предложих - само с представяне на отделните храни - без негативен коментар, може да бъде полезна.

2. Човекът, когото визираш, е сложил този надпис в подписа си. Никое правило не забранява това. Ако не си обърнал внимание - развъдчици слагат името на развъдника си, лекари - на кабинетите си. Нали една от основните цели на сайта е да си помагаме в отглеждането на домашните ни любимци - щом по определени съображения е забранена пряката реклама - това е един удобен начин човек да се ориентира кого да попита за това или онова.
User's Signature

#38 Потребителят е офлайн   Dara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 November 2006 - 08:24 AM

Само да завърша по темата за генно модифицираните съставки. Направих си труда и изпратих писмо на фирмата, в което ги попитах дали влагат такива съставки, ето и отговора(моля не приемайте това като реклама, просто отговор на тълкувание на моите думи):

Thank you for your inquiry.Diamond Pet Foods does not use GMO ingredients in the manufacturing of our pet foods.

Sincerely,

Dr. Melissa Brookshire

Director of Veterinary Services

Meta, Missouri

#39 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 November 2006 - 09:03 AM

1super
По-простичко и ясно няма накъде.
User's Signature

#40 Потребителят е офлайн   Eni Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 December 2006 - 01:08 PM

Накава информация или мнения на хора, хранили с американската храна Country value high energy. Не мога да намеря тази на Даймънд, с която си храня кучето и ми предлагат Country value high energy. Чудя се да я вземам или не. Протеините са 26%, мазнините 18%, цената като на Даймънд, производителят е друг, нищо, че се опитаха да ме убедят, че е на Даймънд храна. Подскажете нещо!
User's Signature

прочети правилата за подписите

• (6 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни