Dog.bg Форуми : Възпитание, обучение, етология

Към съдържанието

• (37 Страници) +
  • « Първа
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Възпитание, обучение, етология Оцени темата: ***** 3 Гласове

#381 Потребителят е офлайн   Eni Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 16 June 2005 - 06:38 PM

Цитат

То живее на терасата

Само на терасата ли живее?????????? s)
User's Signature

прочети правилата за подписите

#382 Потребителят е офлайн   Mini Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 June 2005 - 11:59 PM

Здравей Mavda,
честито ти кученце!
Ето ти линк към неща, които сигурно ще ти бъдат полезни
За новаците във форума
Да не се обидиш на заглавието - приеми го като "За начинаещите" r).
Въоръжи се с търпение - та твоето кученце е съвсем мъничко. Не става съвсем отраз. Аз с моето постигнах задоволителни резултати чак към третия-четвъртия месец, ако не беше и по-късно.
Ако се затрудниш в темата, ето ти съвсем накратко:
Кученцето пишка и ака след сън и храна, следиш го (най-точно е "дебнеш го, като че ли ще снесе златно яйце") и като видиш че се върти на едно място, започва да души или се суети, грабваш го и го носиш там където ти искаш да ходи по нужда.
Не се ядосвай ако от време на време не успееш и то те изпревари. Много скоро пак ще му се "ходи до тоалетна" b). На тази възраст има малко игри, много сън, храна и много "тоалетна" b).
И още нещо МНОГО важно - не му се карай, все още е много малко. Просто я следи и носи там където трябва.
Аз на моята в началото й се карах строго, навирах муцунката в "белята" и шумях с вестник - освен че кученцето се свираше в миша дупка, ефект никакъв, после пак локвичка там където не трябва. След това влязох във форума и прочетох горния съвет, изпълних го (цялото ми време беше посветено на "дебнене" - що загоряли и изкипяли манджи имаше) и напредъкът беше смайваш.
Спирам засега и пожелавам успех.
Направо ти завиждам, че си имаш това топче вкъщи w).
Добре дошъл при нас!

#383 Потребителят е офлайн   Mini Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 June 2005 - 12:10 AM

Хе, хе пак съм аз.
За цветята - евакуирай ги за около месец на по-високо място. Вземи играчки плътни, гумени от зоомагазин, съобразени с размера на муцунката й (не детски те са тънки, ще ги скъса, глътне и проблем!) и я заигравай, така ще си чеше зъбките на тях, а не на цветята и ръцете ти - сигурно съвсем скоро ще почне бая да гризка w). Таря много се кефеше на кожени пръчици (пак от зоомагазин) щото хем бяха жилави, хем бяха тънки и можеше да ги дъвче.
Много си играй с нея, така тя се развива и става умно, будно кученце.
Писах ли вече, че много ти се радвам, че си имаш малко кученце? r)

#384 Потребителят е офлайн   Mavda Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 June 2005 - 12:39 PM

Ами какво да кажа , много ти благодаря за съветите пък днес му беше първата ваксинация . Иначе по-принцип е много послушна :)
User's Signature

"За да си добър член на стадото, трябва преди всичко да си овца."

#385 Потребителят е офлайн   ValyDog Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 24 June 2005 - 02:57 PM

Здравейте, имам въпрос. Като извеждам кучо, който е на малко повече от 3 месеца и излизаме от около седмица страшно много се дърпа в началото на разходката. Запира се като магаре на мост. Пътво мислех, че му се пишка - изчаквам го около 15 минути (нали сега се учим да го прави навън) и след това тръгваме, но пак същото. Като стигнем до голямата градина за разходка няма проблем, особено като е пуснат. Следва ме постоянно, но да е отвързан. Не мога да разбера дали ми прави напук, дали има някаква друга причина, която аз за съжаление не мога да разбера, или просто не обича и не е свикнал да е на повод. Споделете какво мислите.

#386 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• ветеринарен лекар -етолог
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:обучение на кучето , клинична етология и изследване на поведението при кучето и котката, зоопсихология .
    немско овчарко куче :) , боксер , мин пин
Публикувано: 24 June 2005 - 04:26 PM

d) здравей с твоя малък овчарчо , настоявай малко повече с повода и си вземи играчка ,която обича или саламче - тръгвате с повода - запецва - отпускаш го малко повече показаш му лакомството и тръгвате щом тръгне - ходите малко и му го даваш саламчето - габи беше същия запек но за парченце кремвирш или парцалчето тръгваше ..след 2 дни свикна, че на повод е весело

още нещо важно - повода не трябва да е верига , най доброто е лек тънък платнен повод - така няма да го усеща и да се стряска

#387 Потребителят е офлайн   ValyDog Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 24 June 2005 - 05:01 PM

Благодаря Тренер, точно това забравих да кажа, че веднъж опитах със саламче и се получи, но не знаех дали метода е правилен, и дали няма да го разглезя по този начин. Веднъж опитах и с топка и с пръчка, с която си играе. А поводът му е кожен - плосък, от тези най-тъничките. Нашийникът е същият, по този повод - кога е добре да се използва "душач"?

#388 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:обучение на кучето , клинична етология и изследване на поведението при кучето и котката, зоопсихология .
Публикувано: 24 June 2005 - 05:52 PM

научете се първо да ходите с обикновенния нашийник ,пък към 5-6 месец ,като се отпусне и започнете да ходите на тренировки може и да потрябва душач ...
аз лично избягвам да прилагам принуда и от малки ги уча мойте крокита без да се налага да ползвам душача

#389 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 24 June 2005 - 06:55 PM

Здравейте, имам въпрос. Като извеждам кучо, който е на малко повече от 3 месеца и излизаме от около седмица страшно много се дърпа в началото на разходката.

ValyDog, прочети това:
http://dog.bg/f/inde...t=ST&f=35&t=667
На възраст 3 месеца е рано да очакваш подчинение. На 5 и 6 също. Но е време да поставиш основата.
За съжаление, мисля, че е нужна принуда към кучето. Да приеме човешките правила, и колкото по-рано, толкова по-добре, защото няма да е нужно насилие. С други думи не се страхувай да принуждаваш твоето куче да прави това, което искаш, с това не му вредиш.
НОК е порода, която е създадена да служи на човека, в този смисъл Тренер е права, остави го да се наиграе, после му мисли.
Ако кучето ти е от друга порода, не чакай. Трябва да му покажеш какво искаш от него, за да е щастлив животът ви заедно. Трябва да му поставиш граници. С това няма да попречиш на детството му, нито на взаимната ви радост от общуване.

#390 Потребителят е офлайн   ValyDog Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 25 June 2005 - 07:33 PM

Mil, благодаря ти. Лекциите за ред, седни, легни и др. съм ги чел месеци преди да вземеме Бард. Снимките ви с Реджо стоят на челно място в галерията ми със снимки. Аз просто се бях притеснил да не съм травмирал кучето по някакъв начин, поради неопитност

#391 Потребителят е офлайн   ValyDog Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 26 June 2005 - 01:43 PM

Здравейте отново! Имам още един въпрос: Все още Бард е малко бебе, и който ни види на разходка налита да го гали и мачка (без ушите, слава Богу). Как да реагирам в такива случаи - от една страна - социализация с хора и кучета, от друга - не искам в никакъв случай да стане невъзпитан и непослушен помияр. Предполам, че трябва да търся някакъв среден вариант, но все пак... Кажете какво мислите

#392 Потребителят е офлайн   Mini Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 June 2005 - 11:43 PM

Какво общо има галенето от хора и играта с кучета с невъзпитанието и помиярщината bl) ?!
Нека хората му се радват, така и той ще им се радва. Ако му е досадно, ще ти покаже като се дръпне и тогава ти си го отвеждаш.
Мъжът ми не искаше куче щото си мислеше, че няма да може да го мачка и да го гали - за да не го разлигави и да стане невъзпитано и непослушно.
Нещата въобще не стоят така - когато играете, си се лигавите колкото си искате, когато налагаш правилата - тогава трябва да си твърд и непреклонен.
Да не се поддаваш на жални погледи и реплики - "Той е толкова малък, не му си карай сега" (А кога? Когато стане 30 кила и не можеш и с топ да го поместиш?!)
Или "Е, недей сега така, то е малко не разбира. Нали ги имаме за да ги обичаме."
Последната реплика ми я каза една жена с булонка, понеже се скарах на Таря (20 кг на 9 месеца), че не ми изпълняваше "ред".
Другата ми "любима" - Таря се стряска от внезапен шум (един камион изгърмя с аспух) и жена разхождаща пекинез! ми казва "Ма то толкова я е страх. Защо не я гушнеш?"
bl) ? bl) ? - вече писах, че Таря е 20 кг
Е, това е моят скоромен опит - имам куче от девет месеца и то ми е първо.

#393 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 28 June 2005 - 11:31 AM

ValyDog, има много ситуации, в които ще е добре кучето ти да е свикнало да го докосват непознати - елементарен преглед при ветеринар, например, контакт с деца, да не говорим ако му предстои изложбена кариера. Така че, социализацията е нещо изключително важно. Грешки във възпитанието можеш да допуснеш единствено ти и членовете на твоето семейство, но не и минаващите.
Аз, например, съм много доволна, че Реджи е с мен в ателието от деня, в който го взех, влизат много хора, които му се радват и го галят, ако това не беше така, сега щях да имам огромни проблеми - вече не позволява с такава готовност на всеки да го пипа. Виж, ако искаш да го подготвяш за охрана, е малко по-особено с непознатите.
Позабавих се да ти кажа две думи за дърпането. Това, че се дърпа в никакъв случай не показва травмирано куче b) . Травмираното куче свежда глава, свива се, дори пълзи или отказва да върви. Но показва, че не го коригираш. Засега не ви е нужен душач или строг нашийник, но прилагай премерени корекции с кожения нашийник. Не му позволявай да те дърпа!

#394 Потребителят е офлайн   ValyDog Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 29 June 2005 - 01:49 PM

Mini, коригирам се за израза - имам предвид, че много често кучета ходят и се завират по хора, на които никак не им е приятно. Това предизвиква много негативни емоции и разправии и не ми се ще да го стимулирам. Иначе съм си взел куче за другарче и член на семейството, затова искам то да е спокойно и добронамерено. A за строгостта при възпитанието съм абсолютно съгласен, смятам, че засега не се подавам на жални погледи и плач, защото е за негово добро.
Мил, когато той се дърпа не тегли в някаква посока, в която иска да отиде, пък аз не му давам... Той просто не иска да върви и се запъва на едно място като магаре. Продължих kакто ми казахте Trenertq - с наградки и играчки, и има ефект.

#395 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 29 June 2005 - 04:10 PM

познавам ги тези гадинки до мозъка на кокълчетата .... вече 15 години се занимавам с тях b) и много ги обичам w) w) ... особенно тези ,които имат собственно мнение по всички въпроси ... n)

влез му под кожичката на зверчето , мисли като него и ще имаш успех във всичко ... ако имаш възможност ела на състезанието за пенсионери d) d) да се запознаем , ако ли не ,при проблем звънкай на 0898734043 или тук във форума и ще ти помагам с каквото мога ... r)

#396 Потребителят е офлайн   gani Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 June 2005 - 10:05 PM

Моля ви да ми помогнете.Ку4ето ми Бари ме хапе много силно,когато не му дам да се ка4и да яде от масата или не му дам да се ка4и на леглото ми.Какво да правя?Моля ви помогнете!
User's Signature

°¤«_Golden_Retriever_Best_Fan_«¤°[br]Качена снимка

#397 Потребителят е офлайн   gani Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 June 2005 - 10:08 PM

Най-ло6ото е,4е ку4ето е само на 2 месеца.Представете си какво 6те стане ако порасне и има съ6тия навик.Той е порода голдън ретривър.Много ви моля помогнете
User's Signature

#398 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 30 June 2005 - 09:22 AM

;) трябва да си изясните йерархията - прочети темата и ще намериш това което ти трябва

#399 Потребителят е офлайн   Mini Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 June 2005 - 09:23 AM

Цитат

Моля ви да ми помогнете.Ку4ето ми Бари ме хапе много силно,когато не му дам да се ка4и да яде от масата или не му дам да се ка4и на леглото ми.Какво да правя?Моля ви помогнете!

Гани, ето ти дълги обяснения за случай подобен на твоя
Кучето ми ме хапе - обърни внимание обаче, че там става дума за доста по-възрастно куче. Кучетата са различни на два и на шест месеца.
Докато са малки те много обичат да гризат ръце, крака, всичко което докопат. Зъбките са им остри и причиняват силна болка.
Ти имаш куче от порода, която е любвеобилна и послушна сигурен/а ли си, че не те страх от него. Когато те захапе и те заболи, ако проявяваш страх и най-кротичкото малко куче ще се ентусиазира и ще се опита да ти изяде "ушите".
Докато при Таря премине периодът на хапане все ме питаха дали нямам котка - така ми бяха надрани ръцете.
Опитай долните неща.
Всеки път когато си ИГРАЕТЕ, му се скарвай "НЕ" и веднага му подавай играчка или кожен кокал и като го задъвче веднага похвала "Браво" - така ще му покажеш кое може и кое не.
Когато обаче не играете (а такова малко кученце ВСИЧКО Е ИГРА и му е много трудно да разбере сега пък защо трябва да слушам) със строг тон и нисък силен глас му казваш "НЕ" (ние нашето го научихме на "ДОЛУ", когато нахалстваше на масата) и го плясваш през муцуната, като те захапе го хващаш за врата и го тръшваш на земята та да ти вирне крачета и да оголи коремче - знак че "се предава" и те признава за шеф.
Когато се качва на масата или на теб когато ти с седнала до масата, можеш лекичко, но настоятелно да я настъпваш по задните лапи едновременно с това повтаряш "Долу".

В форума "Породи" има тема "Голдън ретривър", пусни съобщение и там. Все пак там пишат хора с опит с точно такива кучета.
Успех r)!

#400 Потребителят е офлайн   gani Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 June 2005 - 10:14 AM

Мерси.Но той попринцип като си играем ме хапе,но в4ера бе6е разли4но,той се бе6е ка4ил на дивана(ние ядем на масата в хола) и тръгна да яде от масата,аз го ударих леко,за да се дръпне,хванах го под предните лапи и той ме ухапа,но ме ухапа със злоба
User's Signature

• (37 Страници) +
  • « Първа
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема