Въпроси и отговори / за хъскита
Публикувано: 11 January 2010 - 09:04 PM
* Не искай от кучето да прави неща, на които не си го учила. Когато искаш да направи нещо- ти се вбесяваш, че то не го прави... замисли се "Аз учих ли я на това?"
Публикувано: 12 January 2010 - 10:48 PM
2 разходки на ден са крайно недостатъчни наистина. Започни разхождане сутрин рано, преди да е направила беля. Ако трябва - ставаш в 5, ако трябва - в 4. Хващаш я, бързо навън за нуждите, разхождаш я още малко (ако я прибереш веднага, ще почне да прави номера), прибираш я и си доспивате. Всеки ден с няколко минутки по-късно я извеждаш, ще се нагоди на твоя режим. На обяд задължително трябва да има разходка също.
На мен ми отне седмица да науча диването, че работите се правят само навън и то когато излезем, не когато тя реши. Често извеждане му е майката в началото, после - пей сърце, няма парцали вече :) Успех и да нагушкаш принцеска пикливка :)
Публикувано: 13 January 2010 - 11:50 AM
2 разходки на ден са крайно недостатъчни наистина. Започни разхождане сутрин рано, преди да е направила беля. Ако трябва - ставаш в 5, ако трябва - в 4. Хващаш я, бързо навън за нуждите, разхождаш я още малко (ако я прибереш веднага, ще почне да прави номера), прибираш я и си доспивате. Всеки ден с няколко минутки по-късно я извеждаш, ще се нагоди на твоя режим. На обяд задължително трябва да има разходка също.
На мен ми отне седмица да науча диването, че работите се правят само навън и то когато излезем, не когато тя реши. Често извеждане му е майката в началото, после - пей сърце, няма парцали вече :) Успех и да нагушкаш принцеска пикливка :)
Днес стахах в 8 и тихо се облякох без да ме чуе(защото ако ме чуе става и веднага пик)Излязох на вън и тя наща става мъзреливо и се протяга, само за 30 секунди докато взема повода и отида да и отворя клетката вече беше пикнала,даже не видях кога успя - много е бърза

Публикувано: 13 January 2010 - 09:36 PM
Питам защото Райа си има няколко приятелки "скитници"- предпочита тях пред домашните кучета... особено откакто онзи ден един НОК и се "скара" ззаради една бутилка...
Някак си ми е притеснено за тази тения, за която чувам доста в последно време...
Сигурно трябваше да питам във вет. кабинета, но първо тук да вида отговорите

Публикувано: 14 January 2010 - 02:58 AM
Питам защото Райа си има няколко приятелки "скитници"- предпочита тях пред домашните кучета... особено откакто онзи ден един НОК и се "скара" ззаради една бутилка...
Някак си ми е притеснено за тази тения, за която чувам доста в последно време...

Членчето, което отделя кучешката тения в изпражненията е толкова малко, че не можете да го видите. За да е носител вашето куче на кучешка тения, то трябва да е изяло бял или черен дроб, заразени с мехури на тази тения и да не е обезпаразитявано в следващите 50дни, че да може сколексите от мехурите да се развият във възрастни индивиди. По друг начин кучето НЕможе да се зарази. За да си по-сигурна може да носиш проба от фекалийте на твоето куче и да направиш едно профилактично вътрешно обезпаразитяване с препарат който действа и на тении.Това знам аз,но един съвет от твоят ветеринар няма да ти навреди. Здраво куче не може да се зарази от яйцата на тенията изхвърлени от болно куче,чрез поглъщане и вдишване,но човек може.За това като си играеш с тези бездомни сладури си измивай ръчичките.Това се отнася за всички де,защото болеста е наистина коварна.

Публикувано: 14 January 2010 - 10:50 AM

Членчето, което отделя кучешката тения в изпражненията е толкова малко, че не можете да го видите. За да е носител вашето куче на кучешка тения, то трябва да е изяло бял или черен дроб, заразени с мехури на тази тения и да не е обезпаразитявано в следващите 50дни, че да може сколексите от мехурите да се развият във възрастни индивиди. По друг начин кучето НЕможе да се зарази. За да си по-сигурна може да носиш проба от фекалийте на твоето куче и да направиш едно профилактично вътрешно обезпаразитяване с препарат който действа и на тении.Това знам аз,но един съвет от твоят ветеринар няма да ти навреди. Здраво куче не може да се зарази от яйцата на тенията изхвърлени от болно куче,чрез поглъщане и вдишване,но човек може.За това като си играеш с тези бездомни сладури си измивай ръчичките.Това се отнася за всички де,защото болеста е наистина коварна.

"Коварна" е слабо казано - аз я намирам за злокобна. Ненавиждам ендопаразити.

Публикувано: 14 January 2010 - 10:30 PM

JulyVell Siberians
Публикувано: 14 January 2010 - 10:42 PM
Стига да намера "местопрестъплението"
Публикувано: 14 January 2010 - 10:44 PM

JulyVell Siberians
Публикувано: 14 January 2010 - 11:52 PM
Биологичен цикъл
Възрастният, зрял паразит тенията, населява тънкото черво на кучето (вълка, чакала). Кучето е крайния гостоприемник на ехинокока. Дължината на тенията е само 4-5 мм, за разлика от говеждата и свинската, които достигат няколко метра. Тялото се състои от четири членчета, последното от които съдържа яйцата (онкосферите) на паразита. С екскрементите на кучето те попадат във външната среда и замърсяват тревата, плодовете, зеленчуците и водата. Немалка част от тях полепят и по козината на кучето.Човек се заразява при консумация на недобре измити плодове и зеленчуци, замърсени с онкосфери, както и при пряк контакт с болно куче. Попаднали в стомаха, яйцата освобождават онкосферите, които имат кукички по повърхността си. С тяхна помощ те пробиват стената на тънкото черво на опаразитения, попадат в кръвообращението и чрез системата на вратната вена се отнасят до черния дроб. Тук се развива ехинококовата киста, която представлява ларвната форма на кучешката тения. За първите пет месеца от развитието си, кистата достига размери около 3-5 мм колкото просено зърно. След петия месец се формира фиброзна капсула, която е израз на защитна реакция от страна на организма. По този начин той се опитва да ограничи развитието на паразита. Оттук нататък кистата расте в продължение на години и може да достигне размери колкото главата на новородено. Кистата има млечнобели собствени стени, които приличат на яйчен белтък. Стената и се състои от два слоя хитинова и герминативна мембрана. Последната ражда" сколекси. Това са главичките на бъдещите тении. Те плуват свободно в течността на кистата и формират т.нар. хидатиден пясък. Броят на сколексите в една киста може да надхвърли 2 милиона. Киста, която съдържа сколекси се нарича фертилна плодовита.
При руптура (спукване) на такава киста, организмът е заплашен от анафилактичен шок поради навлизането на голямо количество чужди белтъци в кръвната циркулация. В случай, че преживее шока, милионите сколекси, които са попаднали по органите, започват да растат и от тях се развиват нови ехинококови кисти. Състоянието се нарича вторична ехинококоза и е с лоша прогноза. Представете си какво става, когато тези кисти пораснат. Съществуват и афертилни кисти, които не съдържат сколекси.
В някои случаи, онкосферите вместо да се закачат" за черния дроб, безпрепятствено преминават през неговото кръвообращение и отиват до белия дроб, където се превръщат в ехинококови кисти. Ако преминат и през белодробната циркулация, тогава вече могат да отидат във всеки друг орган, включително мозъка и окото.
За да се затвори цикъла на паразита е необходимо кучето да изяде ехинококова киста и да погълне сколексите. Тогава главичките на бъдещите тении се залавят за чревната му стена и развитието на паразита започва отново.
Човек се явява междинен гостоприемник в този цикъл, защото в него се развива ларвната форма на ехинокока. Други междинни гостоприемници са тревопасните животни овце, кози, крави. Когато техните органи, заедно с кистите се дават за храна на кучетата, цикълът на паразита се затваря.
Яйцата с онкосферите са устойчиви във външна среда (плодове и зеленчуци) до 1 година. При температура 1000 С те загиват за половин минута.
Предпазни мерки против опаразитяване:
Основно измиване на плодовете и зеленчуците преди консумация!
Ръцете се мият ПРЕДИ всяко ядене и СЛЕД всяко пипане на игривото куче на съседа!
Научете децата на същото!
Не разчитайте на това, че пясъчниците в градинките изглеждат чисти! Точно там се изхождат животните! Ако ли пък от РИОКОЗ са ги дезинфектирали, имайте впредвид, че дезинфектантите са отровни не само за буболечките!
Кажете на вашите приятели животновъди да уведомят ветеринаря и да му съдействат за унищожаване на органите с ехинококовите кисти!
Вместо да направят това, те хранят кучетата с тези органи и разправят, че няма страшно, защото редовно дават хапчета на кучето за обезпаразитяване.
Публикувано: 15 January 2010 - 12:04 AM

Публикувано: 15 January 2010 - 12:11 AM

Ако видиш, че кучето ти има повишен апетит, че изхвърля семкоподобни неща в акито (както каза Юлия - подобни на краставици)... Да си имаш 1 на ум. Има много лесни начини да се заразиш от собственото си куче я с глисти, я с друго. Например кучето се ближе по дупето, после те близва по лицето, по носа, по устата или по ръцете, а ти после забравиш да ги измиеш... Или неговите чинийки се мият заедно с вашите... Може да съм параноична, но проблемът с тези неща е сериозен. Хубаво е да се внимава.
Ако не дай си Боже имаш съмнения за себе си - чувстваш неутолим глад, болки в стомаха, подуване, отслабваш, имаш наличие на кожни ОБРИВИ, сърбежи, главоболие, повишена сънливост и т.н. ZENTEL 200 mg ... Гълташ ДВЕ на гладно три дни подред. След седмица - пак - веднъж. Въпреки всичко, това не е лекарство, което работи с всички видове. Съществуват над хиляда вида глистички. Хубаво е да се прави профилактично от време на време. Работи с тения, както и повечето видове глисти. Ако не дай си Боже изкараш нещо - марш на изследвания.
ПП. Отделните паразити имат различна плодовитост и не винаги могат да се засекат в лаборатория при анализ на фекалии. Някои хора живеят години, преди да забележат, че са приемници на паразити. Глистите могат да обитават както червата, така и кръвта, така и дробовете. При кръвна картина например, могат да установят дали имаш глисти при наличието на специфични токсини (с това се обясняват и кожните обриви като симптом). Оттам нататък могат да последват и други изследвания (ехограф, ренген и т.н.) до назначаването на медикаменти за лечение.
Ако приемникът е жена, хубаво не, ами е задължително да отиде и на генеколог. Тук цензурата ме кара да спра

Публикувано: 18 January 2010 - 09:43 AM
И Джек почна да си сменя козината, при това още от декември. Миналата година почна края на януари.
Публикувано: 18 January 2010 - 09:45 AM
На 1 годинка е.
Арес вече месец си сменя подкосъма,срещнах друга женска-и тя по същия начин.

....нито дъжд,нито смях,нито слънце....
Публикувано: 19 January 2010 - 03:26 AM