Възпитание, обучение, етология
Публикувано: 04 August 2005 - 10:10 AM
Здравейте!
Как да уча кученцето ми да не се радва на непознати...
Като види човек дори и непознат и почва да върти опашка и да му се радва.
Дали е достатачно при срещи с чужди хора да не им давам да го галят ?
Кученцето ми е Амстаф на 2 месеца и неискам да стане лигаво и да се гали на секи като порасне!
Благодаря предварително !
Как да уча кученцето ми да не се радва на непознати...
Като види човек дори и непознат и почва да върти опашка и да му се радва.
Дали е достатачно при срещи с чужди хора да не им давам да го галят ?
Кученцето ми е Амстаф на 2 месеца и неискам да стане лигаво и да се гали на секи като порасне!
Благодаря предварително !
Публикувано: 04 August 2005 - 10:36 AM
Не се притеснявай, че ходи при хората. Това е нормално поведение за куче на два месеца! Сега точно това трябва да прави - така ще стане спокойно и НЕАГРЕСИВНО към хора куче.
С натрупването на месеците ще става все по-резервирано и няма да иска да се гали у хората. Т. е с възрастта само ще спре.
Ако сега не му даваш да контактува с хора в зряла възраст ще стане агресивен, а това не мисля че е добра идея.
С натрупването на месеците ще става все по-резервирано и няма да иска да се гали у хората. Т. е с възрастта само ще спре.
Ако сега не му даваш да контактува с хора в зряла възраст ще стане агресивен, а това не мисля че е добра идея.
Публикувано: 04 August 2005 - 10:43 AM
Guest Stoyan, виж тази тема:
http://dog.bg/f/inde...=38&t=1067&st=0
Само че сега училището на Руми се провежда в понеделник, сряда, четвъртък, петък (ако не греша) от 19:00 часа. Най-лесно е да наминеш там по това време.
dechi, Мини е права, помисли добре наистина ли искаш кучето ти да е недоверчиво към непознати, това често става и без твоя намеса с възрастта.
Моят съвет е просто да не позволяваш на гостите си и други чужди хора да гушкат кучето и да го глезят твърде и абсолютно да им забраниш да му дават лакомства и храна.
Ако все пак настояваш, ще ти напиша как да го откажеш от радостта към гости. Това понякога се налага, ако кучето скача по тях.
http://dog.bg/f/inde...=38&t=1067&st=0
Само че сега училището на Руми се провежда в понеделник, сряда, четвъртък, петък (ако не греша) от 19:00 часа. Най-лесно е да наминеш там по това време.
dechi, Мини е права, помисли добре наистина ли искаш кучето ти да е недоверчиво към непознати, това често става и без твоя намеса с възрастта.
Моят съвет е просто да не позволяваш на гостите си и други чужди хора да гушкат кучето и да го глезят твърде и абсолютно да им забраниш да му дават лакомства и храна.
Ако все пак настояваш, ще ти напиша как да го откажеш от радостта към гости. Това понякога се налага, ако кучето скача по тях.
Публикувано: 04 August 2005 - 04:27 PM
dechi, в никакъв случай не подхождай с :"Не пипайте кучето ми! Ще се разлигави!". Така ще направиш кучето си асоциално. Всяко куче трябва да бъде социализирано към нашето и неговото си общество! Не забравяй, че още е БЕБЕ! Той ще улегне и повярвай ми, след време няма да имаш този "проблем". Това е нещо нормална за всяко бебе. Не се притеснявай! Кучето ти трябва да свиква с хора. Има по-нататъшно обучение по отношение на непознатите хора - примерно: да не взема храна от непознати, да охранява вещи от непознати и други. При изучаването на тези команди то само ще изгради реакция към непознатите. Ако искаш да нямаш проблеми, остави го да се радва на хората и хората да му се радват като за начало... mil_ как мислиш?
Публикувано: 04 August 2005 - 05:33 PM
Точно така, Mad Max l) и Мини, и аз това казваме.
Общуването с хора и други кучета се нарича социализация и е жизнено необходим фактор за психическото здраве на кучето и стопаните му. Също за последващото му обучение.
Дори ако кучето не живее в градска среда трябва специално да се търсят начини и поводи то да общува.
Почти е невъзможно да се възпитава и обучава несоциализирано куче.
Общуването с хора и други кучета се нарича социализация и е жизнено необходим фактор за психическото здраве на кучето и стопаните му. Също за последващото му обучение.
Дори ако кучето не живее в градска среда трябва специално да се търсят начини и поводи то да общува.
Почти е невъзможно да се възпитава и обучава несоциализирано куче.
Публикувано: 04 August 2005 - 09:52 PM
Моя дивомер си живее в градска среда обаче още не сам го пускал да си играе с куче..
Сега един приятел си зе женско питбулче и може като попораснат да ги извеждаме заедно.
Мil в някои от коментарите си споменаваш че на малките кучета трябва често да се отнема купичката с храната за да свикват..
Моито от от време на време си позволява леко да ръмжи като му бъркам в паничката докато яде. Днес докато ядеше започнах да пипам паничката и тои изръмжа леко , аз го потупнах леко ( синволично ) по дупето и казах НЕ ! После пак пипнах паничката и тои пак изръмжа след което последва пак потупване и пак НЕ ! На третото ръмжене казах НЕ ! и го дръпнах от паничката подържах по 10-20 секунди ,Казах ЯЖ! и го пуснах.
Следващият път като му казах НЕ! спря да яде и започна да ме гледа..
Правилно ли постъпвам : ?
Сега един приятел си зе женско питбулче и може като попораснат да ги извеждаме заедно.
Мil в някои от коментарите си споменаваш че на малките кучета трябва често да се отнема купичката с храната за да свикват..
Моито от от време на време си позволява леко да ръмжи като му бъркам в паничката докато яде. Днес докато ядеше започнах да пипам паничката и тои изръмжа леко , аз го потупнах леко ( синволично ) по дупето и казах НЕ ! После пак пипнах паничката и тои пак изръмжа след което последва пак потупване и пак НЕ ! На третото ръмжене казах НЕ ! и го дръпнах от паничката подържах по 10-20 секунди ,Казах ЯЖ! и го пуснах.
Следващият път като му казах НЕ! спря да яде и започна да ме гледа..
Правилно ли постъпвам : ?
Публикувано: 05 August 2005 - 11:51 AM
По мое мнение се справяш отлично! Дори може би ще бъде по-добър вариант, ако след като първия път си му казал "не" и той продължава да ръмжи го хвани за врата и го разтърси (както мама наказва бебетата си), за да разбере, че не се "шегуваш". Дори ще бъде хубаво преди да му даваш да хапва, да го караш да сяда и да стои седнал, докато не му подадеш команда "вземи", или "яж" - това би трябвало да го уравновеси. мил_ ???
Публикувано: 05 August 2005 - 05:25 PM
dechi, моето куче на тази възраст сядаше по собствено желание с кеф, когато искаше да получи нещо. Изпълняваше целият си репертоар - всичко, което знае до момента... По-нататък с огромно желание продължи да учи... Всичко зависи от подхода на човешкия партньор и от желанието на животното!!! В никакъв случай обаче не го учи на няколко команди паралелно на тази възраст. Малки са, за да правят разликата... И не трябва да го претоварваш! Иначе си зависи от вас двамцата!!! b)
ЕТОЛОГИЯ- Раздел от зоологията, който изучава поведението на животните в естествени условия.
ЕТОЛОГИЯ- Раздел от зоологията, който изучава поведението на животните в естествени условия.