Цитат
Marten BG, много благодаря за съвета! b) Никога не е излишно човек да черпи инфо от извора. Бих искала да попитам още кога според вас е подходящо да започна с общото обучение на НОК? Ние в събота сложихме последната ваксина и след две седмици вече можем да излизаме на разходка. Знам че Жар е още бебе (на 3 мсеца е), но в къщи се опитвам да го понауча на някои все още малки нещица, като например да сяда преди да му дам яденето...да не лае прахосмукачката l) l) l) , за да свиква още от сега, да придибива навици, които ще са полезни и на двама ни в бъдеще! И все пак кога да започна сериозно с общото обучение, когато да исисквам повече и да знам че кучето ми няма осонование да не изпълни това, което искам от него?
Колкото до хапането започвам още на минутата да поставям определени "граници", макар и да знам че той просто играе. Убедена съм че ще е за доборото на само на мен и на него, а и на останалите около нас!
Благодаря много!!! d)
Ще си позволя да цитирам една притча, която не помня много добре, но се свежда до следното:
Една майка отишла при един мъдрец и го попитала "кога да започна да възпитавам детето си". Той я попитал: "На каква възраст е твоето дете" и тя му казала: "На 7 дни". "О, скъпа моя", отговорил мъдрецът, "Ти вече си закъсняла със 7 дни".
Та да се върнем на въпроса - кога започва обучението на НОК. Отговорът е един: Колкото по-рано, толкова по-добре. Тук искам да направя едно уточнение: обучение е всяко едно действие или изречена дума по посока на кучето, които целят промяна на моментното му поведение. Това ще рече, че още с попадането във Вашия дом и започване назоваването му по име - това вече е обучение. Още при първото произнасяне на "Не!" по отношение на нежелано от Вас действие - това също е обучение и т.н. докато се стигне нормално около 4-ия месец от възрастта, когато започва и прилагането на конкретни методики - плавно, с много леки и краткотрайни натоварвания и най-важното - с много търпение от Ваша страна. не забравяйте, че на тази възраст НОК е още "бебе" - неговите задръжни процеси са много слабо изразени, реакциите в мозъка все още протичат хаотично, защото много мозъчни центрове все още се преструктурират и развиват.
Темата е много обширна, защото като започнем от общо-възпитателната дресировка, та достигнем до специалните методики на обучение пътят е дълъг и труден. Един съвет - когато в дома Ви попадне НОК и вие започнете да работите с него винаги започвайте с обучение на задръжните команди. Едва, когато го научите да се контролира и изпълнява наложените забрани, преминете към поощрителните команди - издирване на предмет, апортиране, работа по следа, преследване и задържане на "противник" и т.н.
За конкретна информация се обърнете към специалистите от разните школи, рекламиращи се като обучаващи кучета. Те биха Ви дали повече практични съвети.
Поздрави!