Нашите приятели- вълнистите папагали
Публикувано: 22 October 2008 - 12:00 PM
Здравейте.
Имам спешна нужда от помощ.Имаме 2 папагалчета от около 6 мес.Досега нямаше проблеми,но преди няколко дни едното стана изключително агресивно и само за часове така беше изкълвало другото,че се съмнявах че въобще ще оцелее.Разделихме ги в две клетки и горе-долу пострадалото започна да се оправя,въпреки че беше много зле-цялата глава и шия бяха в рани,от тях течеше някаква безцветна течност ,не ядеше ,даже 1-2 дни стоеше долу на пода на клетката.Сега е по-добре ,но се чудим какво да ги правим,няма къде да държим две клетки.Другото папагалче продължава да гризе всичко което намери,върти се във всички посоки,въобще е като полудяло.Моля ако някой знае какво става да ми даде съвет.
Имам спешна нужда от помощ.Имаме 2 папагалчета от около 6 мес.Досега нямаше проблеми,но преди няколко дни едното стана изключително агресивно и само за часове така беше изкълвало другото,че се съмнявах че въобще ще оцелее.Разделихме ги в две клетки и горе-долу пострадалото започна да се оправя,въпреки че беше много зле-цялата глава и шия бяха в рани,от тях течеше някаква безцветна течност ,не ядеше ,даже 1-2 дни стоеше долу на пода на клетката.Сега е по-добре ,но се чудим какво да ги правим,няма къде да държим две клетки.Другото папагалче продължава да гризе всичко което намери,върти се във всички посоки,въобще е като полудяло.Моля ако някой знае какво става да ми даде съвет.
Публикувано: 22 October 2008 - 05:18 PM
Здравейте :blink:,
подарихме на майката на приятеля ми две хвъркати които са вече на около 10 месеца. Жената се грижи много добре за тях, сменя им водата всеки ден, дава им по две супени лъжички храна от купешката,от време на време и морковче и плод. Та душиците си живеят царски и ни пълнят сърцата на всички.
Преди около три дни обаче и от двете (мъжко и женско са- Коко и Чики) започнаха да падат много перца, от гърдичките, коремчетата,че дори и от опашките. Решихме единодушно да вземем гнезно и тази вечер ще го монтираме. Обаче аз съм си страхливка и тая работа с перата малко ме стресна та реших да се поровя в нета и да разуча и попаднах тук. ;D
Въпроса ми - има ли период в който вълнистите папагалчета се "скубят" (ще ме прощавате ако термина не е тоя ама за по-точна думичка не се сетих ;)) и ако правилно сме решили че това е времето на гнездене - освен гнездо и малко изкуствена трева какво друго да им осигуряваме?
Благодарим ви аз, Коко и Чики.
подарихме на майката на приятеля ми две хвъркати които са вече на около 10 месеца. Жената се грижи много добре за тях, сменя им водата всеки ден, дава им по две супени лъжички храна от купешката,от време на време и морковче и плод. Та душиците си живеят царски и ни пълнят сърцата на всички.
Преди около три дни обаче и от двете (мъжко и женско са- Коко и Чики) започнаха да падат много перца, от гърдичките, коремчетата,че дори и от опашките. Решихме единодушно да вземем гнезно и тази вечер ще го монтираме. Обаче аз съм си страхливка и тая работа с перата малко ме стресна та реших да се поровя в нета и да разуча и попаднах тук. ;D
Въпроса ми - има ли период в който вълнистите папагалчета се "скубят" (ще ме прощавате ако термина не е тоя ама за по-точна думичка не се сетих ;)) и ако правилно сме решили че това е времето на гнездене - освен гнездо и малко изкуствена трева какво друго да им осигуряваме?
Благодарим ви аз, Коко и Чики.
Публикувано: 22 October 2008 - 09:29 PM
song bird , май има нещо такова ..някакъв период на скубане , защото и моите в голямата клетка направо цял куп перушини хвърляят навънка че и големи дълги пера.. струва ми се странно да си сменят перушината през зимата,ама знаеш ли.. :blink: btw и зайката ми се скуби мн :(
Публикувано: 23 October 2008 - 06:51 PM
Благодаря за отговорите първо.
Миналата вечер им сложижме гнездото в което сложих малко сламки .
Коко и Чики само го съзерцаваха от кацилката и въбще не се приближиха до него.
Засега не забелязвам да има оголени места.
Чакаме да видим как ще се развият нещета, а аз ще ви държа в течение.
Миналата вечер им сложижме гнездото в което сложих малко сламки .
Коко и Чики само го съзерцаваха от кацилката и въбще не се приближиха до него.
Засега не забелязвам да има оголени места.
Чакаме да видим как ще се развият нещета, а аз ще ви държа в течение.
Публикувано: 27 October 2008 - 01:37 AM
Kакво искате да кажете, че нещо не им допада и са тъжни?
Към момента не са се докоснали до гнездото, но и не им падат вече и много перата.
Всъщност около тях в стаята тече ремонт, и постоянно им се мести клетката, и няма много, много хора около тях, така че възможно е и да са тъжни. Днес забелязах, че единия от тях стои на едно краче на кацилката и си крие главичката под крилото. Студено ли му е, или беше намек -"спи ми се, гаси и лягай"?
Към момента не са се докоснали до гнездото, но и не им падат вече и много перата.
Всъщност около тях в стаята тече ремонт, и постоянно им се мести клетката, и няма много, много хора около тях, така че възможно е и да са тъжни. Днес забелязах, че единия от тях стои на едно краче на кацилката и си крие главичката под крилото. Студено ли му е, или беше намек -"спи ми се, гаси и лягай"?
Публикувано: 27 October 2008 - 05:21 PM
Едното ми папагалче също се скубе /линее/ сега - това е нормално. Може да се дава малко по-силна храна през този период, но не е задължително.
А за гнездилката е почти задължително в началото да не припарват до нея, после ще им хареса. Моите така и не стигнаха до поколение, но за сметка на това много обичат да се крият вътре, даже пада пой за пространство в нея.
А за гнездилката е почти задължително в началото да не припарват до нея, после ще им хареса. Моите така и не стигнаха до поколение, но за сметка на това много обичат да се крият вътре, даже пада пой за пространство в нея.
Публикувано: 28 October 2008 - 04:02 PM
A, влизат - излизат.......едната ми хубавица като влезе и се заседява по 2 часа. От вътре се чуват странни разговори между нея и ...нищото, а ако някой от останалите пернати посмее да застане на "вратата", за да провери какво се случва, започва да хвърчи перушина в буквалния смисъл на думата ;D
Публикувано: 28 October 2008 - 04:41 PM
Имаме си общо 3 бебчета и 2 яйчица.Майка им е много грижовна,храни ги редовно и ги топли,а на таткото не му дава да припари до входа на къщичката(направо ще го изяде).Незнам дали ще се излюпят другите яйца,но ще почакаме и ще видим.Мъниците са големи сладури.Най-голямото е на 1 седмица и вече започва да се оформя като пиле,скоро ще прогледне.Най-малкото се излюпи в събота по обед и е 3-4 пъти по-дребно от първото.Женската много ревностно ги пази е трудно да ги снимам ,но скоро ще кача снимки.
Публикувано: 31 October 2008 - 09:16 PM
:blink:
Честито на sky ;D и много шарени перца да видите.
При мен се развива по следния начин ситуацията:
Коко се престраши и вече ползва гнездото като кацилка.
Шеметна работа като им се сипе храна почват кавги и борби. На два папагала две хранилки ли трябва да има в клетката или една е достатъчна?
И другото което ми направи впечатление е, че клюна на мъжкия е като на шупли има ли някакви заболявания на роговицата, да си притеснявам или не?
Честито на sky ;D и много шарени перца да видите.
При мен се развива по следния начин ситуацията:
Коко се престраши и вече ползва гнездото като кацилка.
Шеметна работа като им се сипе храна почват кавги и борби. На два папагала две хранилки ли трябва да има в клетката или една е достатъчна?
И другото което ми направи впечатление е, че клюна на мъжкия е като на шупли има ли някакви заболявания на роговицата, да си притеснявам или не?