Въпроси и отговори / за хъскита
Публикувано: 07 September 2009 - 10:41 PM

JulyVell Siberians
Публикувано: 08 September 2009 - 10:48 AM
И още един въпрос..как мъничето ще разбере кого да слуша като ние я гледаме заедно с приятеля ми и тя предимно е с мен..него по-малко го вижда..но на моменти имам чувстото,че се обърква и незнае кой как да приема..?Някакъв съвет можете ли да ми дадете?
Благодаря предварително
Публикувано: 08 September 2009 - 10:53 AM
Научете я обаче да не пищи, като е самичка, защото това може да ви създаде големи проблеми. Ето тук можеш да прочетеш как става приучаването да стои само кучето - http://forum.dog.bg/-t3076.html
Най-добре потърси мнение на друг ветеринар за ваксината. Или виж във вет. подфорума тук http://forum.dog.bg/-f44.html
Публикувано: 08 September 2009 - 10:58 AM
Първата ваксина може да бъде пропусната, ако този който е развъдил кучето е проявил дълго време безхаберие и не е бил тази ваксина на време, а междувременно е дошло време за втората ваксина. Аз не бих си взела кученце от място с лоши условия и без необходимите ваксини и документи. Така само се насърчават търгашите. Не случайно в нета има обяви за целогодишна продажба на малки, което само по себе си говори, че това не е никакъв развъдник а ферма за търговия с животни. Влагаш миминум, получаваш максимум, без да те е грижа здраво ли е кучето, в какви условия живее и какво ще стане с него. На такива места държат женски кучки в мизерни условия, които раждат докато могат ...

Мъничето трябва да слуша този който му е собственик. В случая, явно сте двама, така че трябва да слуша и двама ви.
Надявам се кученцето ти да расте живо и здраво, да го гледаш с любов и да имате много щастливи мигове заедно.

JulyVell Siberians
Публикувано: 08 September 2009 - 11:07 AM
Публикувано: 08 September 2009 - 11:13 AM
Прегледай този раздел на форума. В него има доста полезна информация. Приятно четене

Публикувано: 08 September 2009 - 11:50 AM
Публикувано: 08 September 2009 - 11:57 AM
И аз, и немската медицина сме в края на знанията си вече. Ще я сложа отново само на суха храна, това като че ли помага най-добре. Иде ми да й изтупам прахоляка, ама нали ми е ангелче, зер бие ли се божие създание.

Публикувано: 08 September 2009 - 12:26 PM
Вторият триъгълник трябва да съдържа дясното й краче, той ще се получи, когато затвориш катарамата отгоре й. Двете крачета трябва да са обхванти от два триъгълника, за да е правилно поставен нагръдникът. Горе на двете метални кръгчета или полукръгчета закачаш повода й... и парашутистчето е готово за полет.
Много търпение ти желая, не е лесно да напъхаш подобно пъргаво диване в този нагръдник. Добре че твоят горе не е с две катарами като моя, тогава е истинско изпитание да я прилъжеш да влезе между отделните му части.

Съжалявам, нещо в личната ми поща не проработва. Моля форума за малко търпение, ще добавя личния си отговор до Verji Pancheva тук:
Тази ивица трябва да остане свободна отдолу на кутрето и да почва от вратлето му, като върви към коремчето. По дължината му, не напречно. Точно както е нагръдникът, така го поставяш на земята, в левия триъгълник пъхаш лявото краче, после първата катарама отдолу се затваря отгоре му пред дясното предно краче и трябва да обхване вратлето му, както става с обикновен нашийник.
Втората трябва да мине зад предното му дясно краче да опаше коремчето или гърдичките му, докъдето стига. Там отгоре на кутрето се закопчава и втората каишка - на втората катарама. Не е лесно, трябва да потренираш, защото не става изведнъж. Но ще свикнеш, въпрос на рутина е.

Повтаряй си винаги три неща: катарамите трябва да са надолу преди закопчаването на нагръдника. Влизащите части трябва да са отляво, така е при повечето нагръдници, а двете закопчалки отдясно.
Вкарваш кутрето вътре, както се запряга магаренце, голяма веселба е в началото.
Дано имаш същия случай като мен, за да мога да ти помогна с този съвет.
Успех!
Н.

Главата му е отляво, опашката отдясно, в триъгълника отзад е дясното краче, в предния - лявото.
Публикувано: 08 September 2009 - 01:13 PM
Какво трябва да има кучето, преди да го вземем и кога най-рано можем да го вземем?
Кучето се взима най-рано на 45 дни, с бита първа ваксина, обезпазитено вътрешно поне 2 пъти, обезпаразитено външно и поне външно трябва да изглежда здраво.
От къде да го вземем?
От легитимен развъдник. Тук можете да видите кои са легитимните развъдници - http://www.ndbkc.com/FCI_reg_razv.html
Какво е родословие? Ние искаме домашен любимец...
Родословието е документа за произход на кучето. В него са записани родителите и прародителите на му до 3-4 коляно. Този документ доказва само, че кучето е от дадена порода, а не че ще стане шампион.
Хъскито е само черно-бяло/сиво-бяло със сини очи...
Очи: С бадемовидна форма, умерено раздалечени, леко косо поставени. Очите могат да бъдат кафяви или сини на цвят; различните или частично-оцветените (хетероцветните) са приемливи.
ЦВЯТ:
Всички цветове от черно до чисто бяло са позволени. Широко разпространено е разнообразието от маски (петна) на главата, включващо много поразителни шарки, които не срещат при други породи.
Кога е най-добре да започнем с командите?
Веднага.
С какво да храним кучето, колко да му даваме и кога?
Сухата храна е добър избор за малки и подрастващи кученца. Количеството се определя според възрастта и килограмите (при някои храни килограмите в момента, при други - килограмите на вече отраснало куче). Добре е да се разпределя дневната дажба на 4-5 порции за 2месечно кученце, 3 за куче на 6 месеца и 2 за куче на 9 месеца. Това са ориентировъчни разделения на дневната дажба.
Може ли да му даваме кокали?
Мненията по този въпрос са различни. Кокалите са опасни, защото се превръщат в пясък в организма на кучето, и могат да доведат до "запушване". Пилешките тръбни кости пък са кухи и се цепят на остри "иглички", могат да се забият някъде по пътя си и да предизвикат куп проблеми.
А остатъците от масата?
Подправките са опасни за кучетата. Не е добра идея да давате на кучето каквото е останало от закуската/обяда/вечерята, защото кучето после може да не поиска да хапне гранули.
Кучето не иска да яде, какво да правя?
Опитайте да овкусите храната му с бульон (не от готовите), настърган кашкавал, кисело мляко.
Колко вода да му даваме?
Кучето винаги трябва да има достъп до прясна и чиста вода за пиене.
Кучето има разстройство. Опасно ли е?
При малките кученца разстройството може да е много опасно - води до дехидратация на организма. Освен това може да е и симптом на някоя болест, затова, ако продължава повече от ден - беж при ветеринаря.
Кучето изглежда унило, не му се играе, какво да правим?
Веднага при ветеринаря.
Какви играчки да вземем на кучето?
Сред най-популярните са кожени кокали/солети за дъвчене, въже за дърпане и топки. Разбира се, има и много други видове, пискащи, пускащи гранули, така че просто отидете до близкия зоомагазин и разгледайте.
Кога да обезпаразитяваме кучето вътрешно?
Цикълът на полово развитие на глистите е около 27 дни, затова е добре обезпаразитяването да става всеки месец.
Кога да започнем да го разхождаме?
Някои ветеринари препоръчват 5-10 дни след третата ваксина, други - 2 седмици след втората. Но и в двата случая кучето трябва да има поне 2 ваксини.
Защо чак тогава?
За да може кучето да изгради имунитет срещу болестите, за които е ваксинирано.
Не може ли да го изведем по-рано?
Може, но риска е изцяло ваш.
Какво да вземем - нашийник или нагръдник?
Въпрос на лично предпочитание е. С нашийника кучето се контролира по-лесно.
Какъв трябва да е повода?
Поводът може да е всякакъв - от верига до кожен или платнен.
"Мъжкият ми се разгони"...
Мъжките кучета НЕ се разгонват. Реагират, ако около тях има разгонена женска, някои мъжкари стават доста неспокойни, други не проявяват такъв голям интерес.
"Казаха ми, че женската трябва да роди поне веднъж, за здраве"...
Това НЕ е вярно. Не е вярно и че колкото повече ражда женско куче, толкова по-добре за него. Абсолютна глупост. Възтановяването на някои, ако не и повечето женски след всяко раждане е доста тежък процес, който изисква време. Ако кучето ражда в годината по два пъти, както евентуално следва от разгонванията й, то скоро може да нямате куче.
Публикувано: 08 September 2009 - 01:49 PM
Въпросната темичка долу-горе я направихме с нея и с Huskypower (може и други да са помагали де, нямам спомен)
Доста по-обемна е от това, което сте започнали

Но тогава форума се наака и се развалиха всички линкове (към различните подтемички имаше линкове - за зоомагазини, за възпитание, кучето само у дома, хранене и т.н.)
Май и снимки бяхме предвидили

Нещо тип подтемичка къпане на хъски - инфо кога за пръв път, с какво, колко често ... и снимка на весело мокро хъски

Аз още го пазя този файл на компютъра си, доста пълна и подробна информация има :)
Сега погледнах - 17 word-овски страници е.
Ако те двете нямат против, смятам, че няма проблем да се публикува.
Щом и вие имате желание тъкмо по-бързо ще се оправят линковете и някой ще го постне.
П.п.: пък как се пулих докато схвана какво е ЧЗВ ...
Публикувано: 08 September 2009 - 01:54 PM

п.с. писали сме по едно и също време, уж окончателно преработения файл е в мен.
п.с. като зачетох отговорите, има някои недомислени неща според мен.
А това за кокалите и пясъка май е за темата с бисерите.

JulyVell Siberians
Публикувано: 08 September 2009 - 01:57 PM
Публикувано: 08 September 2009 - 05:12 PM
Пък и на мен ми спираше и тръгваше нета през 5 минути.
Ама пак добре, че беше нашето недомислено, че да се сетите, че вие имате премислено и то в достатъчен обем, че да събере всичко важно по форума :Р
Активизирайте се пак и го постнете, по поста на Виктория следва да е доста интересно и изчерпателно:)
А за кокалите-толкова е писано, че аз вече не смея да коментирам кое, как и защо.
В подфорума за без дом имаше и мнения, че суровите кокали се смилат без проблем и са част от една доста успешна хомеопатия, ама...не мисля да експериментирам.
Публикувано: 12 September 2009 - 02:30 PM

husky is the best
Публикувано: 12 September 2009 - 03:54 PM
При нас това помогна повече, отколкото играчките
Публикувано: 12 September 2009 - 04:34 PM
При нас това помогна повече, отколкото играчките
Аз се пробвах една седмица така . Ударяго лекочко по моцунката и му кажа НЕ а той си ми скача веднага да играе пак и да ме хапе... Ся ще се пробвам да го игнорирам.. благодаря за саветите ви :)