Публикувано: 29 March 2007 - 02:25 AM
Тук може много хора да ми се нахвърлят за подобно мнение....
Кучето ми е на 7.5 години, през по-голямата част от живота му е бил на диети заради проблеми със стомаха. Последните ми години преминаха в почти ежедневни цапотения с ориз, пилешки меса и т.н. Вмирисахме се, превърнахме се в кочина, навсякъде се разнасяше ориз. Периодично съм му взимал различни храни от ниския клас - Дарлинг, Фрисказ, Педигри и подобни комерсиални боклуци, както и доста, на които не помня имената но 4-5лв/кг никога не съм ги превишавал, все пак говорим за куче 35кг т.е. около 500гр ден. Дарлинга не струва всички го знаят, след един Фрисказ купен от Билла започна да повръща кръв и замалко да го изтървем, от Педигри се чувстваше сравнително добре но не му харесваше особено, останалите или не ги ядеше, или отслабваше от тях, някои от тях дори повръщаше.
От една година храня кучето си с нова храна, няма да пиша име защото ще прозвучи като реклама. На чувал от склад ми идва 29лв/15кг, за куче с тегло 35кг пише да се дават към 450гр аз давам 500.
Ако ви кажа, че след толкова много години чак сега усещам, че имам куче и не се чувствам като негов слуга, сигурно няма да ми повярвате. Не казвам, че това е храната чудо или че е по-добра от Р.К. за по 10-тина лв/кг, просто искам да кажа, че не всяка евтина храна е боклук и е малко извратено в страна като България да те обвиняват, че едва ли не си тормозиш животното защото не му купуваш Роял Канин.
Е кучето ми се чувства добре, не лази по земята и не повръща през ден, единственото му повръщане за последните 6-7 месеца беше преди 2 седмици след като му сложих Адвантикс (може да е било съвпадение незнам), козината му е лъскава и не се скуби, какво беше досега не ми се говори. Най-важното - енергичен и весел е и изяжда храната си до последната гранула. От какво да не съм доволен? И при това говорим за болно куче, ако му дам парче салам или нещо друго мазно или с подправки ще си изповръща червата. Колебая се само дали не е време да му сменя храната след като 1 год само с нея се храни, но ако се чувства добре и я харесва има ли смисъл да го правя. Последното го питам сериозно. Препоръчват ми разни Испански храни, за които сега след като сме в ЕС не се плащало мито и били много изгодни. Не ми се иска да рискувам защото ефекта едва ли ще си проличи в първите 2-3 седмици а за куче в такова състояние е трудно да се каже от къде са му дошли проблемите. Та това ме интересува, пречи ли му еднообразното хранене и има ли смисъл да му сменям храната ако се чувства добре с нея за момента.