Публикувано: 29 June 2011 - 09:40 AM
Благодаря diadra!
Специално първия пример има и подтекст, който много ми се иска да разнищим някой път по-натам в темата, разбира се, ако има интерес. Съвсем нарочно качих любителско клипче, а не от working boxer например.
ЕЕЕЕЕ, много е срамежлив този съфорумец...Нека я покаже тази дребосъчка! Това, което ни обединява е любовта към породата боксер. Целта не е да се критикуват минали действия, а да се формират бъдещи. В историята на форума има достатъчно доказателства, че всички сме започнали оттам. Е, по-добре е да се учим от чуждите грешки, вместо от собствените, но пък собствените са доста по-убедителни.
След като избрах породата по литературни данни, мен също, точно моят неродословен боксер ме превърна в доживотен фен и защитник (според възможностите ми) на породата. Заради любовта, която ни даде, заради маймунските му физиономии и циркаджийските му номера, заради недоверчивостта му към непознати и успоредно с това устойчива психика и накрая заради решението за евтаназия, което трябваше да вземем.
Да му е живо и здраво кученцето. Да му донесе много много любов и радост. А пък той дано да има възможност да му вземе родословно другарче по-скоро. Може пък неговото кутренце да сложи едно ново начало на форума...
Ще се опитам да направя крачка в тази насока:
Тъй като видях, че има неразбиране на разликата между порода и домашен любимец, ще се опитам да обясня, като използвам за база една статия, която прочетох в сайта на немския боксер клуб. Не претендирам за професионализъм, но поне опитвам...
Различните породи са създадени за да отговарят на специфичните нужди на човека. Има овце за вълна, овце за мляко. Има коне ездитни, има и коне тежковози. Резултата от кръстосването на ездитен кон с тежковоз, определено пак ще е кон, но той нито ще бяга толкова бързо, колкото ездитния, нито ще има силата на тежковоза.
Видовете в природата оцеляват благодарение на естествения отбор. При животните, отглеждани от човека, тази роля изпълняват развъдчиците. Те избират най-силните, най-красивите, най-плодовитите - тези, които ще предадат гените си на поколението.
За да се постигнат екстремните изисквания към дадена порода е необходима селекция. Животните, които имат търсените качества, се ползват за разплод. Животните, които се раждат с дефекти, пречещи им да водят нормален живот биват унищожавани от развъдчиците. Животните, които са жизнеспособни и в по-ниска степен притежават търсените от породата качества се ползват по общо предназначение.
Тъй като породите са изкуствено създадени от човека и някои от тях с абсолютно нетипични за дивата природа черти, тази селекция трябва да е постоянна. Тя не може да спре на един етап, в който сме решили, че сме постигнали търсеното. Причина за това е, че природата веднага оказва оказва своето влияние и породите изчезват. Боксера е една от тези породи. Нито късата муцуна, нито клепналите уши, нито квадратният формат са нормални за природата. Те са и първите в които се появяват отклонения. Развъдчика трябва да следи всяко отклонение от търсените и характерни за породата качества и да се грижи само най-ценните и здрави екземпляри да дават потомство за да може да се запази и развива дадена порода.
Породите кучета са определени със стандарти, включващи външен вид и характер. Кучетата, които не се вписват в стандарта на породата трябва да се извадят от разплод, защото могат да предадат на поколението си нежелателни за породата, като цяло, гени.
Породните клубове, в качеството си на пазители на породите, дори са стигнали по-далеч, като предявяват изисквания и за здравословно състояние и работни качества. Било е установено, че някои характерни външни белези на породите водят до промяна в здравословното състояние. Например - дисплазията при едрите кучета, проблемите с гръбнака при дакелите, кожните проблеми при шар-пеите и т. н. Селекция се води и в тази насока. При работните породи пък, не се толерират екземпляри, които не могат да покрият зададени нормативи, дори да са с перфектен външен вид. Особено високи са изискванията към мъжките разплодници, при това във всички области на животновъдството. Всеизвестно е, че техните гени се предават много по-бързо и в по-голям мащаб от тези на женските животни. В страните, членки на FCI, каквато е и България, няма различни типове боксери. Съществуват кръвни линии и израждане на породата.
Домашният любимец е един отделно избран индивид, който гледаме в дома си и за който сме поели отговорност. Той може да има, а може и да няма белезите на дадена порода. Когато се казва, че едно куче не е типичен представител на породата, това не означава, че то е грозно, или че не заслужава любов и грижи. Тук във форума Dog.bg има много собственици на породата "цвят бездомен", които имат своите пристрастия към една или друга порода, но са приели участта да се обръщат след тях с думите "Я тоя, какъв помияр води" без да се обиждат. И именно те, са и най-яростните защитници на регламентираното чистопородно развъждане. И може би има защо. Няма обява за продажба на квартално развъдени "породни" кученца или обява за търсене на партньори, която да не е минала "под обстрела" на група "Без дом". От нас, като собственици на домашни любимци се иска да си обичаме и да се грижим за животните за които сме поели отговорност взимайки ги, но да оставим развъждането на тези, които знаят правилата за това и ги спазват. Предполагам, че никой от нас няма да позволи лаик да върши работата в собствената му професионална сфера.
Няма пречка всеки собственик на домашен любимец да споделя опит и да иска помощ за решаване на проблеми в породен форум. Ако проблема е общ за породата, ще му бъде отговорено. Ако проблема има вече решение някъде другаде из форума - ще бъде пренасочен. Излишно е да се повтаря няколко пъти едно и също на различни места.
Надявам се, че опитът ми за разяснение какво означава да обичаш породата и какво означава да обичаш домашния си любимец да е успешен. Ако някъде съм сбъркала, приемам корекции. Ще се радвам да науча нещо повече, от това, което знам. Въпроси с по-голяма дълбочина от достигнатата от мен, може би ще е по-удачно да се зададат на специалист.
В памет на Рамзес (1994 - 2007)