Възпитание, обучение, етология
Публикувано: 17 January 2005 - 03:09 PM
Когато при среща с куче прояви страх,не и казвай "Не",не я милвай,тоест - не поощрявай поведението което не ти харесва.
Когато се доближи друго,нормално,здраво куче до нея с молба да си поиграят и почне да се държи като ухапана девица,просто се обърни и не и обръщай внимание.
Да видим резултата.

Marten BG
Публикувано: 17 January 2005 - 03:34 PM
Цитат
Фурия, не точно това е дилемата ми, както казах, треньорите прогнозират, че той ще хапе, обучаван или не.
Дилемата е: каква е опасността от грешки при това обучение?
Аз съм последователен човек и се занимавам с обучението на кучето си сериозно, пресичам от корен опитите му да доминира, но не съм професионалист. Освен това семейството ми се нуждае от повече обучение отколкото кучето - те приемат нещата с насмешка, т.е, когато постигам резултат, те ме връщат стъпки назад и назад. ТЕ не спазват правилата, които създавам, и Реджи го вижда тутакси.
По скоро разсъждавам като Крос - т.е, ще се наложи кучето да премине това обучение.
Сънди, не знаех, че се познаваме. Виждала съм едно единствено малиноа, съвсем случайно, беше гост на хендлерския курс. Ако се засичаме, обади се.
Публикувано: 17 January 2005 - 06:21 PM
имам предложение.
Представите на различните хора за правилност на поведение и послушание са различни,както и целите им за обучение.
Също така,тези кучета които се обучават за действителна служба,имат специализиран курс който цели да развие определени техники,важни за годността им да служат конкретно.
Във връзка с горното и няснотата на целите за обучение на Реджи в канализиране на охранителни инстинкти,предлагам да направите тест с инструктор.Нека да импровизира атака в два варианта: по стопанин, отделно по кучето.Филмирай теста и най вече филмирай коментарите на инструктора за това как оценява поведението на кучето в тези две ситуации.
Да го обсъдим и ще видиш какво още е необходимо за контрол и корекция.

Marten BG
Публикувано: 17 January 2005 - 11:06 PM
Ако желаеш ела при нас в Сириус - ще поговорим, ще обсъдим какво точно искаш да постигнеш с Реджи и ако решиш сериозно да спортуваш с него си добре дошла в клуба ;) Ако решиш да провериш реакциите му към определени ситуации не мисля, че ще има проблем да го тестваме (и ако имаш камера ще снимаме теста и коментара на фигуранта, за да можеш след това да прецениш какво точно искаш от него). Лично мое мнение е, че имаш още доста работа по послушанието и контрола, но това мнение е оформено чрез едно единствено наблюдение, така че може и да не е съвсем реално.
Важното е, че ти си достатъчно сериозна и отговорна личност, за да се интересуваш и проучваш преди да направиш толкова важна крачка в обучението на Реджи. Имай предвид, че ако решиш да тренираш защита фигуранта е много важен - това е човекът, който може да прецени колко стабилно психически е кучето и съответно да работи по такъв начин с него, че да НЕ създаде агресивно и подозрително куче.
Публикувано: 18 January 2005 - 09:41 AM
Случаят с Дори е малко особен - Реджи му има зъб, защото на първата им среща Дори изневиделица му поскъса ухото и го е запомнил с лошо :) В други случаи се държи уверено, но игриво (на своя територия) или плахо (на непозната), което забелязах съвсем наскоро и донякъде ме притеснява.
Публикувано: 18 January 2005 - 11:58 AM
Възможно е да е в период в който чуствува прилив на сили(възмъжава),но не е уверен как ти би реагирала.Характерно за доминатни кучета.По скоро имитират плахост в очакване на инструкция от по силния,на когото вече са се подчинили.Аз например очаквам най много изненади точно от този тип - когато се правят в тази възраст на изключително подчинени,даже прекаляват с демонстрациите си на плахост.Но същевременно по бурно изразяват агресия в позната ситуация.Ако това е вярно,значи Реджи по енергично от обикновеното за него вече се старае да изпълни твое желание.Така ли е?

Marten BG
Публикувано: 18 January 2005 - 12:07 PM
Да, това ме подсети какво ми разказа вчера мъжът ми за разходката им в непознат парк:
Реджи отбягвал контакт с равностойни и по-едри кучета, играл си с по-малки (без агресия). При подадена команда "тук" събрал очите на другите кучкари като дошъл, седнал, раздал всички лапи, легнал с вперен в него поглед.
Опс, и още нещо, тези дни направи 2-3 почти незабележими опита да преоцени нещата, съвсем леко сбърчване на носа и 2 милиметра посягане към ръката ми при чистене на ушите май беше. Като проверка. Същото и към Руми - нашата инструкторка при погалване и небрежно потупване.
Публикувано: 18 January 2005 - 12:41 PM
Важен е момента на вземане на решение също.Ако вече е започнала атаката,то прекъсване на уреждането на взаимоотношенията носи само белега на "Нерешен проблем".Това най много дезориентира младежа."Решен проблем" е правилното за формиране на поведението на кучето.
Във всички случаи междувидовата агресия,когато това не е в ситуация за защита на стопанин,трябва да се порицава.Тоэст- канализираме инстинкта му само за охрана.
Тъй като твоите действия при ситуация- "вече се е сбил" са от особено значение за формиране на съзнанието му,се препоръчва да не се допуска това по принцип.
Ако е допуснато- тук вече трябва да импровизираш със следната идея- да разбере че наказанието няма нищо общо с борбата и изхода от нея,а с това че не е изпълнил желанието ти да не допуска това.Това можеш като пример да импровизираш по следния начин: повтаряш незабавно след случката тази команда,която не е изпълнил толкова пъти,колкото да се почуствуваш удоволетворена от перфектно изпълнение.На плахост,треперене и други театрални изяви на подчинение- не обръщаш внимание.
Важно е да проявиш безразличие към желанието му да се покаже по силен пред друго куче. Трябва да не е безразличен само към твоите желания.
Ух, по лесно се пише,отколкото да се направи,но трябва да го направиш сама.

Marten BG
Публикувано: 18 January 2005 - 12:48 PM
Цитат
Това е подход, който съм възприела вече като корекция за неизпълнение на команда от разстояние. Преса или "падни-стани".
Публикувано: 18 January 2005 - 06:26 PM
Цитат
Отвратително познат проблем a) Особено когато кучето е толкова изразено доминантно, че възприема и погледа на другото куче за оспорване на ранга му n) Рандол е такъв доминант и това ме кара да съм непрекъснато нащрек - лошото е, че не искам да го пресирам и мачкам самочуствието му дотам, че да се съобразява изцяло с мен (т.е. нужно ми е куче със самочувствие, способно на самостоятелни решения), но и не мога да го оставя да се налага непрекъснато, когато реши че не са признали веднага положението му bl) Другият проблем е, че Сънди е майстор-интригант - отива при мъжко куче (на което Ран не обръща внимание), радва му се и когато то прояви интерес ...му ръмжи и тича при Ран:"Ела, спасявай ме - тоя ще ме бие/насили" r) и глупакът се връзва ...всеки път a) Така че отново се получава пресиране, забрана, наказание (ако не се подчини веднага)... затворен кръг. Не мога да си позволя да го оставя да доведе започнатата битка докрай в никакъв случай, защото той не се отказва даже другото куче да се предаде n) Ето защо разходките ни са обикновено по време, когато има възможно най-малко и познати кучета и винаги съм нащрек за свободно гравитиращи такива (за съжаление е нормална гледка групичка стопани си говорят, а кучетата им обикалят из поляната и даже околните улички a) - част от тях също са доминантни...)
Но това е положението, няма оправия в отношението на хората с кучетата, но поне малко по малко можем да се опитаме да ги образоваме, за да съжителстваме нормално и без конфликти м/у кучкари и некучкари или м/у кучкари и собственици на кучета;)
Публикувано: 18 January 2005 - 11:02 PM
Цитат
Няма как да й "обясниш" да го прави навън, но у кучетата е заложено да не замърсяват дома си, скоро ще се "светне" сама. Най малкото ще види от други кучета (важно е да я водиш на места, къдета да общува с много кучета, а не само около блока). Когато го направи, хвали, давай лакомство, показвай й, че е направила нещо добро.
Трохата, убедена съм, че всеки пишещ тук, се занимава сериозно с обучението поне на своето куче :). Състезанията на Сириус са за служебни породи, а не всички сме собственици на такова куче. Аз посещавам тренировки общо послушание, където можеш да срещнеш шарпей, булмастиф, хъски, дратхар, питбул ... като киноложка изложба са :).
Всъщност този въпрос ме подсеща да поискам съвет дали да се занимавам с обучение в защита? Имам силни колебания. Треньорите казват, че Реджи има данни, всъщност породата има вродени охранителни качества. Като сме в ателието много активно ме защитава ... от минаващи котки и кучета :). Имам и време да реша, още ни е рано, споделете вашия опит.
В бъдеще много ми се занимава с аджилити. Дали двете неща си противоречат?
mil благодаря за съветите.Дано свикне по-скоро,че сме с малко дете и беше неизбежно да я свикна да "ходи" в банята.
Не му е тук мястото,но искам да ви питам как да си "разширя" акаунта-искам да си сложа аватар и да дам малко инфо за мен и Саричка r) .Питам,защото не успявам да се свържа със системния администратор или не знам как-много от скоро съм "потребител".

Сара-кученцето,което носи усмивка в деня ти!
Публикувано: 19 January 2005 - 01:18 PM
Организирахме и "бебешка" глутница в която да се "изявява" като лидер,обаче не.С всички познати се държи изключително дружелюбно,играе,търкаля се,никого не тормози...зададе ли се непознато куче се преобразява.
"Лекарствата" ги почнахме отрано - "НЕ" само когато е вече в контакт с противника,преди това "СЕДНИ"/отработвахме на дълъг повод,със буквално обръщане по гръб при неизпълнение/проработи след 1-2 седмици/,отвличане на вниманието - преса в близост да други кучета.Един или два пъти е ял и бой лично от мен "хванат" на местопрестъплението.Стабилни резултати се появиха някъде около 12-14 месеца,но въпреки това винаги е готов да се сбие при най-малко предизвикателство.
Публикувано: 20 January 2005 - 09:18 PM
Опитай над голямо куче да се наведеш,независимо от породата,ако не ти е познато...опасно е:))))

Marten BG
#257 Guest_di_*
Публикувано: 01 February 2005 - 09:35 AM
Цитат
Бих искал да поговорим обаче за това като как ще използуваме и кога ,тези команди.Нещо,което го няма написано и тиражирано в общия поток информация за обучение.Методите за обучение са инструменти,нещо като приборите за храна - в тази връзка за различните храни и ситуации се прилагат различни инструменти,в различна последователност,а за някои- специални инструменти.
Зададох си този въпрос преди години,когато с първия азиатец реших да приложа стриктно немската система за обучение на НО.Приложих я без компромис,само че ефектът беше под нулата- загубих контакт с кучето.Историята е дълга и тъжна,не смятам да ви губя времето да я четете.След това с някои корекции започнах да прилагам метода и при други,после потърсих други методи и т.н.Смятам да ви запозная директно с някои изводи.В процеса мога да дам и конкретни примери.
Общо взето обучението,според мен ,има няколко фази: (1)общо запознаване с особеностите на кучешкия език (2) оценка на индивидуални предпочитания и особености на екземпляра(3)общо обучение/социализация(4) специализирано обучение.Прескачането на някои стъпки е както ученето в математиката- просто никога няма да я разбереш и овладееш,ако например си пропуснал ученето по геометрия.
Също така,ако вече сте забелязали по горе,като пиша за "фази на обучението ..." нямам предвид кучето:)))
Доколкото първата фаза е доста популярна и за нея може да се събере достатъчно информация,то за втората няма такава.Ще предложим методика.
От друга страна е важно да можем да отговорим на някои въпроси: Защо ми е необходимо това?Като не ходи редом,кучето не ме ли слуша,каква е разликата и защо?....и т.н.
Мисля че отговорът е един: за да ни е удобно съвместното жителство,в семейството и навън: да можем да го управляваме при конфликт,да можем да се чуствуваме спокойни,да можем да си решим проблемите- не ходи където трябва по нужда( а къде трябва),лае много нощем, непрекъснато вдига шум докато сме се спрели и говорим с някой на улицата,страх ни е че ще скочи под някой автомобил,не иска да се вози в автомобил.....дразни тъщата/съседите.. и т.н. И разбира се - да ни достави удоволствие като се държи прилично в ринга на изложба.
Тоест - ако някой има такива въпроси за решаване,то добре би било да премине поне трите фази за обучение.
Разбира се,че може и без горното.На хората ни е присъщо да ни е по лесно,като ни е трудно:)))
Живи да сте!
точно това ми трябваше,моля продължаваите и то с подробности.Възхищавам се на добре дресираните кучета и държа и моето да е от тях. Много сте полезни за такива като мен.БЛАГОДАРЯ ВИ! b)
#258 Guest_di_*
Публикувано: 01 February 2005 - 09:50 AM
Цитат
моля, кажете ми къде мога да прочета за "особеностите на езика"?
само да не е диск-50 лв
#259 Guest_di_*
Публикувано: 01 February 2005 - 10:04 AM
Цитат
Чудесно!
аз имам същия проблем от 2-3 седмици.моят Джеф тича при кучетата зад блока и когато го викам се прави на ударен.А съм сигърна че ме чува.Дмес закъснях за работа заради него.
опитах с удряне по муцуната, заключване на балкона,лишаване от храна.., помага само за ден-два
#260 Guest_di_*
Публикувано: 01 February 2005 - 12:55 PM
Цитат
Нещо такова исках да изкажа,дано да съм бил ясен.
По този въпрос-какво ти е мнението за уличните кучета?
това струва ми се е нещо като при циганчетата-от 3-годишни ги пускат по улиците и те сами се научават да се пазят.
има едно улично куче при нас(около блока,не се знае как и защо е решило да направи нашия блок свой дом), то перфектно знае кога и как да пресече улицата.
Нашия го бутна кола веднъж, но това не му даде урок,продължава да пресича както му падне