Като имаш вътрешно усещане, че си направил правилния избор, защо пишеш тук простотии да дразниш потребителите?
Щом си направил правилния избор, значи не ти е тряБвало куче за развъждане.
Породите са това, което са, благодарение на многогодишния труд на хората да ги запазят, да документират произхода им и да продължат развитието им. За това има много екземпляри, които отпадат от този процес, независимо от това че имат родословия. Като си сигурен, че нашите кучета, които милите са толкова обременени с куп хартии са толкова грозни и не приличат на породата си, бъди щастлив с твоето куче, а ние ще си седим нещастни и обременени с ужасните мисли за изложби, които ще слагаме на кантар с живота на кучето си и ценностите в живота.
А с тези неща дето ги разправяш за родословията ще ти кажа - тръгнал си бос! Ама много бос! Това показва, че грам представа си нямаш от това що е родословие как се получава къде се регистрира и как се признава. Така че, ако ти се дават излишни пари за фалшиво родословие и има мили хора, които да ти го предложат, а на теб пък сърце не ти дава да им откажеш, вземи си едно такова. Само че това с нищо няма да промени породността и качествата на твоето куче.
Хората сме временно явление в породите. Породите са овеществен човешки труд години на ред. Има хора, които заради собственото си его, комплекси и за това кучето им да "олаби нагона" ги плодят без да се замислят и плюят на целия този труд, който при хъскито се измерва във стотици години. И така се появяват подобията на хъски, така се появяват и тези по улиците. Ако не директните поколения на твоето куче, то внуците му. "Поздравления" за всички които имат усещането, че това е правилния избор. Welcome to Bulgaria!
Свалям шапка на хора като Мeto, Тali и всички останали потребители от форума (и извън него), които са добили реална представа за нещата, успяли са да ги осмеслят, не се самозалъгват, не страдат от излишен егоизъм и си дават реална равносметка за развъждането на животни. С родословие или без, всички имаме кучета притежаваши най-ценното качество - да бъдат наши приятели, да ни обичат, да са нашите любимци, които ние много обичаме и за които сме готови на много. Аз къщо съм имала кучета без родословие и не съм страдала от това. Грижа се и за такива без дом и ще продължа да го правя. Именно за това съм си взела кучета с родословие, именно за това ги водя на изложби, именно за това им правя изследвания и следа поколенията - за това защото ги обичам и искам всичко да е както трябва.
От там нататък е приказката - всяка жаба да си знае гьола. И ако това прави някого нещастен, винаги съществува опцията за още едно другарче на вашето куче.